GT Sport
Reviews

Gran Turismo Sport – Review

Η Sony έχει χτίσει το όνομά της πάνω σε πολλά exclusives και δη τα Gran Turismo. Το Gran Turismo Sport κυκλοφόρησε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας!

Οι fans της σειράς Gran Turismo έκαναν πολύ υπομονή, καθώς χρειάστηκαν 4 ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του PS4, προκειμένου να δουν το αγαπημένο τους franchise στην οθόνη τους. Όσοι περίμεναν το Gran Turismo 7 ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, γιατί το Sport πηγαίνει σε μία διαφορετική κατεύθυνση. Όπως δείχνουν τα trailers, ο Kazunori Yamauchi δεν ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο παιχνίδι, αλλά ένα νέο άθλημα. Το Gran Turismo Sport, εστιάζει στα eSports και στον online ανταγωνισμό σε μια προσπάθεια να είναι το καλύτερο racing simulator.

Δυστυχώς όμως, το franchise εδώ και χρόνια δεν έχει πάρει μια καλή πορεία, αλλά πολλές μέτριες προσπάθειες σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε από ένα τέτοιο όνομα. Έτσι κατάφερε να μείνει πολύ πίσω από την ανταγωνισμό της Microsoft, η οποία με τις σειρές Forza Motorsport και Forza Horizon έχει πάρει ένα πολύ μεγάλο racing κοινό. Το Gran Turismo Sport άργησε αρκετά να κυκλοφορήσει. Συγκεκριμένα, πέρασαν 4 ολόκληρα χρόνια μέχρι να δούμε τον ανταγωνιστή του Forza στα ράφια των καταστημάτων. Το χειρότερο όμως, είναι ότι είναι ένα full-price παιχνίδι το οποίο μοιάζει με prologue.

GT Sport

Το “λίγο” content

Με ούτε 200 αυτοκίνητα, 28 πίστες και αρκετά περιορισμένο customization, το GT Sport δεν δίνει την αίσθηση ενός ολοκληρωμένου παιχνιδιού, ειδικά με το όνομα που κουβαλάει. Όταν οι προκάτοχοί του ερχόντουσαν με τα πολλαπλάσια αυτοκίνητα και περισσότερες πίστες (για παράδειγμα το Gran Turismo 5 είχε 1.086 αυτοκίνητα και 73 πίστες ενώ το Gran Turismo 6 είχε 1.226 αυτοκίνητα και 100 πίστες) σαφώς το GT Sport φαίνεται ότι προσφέρει λίγα από θέμα content. Μέχρι και στην αντίπερα όχθη το Forza Motorsport 7 της Microsoft περιέχει πάνω από 700 αυτοκίνητα και 200 πιθανές διαδρομές. Γενικά το γεγονός ότι οι εταιρείες ζητούν full price για παιχνίδια που δεν τα έχουν “γεμίσει” ή ακόμα και ολοκληρώσει καθησυχασμένοι πως θα προσθέσουν πράγματα με patch ή DLC, έχει αρχίσει και κουράζει το κοινό.

GT Sport

Το Grand Turismo Sport έρχεται με πολλά βασικά modes. Το Arcade mode Single Race, Time Trial, Drift Trial, Custom Race, 2 Player Battle και επιλογές για VR Tour. Στη συνέχεια το Campaign αποτελείται από ένα Driving School με 24 μαθήματα, 64 Mission Challenges και από τα Circuit Experiences σε όλες στις πίστες. Το Sport σας επιτρέπει να πάρετε μέρος σε Daily Races και Championships και τέλος στο Lobby παίρνετε μέρος σε online αγώνες. Με μία πρώτη ματιά ίσως φανούν πολλά, αλλά μόνο όταν εμβαθύνετε θα προσέξετε τις λεπτομέρειες και τις παραλείψεις που αρχίζουν να χαλάνε την όλη εμπειρία.

Η σύνδεση ως προαπαιτούμενο

Τα προηγούμενα Gran Turismo είχαν ένα career mode που σας επιτρέπει να αναπτυχθείτε ως παίκτης. Μπορούσατε σιγά σιγά να κερδίσετε καλύτερα αυτοκίνητα και να πάρετε μέρος σε μεγαλύτερους διαγωνισμούς. Το campaign του GT Sport δεν είναι το χειρότερο, αλλά δε συγκρίνεται και εύκολα με τα προηγούμενα. Ενώ προσφέρει απλόχερα αυτοκίνητα και credits τα missions δε δίνουν την αίσθηση της ικανοποίησης. Όπως όταν για παράδειγμα μπορεί να περάσετε 20-30 δευτερόλεπτα περιμένοντας ένα Driving Lesson ή ένα Mission Challenge που μπορεί να διαρκέσει μόνο 15 δευτερόλεπτα. Προς υπεράσπιση του βέβαια, αυτά τα Driving Lessons μικρής διάρκειας είναι μια χρήσιμη εισαγωγή αλλά περιμέναμε πολλά παραπάνω.

Ένα άλλο στοιχείο που βλάπτει το single player, είναι πως για να παίξετε στην ουσία Gran Turismo Sport πρέπει να είστε μόνιμα online. Εάν δεν μπορείτε να συνδεθείτε στο διαδίκτυο, είτε λόγω των δικών σας προβλημάτων ή του PlayStation Network, το παιχνίδι δεν σας αφήνει να κάνετε σχεδόν τίποτα. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να παίξετε ότι σας προσφέρει το Arcade mode χωρίς καν να μπορείτε να κάνετε save. Tα Campaign, Sport, το library σας, το showroom, τα liveries και το photo mode είναι εντελώς κλειδωμένα, κάτι απίστευτα απογοητευτικό.

GT Sport

Μετά το απλοϊκό single player, σειρά έχει το Sport Mode, το multiplayer κομμάτι του GT Sport. Όπως αναφέρθηκε, το GT Sport παρουσιάζεται ως ένα παιχνίδι που θέλει να επικεντρωθεί στο online και στον πραγματικό ανταγωνισμό, βλέποντας πως το online κομμάτι του φαίνεται να καθιερώνεται από το διεθνές μηχανοκίνητο αθλητικό διοργανωτή FIA. Έτσι, πριν μπορέσετε να μπείτε, θα πρέπει να παρακολουθήσετε μερικά σύντομα βίντεο που επικεντρώνονται στην αθλητική φιλοτιμία. Είναι σίγουρα ένα αξιοπρεπές άγγιγμα για να αποκτήσουν οι παίκτες τη σωστή νοοτροπία. Μόλις είστε έτοιμοι, μπορείτε να συμμετάσχετε σε επίσημους αγώνες ή να μπείτε σε custom lobbies άλλων παικτών.

Η αναμονή που “σκοτώνει”

Αλλά παρόλο που εστιάζετε τόσο στο online κομμάτι, θα συνειδητοποιήσετε γρήγορα ότι το GT Sport χρειάζεται μεγαλύτερη ποικιλία. Οι μόνοι αγώνες που μπορείτε να κάνετε, είναι μέσω 3 διαφορετικών events. Αυτά τα events, όπου είναι επιλεγμένα από τους developers, είναι απλοί αγώνες που γίνονται κάθε 5-10 λεπτά και μπορούν να έχουν έως και 24 συμμετέχοντες. Μπορείτε να κάνετε sign up για ένα event και ενώ περιμένετε να ξεκινήσει, κάνετε qualify ώστε να κάνετε καλό χρόνο και να πάρετε καλή θέση στη γραμμή εκκίνησης. Αφού ολοκληρώσετε τον αγώνα, μια τυπική υπόθεση 3-5 γύρων, θα μεταφερθείτε πίσω στο menu να επιλέξτε ξανά ένα από τα 3 διαθέσιμα event και περιμένετε για την αντίστροφη μέτρηση. Μόλις αισθανθείτε ότι έχετε κάνει τον καλύτερο χρόνο που μπορείτε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να τρέξετε ξανά σε qualify επειδή το παιχνίδι θα κρατήσει τον καλύτερο χρόνο σας για κάθε πίστα. Έτσι είστε κολλημένοι μερικές φορές περιμένοντας μέχρι και 10 λεπτά για να ξεκινήσει ο επόμενος αγώνας. Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζονται ως “daily” τα 3 events παρέμειναν τα ίδια για μια εβδομάδα και άλλαξαν μόνο το Σαββατοκύριακο. Το online χρειάζεται απελπισμένα περισσότερους διαθέσιμους αγώνες ή πιο συχνά update στα ήδη υπάρχοντα.GT Sport

Τα Custom Lobbies των παικτών έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν κάποια ποικιλία, καθώς οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν διαφορετικές κατηγορίες αυτοκινήτων, συνθήκες αγώνα, να αγωνιστούν για διασκέδαση ή “σοβαρά” και ούτω καθεξής. Αλλά χωρίς matchmaking θα δείτε πολλά μοναχικά lobbies αλλά και μερικά πληρέστερα που μπορεί να σας διώξουν μόλις συνδεθείτε επειδή είναι μόνο για φίλους. Στο τέλος, επειδή το περιεχόμενο που επικυρώνεται από τους developers είναι τόσο “λίγο” και ανανεώνεται σε μόλις εβδομαδιαία διαστήματα, θα στρέφεστε στα lobbies πιο συχνά.

Το όχι και τόσο δίκαιο SR Rating

Οι παίκτες έχουν δύο ratings, τα Driver και Sportsmanship Rating. Το πρώτο είναι μια αναπαράσταση του skill level σας, το οποίο προέρχεται από τους καλύτερους χρόνους γύρου σας, τη μέση θέση τερματισμού και άλλων παραμέτρων, ενώ το τελευταίο είναι ένα feature που στοχεύει να βάλει παίκτες της ίδιας συμπεριφοράς σε παρόμοιους αγώνες με άτομα που έχουν υψηλότερο Sportsmanship Rating. Το Rating εδώ υπολογίζεται από το αν κόβετε δρόμο η τρακάρετε πάνω σε άλλους, οπότε αν δείτε κάποιον με χαμηλό Sportsmanship Rating να ξέρετε ότι δε τον ενδιαφέρουν και τόσο οι κανόνες ή οι συγκρούσεις. Στη θεωρία είναι ένα πολύ καλό σύστημα. Δυστυχώς, στην πράξη το SR Rating δεν είναι ακόμα όσο ισορροπημένο όσο χρειάζεται, γιατί με κάθε αγώνα θα δείτε το rating σας να πέφτει εξαιτίας άλλων οδηγών που σας τρακάρουν χωρίς να φταίτε κάπου. Σε περίπτωση λοιπόν σύγκρουσης, τα αυτοκίνητα των παικτών γίνονται “φαντάσματα” για να αποφύγουν ακόμα μεγαλύτερη καραμπόλα. Αυτό είναι ένα ωραίο σύστημα, αλλά ενεργεί ενοχλητικά στο GT Sport, με τα αυτοκίνητα να μπαινοβγαίνουν σαν “φαντάσματα” στις πιο περίεργες και ακατάλληλες στιγμές. Είναι σίγουρα πιο εύκολο να αφήσετε τη πρωτιά και απλά να ακολουθήσετε τους άλλους με καθαρές γραμμές ώστε να ανεβάσετε το SR Rating σας και το matchmaking να σας βάζει με πιο προσεκτικούς οδηγούς. Αν κατορθώσετε να φτάσετε στις υψηλότερες βαθμίδες του SR, οι online αγώνες γίνονται αρκετά ευχάριστοι και ανταγωνιστικοί, κάτι που σπάνια παρατηρείται στο είδος.

GT Sport

Μόλις όμως βρεθείτε σε έναν αγώνα offline του Arcade mode ή έναν online του Sport, το GT Sport δείχνει αρκετά εντυπωσιακό. To single player σας επιτρέπει να απολαύσετε όλων των ειδών τους αγώνες, από άσφαλτο και χώμα μέχρι διαδρομές rally ώστε να δοκιμάσετε τον εαυτό σας και τις ικανότητες σας. Στη συνέχεια μπορείτε να πάτε στο online προκειμένου να δοκιμάσετε ότι μάθατε στο single, αντιμετωπίζοντας ωστόσο πραγματικούς παίκτες. Εκεί υπάρχουν όλα αυτά τα λεπτομερή κριτήρια, όπως η ηλικία ή οι τρόποι, για να εξασφαλίσετε ότι είστε ομαδοποιημένοι με τους κατάλληλους συναγωνιστές. Τα πάντα δείχνουν την αφοσίωση του παιχνιδιού στο να είναι προσομοιωτής οδήγησης και όχι προσομοιωτής αγώνων και χρειάζεστε τόσο γνώση όσο και ακρίβεια για να πετύχετε. Εάν δεν δίνετε προσοχή στην ταχύτητά σας, τις συνθήκες του δρόμου, στο drafting και τη θέση των άλλων αυτοκινήτων, δε θα περάσετε και πολύ ευχάριστα. Παρόλο που μερικά από τα Missions Challenges είναι κουραστικά, ταυτόχρονα είναι ωραία για να μάθετε τι είναι ικανά να κάνουν τα διάφορα αυτοκίνητα και πως είναι ο χειρισμός τους. Έτσι είναι και οι πρώτοι unranked αγώνες που σας επιτρέπουν να εξασκηθείτε.

Το GT Sport και η “φυσική”

Τα physics είναι πάρα πολύ καλά, με κινήσεις που πραγματικά αισθάνονται αληθινές και μπορείτε να καταλάβετε πόσο καλά τα αυτοκίνητα κρατούν η όχι στο δρόμο. Φαίνεται όμως ότι το παιχνίδι δεν υπολογίζει και πολύ καλά τις συγκρούσεις με ακρίβεια, αλλά αν δεν παίζετε Mission Challenge που απαιτεί συγκρούσεις, θα πρέπει ιδανικά να τις αποφεύγετε σε οποιοδήποτε άλλο mode είστε. Το GT Sport επίσης το βοηθά που είναι εξαιρετικά εξυπηρετικό όταν πρόκειται για συστήματα χειρισμού. Δουλεύει με τα πάντα από controllers μέχρι και 7 διαφορετικές τιμονιέρες. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν να το αντιμετωπίσουν με τη σοβαρότητα που του αξίζει μπορούν να έχουν μια όσο το δυνατόν ρεαλιστική εμπειρία.

GT Sport

Το GT Sport είναι επιπλέον και μια διαφωτιστική εμπειρία για έναν άλλο λόγο, πέρα ​​από το να διδάξει σε κάποιον πως πραγματικά να αποδώσει καλά με αυτόν τον προσομοιωτή. Το Brand Central, όπου θα ξοδεύετε τα credits σας στα αυτοκίνητα από το Showroom, είναι γεμάτο με ζωτικής σημασίας πληροφορίες για αυτοκίνητα από όλο τον κόσμο. Κάθε τμήμα έχει μικρές αποθήκες που παρέχει πληροφορίες. Μάθετε τι είναι ικανά αυτά τα αυτοκίνητα να κάνουν in-game και την ιστορία των διαφόρων κατασκευαστών, ενώ παράλληλα ανακαλύψτε πραγματικές λεπτομέρειες όπως τη μέγιστη ισχύς, τη μετάδοση κίνησης και το βάρος.

Ακόμα μία ωραία προσθήκη στο παιχνίδι είναι η νέα λειτουργία Photoshoot. Μπορείτε να πάρετε οποιοδήποτε αυτοκίνητο έχετε αγοράσει ή κερδίσει και να το ρυθμίσετε όπως θέλετε σε ένα ευρύ φάσμα τοποθεσιών για να τραβήξετε φωτορεαλιστικά in-game στιγμιότυπα και να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας και την κοινότητα του GT. Με λίγη δημιουργικότητα και σωστό πείραγμα των ρυθμίσεων, μπορεί το αποτέλεσμα σας να κάνει κόσμο να νομίζει ότι βλέπει αληθινή φωτογραφία.

GT Sport

Τέλος, μία από τις μεγαλύτερες προσθήκες στο Gran Turismo αυτής της γενιάς είναι το VR. Αυτό είναι και ένα από τα σημεία πώλησης αυτού του τίτλου και ήταν μια από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες που είχαμε στο VR. Το κακό είναι όμως ότι δεν μπορείτε να αγωνιστείτε σε οποιδήποτε από τα αυτοκίνητα που είναι διαθέσιμα στο παιχνίδι, παρά μόνο σε κάποια επιλεγμένα που επιτρέπει το VR. Ακόμα και οι πίστες είναι περιορισμένες στην αρχή μέχρι να να αυξήσετε το level του οδηγού σας κάνοντας ένα ορισμένο αριθμό χιλιομέτρων στο παιχνίδι. Αλλά το ίδιο το VR είναι εξαιρετικό και εύκολα το καλύτερο συναίσθημα και η πιο ρεαλιστική πειστική εμπειρία αγώνων στο PSVR.

Οπτικοακουστικό “μπέρδεμα”

Τα παιχνίδια racing είναι συχνά βιτρίνες της “ιπποδύναμης” του hardware και το Gran Turismo Sport δεν διαφέρει. Το Gran Turismo Sport είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι που τρέχει ομαλά. Ο τρόπος που παίζουν τα φώτα και οι σκιές των αυτοκινήτων τονίζει τις λεπτομέρειες τους και τους κάνει να νιώθουν “υπαρκτά” στον κόσμο του. Υποστηρίζει επίσης HDR και ανάλυση 4K εάν διαθέτετε PlayStation 4 Pro και μια ικανή τηλεόραση, αν και ακόμα και στο κανονικό Playstation 4 σε 1080p ανάλυση εξακολουθεί να είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι.

Ο ήχος από την άλλη μας τα χαλάει λίγο. Έχει ωραία μουσική σε όλα τα σημεία του παιχνιδιού που δίνει το συναίσθημα Gran Turismo, αλλά οι ήχοι των αυτοκινήτων είναι πολύ ρηχοί. Δε δίνει τόσο την αίσθηση της δύναμης, δεν ακούμε φτερωτές από τουρμπίνες να κάνουν spool καλό ή σκασίματα δυνατά. Αυτά όλα χωρίς να λέμε ότι το παιχνίδι δεν ακούγεται, αλλά σίγουρα δεν είναι ο ήχος που περιμέναμε από ένα franchise τέτοιου όγκου που ήταν απών αρκετό καιρό.

GT Sport

Δυστυχώς δεν πείθει

Το Gran Turismo Sport είναι ένα παιχνίδι που δεν είναι για άμεση αγορά. Αντιθέτως, είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να επανεξεταστεί σε τρεις ή έξι μήνες. Υπάρχουν σίγουρα αρκετά που πρέπει η Polyphony Digital να δει. Ο χειρισμός του είναι καλός και το παχνίδι είναι όμορφο, με ένα Arcade mode και online στοιχεία που είναι καλά αλλά το Campaign δεν δίνει την αίσθηση της εκπλήρωσης και κλειδώνει τα πάντα τη στιγμή που για κάποιο λόγo δεν μπορείτε να συνδεθείτε online. Υπάρχουν επίσης πολύ λίγα αυτοκίνητα και πίστες που ελπίζουμε να διορθωθεί με δωρεάν DLC και όχι τα πάντα επι πληρωμής τη στιγμή που ήδη χρεώνεται full price και είναι μισό. Εάν λάβει την κατάλληλη υποστήριξη, μπορεί να μεταμορφωθεί σε πολύ αξιοσέβαστος τίτλος για τη σειρά. Προς το παρόν το Gran Turismo Sport αποτελεί μια βάση για μεγαλύτερα πράγματα.