Life is Strange: Before the Storm
Reviews

Life is Strange: Before the Storm – Awake – Review

Διαβάστε την άποψή μας για το πρώτο επεισόδιο του Life is Strange: Before the Storm, με τίτλο Awake που κυκλοφόρησε και μας θυμίζει πως η ζωή είναι “περίεργη” μερικές φορές!

Η πρώτη μας επαφή με το franchise που λέγεται Life is Strange ήρθε τον Ιανουάριο του 2015, όταν κυκλοφόρησε και το πρώτο επεισόδιο από τη Square Enix, μια παραγωγή της Dontnod Entertainment. Από την κυκλοφορία του πρώτου κιόλας επεισοδίου, το παιχνίδι “αγκαλιάστηκε” τόσο από τα reviews, όσο και από τους ίδιους τους παίκτες. Με την κυκλοφορία του πέμπτου επεισοδίου και το τέλος ουσιαστικά του παιχνιδιού, οι φανς ζήτησαν τη συνέχεια με ένα νέο παιχνίδι. Όλα έμοιαζαν “ανοιχτά”, μιας και η Square Enix δεν έδειχνε αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο και έτσι η Dontnod Entertainment ανέλαβε την ανάπτυξη του sequel του δημοφιλούς παιχνιδιού. Όλοι έδειχναν ικανοποιημένοι, ωστόσο η εταιρία δεν έμεινε εκεί. Θέλοντας να “εξηγήσει” πως φτάσαμε στα γεγονότα του “κυκλώνα” συνεργάστηκε με τη Deck Nine, προκειμένου να κυκλοφορήσουν ένα prequel του αρχικού παιχνιδιού με τίτλο Life is Strange: Before the Storm.

Life is Strange: Before the Storm

Η Max “αγνοείται”

Όπως είπαμε και πριν, το Life is Strange: Before the Storm αποτελεί prequel του δημοφιλούς παιχνιδιού. Ως εκ τούτου η Max Caulfield, τουλάχιστον αναφορικά με το πρώτο επεισόδιο, δεν εμφανίζεται, αφού ως γνωστόν έχει μετακομίσει στο Seattle. Στο πρώτο επεισόδιο με τίτλο Awake, βλέπουμε τη νεαρή Chloe Price και την “επαναστατική” της συμπεριφορά. Η Chloe είναι μια έφηβη με αρκετά προβλήματα μιας και η απώλεια του πατέρα της την έκανε λίγο επιθετική, λίγο αγενή και γενικότερα ταρακούνησε τον εσωτερικό της κόσμο με άμεσες επιπτώσεις στον ψυχισμό της. Κάνοντας “κοπάνες” από το Blackwell, στο οποίο φοιτά, βρίσκει άλλους τρόπους να γεμίσει τις ελεύθερες ώρες της. Ωστόσο κάθε πράξη έχει και τις επιπτώσεις της! Το παιχνίδι μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε το σχολείο που φοιτούσε η Max από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Μπορεί να πρόκειται για τις ίδιες κτιριακές εγκαταστάσεις, ωστόσο η Chloe αντιλαμβάνεται τα πράγματα με ένα δικό της τρόπο.

Life is Strange: Before the Storm

Η αινιγματική Rachel Amber

Φυσικά η Chloe δεν μπλέκει μόνο σε μπελάδες, αλλά λειτουργεί και όπως κάθε φυσιολογικός έφηβος. Κάνει παρέα με άλλους εφήβους, παίζει παιχνίδια, ακούει μουσική και γνωρίζει νέους ανθρώπους. Μια από αυτές τις γνωριμίες της ήταν και η Rachel, η “μυστηριώδης” κοπέλα για την οποία μιλούσε συνέχεια η Chloe στη Max στο πρώτο παιχνίδι και η οποία βρέθηκε δολοφονημένη. Μπορεί αρχικά να σας φανεί ότι η συνάντησή τους είναι τυχαία, ωστόσο είναι κάτι πολύ παραπάνω από τύχη, είναι κάτι σαν κάρμα. Οι δύο κοπέλες μοιράζονται κοινές ανησυχίες, κάποιες φορές “κοντράρονται” με τους γονείς τους και ψάχνουν κάποιον που να αφουγκράζεται τα προβλήματά τους. Αυτό ακριβώς βρήκαν η μια στην άλλη και έτσι ξεκίνησαν να κάνουν παρέα. Όπως είναι λογικό αυτή η φιλία θα βρίσκεται στο επίκεντρο όχι μόνο του πρώτου επεισοδίου, αλλά και των επόμενων. Φυσικά, πέρα από τη Rachel, στο παιχνίδι βλέπουμε πολλούς χαρακτήρες από το πρώτο παιχνίδι, αλλά και αρκετούς που δεν υπήρξαν σε αυτό, δίνοντάς μας την αίσθηση ότι παίζουμε ένα οικείο παιχνίδι, χωρίς όμως να πλήττουμε βλέποντας ίδιες σκηνές, παρόμοιες καταστάσεις και διαλόγους.

Life is Strange: Before the Storm

Το αντιδραστικό Backtalk

Όλοι θυμόμαστε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της, η Max μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω έτσι ώστε να καταφέρει να αποσπάσει τις πληροφορίες που ήθελε, ή να πείσει τον συνομιλητή της. Αυτό το ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ένα χαρακτηριστικό της Max και όχι της Chloe. Ο χαρακτήρας της Chloe είναι αντιδραστικός και πολλές φορές “φλερτάρει” με τα όρια της αγένειας. Αυτό επέτρεψε στους δημιουργούς του παιχνιδιού να διατυπώσουν διαφορετικά σενάρια στις συνομιλίες. Αυτό ακριβώς επιτυγχάνεται με τη χρήση του Backtalk. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι κάτι που λίγο έως πολύ χρησιμοποιούν οι έφηβοι και αναφέρεται στην προσπάθεια να “γυρίσουν” ένα θέμα ή μια ατάκα του συνομιλητή τους, εναντίον του. Η Chloe θα προσπαθήσει πολλές φορές να κοροϊδέψει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των συνομιλητών της με σκοπό να κερδίσει κάτι από αυτούς. Φυσικά, οι συνομιλητές σας δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα προσπαθήσουν να “αμυνθούν” της λεκτικής επίθεσης. Έτσι, ο διάλογος έχει το χαρακτήρα μιας αντιπαράθεσης από την οποία πρέπει να βγείτε νικητές, αλλιώς θα πρέπει να υποστείτε τις συνέπειες. Κατά τα άλλα οι επιλογές των διαλόγων είναι αρκετά επαρκείς, σε σημείο που δεν μου έλειπε προσωπικά κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Life is Strange: Before the Storm

Για τους συλλέκτες…

Για το τέλος άφησα τα trophies. Θα θυμάστε ότι στο Life is Strange, υπήρχαν προαιρετικές φωτογραφίες που αν τις τραβούσε η Max, σας έδιναν trophies. Στο Life is Strange: Before the Storm τα trophies έρχονται κάπως διαφορετικά. Η Chloe, όπως αναλύσαμε είναι αντιδραστική, έτσι συχνά-πυκνά βάφει με spray και μαρκαδόρους τοίχους και άλλες επιφάνειες. Όταν λοιπόν σας δίνεται η δυνατότητα να ζωγραφίσετε ένα τοίχο ή κάποιο άλλο αντικείμενο, αυτομάτως με το που το ολοκληρώσετε, ξεκλειδώνετε τρόπαια. Στο σύνολό τους τα τρόπαια είναι έντεκα, δέκα εκ των οποίων αφορούν στα graffiti και ένα για την επιτυχή ολοκλήρωση του επεισοδίου. Το μόνο που χρειάζεται να θυμάστε για να τα βρείτε όλα, είναι ότι πρέπει να ψάξετε και στα πιο περίεργα μέρη. Αν φυσικά χάσετε κάποιο graffiti, τότε μπορείτε να πλοηγηθείτε μέσω του Collector Mode σε κάποια συγκεκριμένη σκηνή, με σκοπό να ζωγραφίσετε και να πάρετε το τρόπαιο. Συνεπώς η παρατηρητικότητά σας θα σας βοηθήσει να κερδίσετε χρόνο.

Life is Strange: Before the Storm

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα

Το Life is Strange ήταν ένα παιχνίδι αρκετά συναισθηματικά φορτισμένο, ενώ πολλές φορές οι χαρακτήρες έπρεπε να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον τους ή το μέλλον των γύρω τους. Η Max με την ειδική της δύναμη ξεγλιστρούσε από το χρόνο, με συνέπεια να βλέπουμε αρκετές φορές τις ίδιες σκηνές αλλά από μια τελείως διαφορετική οπτική γωνία. Όλο αυτό, σε συνδυασμό με τους μυστηριώδεις φόνους και την προσπάθεια για ανεύρεση του ενόχου, ανέβαζαν την αδρεναλίνη. Το Awake, το πρώτο επεισόδιο του Life is Strange: Before the Storm, κινείται σε τελείως διαφορετικά επίπεδα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που περιγράφει τα γεγονότα από τη μεριά της Chloe, πριν γυρίσει η Max. Είναι γεμάτο από “μπελάδες” και αντιδραστικούς διαλόγους, πράγμα που το κάνει αρκετά όμορφο διατηρώντας μια δική του ταυτότητα. Εξετάζονται πολύ οι διαπροσωπικές σχέσεις της κεντρικής ηρωίδας τόσο με τον οικογενειακό, όσο και με τον κοινωνικό της περίγυρο. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι λείπει η δράση. Μπορεί να λείπει το χαρακτηριστικό με την αναστροφή του χρόνου, ωστόσο το Backtalk το αντικαθιστά επάξια, αφού είναι κάτι εντελώς καινούριο. Η διάρκεια του πρώτου επεισοδίου είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, ιδίως αν ψάχνετε να ξεκλειδώσετε όλα τα τρόπαια. Η κάμερα παραμένει σε third person, πράγμα που βοηθάει αρκετά στην αφήγηση, τα γραφικά και ο ήχος κινούνται σε πανομοιότυπα επίπεδα με αυτά του πρώτου παιχνιδιού της σειράς και όλα δείχνουν έτοιμα για ένα ακόμα χορταστικό και απολαυστικό κύκλο επεισοδίων.

Life is Strange: Before the Storm