Reviews

Marvel’s Spider-Man – Review

Ο Spider-Man επιστρέφει αποκλειστικά στο PS4 από την Insomniac Games και εντυπωσιάζει!

Ο «άνθρωπος αράχνη» είναι ένας από τους πιο αγαπημένους σούπερ ήρωες που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Αν εξαιρέσουμε τα κόμικς, τα οποία είναι εκατοντάδες, με κεντρικό θέμα τον Spider-Man, έχουν υπάρξει δεκάδες βιντεοπαιχνίδια, ταινίες, φιγούρες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Μέχρι πρόσφατα, υπεύθυνη για την εκμετάλλευση και διανομή της εικόνας του σούπερ ήρωα στα video games ήταν η Activision (έχοντας λάβει την άδεια από την Marvel), με τον τελευταίο τίτλο που κυκλοφόρησε να είναι το The Amazing Spider-Man 2, από την Beenox. Ανά τα χρόνια έχουν υπάρξει παιχνίδια με τον Spider-Man που αγαπήθηκαν πολύ, αλλά υπήρξαν κι αυτά που απογοήτευσαν. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπήρξε ποτέ ένας AAA τίτλος για τον Spidey. Από την άλλη πλευρά, η σειρά Batman των Warner, DC και Rocksteady έθεσε νέα στάνταρ στο πως θα πρέπει να είναι ένα βιντεοπαιχνίδι με σούπερ ήρωες, δημιουργώντας μία καταπληκτική και αξιομνημόνευτη εμπειρία. Ήρθε η ώρα όμως να βρεθεί ένας πραγματικός ανταγωνιστής για τον μασκοφόρο εκδικητή, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Spider-Man.

Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός πως στα «μαύρα» χρόνια της Marvel, προτού δημιουργηθεί το MCU, το κινηματογραφικό σύμπαν που «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η Marvel είχε πουλήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του Spider-Man στην Sony. Η τελευταία, μέχρι πρόσφατα, δεν είχε αποφασίσει να εκμεταλλευτεί η ίδια τα δικαιώματα του μέσω κάποιου βιντεοπαιχνιδιού, σε αντίθεση με την μεγάλη οθόνη, όπου και κυκλοφόρησαν συνολικά πέντε ταινίες. Μετά την εδραίωση του MCU, η Marvel κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με την Sony για τα δικαιώματα του Spider-Man, έχοντας τη δυνατότητα να αναλάβει εξολοκλήρου τις ταινίες του ήρωα, συμμετέχοντας τόσο στο Captain America: Civil War, όσο και στο The Avengers: Infinity War, ενώ υπήρξε και η standalone ταινία The Homecoming. Γενικότερα, ο Spider-Man αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του MCU πλέον, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η δημιουργία ενός sequel της ταινίας, με τον Tom Holland να συνεχίζει να ενσαρκώνει τον δημοφιλή σούπερ ήρωα για τα επόμενα χρόνια.

Μετά από μερικά χρόνια χωρίς κάποιο βιντεοπαιχνίδι, Sony και Marvel αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για ένα διαφορετικό project αυτή την φορά, με την Insomniac Games να αναλαμβάνει τη δημιουργία ενός αποκλειστικού τίτλου για το PS4. Η πρόταση ήρθε από την ίδια την Marvel, σε μία γενικότερη προσπάθεια να δημιουργήσει μία σειρά από βιντεοπαιχνίδια με τους κορυφαίους δημιουργούς της gaming βιομηχανίας. Αρχικά, δεν υπήρξε κάποιος συγκεκριμένος σούπερ ήρωας σαν ιδέα, αλλά στην πορεία οι εταιρείες που συμμετείχαν στο project αποφάσισαν από κοινού πως ο Spider-Man ήταν η καλύτερη επιλογή. Η συμφωνία ήθελε την Sony να αντιμετωπίζει τον τίτλο όπως οποιοδήποτε άλλο first-party παιχνίδι της, κάτι που έγινε άμεσα αντιληπτό από την πρώτη παρουσίαση του παιχνιδιού στην E3 2016. Τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν άκρως εντυπωσιακά, με τα production values να φαίνονται εκ πρώτης όψεως πολύ υψηλά. Μετά από 2 χρόνια αναμονής, ήρθε και η κυκλοφορία του παιχνιδιού στις 7 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά στο PS4 και το αποτέλεσμα, όπως θα δείτε και παρακάτω, ήταν πραγματικά εντυπωσιακό.

Η ιστορία του Peter Parker και του Spider-Man

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πρωταγωνιστής της ιστορίας του παιχνιδιού είναι ο Peter Parker. Τα γεγονότα ξεκινούν κάποια χρόνια μετά την απόκτηση των υπερ-δυνάμεων του, οπότε δεν είχαμε μία εκ νέου αφήγηση του πως έγινε Spider-Man. Αντιθέτως, είναι ένας ήδη εδραιωμένος χαρακτήρας, έχοντας ήδη αντιμετωπίσει και νικήσει μερικούς από τους πιο μεγάλους εχθρούς του. Η μεγαλύτερη διαφορά που έχει με άλλους τίτλους που είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν, είναι πως δίνει μεγάλη έμφαση στην απλή καθημερινότητά του ως Peter Parker. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως κοινός θνητός, τα όνειρά του για το μέλλον και τα διλήμματα που έρχεται αντιμέτωπος, τα οποία δεν μπορεί να λύσει χρησιμοποιώντας το alter ego του, τον Spider-Man. Η Insomniac έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, καταφέρνοντας να μας καθηλώσει μπροστά στην οθόνη από τις πρώτες ώρες. Τα γεγονότα έχουν μία απίστευτη φυσική ροή, χωρίς να υπάρχουν κενά στην εξιστόρησή τους και χωρίς να αφήνει ερωτηματικά στον παίκτη.

Spider-Man

Η περιπέτειά μας ξεκινάει με την φυλάκιση του Wilson Fisk (ή κοινώς γνωστό ως Kingpin). Ένα γεγονός που είχε σημαντικά μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ ότι φαινομενικά φαίνεται. Ο Spider-Man θα βρεθεί αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη απειλή που θα μπορούσε να φανταστεί, και θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με τα συναισθήματά του. Την εμφάνιση τους κάνουν πολλοί αγαπημένοι χαρακτήρες, όπως η Mary Jane, η θεία May, αλλά προς έκπληξη μας και ο Miles Morales, ένας χαρακτήρας που στα κόμικς αποτέλεσε τον διάδοχο του Peter Parker στην στολή του Spider-Man… Συνολικά, το σενάριο είναι πολύ ενδιαφέρον, από την αρχή μέχρι και το τέλος, αν και σε κάποια σημεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν περνάει καθόλου αδιάφορο και μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν οι καταπληκτικές ερμηνείες όλου του casting.

Spider-Man όπως Batman!

Αυτό που ξεχωρίζει με το καλημέρα στο νέο Spider-Man, είναι το ολοκαίνουργιο σύστημα μάχης, με σαφές επιρροές από το Free-flow combat που έγινε γνωστό μέσω της σειράς Batman της Rocksteady, κι ακολούθησαν τα Shadow of Mordor, Shadow of War και Mad Max. Η Insomniac έκανε μία πραγματικά απίστευτη δουλειά, καθώς παρόλο που «αντέγραψε» φανερά και ξεκάθαρα το Batman, κατάφερε να το φτάσει σε άλλο επίπεδο, με την ανταπόκριση των χειρισμών να είναι αμεσότατη. Εκτός αυτού όμως, η ομαλότητα με την οποία εκτελούνται χτυπήματα και αποφυγές από τον Spidey, σε συνδυασμό με την τεράστια ποικιλία κινήσεων και τους αμέτρητους εχθρούς, προσφέρουν μία συναρπαστική εμπειρία, γεμάτη δράση, που σας εθίζει από το πρώτο λεπτό. Για όσους δεν γνωρίζουν, το free-flow combat, όπως υποδεικνύει και η ονομασία του, σας δίνει τη δυνατότητα να επιτίθεστε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, με οποιαδήποτε σειρά κινήσεων επιθυμείτε, χωρίς να διακόπτεται η ροή της μάχης. Θα μπορούσαμε να πούμε πως στην ουσία δεν απέχει αρκετά από παιχνίδια όπως το God of War (με το παλιό σύστημα μάχης) και το Devil May Cry, κατά μία έννοια.

Spider-Man

Βέβαια, η μεγάλη διαφορά είναι η στιγμιαία αποφυγή των επιθέσεων των εχθρών, με το πάτημα ενός κουμπιού την κατάλληλη στιγμή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία σειρά από εντυπωσιακά combos, δίνοντάς σας την αίσθηση του απόλυτου “badass” σούπερ ήρωα, που σπάει τα κοκαλάκια των εγκληματιών! Κάθε μάχη είναι και μία διαφορετική εμπειρία, καθώς υπάρχουν διάφοροι τύποι εχθρών, που παρουσιάζονται σε διαφορετικούς συνδυασμούς. Σε άλλους πρέπει να τους σπάσετε πρώτα την άμυνα, σε άλλους να τους πάρετε τα όπλα ή την ασπίδα, ενώ σε άλλους θα πρέπει πρώτα να αποφύγετε την επίθεσή τους και στη συνέχεια να τους χτυπήσετε. Αν προσθέσουμε στην γενικότερη εικόνα πως πάντα υπάρχουν διαφορετικοί συνδυασμοί ομάδων που σας επιτίθενται, σε συνάθροιση με την εναλλαγή στα περιβάλλοντα, την ποικιλία σε gadgets και κινήσεις, τότε μιλάμε για ένα από τα πιο πολυμορφικά συστήματα μάχης που έχουμε δει ποτέ σε παιχνίδι. Μεγάλο ρόλο σε αυτό, παίζουν και τα διάφορα gadgets του Spider-Man, τα οποία εμβαθύνουν το gameplay, προσφέροντας αμέτρητες εναλλακτικές για το πώς θα προσεγγίσετε κάθε μάχη. Από βόμβες ιστού που παγιδεύουν τους εχθρούς σας, σε ηλεκτροφόρο ιστό, μέχρι και drones τα οποία χτυπούν τους αντιπάλους σας. Η εναλλαγή μεταξύ τους γίνεται μέσω ενός wheel, εύκολα και γρήγορα, ενώ η χρήση τους είναι περιορισμένη, ανάλογα το πόσο έχει αναβαθμιστεί.

Ο Spider-Man έχει το δικό του skill tree, το οποίο σας δίνει πρόσβαση σε νέες ικανότητες και combos. Το ξεκλείδωμα των skills γίνεται σταδιακά καθώς ανεβαίνετε level. Για να ανεβείτε, θα χρειαστεί να μαζέψετε πόντους εμπειρίας από διάφορες δραστηριότητες που υπάρχουν στο Μανχάταν, όπως η φωτογράφιση διάφορων διάσημων τοποθεσιών, την συλλογή τσαντών του Parker που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την πόλη, την καταπολέμηση του εγκλήματος σε κάθε συνοικία, αλλά και πολλά άλλα side-missions που σας περιμένουν. Εκτός όμως από την αναβάθμιση του skill tree και των gadgets, μπορείτε να ξεκλειδώσετε νέες στολές, αλλά και ικανότητες γι’ αυτές. Η κάθε μία έρχεται με μία «σούπερ» κίνηση, που σας προσφέρει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αυξημένη δύναμη, ή αντίσταση στην ζημιά που δέχεστε ή κάποιου είδους μαζικής εξόντωσης των εχθρών. Το Μανχάταν είναι μία περιοχή γεμάτη κινδύνους και εχθρούς για τον Spider-Man, οπότε σίγουρα θα σας χρειαστεί.

Το πιο όμορφο παιχνίδι της Insomniac Games

Η Insomniac Games, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας, προσφέροντάς μας την απόλυτη εμπειρία Spider-Man. Μόνο και μόνο η εξαιρετική ψηφιακή απεικόνιση του Μανχάταν είναι ικανή για να μας κερδίσει. Οι δρόμοι σφύζουν από ζωή, με τον κόσμο να πηγαίνει στις δουλειές του, να ψωνίζει, τροχαία ατυχήματα να οδηγούν σε κυκλοφοριακό κομφούζιο, κι όλα αυτά να διαδραματίζονται τυχαία, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να συναντήσουμε μόνο σε κορυφαίους open-world τίτλους όπως το The Witcher 3: Wild Hunt και το GTA V, γεγονός πραγματικά αξιέπαινο. Η δημιουργός των Ratchet & Clank, Resistance, Spyro the Dragon και Sunset Overdrive, ξεπέρασε τον εαυτό της και τα ήδη υψηλά στάνταρ που μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν. Βέβαια, ένα μεγάλο μπράβο πρέπει να ειπωθεί και στην Sony, καθώς για ακόμη μία γενιά απέδειξε πως έχει τον τρόπο να προσφέρει κορυφαίους αποκλειστικούς τίτλους, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο, αλλά και πόρους, ώστε οι ομάδες ανάπτυξης να ξεδιπλώσουν στο μέγιστο το καλλιτεχνικό τους ταλέντο. Με βιαστικές κινήσεις δεν γίνεται ποτέ τίποτα καλό, κι αν πολλές φορές γκρινιάζουμε αν υπάρχει καθυστέρηση μεγαλύτερη του 1 χρόνου, στο τέλος η ανταμοιβή της αναμονής είναι τεράστια.

Μετά την τεράστια επιτυχία του God of War, το Spider-Man φαίνεται πως ήρθε για να σπάσει όλα τα ρεκόρ του, λίγους μόλις μήνες μετά, δείχνοντας την δυναμική που έχουν οι αποκλειστικοί τίτλοι του PlayStation. Όπως ανακοίνωσε η ίδια η Sony, το Spider-Man αποτελεί πλέον την αποκλειστικότητα με τις περισσότερες πωλήσεις τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του, ξεπερνώντας τα 3.3 εκατομμύρια σε μόλις τρεις ημέρες! Ένας πραγματικά εξωφρενικός αριθμός, που όπως όλα δείχνουν θα έχει ήδη ανέβει αρκετά στο μεσοδιάστημα. Η κυριαρχία του PS4 σε αυτή την γενιά είναι αδιαφιλονίκητη, τόσο σε πωλήσεις, όσο και στο αποκλειστικό περιεχόμενο και την ποιότητά του. God of War και Spider-Man έκλεψαν την παράσταση το 2018, ενώ ακολουθούν Days Gone, The Last of Us: Part II, Ghost of Tsushima, Death Stranding και Nioh 2, μεταξύ άλλων. Ο Spidey αποτελεί πλέον το κορυφαίο βιντεοπαιχνίδι με σούπερ ήρωα, ξεπερνώντας και το Batman, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς το τελευταίο είναι ένα από τα αγαπημένα μας παιχνίδια, δείχνοντας τον δρόμο για το πώς πρέπει να είναι ένα ποιοτικό βιντεοπαιχνίδι με σούπερ ήρωα, αντιθέτως με όλα τα άλλα β’ διαλογής που είχαμε μάθει στο παρελθόν.

Αυτό που μας προβληματίζει όμως είναι το κατά πόσο θα υπάρξει και συνέχεια για το Spider-Man. Δεν είναι γνωστό το κατά πόσο υπάρχουν σχέδια για sequel του παιχνιδιού, αν και βάσει της επιτυχίας που είχε, θα λέγαμε πως κατά πάσα πιθανότητα η Sony θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πείσει την Insomniac Games να το συνεχίσει. Δεν θα μπορεί να κάνει και διαφορετικά μετά την ξέφρενη πορεία του στην αγορά. Το τέλος άφησε αρκετά πράγματα στον «αέρα», οπότε θεωρητικά υπάρχει βάση για να πατήσουν στο sequel, ενώ ξέρουμε πως ο Spidey έχει πολλούς εχθρούς που δεν έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη. Σε κάθε περίπτωση όμως, ζούμε το τώρα, κι εμείς σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα την αγορά του παιχνιδιού, καθώς είναι ένα πραγματικό “διαμάντι”, κι ένα από τα κορυφαία αποκλειστικά του PS4. Τα όποια αρνητικά υπάρχουν, κυρίως σε bugs και την A.I., δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανά για να σας χαλάσουν την εμπειρία, οπότε δεν έχετε καμία δικαιολογία να μην το πάρετε!

Next ArticleNBA 2K19 - Review