One Piece: Burning Blood
Reviews

One Piece: Burning Blood – Review

Ο Luffy και οι Straw Hat Pirates έτοιμοι για νέες εντυπωσιακές μάχες στο One Piece: Burning Blood!

Ένα Manga, ένα Anime, μία ιστορία. Νομίζω πως κανένας δε θα μπορούσε να φανταστεί την επιτυχία που θα είχε το One Piece, όταν και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο εβδομαδιαίο περιοδικό Shonen Jump στις 19 Ιουλίου του 1997. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, το One Piece αποτελεί το κορυφαίο Manga/Anime παγκοσμίως, έχοντας φτάσει σε αναγνωσιμότητα το πλέον θρυλικό Dragonball. Αυτή τη στιγμή το Anime αριθμεί πάνω από 750 επεισόδια και δεν προβλέπεται να τελειώσει σύντομα, κάτι που σημαίνει ότι θα ξεπεράσει με μεγάλη άνεση τα 1000 επεισόδια. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα από τα κορυφαία Manga όλων των εποχών και όπως είναι αναμενόμενο από τη δυναμική του franchise, έχουν υπάρξει πολλά video games στο παρελθόν σχετικά με το One Piece.

one-piece-burning-blood-1

Αυτή τη φορά σειρά παίρνει το One Piece: Burning Blood, ένα Fighting βασισμένο αποκλειστικά στο σύμπαν του One Piece και τις περιπέτειες του Luffy και της παρέας του. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που θα κυκλοφορήσει παιχνίδι One Piece για το συγκεκριμένο είδος, καθώς στο παρελθόν υπήρξε η σειρά Grand Battles!, σίγουρα πρόκειται για τον τίτλο με τα υψηλότερα production values. Τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν αρκετά υποσχόμενα, με εντυπωσιακά γραφικά και το art design να θυμίζει σχέδια του manga που παίρνουν «σάρκα και οστά» στις οθόνες μας, μέσω 3D μοντέλων. Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά όμως, το πώς καταφέρνει να παρουσιάσει τις καταπληκτικές μάχες στις οθόνες μας και κατά πόσο είναι ικανό να προσφέρει μία αυθεντική Fighting εμπειρία One Piece.

Επικές μάχες με αγαπημένους ήρωες

Ξεκινώντας, θα πρέπει να τονίσουμε πως το One Piece: Burning Blood απευθύνεται αυστηρά στους οπαδούς της σειράς, χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια για όσους δεν γνωρίζουν τους χαρακτήρες και τις δυνάμεις τους. Ορολογίες όπως τα Devil Fruits, το Haki, Logia, θυμίζουν περισσότερο… εξωγήινες δυνάμεις, παρά κάτι που μπορεί να κατανοηθεί από όσους δεν ακολουθούν τα δρώμενα του Manga ή του Anime. Δεν τίθεται τόσο το θέμα ότι κάποιος δεν θα καταλάβει την ιστορία (έτσι κι αλλιώς Fighting game είναι), όσο το ότι η απειρία του στο σύμπαν του One Piece, θα επηρεάσει και την ικανότητά του να αντιληφθεί το τι συμβαίνει στην οθόνη. Σε γενικές γραμμές, όπως θα δείτε και παρακάτω, η ενασχόληση με τον συγκεκριμένο τίτλο αποτελεί «ευλογία» για τους οπαδούς, αλλά «κατάρα» για όσους δεν έχουν σχέση με αυτό.

Το gameplay του One Piece: Burning Blood βασίζεται στην απλότητα των συνδυασμών κινήσεων, καθώς με το συνεχόμενο πάτημα ενός κουμπιού οι περισσότεροι χαρακτήρες πραγματοποιούν εντυπωσιακές κινήσεις. Με τον συνδυασμό διαφορετικών κουμπιών, σε διαφορετική σειρά και χρονική στιγμή, μπορείτε να εκτελέσετε ακόμη πιο δυνατά και περίπλοκα combos, χωρίς το μέγεθος και η πολυπλοκότητα των συνδυασμών να είναι απαγορευτική, όπως γίνεται σε άλλα Fighting games όπως το Tekken ή το Street Fighter. Στο Burning Blood θα «γλυτώσετε» από τέτοιου είδους extreme καταστάσεις, κάνοντάς το προσιτό για όλους, ανεξάρτητα την ικανότητά τους. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως του λείπει το απαραίτητο βάθος και η ποικιλία.

One Piece: Burning Blood

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του Burning Blood, το οποίο έχει την ίδια βαρύτητα και στον κόσμο του One Piece, είναι τα Devil Fruits και η χρήση του Haki. Κάθε χαρακτήρας έχει ξεχωριστές ικανότητες, ανάλογα με το «φρούτο του διαβόλου» του ή αν έχει Haki, κάτι που επηρεάζει σημαντικά την συνολική ικανότητά του στην μάχη. Κάτω από την μπάρα της ζωής υπάρχει μία επιπλέον μπάρα, που καταναλώνεται όταν χρησιμοποιείτε το Haki ή τις «special» κινήσεις του Devil Fruit. Άμα την καταναλώσετε όλη, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ούτε τα Abilities, ούτε και το Haki, με αποτέλεσμα να είστε σε πολύ δύσκολη θέση. Χρειάζεται σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και φυσικά κατάλληλο timing, γιατί ο αντίπαλος έχει τη δυνατότητα να «εξουδετερώσει» έστω και προσωρινά την συγκεκριμένη μπάρα. Αν για παράδειγμα ο Aokiji με τον πάγο του καταφέρει και σας «ψαρώσει» να του επιτεθείτε, ενώ βρίσκεται σε Logia Guard, το σώμα του δεν θα δεχθεί κάποιο χτύπημα αν δεν χρησιμοποιείτε Haki και στη συνέχεια θα παγώσει τον χαρακτήρα σας. Όσο ο χαρακτήρας είναι παγωμένος, αν σας επιτεθεί με ένα από τα Abilities του, τότε η ζημιά που θα προκαλέσει είναι πολύ υψηλότερη του φυσιολογικού.

Τα «φρούτα του διαβόλου», όπως και στον κόσμο του One Piece, χωρίζονται σε κατηγορίες, που υποδηλώνουν το είδος τους. Τα Logia, που είναι και τα πιο σπάνια, επηρεάζουν όλο το σώμα του χρήστη, μετατρέποντάς το ανάλογα την ικανότητα του φρούτου. Για παράδειγμα ο Akainu μετατρέπει το σώμα του σε λάβα, ενώ ο Sabo σε φωτιά. Μέσω του Logia Guard στο παιχνίδι, έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή να μετατρέψουν το σώμα τους, εξουδετερώνοντας τα χτυπήματα των εχθρών τους τελείως. Βέβαια, τα τρωτά τους σημεία σε αυτή την περίπτωση είναι οι χρήστες του Haki, οι οποίοι μπορούν να τους χτυπήσουν κανονικά, αλλά και άλλοι χρήστες φρούτων που έχουν πιο δυνατό στοιχείο από το δικό τους. Συνεχίζοντας πάνω στο προηγούμενο παράδειγμα, αν ο Akainu χτυπήσει με λάβα τον Sabo, ενώ αυτός αμύνεται με Logia Guard, τότε η λάβα θα υπερισχύσει της φωτιάς, με αποτέλεσμα να καταφέρει να τον χτυπήσει. Επιπρόσθετα, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την άμυνα συνέχεια, καθώς όπως αναφέραμε προηγουμένως καταναλώνει από την μπάρα του Ability.

one-piece-burning-blood-3

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο στο gameplay του One Piece: Burning Blood είναι η 3D κίνηση μέσα στο περιβάλλον. Σε αντίθεση με περισσότερα Fighting, το Burning Blood σας δίνει τη δυνατότητα να κινηθείτε ακριβώς όπως επιθυμείτε μέσα στην κάθε πίστα, προσφέροντας μεγάλη ελευθερία κινήσεων, η οποία επηρεάζει σημαντικά και την μάχη όμως. Για παράδειγμα, αν ο αντίπαλός σας επιλέξει να κάνει μία μετωπική επίθεση, εσείς μπορείτε να την αποφύγετε κάνοντας απλά στην άκρη. Γενικά, η 3D κίνηση στο περιβάλλον ανοίγει νέες προοπτικές και ειδικά στην περίπτωση του One Piece: Burning Blood ήταν η καλύτερα επιλογή, ώστε η κλίμακα και το εύρος των μαχών να παραμείνουν πιστά στο Anime. Ένα από τα στοιχεία που ίσως δεν είχαν και την καλύτερη δυνατή υλοποίηση και ίσως θα ήταν προτιμότερο να μην είχε προστεθεί ποτέ, είναι η συμμετοχή παραπάνω από 2 χαρακτήρων κατά τη διάρκεια της μάχης.

Σε κάθε μάχη μπορείτε να επιλέξετε έως 3 χαρακτήρες που θα χρησιμοποιήσετε, αλλά και 3 support χαρακτήρες, οι οποίοι δεν εμφανίζονται μέσα στην πίστα, απλά δουλεύουν στην ουσία ως αντικείμενα που προσφέρουν είτε passive ικανότητες είτε active, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανάλογα πάντα των περιορισμών που έχει η κάθε μία. Όταν πολεμάτε 1vs1, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορείτε να «φωνάξετε» τους συμμάχους σας, ώστε να διακόψουν το Combo των αντιπάλων σας, να προσθέσουν στο δικό σας Combo ή να κάνουν Counter την βοήθεια που καλέσει ο αντίπαλος. Για να γίνουν αυτά όμως, θα πρέπει να έχει γεμίσει αρκετά η αντίστοιχη μπάρα του Burning. Γενικά, περισσότερο «κόβουν» τον ρυθμό μίας μάχης, χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, θυμίζοντας αρκετά την Fighting σειρά Naruto σε αυτό το κομμάτι (κι όχι μόνο όμως είναι η αλήθεια).

Περνώντας στα διαθέσιμα modes, θα ξεκινήσουμε με το Paramount War, που εκτελεί χρέη Story Mode στο One Piece: Burning Blood. Όσοι ασχολούνται φανατικά ή έστω παρακολουθούν το One Piece, γνωρίζουν πολύ καλά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που έλαβε χώρα στην βάση των Marines, την Marineford. Εσείς, θα ζήσετε τα γεγονότα αυτού του ιστορικού πολέμου από την οπτική πλεύρα και των δύο παρατάξεων και θα χρειαστεί να πολεμήσετε κάποιες πολύ απαιτητικές μάχες ώστε να το ολοκληρώσετε. Συγκεκριμένα, θα χρειαστείτε πάνω από 5 ώρες συνολικά, ενώ αν ασχοληθείτε και με κάποια side missions, θα χρειαστείτε σίγουρα παραπάνω ώρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι ένα αρκετά “χορταστικό” mode, με την εξιστόρηση να γίνεται σταδιακά, χωρίς να αφήνει κενά. Βέβαια, δεν είναι ο μόνος τρόπος που μπορείτε να απολάψετε την single player εμπειρία.

One Piece: Burning Blood

Ένας άλλος ωραίος τρόπος για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, είναι να παίξετε το Wanted Versus, ένα mode το οποίο σας βάζει σε διάφορες μάχες απέναντι στην Α.Ι., με διαφορετικά κριτήρια νίκης αλλά και διαφορετικές συνθήκες. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως αποστολές, οι οποίες έρχονται σε γκρουπ δυσκολίας. Ολοκληρώνοντας την πλειοψηφία του κάθε γκρουπ, αποκτάτε πρόσβαση σε νέες δοκιμασίες, με υψηλότερο δείκτη δυσκολίας. Φυσικά, η ολοκλήρωση της κάθε μίας σας προσφέρει χρήματα, με τα οποία μπορείτε να ξεκλειδώσετε playable χαρακτήρες αλλά και support. Συνολικά, υπάρχουν 4 κατηγορίες, τα Wanted Posters, τα Training Wanted Posters, τα Special Wanted Posters και τα Limited Wanted Posters. Για τους completionists, σίγουρα θα είναι το mode που θα αφιερώσουν τις περισσότερες ώρες.

Στα του Multiplayer, μπορείτε να παίξετε Ranked αγώνες με διάφορους αντιπάλους παρόμοιας δυναμικής, με στόχο την άνοδό σας, Normal μάχες με εχθρούς και το πιο ενδιαφέρον Online Mode, το Pirate Flag Battle. Εκεί, επιλέγετε μία ομάδα που θα εκπροσωπείτε και ξεκινάτε τις μάχες στον χάρτη του One Piece! Υπάρχουν διάφορα νησιών, τα οποία ελέγχονται από τις ομάδες, αλλά οι παίκτες πολεμούν αναμεταξύ του ή απέναντι στην A.I. για την κατοχή των νησιών. Η ομάδα με τα περισσότερα νησιά στην κατοχή της αναδεικνύεται νικήτρια στο τέλος κάθε μέρας. Το Pirate Flag είναι αρκετά ενδιαφέρον, καθώς δίνει νόημα στις Online μάχες σας και ενδιαφέρον. Βέβαια, το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε σε όλα τα Modes είναι ότι η ποιότητα της σύνδεσης με τους αντιπάλους μας δεν είναι ιδανική, με το lag να είναι αρκετά αισθητό και σε κάποιες περιπτώσεις η κατάσταση είναι τραγελαφική.

Τα σκίτσα πέρνουν σάρκα και οστά

Η Spiked Chunshoft έχει κάνει μία ιδιαίτερα αξιέπαινη προσπάθεια να διατηρήσει την αυθεντικότητα των σκίτσων και του Anime, αλλά έχει προσπαθήσει να δώσει μία πιο ρεαλιστική “νότα” στον οπτικό τομέα. Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό, με το Art Design να είναι πανέμορφο. Ειδικά όταν γεμίσει η μπάρα του Burning Gauge και ενεργοποιήσετε το Awakening, τα εφέ της μάχης γίνονται πραγματικά εντυπωσιακά, με τα “super” abilities των χαρακτήρων να ξεχωρίζουν. Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα, το Soundtrack αποτελείται από γνωστά θέματα που βρίσκουμε στην σειρά, αλλά όχι μόνο, καθώς έχουν προστεθεί και διάφορα άλλα. Το Voice-acting, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει τις αυθεντικές φωνές από την σειρά, διατηρώντας το απίστευτα υψηλό επίπεδο ερμηνειών, ενώ έχουν ηχογραφηθεί και μερικοί ειδικοί διάλογοι μόνο και μόνο για το One Piece: Burning Blood. Το μόνο παράπονο που έχουμε αφορά κυρίως τον τεχνικό τομέα, καθώς υπάρχουν αρκετά συχνά frame drops που χαλάνε την συνολική εμπειρία μας.

Το απόλυτο fan service για τους οπαδούς του One Piece!

Το One Piece: Burning Blood αποτελεί το κορυφαίο fan service που θα μπορούσε να προσφέρει η Spiked Chunsoft. Έδειξε προσοχή στη λεπτομέρεια και απόλυτο σεβασμό στην κορυφαία σειρά Manga αυτής της εποχής και πρόσφερε μία πλήρη Fighting εμπειρία, απευθυνόμενη σε λάτρεις και μη του είδους. Το ρόστερ των playable χαρακτήρων είναι ήδη τεράστιο, ενώ έχει γίνει γνωστό πως θα προστεθούν επιπλέον χαρακτήρες στο άμεσο μέλλον. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός τους είναι 42, ενώ πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκαν οι Monkey D. Garp και Ceasar Clown, αυξάνοντας τον αριθμό στους 44. Σαν πακέτο, το One Piece: Burning Blood κάνει πολλά Fighting game να κρύβονται από ντροπή, αλλά δυστυχώς το μεγαλύτερό του ελάττωμα είναι ότι απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε οπαδούς της σειράς. Αν είστε fans της σειράς όμως, ακόμη και αν δεν σας αρέσουν τα Fighting games, τότε το Burning Blood αποτελεί μονόδρομο και δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή σας!