The Frozen Wilds
Reviews

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds – Review

Το Horizon Zero Dawn ήταν για πολλούς ένα έπος. Η Guerrilla Games κυκλοφόρησε το The Frozen Wilds, που μας δίνει πολλές λεπτομέρειες για την ιστορία της Aloy

Στις 28 Φεβρουαρίου 2017, η Guerrilla Games μας χάρισε έναν από τους πιο δυνατούς τίτλους των τελευταίων ετών, αποσπώντας πληθώρα θετικών σχολίων και κριτικών, τόσο από παίκτες όσο και από reviewers. Το Horizon Zero Dawn ήταν μια στροφή και για την ίδια την εταιρία, που μέχρι τότε είχε μια πιο γραμμική προσέγγιση στα shooters. Με το Horizon Zero Dawn όμως, πέρασε σε μια αρκετά περισσότερο open-world εκδοχή και μέσω αυτού στο πάνθεον των IP της Sony, μαζί με τα Uncharted, The Last of Us, God of War, Infamous και Gran Turismo. Κάπως έτσι λοιπόν, χτίζεται σιγά-σιγά ένα πολύ μεγάλο franchise για τη Sony, με την Guerrilla Games να μας δίνει επιτέλους το The Frozen Wilds, το DLC που έρχεται για να φωτίσει τις πιο “σκοτεινές” πτυχές της ιστορίας της Aloy.

Το The Frozen Wilds μας μεταφέρει στο χιονισμένο βορά και συγκεκριμένα στην περιοχή The Cut. Η νέα έκταση καλύπτεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από χιόνι και το μέγεθός της αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 του συνολικού χάρτη. Πρόκειται για μια περιοχή, που όπως προδιαθέτει και το όνομά της, που είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.Η προσθήκη αυτής της περιοχής δεν θα προκαλέσει προβλήματα στους παίκτες, μιας και συνδέεται άψογα με τον βασικό χάρτη με συνέπεια να μην αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για κάποια νέα προσθήκη, αφού δεν αλλοιώνεται η ομοιομορφία του οικοσυστήματος που έχει σχεδιάσει η εταιρεία. Προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση στη The Cut θα χρειαστεί να έχετε το χαρακτήρα σας άνω των 30 level, μιας και περιλαμβάνει πολύ δυνατούς εχθρούς και νέους μηχανισμούς.

Οι “Σπαρτιάτες” Banuk

Στην περιοχή αυτή θα συναντήσουμε τους Banuk, μια νομαδική φυλή που ζει απομακρυσμένη από την υπόλοιπη κοινωνία και τις άλλες φυλές, οι πιο σκληροί από τους επιζήσαντες του μετά αποκαλυπτικού κόσμου του Horizon, οι . Η νέα φυλή έχει την δική της ξεχωριστή ιεραρχία και θρησκευτικά θεμέλια που διέπονται από αυστηρούς κώδικες επιβίωσης, προσεγγίζοντας και εκλαμβάνοντας λίγο διαφορετικά τη νέα πραγματικότητα που αντικρίζει το ανθρώπινό είδος σε έναν κόσμο που κατοικείται από μηχανές. Οι Banuk είναι πολεμοχαρείς και εξαιρετικοί μαχητές επιβιώνουν στις δυσκολότερες των συνθηκών, έχοντας ως βασική αρχή ότι πρέπει να επιζήσουν μόνο οι πιο ικανοί και θαρραλέοι. Με μια μικρή εισαγωγή το παιχνίδι μας υποδέχεται στη νέα περιοχή, όπου η Aloy θα πρέπει να ανταπεξέλθει σε όλες τις νέες δυσκολίες που θα προκύψουν. Κάπως έτσι τα γεγονότα του DLC ξεκινούν και μια ενδιαφέρουσα ιστορία αρχίζει να ξετυλίγεται. Σίγουρα πρόκειται για ένα παρακλάδι του αρχικού τίτλου και κάποιος μπορεί να αντιληφθεί την ιστορία του Horizon Zero Dawn και να λάβει μια ολοκληρωμένη εμπειρία ακόμα και αν δεν ασχοληθεί ποτέ με το Frozen Wilds. Υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία και λεπτομέρειες για το σύμπαν της σειράς και για έναν από τους αινιγματικούς χαρακτήρες της. Η ιστορία πλαισιώνεται από πολλούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες, παρουσιάζοντας πτυχές του ιδιαίτερου κόσμου. Αν κάποιος έχει την όρεξη να εμβαθύνει θα έρθει αντιμέτωπος ακόμα και με βαθυστόχαστους προβληματισμούς για ζητήματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

The Frozen Wilds

Νέοι και δυνατότεροι εχθροί

Στο χωριό των Banuk γίνεται μια τελετή αποχαιρετισμού των αποθανόντων και μαθαίνουμε για τον Daemon που φαίνεται να “ελέγχει” τις μηχανές και τη συμπεριφορά τους. Ο Daemon, όπως είναι λογικό, δεν είναι μόνος του. Μαζί του φέρνει νέους εχθρούς και μαζί και νέους μπελάδες για την Aloy. Ο πιο δύσκολος από αυτούς είναι ο Scorcher, ο σχεδιασμός του οποίου παίρνει στοιχεία από τα υπόλοιπα «αιλουροειδή» του τίτλου και να παρουσιάζει έναν ιδιαίτερα δύσκολο αντίπαλο ικανό στις κοντινές και στις μακρινές μάχες. Οι melee επιθέσεις του, που είναι ενισχυμένες με φωτιά, είναι οι βασικές επιθέσεις του. Τα προβλήματα διογκώνονται ακόμα περισσότερο όταν ανακαλύπτουμε ότι θα πρέπει να βρούμε την χαμένη Shaman της φυλής και ότι φυσικά θα χρειαστεί να έρθουμε σε κόντρα με τις πεποιθήσεις των Banuk για την έλλειψη συμπάθειας προς τους αδύναμους. Η Aloy έρχεται αντιμέτωπη με τρεις νέες κατηγορίες εχθρών που απαιτούν προσεγμένο σχεδιασμό και στρατηγική προκειμένου να εξοντωθούν. Από την άλλη μεριά, οι υπόλοιποι εχθροί έχουν εμπλουτιστεί με ένα ακόμη επίπεδο, το οποίο τους καθιστά αρκετά δυσκολότερους από αυτούς του βασικού παιχνιδιού, μιας και πλέον είναι ταχύτεροι και πιο δυνατοί.

The Frozen Wilds

Νέες προσθήκες στο οπλοστάσιο

Αναφορικά με τα όπλα που θα έχουμε στη διάθεσή μας, βλέπουμε μια ανανέωση και κάποιες προσθήκες, με τα τρία elemental όπλα που βάζουν φωτιά, παγώνουν ή ηλεκτρίζουν αντίστοιχα τους αντιπάλους. Η melee επίθεσή μας γίνεται επίσης δυνατότερη, ενώ υπάρχουν αρκετά νέα armors και ένα νέο νόμισμα, το ‘Bluegleam’ που συλλέγεται εξερευνώντας το περιβάλλον. Όπως είναι λογικό και οι ίδιες οι δυνατότητες της ηρωίδας μας έχουν επίσης αυξηθεί. Το νέο skill tree με τα διαθέσιμα abilities που σχετίζονται με την συλλογή πόρων και το ταξίδι με mounts ίσως σας φανεί αδιάφορο, ιδίως αν είστε αρκετά εξοπλισμένοι από το βασικό campaign. Αναφορικά με τους γρίφους, υπάρχει μια νέα κατηγορία που μας φάνηκαν αρκετά έξυπνοι. Όσον αφορά το combat, θα χρειαστεί να είστε πιο προσεκτικοί αφού υπάρχουν towers που αναπληρώνουν τη ζωή των μηχανών. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτά τα towers θα πρέπει να καταστραφούν πρώτα, προκειμένου να μην δυσκολευτείτε στις ήδη δύσκολες μάχες με τους ισχυρούς εχθρούς που θα συναντήσετε. Ο πυρήνας του gameplay του The Frozen Wilds παραμένει παρόμοιος με αυτόν του βασικού παιχνιδιού. Η Guerrilla Games είχε πραγματοποιήσει αξιοθαύμαστη δουλειά στους μηχανισμούς, κάνοντάς τους στιβαρούς. Έτσι δεν χρειάστηκε πολλά, παρά να συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε το Horizon Zero Dawn.

The Frozen Wilds

Γραφικά από “άλλο πλανήτη”

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αποδοθούν για άλλη μια φορά τα εύσημα στην εταιρία. Το Horizon Zero Dawn ξεχώρισε για τα γραφικά του. Έτσι και τώρα, το The Frozen Wilds δημιουργεί σοκ και δέος σε όποιον ασχοληθεί μαζί του. Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Από τα λεπτομερή μοντέλα των χαρακτήρων, μέχρι τα high-scaled και πανέμορφα τοπία του παιχνιδιού. Το ρεαλιστικότατο και φυσικό animation και γενικότερα όλες τις αψεγάδιαστες πτυχές του τεχνικού τομέα που συνθέτουν ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα που δίνει μια ακόμα “γροθιά” στον ανταγωνισμό. Τα χιονισμένα σκηνικά, δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό τοπίο που μοιάζει μαγικό αν αναλογιστούμε το βάθος που παρουσιάζει το χιόνι, το οποίο μάλιστα αλλάζει μορφή από τα βήματα της Aloy και τα υπόλοιπα αντικείμενα που πέφτουν στο έδαφος. Από την άλλη μεριά, το lip sync και τα facial animations έχουν υποστεί αισθητές βελτιώσεις, κάνοντας το παιχνίδι να προσεγγίζει την πραγματικότητα. Υπήρξαν στιγμές που το framerate, ενώ δυστυχώς εντοπίσαμε κάποια μικρά και ανεπαίσθητα glitches και bugs που φυσικά δεν ήταν κάτι το σπουδαίο. Όταν γινόμαστε μάρτυρες ενός πολύ σπουδαίου δημιουργήματος, τέτοιες ατέλειες γίνονται απόλυτα αποδεκτές. Αναφορικά με τον ήχο δε, συναντήσαμε αρκετά νέα μουσικά κομμάτια που δένουν πολύ προσεγμένα με τη δράση του παιχνιδιού, ενώ το voice acting των νέων χαρακτήρων είναι σε υψηλά επίπεδα.

The Frozen Wilds

Διάρκεια και replayability

Η νέα περιπέτεια της Aloy θα σας συντροφεύσει για περίπου 8-9 ώρες, κρατώντας σας σε εγρήγορση και αγωνία για τη συνέχεια. Τα κύρια quests δεν είναι πάρα πολλά αριθμητικά, ωστόσο αποτελούνται από πληθώρα σκελών που θα σας οδηγήσουν στην εξερεύνηση των περισσοτέρων νέων και όμορφων τοποθεσιών του The Frozen Wilds. Τα side quests, όπως είναι λογικό, δεν λείπουν από το DLC του Horizon Zero Dawn και αφορούν κυρίως προσωπικές ιστορίες των “δευτεραγωνιστών”, προσφέροντάς σας νέα errands και collectables. Όλο αυτό ανεβάζει τη συνολική διάρκεια του νέου περιεχομένου στις 15 ώρες, προσφέροντάς σας μια μοναδική περιπέτεια που είναι άξια συνέχεια του βασικού παιχνιδιού. Αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν ολόκληρα παιχνίδια που προσφέρουν αντίστοιχη διάρκεια, τότε η διάρκεια του The Frozen Wilds είναι το λιγότερο αξιοσημείωτη.

 

Τα “διαμάντια” είναι παντοτινά

Όπως έχει δηλώσει η Guerilla Games το The Frozen Wilds θα είναι το πρώτο και τελευταίο DLC του παιχνιδιού με το στούντιο να επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός δεύτερου παιχνιδιού που θα συνεχίζει την ιστορία του Horizon Zero Dawn. Με το πρώτο κεφάλαιο του νέου franchise έχουμε την δημιουργία ενός εξαιρετικού σύμπαντος, την απαρχή ενός φρέσκου lore. Σίγουρα υπάρχουν πτυχές οι οποίες ακόμα βρίσκονται στο “σκοτάδι”, προφανώς σκοπίμως, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από την εταιρία. Το αποτέλεσμα αυτού, είναι ότι το story του The Frozen Wilds δεν προσφέρει την ανανέωση που θα θέλαμε. Από την άλλη μεριά όμως, δίνει σε όλους τους φανατικούς της σειράς τις δόσεις περιπέτειας που τους έλειψαν κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. Τα τοπία και γενικότερα το οπτικό κομμάτι του DLC παραμένει στα υψηλά επίπεδα του βασικού παιχνιδιού, συνθέτοντας ένα νέο αλλά εξ’ ίσου συναρπαστικό κομμάτι στο παζλ της Guerilla Games. Η δυσκολία είναι αυξανόμενη και κλιμακωτή και οι νέοι εχθροί θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Με νέα διαθέσιμα skills, νέα όπλα και πανοπλίες θα έχετε πολλές επιλογές όσον αφορά τη μάχη. Πάρτε τη φαρέτρα σας λοιπόν, οπλιστείτε με υπομονή και συνεχίστε από εκεί ακριβώς που σταμάτησε το “διαμάντι” που λέγεται Horizon Zero Dawn.

The Frozen Wilds