Reviews

NBA 2K19 – Review

Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο εξώφυλλο, το NBA 2K19 έρχεται για να μας προσφέρει την απόλυτη μπασκετική εμπειρία γι’ ακόμη μία χρονιά!

Εδώ και αρκετά χρόνια, η σειρά NBA 2K των 2K Sports και Visual Concepts αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά του μπάσκετ στα video games, με τις πωλήσεις του τίτλου να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το NBA 2K18, έχοντας πουλήσει συνολικά πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλες τις πλατφόρμες που κυκλοφόρησε. Όχι άδικα θα προσθέταμε. Η σειρά καταφέρνει κάθε χρόνο να ξεπερνάει τον εαυτό της, ειδικά εντός των γραμμών του γηπέδου, προσφέροντας την πιο ποιοτική παρουσίαση αγώνα που έχουμε συναντήσει ποτέ, σε οποιοδήποτε αθλητικό παιχνίδι. Βέβαια, στο NBA 2K18 δεν ήταν όλα ρόδινα για να λέμε την αλήθεια. Υπήρχαν αρκετά προβλήματα στο gameplay, μεταξύ των οποίων το collision detection, τα κλεψίματα, η ανταπόκριση των αμυντικών στις ένας εναντίον ενός καταστάσεις, ενώ στο multiplayer υπήρξαν έντονα παράπονα σχετικά με την σταθερότητα των Servers. Συνολικά, πολλά ανοιχτά θέματα για την Visual Concepts, που όπως θα δείτε και παρακάτω προσπάθησε σημαντικά να αλλάξει με το NBA 2K19, σε κάποιες περιπτώσεις πετυχημένα και σε κάποιες πάλι όχι τόσο.

Η κυριαρχία των αστέρων εντός των τεσσάρων γραμμών

Μία πολύ σημαντική αλλαγή στο gameplay του NBA 2K19, είναι το σύστημα Takeover. Στην ουσία, η Visual Concepts προσπάθησε να προσομοιώσει τις περιπτώσεις όπου ένας παίκτης έχει τόσο καλή απόδοση, που θα μπορούσαμε να πούμε πως «κουβαλάει» την ομάδα στη νίκη. Έπειτα από συνεχόμενους πόντους ή επιτυχημένες άμυνες, οι παίκτες γίνονται “on fire”, λαμβάνοντας ένα boost και ξεκλειδώνοντας νέα traits για όσο διάστημα είναι «ζεστοί». Για παράδειγμα, αν καταφέρετε να σκοράρετε 4-5 διαδοχικά καλάθια με τον Lebron, το αποτέλεσμα θα είναι να λάβει κάποιο μπόνους σε συγκεκριμένα στατιστικά, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κυριαρχήσει στο γήπεδο. Αν και σαν ιδέα θυμίζει αρκετά το αντίστοιχο φορμάρισμα που υπήρχε στο NBA Jam, διαφέρει στο γεγονός πως μπορεί να σταματηθεί από τον αντίπαλο. Βέβαια, από την μέχρι στιγμής εμπειρίας μας κρίνουμε πως είναι κάπως άδικο το σύστημα, καθώς το Boost που λαμβάνουν οι παίκτες, πολλές φορές μοιάζει εξωπραγματικό. Μία τέτοια περίπτωση μας έτυχε με αντίπαλο τον Lebron, έχοντας τους Bucks, όπου μόλις φορμαρίστηκε δεν μπορούσαμε να τον σταματήσουμε για κανέναν λόγο. Ειδικά οι κορυφαίοι παίκτες του NBA μοιάζουν «εξωγήινοι» και σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους εξισορρόπησης από την Visual Concepts.

Σημαντική βελτίωση έχει δεχθεί η άμυνα, καθώς πλέον όλοι οι παίκτες ανταποκρίνονται πολύ εύκολα και ομαλά στις εντολές που τους δίνετε μέσω του χειριστηρίου, κάνοντας την ζωή μας πιο εύκολη συνολικά. Με το κατάλληλο input από εσάς, θα μπορείτε να κλείνετε διαδρόμους, να «γαντζώνεστε» πάνω στον αντίπαλο παίκτη και να τον παρεμποδίζετε από το να σας περάσει με ευκολία προς το καλάθι. Οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι προσεγμένες και σας επιτρέπουν να παίξετε άμυνα όπως εσείς θέλετε. Μεγάλο ρόλο στην βελτίωση της άμυνας έπαιξαν οι αλλαγές που έγιναν στο collision detection. Πλέον, δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου χέρια/πόδια/κεφάλια θα περάσουν μέσα από σώματα άλλων παικτών, με κάθε σημείο του σώματος να έχει άμεση ανταπόκριση με ότι το ακουμπάει. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη σωματική άμυνα στα pick και στο post, βελτιώνοντας σημαντικά την συνολική συμπεριφορά. Αξίζει να αναφέρουμε όμως πως λόγω των αλλαγών στην άμυνα, υπήρξαν διαφοροποιήσεις και στον τρόπο που ντριμπλάρετε, αλλά και στα κλεψίματα. Πλέον, είναι πολύ πιο εύκολο να σας κλέψουν την μπάλα όταν ντριμπλάρετε, ειδικά αν είστε απρόσεκτοι και σας διαβάσει καλά ο αντίπαλος αμυντικός. Έχει αλλάξει το εύρος όπου μπορείτε να κλέψετε και το timing είναι ακόμη πιο σημαντικό. Όμως, θα λέγαμε πως σε γενικές γραμμές είναι εύκολο το να κλέψετε την μπάλα, καθώς έχει τύχει αρκετές φορές να γίνονται απανωτά κλεψίματα μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα, γεγονός που είναι ικανό να προκαλέσει αρκετό εκνευρισμό.

Έντονα παράπονα υπήρξαν και για το shot meter στο NBA 2K18, την μπάρα ένδειξης για το αν έφυγε η μπάλα την κατάλληλη στιγμή από τα χέρια του παίκτη. Πλέον, οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο shot meter του NBA 2K19, το οποίο παίρνει αρκετή παραμετροποίηση, όπως για παράδειγμα το χρώμα της μπάρας όταν γεμίζει, αλλά και το αντίστοιχο του NBA 2K17, το οποίο φάνηκε πως προτιμούσε η μεγαλύτερη μερίδα της κοινότητας. Για να είμαστε ειλικρινείς πάντως, το meter του NBA 2K19 μας κάλυψε πλήρως και δεν πιστεύουμε πως υστερεί συγκριτικά με του 2K17, αν και είναι πολύ θετικό πως υπάρχει η επιλογή για όποιον επιθυμεί να το αλλάξει. Αλλαγές έχουν γίνει και στην αξιολόγηση του παιχνιδιού για το κατά πόσο κάποιο σουτ γίνεται υπό πίεση ή όχι, καθώς πέρυσι, πολλές φορές, υπήρχε λανθασμένα η ένδειξη πως το σουτ ήταν υπό μεγάλη πίεση (οπότε κατά συνέπεια είχε και λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας), με τον αντίπαλο παίκτη να βρίσκεται απλά κοντά, χωρίς να μαρκάρει σθεναρά. Εξίσου σημαντική βελτίωση που αντικαθρεπτίζει καλύτερα το τι γίνεται πραγματικά στον αγωνιστικό χώρο. Επιπρόσθετα, η μπάρα εμφανίζεται πλέον σε οποιοδήποτε σουτ, ακόμη και στα lay-up, καθώς στην προηγούμενη έκδοση η έλλειψη της δημιουργούσε σύγχυση ακόμη και σε έμπειρους παίκτες. Φαινομενικά απλά lay-up κατέληγαν εκτός, χωρίς καμία ένδειξη για ποιον λόγο συνέβη. Πλέον είναι ξεκάθαρη η εικόνα και έχουμε να δηλώσουμε πως το τελικό αποτέλεσμα είναι το αναμενόμενο, καθώς πλέον ξέρετε ανά πάσα στιγμή για ποιον λόγο χάσατε το σουτ.

Μία από τις αλλαγές που μας άφησε με ανάμεικτα συναισθήματα στο NBA 2K19, ήταν οι επεμβάσεις της Visual Concepts στο πως αντιδράει η A.I. στα συστήματα που χρησιμοποιούν οι παίκτες και το πώς προσαρμόζεται σε διαφορετικές καταστάσεις. Παραδείγματος χάρη, αν προσπαθείτε επανειλημμένα να σουτάρετε τρίποντα, τότε θα αλλάξει τον τρόπο άμυνας της ώστε να σας αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά. Η Α.Ι. στα αθλητικά παιχνίδια είναι πάντα ένα ευαίσθητο θέμα, καθώς συνήθως δεν γίνεται πιο «έξυπνη», αλλά πιο εύστοχη, με τους developers να αυξάνουν τις σχετικές παραμέτρους ανά επίπεδο δυσκολίας. Συνολικά, φέτος φαίνεται πως υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις στο επίπεδο δυσκολίας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Πολλές φορές μας έτυχε από κει που κερδίζαμε με σχετική άνεση, να βλέπουμε την A.I. να «δαιμονίζεται» αν θέλετε, παίζοντας τρομακτικά σε άμυνα και επίθεση, όντας εκνευριστικά εύστοχη ακόμη και στο Pro επίπεδο δυσκολίας. Αν και από την μία μας άρεσε το γεγονός πως υπήρξε ανταπόκριση από την αντίπαλη ομάδα και ενέργειες για να γυρίσει τον αγώνα, θα έπρεπε να μην ήταν τόσο αποτελεσματική ανά διαστήματα, καθώς στα μάτια μας φαινόταν πως παίζαμε με τελείως διαφορετικό αντίπαλο, από την μία στιγμή στην άλλη.

Το τέλειο πακέτο

Τα διαθέσιμα modes είναι για ακόμη μία χρονιά αμέτρητα, είτε μιλάμε για το single-player κομμάτι, είτε για το multiplayer. Αρχικά, το My Career επιστρέφει με την ιστορία ενός παίκτη που ξεκινάει την καριέρα τους όντας εκτός του draft, προσπαθώντας να βρεθεί με οποιονδήποτε τρόπο στον μαγικό κόσμο του NBA. Η νέα καριέρα ονομάζεται The Way Back, κι εισάγει ορισμένες βελτιώσεις που είχαν ζητηθεί έντονα από την κοινότητα, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα να γίνονται skip τα cutscenes. Το My Neighborhood δεν θα μπορούσε να λείψει, ενώ αγαπημένα modes όπως το MyLeague Online και το Blacktop συνεχίζουν να προσφέρονται στο NBA 2K19. Φυσικά, θα πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητο πως το MyTeam υπάρχει για ακόμη μία χρονιά και κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει το επίκεντρο του multiplayer, ενώ και το myGM έρχεται για να συνεχίσει την ιστορία από πέρυσι, δίνοντάς σας όμως τη δυνατότητα να παίξετε και το κλασικό mode, χωρίς το σενάριο. Όπως γίνεται αντιληπτό, το NBA 2K19 έχει πραγματικό ατελείωτο περιεχόμενο να προσφέρει, καλύπτοντας τις απανταχού κατηγορίες των gamers που είτε προτιμούν το single-player, είτε το multiplayer. Οι επιλογές είναι αμέτρητες και ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι η δική σας όρεξη να ασχοληθείτε με τον τίτλο. Φαινομενικά, οι φανατικοί της σειράς που αφοσιώνονται σε κάθε νέο τίτλο, θα μπορέσουν να περάσουν ολόκληρη την χρονιά, μόνο με ένα παιχνίδι.

Το πραγματικά αξιοσημείωτο όμως, όπως και κάθε χρόνο, είναι ο οπτικοακουστικός τομέας του NBA 2K19, όπου το παιχνίδι παίρνει άριστα. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τα υπόλοιπα παιχνίδια της κατηγορίας του, καθώς έχει φτάσει σε επίπεδα φωτορεαλισμού στην απεικόνιση των παικτών. Η λεπτομέρεια με την οποία απεικονίζονται οι παίκτες είναι τρομακτική, ενώ οι φωτισμοί και οι αντανακλάσεις τους μέσα στο γήπεδο είναι εξωπραγματικοί. Ηχητικά συναντάμε τα ίδια υψηλά πρώτυπα που μας έχει συνηθίσει η σειρά, είτε μιλάμε για τους ήχους μέσα στο παρκέ, είτε για την περιγραφή του αγώνα και τον σχολιασμό, είτε ακόμα και για την ατμόσφαιρα από τους θεατές. Η Visual Concepts γι’ ακόμη μία χρονιά έχει ξεπεράσει τον εαυτό της και πραγματικά μας είναι δύσκολο να σκεφτούμε τρόπους βελτίωσης του τεχνικού τομέα. Η απεικόνιση της “μαγείας” του NBA είναι άψογη σε όλους τους τομείς. Ειδικά όσοι έχετε PS4 Pro ή Xbox One X και μία αξιοπρεπής 4K τηλεόραση θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό.

Κλείνοντας λοιπόν, γι’ άλλη μία χρονιά το NBA 2K ίσως αποτελεί τον κορυφαίο αθλητικό τίτλο. Το πακέτο που προσφέρει είναι ασυναγώνιστο, όσο αυστηρά και να θέλει να το κρίνει κάποιος. Η τεράστια ποικιλία σε modes, οι βελτιώσεις σε θέματα που “έκαιγαν” την κοινότητα, αλλά και ο εξαιρετικός τεχνικός τομέας, αποτελούν συνδυαστικά μία ελκυστικότατη πρόταση. Ειδικά όσοι ακολουθούν την σειρά εδώ και χρόνια, δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητευτούν. Μπορεί ναι μεν να υπάρχουν κάποια ζητήματα στο gameplay που θα σας προκαλέσουν προβληματισμό, αλλά από την άλλη, η συνολική εικόνα του τίτλου διατηρείται στα ίδια υψηλά στάνταρ με τα προηγούμενα έτη. Αυτό που είναι ξεκάθαρο αυτή την στιγμή πάντως, είναι ότι το NBA Live, ο θεωρητικά μεγάλος ανταγωνιστής του NBA 2K19, απέχει πραγματικά πολλά έτη από το να θεωρηθεί αξιόλογη απειλή. Το χάσμα ανάμεσά τους είναι τεράστιο και με την έως τώρα εξέλιξη των δεδομένων δεν φαίνεται να γεφυρώνεται, αντιθέτως μοιάζει να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο. Χωρίς να θέλουμε να φανούμε ιδιαίτερα αυστηροί και προκατελημένοι, δεν βλέπουμε έστω κι έναν λόγο ώστε κάποιος να επιλέξει το πρώτο έναντι του δεύτερου. Όπως και να έχει, στα μάτια μας, η επιλογή και γι’ αυτήν την χρονιά είναι μονόδρομος. Το NBA 2K19 “καρφώνει” τον ανταγωνισμό με στυλ και φέτος.