Forza Horizon 3 Review
Reviews

Forza Horizon 3 – Review

Η open world έκδοση του Forza franchise ήρθε και είναι καλύτερη από ποτέ!

Το Forza Horizon 2 ήταν από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες σε racing που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Πολλές φορές αναρωτιόμασταν, πως μπορεί να γίνει καλύτερο κάτι τέτοιο; Η Playground Games φρόντισε να μας αποδείξει ότι μπορούν να πάρουν αυτή την ήδη καταπληκτική εμπειρία και να την κάνουν ακόμα καλύτερη. Βέβαια με τους περιορισμούς της κονσόλας και το πόσο καλό ήταν το Horizon 2, οι διαφορές δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον γραφικό τομέα, αλλά κυρίως με νέες προσθήκες και βελτιώσεις στο gameplay.

Η πανέμορφη Αυστραλία

Ενώ το Horizon 2 σας έδωσε τη δυνατότητα να οδηγήσετε τα λυσσασμένα super cars, και όχι μόνο, στους πανέμορφους δρόμους της νότιας Ευρώπης, το νέο παιχνίδι της σειράς κάνει υπερατλαντικό ταξίδι και σας πηγαίνει στη μαγευτική Αυστραλία. Εκεί σας περιμένουν κάθε λογής τοπία, όπου σίγουρα θα καλύψουν όλα τα γούστα των fans. Ο νέος χάρτης είναι μεγαλύτερος και περιλαμβάνει τροπικά δάση, παραλίες, αστικούς δρόμους μέσα στο Surfer’s Paradise και ένα κομμάτι καυτής ερήμου. Σε κάθε περιοχή υπάρχουν σημεία αναφοράς που τονίζουν τις ομορφιές της Αυστραλίας.

forza-horizon-3-review-3

Πέρα των ωραίων δρόμων και τα τα τοπία που συνδυάζουν, οι off-road διαδρομές είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Η αλήθεια είναι ότι το Horizon 2 ήταν λίγο μονότονο όσον αφορά αυτό το κομμάτι, γιατί το περισσότερο landscape ήταν πεδιάδες και χωράφια. Ακόμα και αν δεν είναι κάποιος λάτρης του off-road, σίγουρα η αδρεναλίνη στις νέες διαδρομές σε συνδυασμό με το περιβάλλον θα του αλλάξει γνώμη. Βέβαια, υπάρχει ένα πράγμα που μας ενόχλησε όσον αφορά την Αυστραλία και αυτό είναι ότι οδηγάνε ανάποδα! Θα κάνετε πολλές μετοπικές συγκρούσεις μέχρι να το συνηθίσετε.

Πήραμε προαγωγή

Στα 2 προηγούμενα Horizon, ήσασταν ένας απλός αγωνιζόμενος που έπαιρνε μέρος στο Horizon Festival και σιγά σιγά ανέβαινε ώστε να γίνει ο καλύτερος. Αυτά τα “ταπεινά” χρόνια έφτασαν στο τέλος τους, καθώς πλέον είσαστε αφεντικά. Πολύ καλά διαβάσατε, αφεντικά! Το Horizon Festival είναι δικό σας και προσπαθέιτε να το προωθήσετε σε όλο το χάρτη. Σκοπός σας να δημιουργήσετε την απόλυτη εμπειρία για εσάς αλλά και όχι μόνο. Με τέτοιο χάρτη και στη διάθεση σας πάνω από 350 αυτοκίνητα, χωρίς αυτά των DLC packs, οι δυνατότητες να διοργανώσετε ένα ιδανικό Horizon Festival ακούγονται πιο πραγματικές από ποτέ. Επίσης, αυτή τη φορά ξεκινώντας, μπορείτε να επιλέξετε την εμφάνιση του avatar σας ανάμεσα σε ήδη υπάρχων avatar που σας δίνει το παιχνίδι. Τέλος, μπορείτε ακόμα να επιλέξετε το πως θα σας αποκαλούν, ανάμεσα σε μία μεγάλη λίστα, όσοι σας απευθύνουν τον λόγο.

Η απόλαυση της οδήγησης

Το Forza Horizon 3 είναι η ίδια σχεδόν αγαπημένη συνταγή, που έκανε επιτυχία τα προηγούμενα 2 παιχνίδια της σειράς. Συνεχίζει να είναι ένα racing που αφορά ένα ευρύ κοινό και καλύπτει όλα τα οδηγικά στυλ, από arcade μέχρι simulation με το γνωστό σύστημα tuning του Forza, που σας επιτρέπει να πειράξετε και τη παραμικρή βίδα στο αυτοκίνητο σας.

Forza Horizon

Στο κάθε νέο Festival που στήνετε, νέα events κάνουν την εμφάνιση τους, αλλά δεν είναι τελείως προκαθορισμένα όπως στο παρελθόν. Τώρα έχετε τη δυνατότητα καθώς πηγαίνετε να συμμετάσχετε σε κάποιο event, να επιλέξετε τη κατηγορία αμαξιού που θέλετε να οδηγήσετε. Επιπλέον, αφού είστε το αφεντικό, το παιχνίδι σας επιτρέπει με το νέο blueprint mode να διαμορφώσετε τα δικά σας event όπως εσείς τα θέλετε, πάνω σε ήδη υπάρχων διαδρομές. Δε λείπουν βέβαια και τα γνωστά, γεμάτα αδρεναλίνη, Showcase events, που πάλι είναι σχετικά λίγα και το ένα μακριά από το άλλο. Με την ολοκλήρωση κάθε event εκτός από λεφτά και experience, μαζεύετε και fans οι οποίοι χρησιμεύουν στο progress των Festivals.

Την εμφάνιση τους κάνουν και πάλι τα perks. Τα perks αυτή τη φορά είναι πολλά περισσότερα και χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Στα festival boss, στα skills και στα instant rewards. Τα festival boss έχουν να κάνουν γενικά με το παιχνίδι, όπως το να προστεθεί το fast travel ή παραπάνω xp σε events. Τα skills με τη σειρά τους αυξάνουν τους πόντους που κερδίζετε κάνοντας συγκεκριμένη οδήγηση. Τέλος, τα instant rewards είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα τους, είναι άμεσα xp ή χρήματα και αν τα πάρετε μία φορά δε γίνεται να τα ξαναπάρετε. Στα festival boss και στα skills perks, υπάρχουν 4 perks στη κορυφή του πίνακα που δε τα παίρνετε για πάντα, αλλά σας δίνουν bonus για συγκεκριμένα πράγματα και όταν τελειώσουν θα πρέπει να ξαναμαζέψετε πόντους ώστε να τα ξαναπάρετε. Αυτό είναι καλό γιατί ποτέ οι πόντοι δε σταματάνε να είναι σχετικοί, ακόμη και όταν ξεκλειδώσετε όλα τα υπόλοιπα perks.

Forza Horizon

Για να αναβαθμίσετε τα perks σας χρειάζεστε πόντους τους οποίους κερδίζετε κάνοντας drift, πολύ κοντινές προσπεράσεις, “καθαρούς” αγώνες και αρκετά πράγματα ακόμα. Αν κάνετε πολλά από αυτά μαζί, δημιουργείται combo που πολλαπλασιάζει τους πόντους. Πρέπει όμως να προσέχετε μη τρακάρετε κάπου γιατί αλλιώς όλος ο κόπος σας θα πάει χαμένος και οι πόντοι θα κάνουν φτερά. Επιπλέον, τα Bucket List Challenges κάνουν την επανεμφάνισή τους. Αυτά τα challenges έχουν διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας και σας δίνουν πρόσβαση σε διάφορα οχήματα, ειδικά για εκείνα τα events. Οι στόχοι που σας βάζουν μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως το να πάτε από το σημείο Α στο σημείο Β μέσα σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, ή κάτι πιο δύσκολο, όπως το να περάσετε από μία κάμερα με συγκεκριμένη ταχύτητα ή να μαζέψετε συγκεκριμένους πόντους κάνοντας drift για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σίγουρα, βοηθάνε να ξεφύγετε λίγο από τους αγώνες και προσθέτουν το κάτι διαφορετικό στην συνολική εμπειρία.

Τα features δε τελειώνουν βέβαια εδώ, καθώς προστέθηκε το Auction House που επιτρέπει στους παίκτες να πουλάνε αμάξια μεταξύ τους, το νέο drone mode με το οποίο μπορείτε να κάνετε εναέρια εξερεύνηση και να βρίσκετε barns ή να τραβάτε video και τέλος το Forzathlon το οποίο είναι εβδομαδιαία θεματικά events με διάφορα έπαθλα. Όσον αφορά το customization, που η αλήθεια είναι ότι το Horizon πάντα υστερούσε, μη περιμένετε και πολλά. Πέρα από καινούργια bodykits, της γνωστής εταιρίας Liberty Walks, που είναι διαθέσιμα για συγκεκριμένα αυτοκίνητα, δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από ότι είχε και το Forza Horizon 2.

Ταξιδέψτε την Αυστραλία με παρέα

Στο Multiplayer θα βρείτε το Online Adventure, το Online Freeroam και το Co-op Campaign. Tο Online Adventure είναι το μέρος που θα κάνετε αγώνες η θα πάρετε μέρος σε διάφορα mini-games. Στo Freeroam μπορείτε μπαίνοντας σε ένα session να κάνετε βόλτες σε όλη την Αυστραλία με άλλα άτομα ή ακόμα να πάρετε μέρος και σε αγώνα. Τέλος, το Co-op Campaign είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί του Forza Horizon 3, καθώς επιτρέπει σε μέχρι 4 άτομα να παίξουν μαζί και να προχωρήσουν την ιστορία, χωρίς να χάσουν το progress μόλις βγουν απο το session. Επίσης, το online πλέον διαθέτει και filter, έτσι ώστε να διαλέγετε σε τι event θέλετε να κάνετε join.

Πανεμόρφα τοπία

Μπορεί να μην είχε πολλά περιθώρια εξέλιξης όσον αφορά τα γραφικά, αλλά αυτό το ίσως λίγο παραπάνω που υπήρχε, κατάφεραν να το βγάλουν στην επιφάνεια. Τα μοντέλα είναι απίστευτα λεπτομερή, πράγμα που μπορείτε να δείτε και με το Forzavista στο γκαράζ σας, όπως στα Forza Motorsport. Οι φωτισμοί είναι επίσης καταπληκτικοί, προσθέτοντας πάρα πολύ στην αληθοφάνεια του περιβάλλοντος, ενώ και τα καιρικά φαινόμενα με τη σειρά τους δεν πάνε καθόλου πίσω, καθώς μία απλή βροχή, εκτός του ότι είναι πανέμορφη, αλλάζει και όλο το playstyle. Μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού είναι το νερό καθώς έχει τη παραλία και το τροπικό δάσος που έχει παντού ποταμάκια και συχνές βροχές. Εκτός ότι το νερό φαίνεται πάρα πολύ καλό ειδικά στην άμμο, πάνω στο αυτοκίνητο φαίνεται σαν αληθινό.

forza-horizon-3-review-1

Οι ήχοι των αυτοκινήτων είναι καλοί. Όχι τέλειοι, αλλά καλοί. Σίγουρα θα μπορούσε να γίνει μία πιο προσεχτική και ρεαλιστική δουλειά, αλλά το μέγεθος του ρόστερ είναι τρομακτικό, οπότε δικαιολογείται σε ένα βαθμό. Αυτό που μας έκανε εντύπωση όμως, εκτός απο τα βελτιωμένα σκασίματα στο άφημα του γκαζιού, είναι τα “κροταλίσματα” της εξάτμισης που φωνάζουν “δύναμη”. Πολλές ήταν οι φορές που αντί να παίζουμε, κάναμε πάνω κάτω, αφήνοντας το γκάζι μόνο και μόνο για να ακούσουμε αυτόν τον τέλειο ήχο.

Μία ολοκληρωμένη εμπειρία σε όλους τους τομείς

Σε έναν χώρο με μόνο ανταγωνιστή τον εαυτό της, η Playground Games κατάφερε να τον ξεπεράσει. Κατάφερε να κάνει το ήδη εκπληκτικό Forza Horizon 2 ακόμα καλύτερο, με ακόμα περισσότερα features. Το μόνο που θα θέλαμε να δούμε, θα ήταν παραπάνω customization. Πέραν όμως αυτού φαίνεται πως η Playground Games ακούει τους fans της και προσπαθεί για το καλύτερο. Το μόνο ερώτημα που προκύπτει παίζοντας το Forza Horizon 3 είναι πως θα καταφέρουν να προσφέρουν μία ακόμη πιο ολοκληρωμένη εμπειρία στο Forza Horizon 4. Μέχρι τότε όμως, το Forza Horizon 3 είναι εδώ για να σας προσφέρει ατελείωτες ώρες διασκέδασης με μία πραγματικά ολοκληρωμένη εμπειρία. Ετοιμάστε τις τιμονιέρες σας, ταξιδέψτε στην Αυστραλία και δημιουργήστε το απόλυτο Festival. Τι περιμένετε;