Project Cars 2
Reviews

Project CARS 2 – Review

Διαβάστε την άποψή μας για το Project CARS 2, το Simulation Racing game της Slightly Mad Studios που ήρθε για να καθιερωθεί στην συνείδηση κάθε λάτρη του είδους

Στη τελική ευθεία του 2017, πολλά racing παιχνίδια κάνουν την εμφάνιση τους με τη προσδοκία να γίνουν τα καλύτερα στο είδος. Ένα από τα πιο πιθανά να διασχίσει τη γραμμή τερματισμού πρώτο, είναι το Project CARS 2. Το παιχνίδι που αναπτύχθηκε από τη Slightly Mad Studios, διατηρεί τη ποιότητα από το πρώτο και διαθέτει αρκετό περιεχόμενο που θα ευχαριστήσει τους οπαδούς των racing. Η Bandai Namco είχε κάνει εξαιρετική δουλειά με τον πρώτο τίτλο και ως εκ τούτου το Project CARS 2 είναι ένα παιχνίδι που κέρδισε επάξια την προσοχή των racing gamers.

Το Project CARS 2 είναι τόσο αφοσιωμένο στο να αναπαράγει την αληθινή εμπειρία αγώνων και η αλήθεια είναι ότι το κάνει εξαιρετικά. Η συνέχεια της Slightly Mad Studios πάει την ιδέα του simulation σε τέτοια ύψη που θα ήταν πολύ δύσκολο κάτι να το περάσει. Λόγω αυτού ωστόσο, προετοιμαστείτε να χάσετε τον έλεγχο και να τρακάρετε σε τοίχους, πολύ.. πάρα πολύ! Ανεξάρτητα από το πόσα βοηθήματα οδήγησης έχετε ή πόσο πιστεύετε στο traction control, η έννοια της οδήγησης αυτοκινήτου με τρομακτικές ταχύτητες στο Project CARS 2 δεν είναι παιχνιδάκι και αυτό το περνάει απίστευτα στον παίκτη, γι’αυτό πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για όλα όσα έρχονται με αυτό.

Λόγω της ιδιαιτερότητάς του, το Project CARS 2 είναι ένας τίτλος επικεντρωμένος σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό, τους λάτρεις των motorsport. Είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στο ρεαλισμό που προσφέρει, κάνοντάς μας να απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα που βλέπουμε στις οθόνες μας σαν να ήμασταν πραγματικά στον αγώνα. Η δοκιμαστική φάση έγινε σε συνεργασία με επαγγελματίες οδηγούς όπως ο Tommy Milner, ο René Rast, ο Nicolas Hamilton και ο Ben Collins, οι οποίοι είναι εμπειρογνώμονες σε αυτές τις διαδικασίες και συνέβαλαν την άποψή τους προκειμένου το παιχνίδι να προσφέρει μία, όσο το δυνατόν, πραγματική εμπειρία γίνεται.

Project CARS 2

Το παιχνίδι διαθέτει 53 μοναδικές τοποθεσίες, ένα νούμερο υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι οδήγησης, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 32 του Forza Motorsport 7 και πολλές περισσότερες από τις 19 του Gran Turismo Sport. Ανάμεσα στις νέες πίστες βρίσκουμε το Fuji, τη Daytona, το Long Beach ή ακόμα και τα παγοδρόμια όπως το σουηδικό χειμερινό training circuit της Mercedes Benz, χωρίς να παραβλέπουμε τις μυθικές πίστες όπως αυτές του Le Mans ή της ισπανικής τη Circuit de Catalunya. Η δουλειά του στούντιο, το οποίο έχει αναδημιουργήσει κάθε μέρος μέσω τεχνικών σάρωσης με λέιζερ, drones και φωτογραμμετρίας, πετυχαίνοντας μια τέλεια εικόνα που θα σας αφήσει άφωνους.

Με την εμφάνιση της τεχνολογίας LiveTrack 3.0, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στις διάφορες πίστες επειδή η επιφάνεια αλλάζει δυναμικά με την αλλαγή μέρας-νύχτας, της θερμοκρασίας, με τις διαφορετικές καιρικές συνθήκες και τις εποχές του έτους, πράγμα που δίνει ζωή στην άσφαλτο επηρεάζοντας άμεσα την οδήγηση σας. Αυτό αντανακλάται στο γεγονός ότι μπορεί να επηρεάσει το ελαστικό που πιέζεται στην άσφαλτο κατά τη διάρκεια των αγώνων ή με τα μικρά πετραδάκια που πάνε στην άσφαλτο αν κανένας οδηγός πατήσει έξω. Επίσης τα σκαμπανεβάσματα της ασφάλτου μπορεί να δημιουργήσουν μικρές λίμνες σε περίπτωση βροχής και αν δεν τις αποφύγετε μπορείτε εύκολα να χάσετε τον έλεγχο για ακόμη μια φορά. Αυτές ναι μεν ακούγονται λεπτομέρειες για κάποιους, αλλά είναι πολύτιμες για τη συνολική εμπειρία ακόμα και αν δημιουργούν κάποια δυσαρέσκεια κατά τη διάρκεια των αγώνων. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί λοιπόν γιατί σε αντίθεση με άλλα racing παιχνίδια, το Project CARS 2 δε σας δίνει καν την επιλογή του rewind. Τα λάθη μπορεί να σας κοστίσουν πολύτιμο χρόνο, καθώς θα κάνετε διάφορους αγώνες restart ξανά και ξανά.

Όσον αφορά τα αυτοκίνητα, το Project CARS 2 διαθέτει περίπου 170. Σαν απόλυτος αριθμός είναι ικανοποιητικός σχετικά με το Gran Turismo Sport που διαθέτει 137, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσεγγίσει τον “αστρονομικό” αριθμό των 700 αυτοκινήτων του Forza Motosport 7. Η Slightly Mad άκουσε τα σχόλια της κοινότητας και έβαλε στο παιχνίδι αρκετά οχήματα από πολλά είδη αγώνων, έτσι ώστε σχεδόν τριπλασίασε τον αριθμό από το πρώτο παιχνίδι. Το κάθε όχημα ανήκει σε διαφορετικό είδος καθώς το παιχνίδι σας δίνει τη δυνατότητα να αγωνιστείτε με kart, Rallycross, Formula και πολλά άλλα.

Οι fans του πρώτου Project CARS, ξέρουν πολύ καλά από πρώτο χέρι πως το career mode ήθελε αρκετή δουλειά. Όλο το mode έμοιαζε σαν μια σειρά από quick races. Η Slightly Mad βέβαια έκανε πολλά βήματα για να το βελτιώσει. Η δημιουργία racer και το να παίρνετε μέρος σε αγώνες είναι πολύ πιο απλό. Η ικανότητα να ξεκινήσετε από την αρχή και να επιλέξετε από πολλαπλές βαθμίδες στους διάφορους κλάδους με έναν ξεκάθαρο και κατανοητό τρόπο σημαίνει ότι το career mode δεν θεωρείται πλέον τόσο περίπλοκο. Απλά διαλέγετε όνομα, εθνικότητα και μετά μπορείτε να τρέξετε με ότι, σχεδόν, θέλετε, χωρίς να πρέπει να ξεκινήσετε τελείως από το πάτο και να ανεβείτε. Στην ουσία, υπάρχουν μόνο δύο κατηγορίες που ανοίγουν καθώς κερδίζετε αγώνες. Υπάρχουν επίσης παράλληλα events, τα οποία προκειμένου να τα ξεκλειδώσετε, πρέπει να κάνετε συγκεκριμένα tasks ή να ανεβάσετε το affinity με διάφορους κατασκευαστές.

Πέραν από το career mode, μπορείτε να κάνετε τα δικά σας practice ή να φτιάξετε custom race. Εκεί μπορείτε να διαλέξετε όποιο αμάξι και πίστα θέλετε και να διαμορφώσετε τα πάντα που αφορούν τον αγώνα σας. Μπορείτε για παράδειγμα, πέρα από τα κλασσικά setting τύπου πόσους αντιπάλους θέλετε ή πόσους γύρους, να πειράξετε ακόμα και τους κανονισμούς που θα ισχύουν.

Project CARS 2

Το επίπεδο ρεαλισμού είναι τέτοιο ώστε το παιχνίδι σας αναγκάζει όχι μόνο να γνωρίζετε τις στροφές κάθε πίστας και τον καλύτερο τρόπο να τις πάρετε, αλλά και την ανταπόκριση κάθε οχήματος, αφού όλα είναι εντελώς διαφορετικά ως προς τον έλεγχό τους και αυτό είναι ένα από τα καλύτερα feature του Project CARS 2. Είναι ζωτικής σημασίας να ασκείται η σωστή πίεση με τα triggers, γιατί λίγο παραπάνω φρένο ή γκάζι μπορεί να σας στείλει από πρώτους πάνω σε κανένα τοίχο. Φυσικά, αυτό κάνει την εμπειρία πολύ πιο έντονη, ρεαλιστική και μια καλή τιμονιέρα θα ήταν απαραίτητη.

Αλλαγές έγιναν και στο μοντέλο του handling. Πριν χρειαζόταν αρκετός χρόνο για να μπορείτε να οδηγείτε αξιόπιστα και να κερδίζετε αγώνες με το game pad. Αυτό δεν συμβαίνει όμως πλέον, γιατί ενώ κάθε όχημα εξακολουθεί να θέλει διαφορετικό χειρισμό και απαιτεί μερικούς γύρους εξάσκησης για να το μάθετε, η χρήση του αναλογικού δίνει πολύ καλύτερη αίσθηση όταν στρίβετε. Το παιχνίδι όμως, όντας racing simulation προσφέρει πληθώρα από settings που μπορείτε να πειράξετε στο αμάξι σας, προκειμένου να το φέρετε στα μέτρα σας. Αν δεν είστε όμως μηχανικός αυτοκινήτων αφήστε το, γιατί το βάθος που προσφέρει είναι τέτοιου βεληνεκούς.

Project CARS 2

Μέχρι και το διάβασμα της βοηθητικής γραμμής αγώνων είναι δύσκολο. Μέχρι να μάθετε να ελέγχετε τα οχήματά σας σωστά, ώστε να μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας τι και πως στις στροφές, οι αγωνιστικές γραμμές είναι ένα πολύ καλό βοήθημα. Ωστόσο όμως, στο Project CARS 2 οι βοηθητικές γραμμές σας συμβουλεύουν να πάρετε τις στροφές στα άκρα λες και ξέρετε τι κάνετε οδηγώντας σας εκτός δρόμου. Ένα ακόμα που κάνει, είναι πως παραπλανεί με το που λέει να δώσετε γκάζι η φρένο και ενώ ένας έμπειρος παίκτης έχει καλύτερη αντίληψη του τι θα κάνει, εσείς θα βρεθείτε στο γρασίδι έχοντας ακριβώς ακολουθήσει τις οδηγίες που σας δόθηκαν.

Το παιχνίδι όπως προαναφέραμε, εκμεταλλεύεται και τις τέσσερις εποχές. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, υπάρχει περίπτωση να σας προειδοποιήσουν πως έρχεται μια ξαφνική και απότομη καταιγίδα. Πριν το καταλάβετε, οι πρώτες ψιχάλες κάνουν την εμφάνισή τους και η πίστα σε δευτερόλεπτα γίνεται μούσκεμα. Κάθε γύρος που περνάει, οι μικρές λίμνες που σχηματίζονται γίνονται όλο και μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα εκεί που έχει πλάκα να τις πατάτε στην αρχή μετά θα πρέπει να τις αποφεύγετε καθώς αποτελούν κίνδυνο να χάσετε τον έλεγχο. Στη συνέχεια υπάρχουν και τα χιονισμένα τοπία, που κάνουν το παίχτη να αισθάνεται το κρύο. Δύσκολα κάποιο παιχνίδι, πέραν του Forza όσο αφορά τη βροχή, να χρησιμοποιεί τον καιρό τόσο καλά και δεν αναφερόμαστε μόνο στο οπτικό κομμάτι.

Project CARS 2

Προφανώς και ένας τέτοιος τίτλος δε θα ήταν ολοκληρωμένος χωρίς και το multiplayer κομμάτι του. Στο Project CARS 2 μπορείτε να διοργανώσετε αγώνες για έως και 16 άτομα στο PS4 και το Xbox One, ενώ για έως και 32 στο PC. Τώρα μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε Online Events, μία από τις πιο συζητημένες προσθήκες από το πρώτο παιχνίδι. Το Project CARS 2 έχει επίσης εξαρχής ενσωματωμένες επιλογές eSports, όπως της διαπίστευσης αδειών ανταγωνισμού. Υπάρχει προφανής επιθυμία να χτίσουν μια μεγάλη κοινότητα eSports γύρω από αυτόν τον τίτλο αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την ίδια την κοινότητα, που έχει όλα τα εργαλεία στα χέρια της.

Το Project CARS 2 είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι. Το επίπεδο λεπτομέρειας στα οχήματά σας κάνει να αισθάνεστε σαν να είστε εκεί ή ότι μπορείτε να μυρίσετε το καμένο λάστιχο. Οι φωτισμοί και οι σκιές παίζουν μαζί προσθέτοντας πολύ στην εμπειρία και τα πλήθη των θεατών φαίνονται πολύ πιο φυσικά από ότι περιμέναμε. Ακόμα και οι πίστες δείχνουν τόσο αυθεντικές, σε τέτοιο σημείο που μεγαλύτερα studio με περισσότερα άτομα δεν το έχουν καταφέρει τόσο εξίσου καλά. Είναι επίσης συμβατό και με το VR και δίνει ένα αποτέλεσμα που όλοι θα έπρεπε να έστω να δοκιμάσουν.

Από ήχους στο παιχνίδι γενικά, πέραν των κινητήρων, επικρατεί μία ησυχία. Το ράδιο της ομάδας δεν είναι και πάρα πολύ ενεργό, ενώ κάποιο soundtrack δε μας άφησε τίποτα για να το θυμόμαστε. Οι κινητήρες από την άλλη όμως, ακούγονται σαν πραγματικοί και εφόσον το παιχνίδι είναι ένα simulation racing, εκεί είναι και το κομμάτι που το απασχολεί να είναι καλό.

Project CARS 2

Το Project CARS 2 δεν είναι σίγουρα για όλους. Είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται καθαρά στους λάτρεις των racing simulators, οι οποίοι θα το ευχαριστηθούν και με το παραπάνω. Κάποιος ο οποίος απλά λέει να το δει σαν ένα ακόμα racing, θα πικραθεί μόλις δει περί τίνος πρόκειται και τι βάθος έχει. Η δεύτερη προσθήκη της σειράς, παίρνει τα λάθη από το πρώτο και ακούγοντας τον κόσμο προσφέρει ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο πακέτο. Η φιλοδοξία της εταιρείας από όσο φαίνεται, είναι να εντάξει το ανερχόμενο racing simulation της στον κόσμο των eSports με τη βοήθεια της κοινότητας του. Σίγουρα έχει ακόμα πράγματα να προσφέρει αλλά ήδη το studio αξίζει συγχαρητήρια που κατάφερε με τέτοιο δυναμικό να καταφέρει αυτό το αποτέλεσμα. Το Project CARS 2 είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους racing simulators που μπορείτε να αγοράσετε.