Life is Strange: Before the Storm
Reviews

Life is Strange: Before the Storm – Brave New World – Review

Διαβάστε την άποψή μας για το δεύτερο επεισόδιο του Life is Strange: Before the Storm, με τίτλο Brave New World που έρχεται για να μας προκαλέσει έντονα συναισθήματα

Το πρώτο επεισόδιο του prequel του Life is Strange, κυκλοφόρησε στις 31 Αυγούστου. Η Deck Nine Games, στο πρώτο επεισόδιο του Life is Strange: Before the Storm, με τίτλο Awake, προσπάθησε να μας εισάγει στην ιστορία της Chloe. Η αντιδραστική ηρωίδα έχει χάσει τον πατέρα της σε ένα φρικτό δυστύχημα, ενώ η κολλητή της και πρωταγωνίστρια του πρώτου παιχνιδιού Max, έχει φύγει για το Seattle. Αυτές οι δύο μεγάλες απώλειες λοιπόν είχαν μεγάλη επίδραση στην ψυχοσύνθεση της Chloe Price, η οποία από μια επιμελής μαθήτρια, έχει γίνει λίγο πιο επιθετική, αντιδραστική, ενώ και το σχολείο το έχει αμελήσει αρκετά. Συχνά πυκνά μπλέκεται σε καυγάδες που φαίνεται ότι οδηγούν στην απώλεια της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό της από το οικείο της περιβάλλον.

Το Awake μας έδειξε αρκετούς νέους χαρακτήρες όπως τον Drew, τη Steph, αλλά και παλιούς όπως το Simon, τη Victoria και φυσικά το Wells. Στο πρώτο επεισόδιο είδαμε την Chloe να μπλέκει σε αρκετούς μπελάδες, να κάνει κάποιες παράνομες πράξεις, αλλά το πιο σημαντικό ήταν η γνωριμία της με τη Rachel Amber. Η αινιγματική φυσιογνωμία του πρώτου παιχνιδιού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην οθόνη μας και μας έκανε να θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για εκείνη. Αμέσως άρχισε να αναπτύσσεται μια χημεία μεταξύ τους και από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτό ότι η σχέση τους θα ήταν κάτι διαφορετικό.

Life is Strange: Before the Storm

Chloe και μπελάδες είναι έννοιες ταυτόσημες

Η αρχή του δεύτερου επεισοδίου βρίσκει την Chloe Price και τη Rachel Amber στο γραφείο του διευθυντή Wells, μαζί με τους κηδεμόνες τους. Γίνεται μια προσπάθεια για  να καλυφθεί το θέμα της “κοπάνας” που έκαναν τα δύο κορίτσια, αφού η μια προσπαθεί να πάρει το φταίξιμο πάνω της. Ωστόσο η φωτιά που ξέσπασε στο δάσος της Arcadia Bay, δεν αφήνει περιθώρια για μια μικρή τιμωρία. Η Chloe αποβάλλεται από το Blackwell, κάτι που γνωρίζαμε ήδη πως είχε συμβεί από το πρώτο παιχνίδι και κάπως έτσι τα προβλήματα για την κεντρική ηρωίδα μας μεγαλώνουν. Η μητέρα της έχει στενοχωρηθεί με την συμπεριφορά της απείθαρχης κόρης της και αισθάνεται ένοχη, αφού δεν μπορεί να την κοντρολάρει καθόλου. Ο David φυσικά θέλει την παραδειγματική της τιμωρία και την άμεση επιτήρησή της, κάτι που θα προκαλέσει εκνευρισμό και κάποια επιπλέον προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις, αφού κάποια μυστικά θα αποκαλυφθούν. Το δεύτερο επεισόδιο αφιερώνει αρκετό χρόνο στην μοναχική Chloe, επιτρέποντάς μας να τη γνωρίσουμε καλύτερα, να μυηθούμε στην ψυχοσύνθεσή της και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το λόγο των πράξεών της. Αρκετές φορές μας δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε ένα εσωτερικό μονόλογο με τις σκέψεις της, βλέποντας διάφορα πράγματα για το παρελθόν της.

Life is Strange: Before the Storm

Η Rachel και το σχέδιο διαφυγής

Όπως προείπαμε, η σχέση της Chloe με τη Rachel κορυφώνεται, αφού η μια έχει βρει στο πρόσωπο της άλλης έναν έφηβο με κοινά προβλήματα, που έχει διάθεση για να ακούσει και να συμβουλεύσει και που θα ακολουθήσει την οποιαδήποτε τρέλα σκεφτεί. Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο κοπέλες αποφασίζουν πως δεν τους κρατάει τίποτα στο Arcadia Bay και έτσι καταστρώνουν ένα σχέδιο διαφυγής. Αυτό το σχέδιο έχει αντικειμενικές δυσκολίες, όπως το μέσο μεταφοράς που θα χρειαστούν, τα λεφτά που απαιτούνται για τη διαβίωσή τους και διάφορα άλλα. Οι δύο κοπέλες θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να μπορέσουν να δραπετεύσουν, θα προσπαθήσουν να βρουν χρήματα και μεταφορικό μέσο. Η προσπάθειά τους αυτή θα τις βρει πάλι να μπλέκουν σε κάποιες περίεργες καταστάσεις. Η σχέση των δύο κοριτσιών βρίσκεται στο μικροσκόπιο του δεύτερου επεισοδίου του Life is Strange: Before the Storm, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Η Chloe και η Rachel ζουν έντονες στιγμές, στιγμές που μας κάνουν να αγωνιούμε για τη συνέχεια της σχέσης τους, το πόσο κοντά μπορεί να έρθουν και το αν καταφέρουν όντως να ξεφύγουν. Όλο το επεισόδιο στηρίζεται στις δύο ηρωίδες και στα τεκταινόμενα μεταξύ τους, προκαλώντας έντονα συναισθήματα στους παίκτες.

Life is Strange: Before the Storm

Η χαρά του Backtalk

Προκειμένου να αποφύγει αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, η Chloe μπορεί να χρησιμοποιήσει το Backtalk. Στην προσπάθειά της να αντικαταστήσει το time reverse η Deck Nine Games ανέπτυξε το συγκεκριμένο feature για το Life is Strange: Before the Storm. Η αντιδραστική Chloe προσπαθεί πολλές φορές να κοροϊδέψει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των συνομιλητών της με σκοπό να κερδίσει κάτι από αυτούς. Φυσικά, οι συνομιλητές σας δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα προσπαθήσουν να “αμυνθούν” της λεκτικής επίθεσης. Έτσι, ο διάλογος έχει το χαρακτήρα μιας αντιπαράθεσης από την οποία πρέπει να βγείτε νικητές, αλλιώς θα πρέπει να υποστείτε τις συνέπειες. Στο Brave New World βλέπουμε πολλές φορές την επιλογή του συγκεκριμένου feature, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα, μιας και είναι κάτι ενδιαφέρον και αν μη τι άλλο μια πρόκληση στο gameplay του παιχνιδιού. Κατά τα άλλα οι επιλογές των διαλόγων είναι αρκετά επαρκείς, σε σημείο που δεν μου έλειπε προσωπικά κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Life is Strange: Before the Storm

Για τους συλλέκτες…

Για το τέλος άφησα τα trophies. Θα θυμάστε ότι στο Life is Strange, υπήρχαν προαιρετικές φωτογραφίες που αν τις τραβούσε η Max, σας έδιναν trophies. Στο Life is Strange: Before the Storm τα trophies έρχονται κάπως διαφορετικά. Η Chloe, όπως αναλύσαμε είναι αντιδραστική, έτσι συχνά-πυκνά βάφει με spray και μαρκαδόρους τοίχους και άλλες επιφάνειες. Όταν λοιπόν σας δίνεται η δυνατότητα να ζωγραφίσετε ένα τοίχο ή κάποιο άλλο αντικείμενο, αυτομάτως με το που το ολοκληρώσετε, ξεκλειδώνετε τρόπαια. Στο σύνολό τους τα τρόπαια είναι έντεκα, δέκα εκ των οποίων αφορούν τα graffiti και ένα για την επιτυχή ολοκλήρωση του επεισοδίου. Το μόνο που χρειάζεται να θυμάστε για να τα βρείτε όλα, είναι ότι πρέπει να ψάξετε και στα πιο περίεργα μέρη. Αν φυσικά χάσετε κάποιο graffiti, τότε μπορείτε να πλοηγηθείτε μέσω του Collector Mode σε κάποια συγκεκριμένη σκηνή, με σκοπό να ζωγραφίσετε και να πάρετε το τρόπαιο. Συνεπώς η παρατηρητικότητά σας θα σας βοηθήσει να κερδίσετε χρόνο.

Life is Strange: Before the Storm

Έντονα συναισθήματα και αγωνία για τη συνέχεια

 Το Awake, το πρώτο επεισόδιο του Life is Strange: Before the Storm, ήταν ένα αρκετά “ήρεμο” και εισαγωγικό επεισόδιο. Στάθηκε κυρίως στην Chloe και τη γνωριμία της με τη Rachel Amber και ουσιαστικά ήταν γεμάτο με expositions. Το δεύτερο επεισόδιο είναι επίσης γεμάτο από “μπελάδες” και αντιδραστικούς διαλόγους, πράγμα που το κάνει αρκετά όμορφο διατηρώντας μια δική του ταυτότητα. Εξετάζονται πολύ οι διαπροσωπικές σχέσεις της κεντρικής ηρωίδας τόσο με τον οικογενειακό, όσο και με τον κοινωνικό της περίγυρο. Αυτά όμως δεν έλειπαν και από το πρώτο επεισόδιο. Αυτό που έλειπε ήταν το βάθος των γεγονότων και το έντονο συναίσθημα. Η Chloe βρίσκεται εκτός Blackwell και σε μια κάθετη κόντρα πλέον με το David. Φεύγει από το σπίτι, κάτι που είναι αρκετά έντονο. Η σχέση της με τη Rachel γίνεται συνεχώς πιο βαθιά και μας κάνει να αγωνιούμε για το αν θα τα καταφέρουν οι δύο έφηβες (παρ’ ότι λίγο έως πολύ ξέρουμε την απάντηση). Το χλιαρό πρώτο επεισόδιο, δίνει τη σκυτάλη στο πιο έντονο Brave New World και μας κάνει να ανυπομονούμε για το επόμενο, στο οποίο σίγουρα θα κορυφωθούν όλα. Η διάρκεια του πρώτου επεισοδίου είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, ιδίως αν ψάχνετε να ξεκλειδώσετε όλα τα τρόπαια. Η κάμερα παραμένει σε third person, πράγμα που βοηθάει αρκετά στην αφήγηση, τα γραφικά και ο ήχος κινούνται σε πανομοιότυπα επίπεδα με αυτά του πρώτου επεισοδίου της σειράς. Το Brave New World ήταν μια συνέχεια που τη θέλαμε και κρίνεται αρκετά ικανοποιητική. Αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοικτά, πράγμα που μας ιντριγκάρει και σίγουρα θα αρέσει στους λάτρεις της σειράς.

Life is Strange: Before the Storm