Black Mirror
Reviews

Black Mirror – Review

Διαβάστε την άποψη μας για το Black Mirror, το νέο point-and-click horror adventure τίτλο της THQ Nordic

Μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των φίλων των video games κατέχουν τα point-and-click καθώς ήταν μία από τις πρώτες κατηγορίες παιχνιδιών και είχαν πάντα μία ιδιαίτερη και μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Ένα από αυτά τα παιχνίδια ήταν και το The Black Mirror, ένα point-and-click adventure horror παιχνίδι, με ένα πολύ χαρακτηριστικό και σκοτεινό ύφος, το οποίο προσέφερε μοναδικές εμπειρίες στο κοινό. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2003 από την The Adventure Company, ενώ την ανάπτυξη είχε αναλάβει η Future Games. Αργότερα η Cranberry Production ανέπτυξε τα Black Mirror II και Black Mirror III τα οποία κυκλοφόρησαν το 2009 και το 2011 αντίστοιχα. Τα sequels είχαν άμεση σχέση μεταξύ τους ενώ λιγότερη σύνδεση υπήρξε με το πρώτο. Αναμφίβολα η συγκεκριμένη σειρά έκρυβε ένα πολύ ενδιαφέρον σενάριο αλλά και πολύ μυστήριο. Κατά αυτόν τον τρόπο, με το ιδιαίτερο gameplay που ήδη για την εποχή εκείνη θεωρούνταν παρωχημένο, αλλά και το ελκυστικό σενάριο κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην gaming κοινότητα.

Την μεγάλη έκπληξη πραγματοποιεί η εκδότρια εταιρία THQ Nordic, η οποία αποφάσισε να προσφέρει στο κοινό έναν τίτλο ο οποίος αποτελεί reboot του The Black Mirror. Ο τίτλος αυτός ονομάζεται Black Mirror και αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε από την King Art Games, η οποία έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τα επίσης point-and-click παιχνίδια της σειράς The Book of Unwritten Tales. Το εν λόγω παιχνίδι κυκλοφορεί από την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 για PS4, PC και Xbox One, ενώ παράλληλα, όπως κατανοείτε, κινείται στα πλαίσια του πρώτου τίτλου, με αισθητές όμως διαφορές τόσο στο σενάριο όσο και στο γενικότερο setting. Η πλατφόρμα στην οποία παίξαμε τον τίτλο, ώστε να σας παρουσιάσουμε την αναλυτική μας γνώμη, είναι το PS4. Όπως θα περίμενε κανείς από ένα παιχνίδι τέτοιου είδους απαιτεί πολύ εξερεύνηση και παρατήρηση του περιβάλλοντος, ώστε ο παίκτης να μην παραλείψει τίποτα και να αποκομίσει την ολοκληρωμένη εμπειρία που του προσφέρει ο τίτλος.

Black Mirror

Σοβαρά λάθη και απροσεξίες

Το gameplay του παιχνιδιού στην εποχή μας πλέον θεωρείται κάτι παραπάνω από παρωχημένο καθώς κύριο στοιχείο του είναι το point-and-click. Ωστόσο, οι κινήσεις του παίκτη γίνονται αναλογικά και απαιτείται σε πολλές περιπτώσεις να στρέφουμε την κάμερα κατάλληλα ώστε να πραγματοποιήσουμε μία ολοκληρωμένη εξερεύνηση. Η κάμερα γενικά εστιάζει στον χώρο και όχι στον παίκτη, χαρίζοντας μας με αυτόν τον τρόπο μία πιο κινηματογραφική οπτική. Όπως είναι ευνόητο, τα παιχνίδια τέτοιου είδους δεν έχουν ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό, γεγονός που απομακρύνει μεγάλη μερίδα του κοινού από αυτά. Για να ολοκληρώσει κάποιος το Black Mirror θα πρέπει να ξοδέψει μεγάλα χρονικά διαστήματα στην λεπτομερή εξερεύνηση σε όλο το περιβάλλον καθώς θα βρει κάποια collectibles και σημαντικές πληροφορίες που συμβάλλουν στην κατανόηση του σεναρίου. Επίσης, αρκετές φορές θα κληθεί να λύσει γρίφους και κάποια (δυστυχώς) εύκολα παζλ. Το gameplay όμως δεν είναι αυτό που θα περίμενε κάποιος, καθώς μαστίζεται από πολλά και σημαντικά προβλήματα, γεγονός που αυξάνει το κενό μεταξύ του παίκτη και του παιχνιδιού. Ο χειρισμός και κυρίως η μετακίνηση του πρωταγωνιστή χαρακτηρίζονται από δυσκολία και δυσχρηστία, ενώ πολλές φορές ευθύνονται για λάθος αποτελέσματα που προκαλούν τον εκνευρισμό του παίκτη.

Black Mirror

Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι τα αδικαιολόγητα μεγάλα loading times, τα οποία το μόνο που πετυχαίνουν είναι να καθυστερούν αδικαιολόγητα και να αποσυντονίζουν εντελώς τον παίκτη. Δεν είναι λίγες οι φορές που σκέφτηκα πολύ καλά πριν αλλάξω δωμάτιο στα πλαίσια του παιχνιδιού, καθώς γνώριζα ότι θα ακολουθούσε ένα πολύ χρονοβόρο και εκνευριστικό loading. Αυτό το γεγονός, εάν αναλογιστεί κανείς ότι γενικά το παιχνίδι έχει αργό ρυθμό, επιβαρύνει την κατάσταση και προκαλεί ανιαρότητα στον παίκτη. Το σημαντικότερο ωστόσο αρνητικό αποτέλεσμα από αυτό το γεγονός είναι ότι απωθεί τον παίκτη από την ατμόσφαιρα και τα δρώμενα στα πλαίσια του σεναρίου και ο τελευταίος χάνει τον ειρμό. Δηλαδή, ενώ κάποιο σημαντικό γεγονός ελκύει και εντείνει το ενδιαφέρον του παίκτη, το ατελείωτο loading που ακολουθεί τον αποσυντονίζει και εμποδίζει την απρόσκοπτη παρακολούθηση της πλοκής.

Το σενάριο γύρω από το Black Mirror

Black Mirror

Αδιαμφισβήτητα το πιο ενδιαφέρον και προσεγμένο τμήμα του Black Mirror είναι το σενάριο, το οποίο μπορεί να καθηλώσει ακόμα ακόμα και τους πιο απαιτητικούς παίκτες. Είναι ικανό να ξεπεράσει τις δυσκολίες που προκαλεί το gameplay και να πείσει τους παίκτες ώστε να μην το παρατήσουν. Από την αρχή έως και το τέλος του παιχνιδιού τα γεγονότα δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν και να μας δημιουργούν ολοένα και περισσότερη αγωνία. Πρόκειται για ένα γραμμικό σενάριο που απαιτεί τη συνεχή έρευνα και πραγματοποίηση κάποιων συμβάντων ώστε να μπορέσει να συνεχίσει η πλοκή. Η ιστορία που εκτυλίσσεται στα πλαίσια του τίτλου αφορά τον David Gordon, ο οποίος πάει για πρώτη φόρα στο κάστρο της οικογένειας του, το οποίο βρίσκεται στα μελαγχολικά υψίπεδα της Σκωτίας. Αφορμή της επίσκεψής του αποτελεί ο αιφνίδιος θάνατος του πατέρα του, τον οποίο, μετά από μία σειρά απρόσμενων για εκείνον γεγονότα, καλείται να ερευνήσει. Πρώτα από όλα θα έρθει αντιμέτωπος με τους θαμώνες του κάστρου, οι οποίοι αποτελούν ιδιαίτερους χαρακτήρες με περίεργο υπόβαθρο. Ένα ακόμη γεγονός που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι φαίνεται ότι έχει επενδυθεί χρόνος πάνω στο σχεδιασμό των χαρακτήρων, καθώς μόλις τους γνωρίσουμε επαρκώς είμαστε σε θέση να σχηματίσουμε πλήρη γνώμη για αυτούς και μπορούμε να τους συμπαθήσουμε ή αντιπαθήσουμε.

Φυσικά, κατά την εξέλιξη της πλοκής συλλέγουμε ολοένα και περισσότερα στοιχεία για αυτούς, ενώ παράλληλα αντικρίζουμε πολλές ανατροπές, οι οποίες αποτελούν μία δοκιμασμένη και αποτελεσματική συνταγή για ένα καλό σενάριο. Ο David, ωστόσο, δε θα αργήσει να καταλάβει ότι μία υπερφυσική δύναμη κινείται γύρω από την οικογένεια του, και έχει επηρεάσει τόσο αυτήν όσο και πολλούς ακόμη ανθρώπους. Έτσι λοιπόν, θα βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος με την δύναμη αυτή, με τους γύρω του, με το παρελθόν αλλά ακόμη και με τον ίδιο του τον εαυτό. Σύμμαχος του στην μοναδική αυτή περιπέτεια είναι ένας γυναικείος χαρακτήρας που γνωρίζουμε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και μας συνοδεύει μέχρι το τέλος. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας, η Leah, είναι πολύ σημαντικός καθώς όχι μόνο βοηθάει τον πρωταγωνιστή να κατανοήσει κάποια πράγματα, αλλά είναι αυτή που θα τον σώσει και θα τον γλυτώσει πολυάριθμες φορές από δύσκολες καταστάσεις.

Black Mirror

Ένα ακόμη καλοσχεδιασμένο στοιχείο του σεναρίου αποτελούν οι διάλογοι, οι οποίοι μας παρέχουν συνεχώς νέες πληροφορίες αλλά και μέσω αυτών χτίζονται οι ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων. Δεν υπάρχουν απλά για να μας καθυστερούν και να αυξάνουν τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά αντιθέτως έχουν νόημα και ενδιαφέρον, γεγονός που μας ωθεί να εξαντλούμε τις δυνατότητες διαλόγου. Οι εκφράσεις είναι βασισμένες στο χαρακτήρα του καθενός, ώστε όχι μόνο να ταιριάζουν σε αυτόν αλλά και να τον διαμορφώνουν και να τον εξελίσσουν. Αυτό φυσικά αποτελεί ακόμη ένα χαρακτηριστικό του παιχνιδιού, το οποίο συμβάλλει στη σωστή δόμηση χαρακτήρων αλλά και στην ανάπτυξη δεσμού μεταξύ αυτών και του παίκτη.

Οι δημιουργοί του παιχνιδιού έχουν επενδύσει με επιτυχία επίσης στην δημιουργία σκοτεινής και μυστηριώδους ατμόσφαιρας, κάτι που είναι απολύτως λογικό αφού πρόκειται για έναν adventure-horror τίτλο. Κατά αυτόν τον τρόπο ο παίκτης εμβαθύνει και εισχωρεί στα πλαίσια αλλά και στις εξελίξεις του παιχνιδιού, βιώνοντας όσο το δυνατόν καλύτερα την μοναδική εμπειρία που του προσφέρεται.

Ρεαλιστικό χωρίς να εντυπωσιάζει

Black Mirror

Ο οπτικός τομέας του Black Mirror καλύπτει τις βασικές απαιτήσεις του μέσου gamer  και δεν περιέχει κάποιες θετικές ιδιαιτερότητες. Αντιθέτως, στην έκδοση στην οποία παίξαμε υπάρχει συχνά “γυαλάδα” στο περίγραμμα των αντικειμένων του χώρου. Επίσης, συμβαίνουν πολύ συχνά διάφορα glitches στα textures των γραφικών, τα οποία υποβιβάζουν την εμπειρία που βιώνουμε με το συγκεκριμένο τίτλο. Τα animations και οι κινήσεις των χαρακτήρων είναι τυπικά και δυστυχώς αρμόζουν σε παιχνίδια της προηγούμενης δεκαετίας. Ωστόσο, η οπτική εμπειρία του τίτλου στα πλαίσια των cinematics είναι αισθητά ανώτερη με τις κινήσεις και τα animations να είναι πιο ομαλά και ρεαλιστικά, ενώ είναι εμφανείς και οι αντιδράσεις στα πρόσωπα των χαρακτήρων, ενισχύοντας έτσι την συγκινησιακή ατμόσφαιρα αλλά και το δέσιμο μεταξύ του παίκτη και αυτών.

Οι ατμοσφαιρικοί και διαδραστικοί ήχοι

Όσον αφορά την ακουστική εμπειρία που μας προσφέρει το Black Mirror, πρόκειται για ένα από τα θετικά και ελκυστικά του χαρακτηριστικά. Το Soundtrack και γενικότερα η μουσική του τίτλου ταιριάζουν εξαιρετικά στο γενικότερο πλαίσιο και συμβάλλουν σε πολύ σημαντικό βαθμό στην δημιουργία μίας μυστηριώδους, σκοτεινής και horror ατμόσφαιρας. Οι ήχοι που ακούγονται στο background του παιχνιδιού και αφορούν κυρίως τα στοιχεία της φύσης, όπως τον κυματισμό του νερού αλλά και το ελαφρύ φύσημα του αέρα είναι αρκετά ρεαλιστικά και αποτελούν θετικό στοιχείο του τίτλου. Ακόμη, οι ήχοι που ακούγονται στο προσκήνιο, δηλαδή αυτοί που προκύπτουν από τις ενέργειες των ηρώων, όπως για παράδειγμα το περπάτημα, το ξεκλείδωμα των κλειδαριών αλλά και πολλοί άλλοι αντίστοιχοι, είναι και αυτοί σε ικανοποιητικό βαθμό αληθοφανείς και εμπλουτίζουν πολύ καλά την ατμόσφαιρα. Τέλος, καθώς μιλάμε για ένα παιχνίδι θα ήταν παράλειψη εάν δεν κάναμε νύξη στο voice-acting, το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι εξαιρετικό και δείχνει επαγγελματισμό και μεράκι εκ μέρους των voice-actors. Φυσικά, καθώς τα γεγονότα διαδραματίζονται στην Σκωτία, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ιδιαίτερες προφορές κάποιων ντόπιων χαρακτήρων, γεγονός που αποτελεί αξιοσημείωτη λεπτομέρεια. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, ο ηχητικός τομέας του παιχνιδιού είναι πολύ καλός και περιέχει αρκετά θετικά στοιχεία, ενώ παράλληλα βοηθάει στην αποτελεσματική ενσωμάτωση του παίκτη στην ατμόσφαιρα του τίτλου.

Black Mirror

Κατάλληλη διάρκεια

Το Black Mirror είναι χωρισμένο σε πέντε κεφάλαια και η συνολική του διάρκεια του ανέρχεται περίπου στις 7 ώρες, έναν αριθμό ο οποίος είναι ικανοποιητικός και επαρκής για έναν τέτοιο τίτλο. Κατά αυτόν τον τρόπο το σενάριο εξελίσσεται χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση που μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα επέφερε. Είναι η κατάλληλη διάρκεια για το συγκεκριμένο παιχνίδι έτσι ώστε να δώσει στον παίκτη ότι έχει να δώσει. Η δυσκολία του παιχνιδιού, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολεί καθώς πρόκειται για έναπαιχνίδι που δύσκολα θα πεθάνει κάποιος, γεγονός που συμβάλλει στην απρόσκοπτη παρακολούθηση του σεναρίου.

Η τιμολογιακή εκτίμηση

Το παιχνίδι, όπως ήδη αναφέραμε είναι διαθέσιμο για PS4, PC και Xbox One, ενώ η τιμολογιακή του αξία ανέρχεται σε 39,99€, 29,99€ και 31,99€, αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες τιμές αποτελούν τις τιμές που αντιστοιχούν σε ένα παιχνίδι μέσης εμβέλειας. Ωστόσο, όσον αφορά το συγκεκριμένο παιχνίδι θεωρώ προσωπικά ότι οι τιμές αυτές είναι ελαφρώς υψηλότερες απ’ ότι θα έπρεπε, καθώς ο τίτλος έχει προβλήματα που μειώνουν την εμπειρία που προσφέρει. Έτσι, κάποιος που ενδιαφέρεται για τον τίτλο αξίζει να περιμένει μέχρι να βρει κάποια σχετική προσφορά.

Black Mirror

Η αξία του στη σύγχρονη εποχή

Συνοψίζοντας το Black Mirror αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον point-and-click adventure horror game, με πολύ ιδιαίτερο και συναρπαστικό σενάριο, μυστηριώδη και σκοτεινή ατμόσφαιρα και έναν εξαιρετικό ηχητικό τομέα. Ωστόσο, ο τίτλος πάσχει από σοβαρά προβλήματα στο gameplay και στα loading times, αλλά και από έναν μέτριο οπτικό τομέα που πολλές φορές παρουσιάζει glitches. Επομένως, αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για όσους αναζητούν ένα πολύ καλό σενάριο και δυναμική ατμόσφαιρα, αγνοώντας το προβληματικό gameplay, με την τιμή ωστόσο του τίτλου να αποτελεί έναν ακόμη αρνητικό παράγοντα.