RiME
Reviews

RiME – Review

Διαβάστε την άποψή μας για το RiME, ένα νέο adventure-puzzle video game από την Tequila Works

Το RiME είναι ένα single player adventure-puzzle παιχνίδι, το οποίο αναπτύχθηκε από την Tequila Works για Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4 και Xbox One. Έχει κυκλοφορήσει ήδη για τις περισσότερες κονσόλες από τις 26 Μαΐου 2017, με εξαίρεση το Switch στο οποίο θα κυκλοφορήσει το 3ο τρίμηνο του 2017. Η αρχική ιδέα της δημιουργίας του ξεκίνησε κατά την διάρκεια ανάπτυξης ενός άλλου παιχνιδιού, του Deadlight. Ωστόσο, αφορούσε ένα third-person isometric παιχνίδι ρόλων και δράσης με την ονομασία Echoes of Siren, όπου κυνηγούσες και έκανες craft διάφορα στοιχεία κατά την διάρκεια της ημέρας, ώστε να προετοιμαστείς για τις επερχόμενες βραδινές μάχες. Άλλα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού ήταν η εξερεύνηση, η ανάπτυξη του avatar σας και το customization.

RiME

Σαν αρχική κυκλοφορία, το παιχνίδι προτάθηκε στην Microsoft ως αποκλειστικός Xbox Live Arcade τίτλος (XBLA) και σαν πιθανός για WIndows 8. Αρχικά, η Microsoft είχε δώσει το πράσινο φως, αλλά το σχέδιο απορρίφθηκε αργότερα λόγω αναντιστοιχίας με την πολιτική δημοσιεύσης του XBLA όσον αφορά το Xbox One, το οποίο δίνει έμφαση στο multiplayer και σε άλλα κοινωνικά παιχνίδια. Αντίθετα, ο προϋπολογισμός ανάπτυξης εγκρίθηκε από τη Sony και το παιχνίδι για λίγο διάστημα έγινε αποκλειστικός τίτλος για το PlayStation 4, μέχρι που το Σεπτέμβρη του 2016 η Tequila Works επανέκτησε τα δικαιώματα από την Sony, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να γίνει μια έκδοση πολλαπλών πλατφορμών. 

Το πρώτο τρέιλερ της κυκλοφορίας του παιχνιδιού έκανε την εμφάνισή του τον Αύγουστο του 2013 στην indie ενότητα στην συνέντευξη τύπου της Sony στην Gamescom. Το τρέιλερ, αρχικά, είχε ως αποτέλεσμα την θετική ανταπόκριση των δημοσιογράφων. Ο δημιουργός Raúl Rubio αναφέρθηκε στις επιρροές των ταινιών Princess Mononoke, Spirited Away και Jason and the Argonauts, καθώς και των έργων τέχνης των Joaquin Sorolla, Salvador Dalí και Giorgio de Chirico. Ο Rubio σημείωσε, επίσης, σε μια συνέντευξη του 2016, ότι το πρώιμο τρέιλερ δημιούργησε πρόσθετη πίεση στην κυκλοφορία του παιχνιδιού και σημείωσε ότι παρουσιάστηκε «πολύ σύντομα».

Το αγόρι και η αλεπού

Η ιστορία του RiME ξεκινάει δίνοντάς μας τον ρόλο ενός μικρού αγοριού, το οποίο ξέβρασε η θάλασσα χωρίς κάποια συγκεκριμένη εξήγηση για το πως βρέθηκε εκεί. Το σημείο που ξεκινάει το παιχνίδι είναι ένα έρημο νησί που είναι γεμάτο από μαρμάρινα χαλάσματα κάποιων, ενδεχομένως, αποικιών. Υπάρχουν παντού πολύ μεγάλες κατασκευές, όπως αυλές με συντριβάνια, ανάκτορα, πύργοι και γέφυρες, εσωτερικοί χώροι με θρόνους αλλά και διάφορα αγάλματα τα οποία κοσμούν κατά τόπους τις αυλές και γενικά την γύρω περιοχή. Το περίεργο, και παράλληλα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού, είναι πως υπάρχει μια ησυχία γύρω με την εξαίρεση μερικών άκακων ζώων που κάνουν που και που την εμφάνισή τους. Η μοναδική παρέα του μικρού μας πρωταγωνιστή είναι μια αλεπού, όπου εμφανίζεται και “γαβγίζει” όταν το αγόρι χρειάζεται κάποια βοήθεια στην επίλυση ενός πάζλ ή στην σωστή διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσει. Επίσης, εκτός από την αλεπού, εμφανίζεται και μια μυστηριώδη φιγούρα ντυμένη στα κόκκινα που όσο την πλησιάζει, τόσο αυτή απομακρύνεται.

Κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού, το αγόρι έχει αναμνήσεις για το πώς ήρθε στο νησί και αποκαλύπτεται ότι ο κόκκινος άντρας ήταν ο πατέρας του που ήταν μαζί του σε μια βάρκα προτού πέσει στη θάλασσα. Αφού φθάσει στην καρδιά του νησιού, το αγόρι εγκαταλείπει το νησί και το πνεύμα του φτάνει στον πατέρα του, υπονοώντας ότι πέθανε. Ο πατέρας αφήνει το κομμάτι ύφασμα να πετάξει στον άνεμο, προφανώς δεχόμενος την απώλεια του γιου του. Το παιχνίδι σαν gameplay μοιάζει αρκετά με το Journey και το ICO, αλλά διαθέτει την δική του, ιδιαίτερη, ταυτότητα και αυτό χάρης στους καλοδημιουργημένους γρίφους του. Οι γρίφοι που θα αντιμετωπίσετε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού δεν απαιτούν υψηλό IQ, αλλά είναι, με τον δικό τους ιδιαίτερο και απολαυστικό τρόπο, έξυπνοι και σε κρατάνε σε εγρήγορση, καθώς θέλουν φαντασία αλλά και παρατηρητικότητα.

Η περιπέτεια λαμβάνει χώρα στο ίδιο νησί, αλλά είναι χωρισμένη σε διάφορα θεματικά κεφάλαια. Ο παίχτης βρίσκεται στην έρημο και από την μια στιγμή στην άλλη μπορεί να βρεθεί σε μέρος με έντονη βλάστηση, αλλά και με κύριο χαρακτηριστικό το νερό. Το κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα είναι αρκετά μεγάλα με αποτέλεσμα αρκετές φορές να νιώθεις μια μοναξιά και ότι είσαι μόνος σου στον κόσμο. Προσωπικά εγώ, κάποιες φορές, το βρήκα αρκετά ανατριχιαστικό και τρομακτικό σε συνδυασμό με τους διάφορους ήχους του αέρα αλλά και των τριγύρω ζώων. Αν εξαιρέσουμε την έλλειψη χάρτη, κάποιων οδηγιών και των quests, δεν είναι τόσο εύκολο να χαθούμε, αφού, όπως προαναφέραμε, η μικρή αλεπουδίτσα θα μας βοηθήσει να βρούμε τον δρόμο μας. Επίσης, υπάρχουν αρκετά αντικείμενα για συλλογή, αλλά χρειάζεται λίγο παραπάνω ψάξιμο καθώς μπορεί να βρίσκονται και στα πιο απίθανα μέρη.

Όσον αφορά το οπτικοακουστικό κομμάτι αυτού του δημιουργήματος, δεν έχουμε να αναφέρουμε πολλά. Με λίγα λόγια, τα χρώματα, τα γραφικά, ακόμα και τα textures είναι φανταστικά και όλα αυτά οφείλονται στην Unreal Engine 4. Επίσης, τα διάφορα εφέ που θα αντικρίσετε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού είναι πανέμορφα. Η καλή δουλειά στον ήχο του παιχνιδιού φαίνεται από το απίστευτα ανατριχιαστικό και παράλληλα χαλαρωτικό soundtrack του. Ο David García Díaz έχει κάνει απίθανη δουλειά στον ήχο και καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού τα συναισθήματά σας αναμένονται να είναι ανάμεικτα. Σε ορισμένα σημεία, (ναι, θα το ξαναπώ!), ο συνδυασμός αυτής της μελωδίας και της ησυχίας που επικρατεί, σου προκαλεί ένταση αλλά και φόβο και πραγματικά σε κάνει να ανατριχιάζεις. Γενικότερα, είναι σίγουρα ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά παιχνίδια που έχουμε παίξει ποτέ.

Ένα από τα πιο όμορφα και γεμάτο χρώματα παιχνίδια της χρονιάς

Η ομορφιά του RiME είναι αναμφισβήτητη. Κάθε κομμάτι του παιχνιδιού γοητεύει με τον δικό του τρόπο, από την αρχή μέχρι το τέλος. Συγκρίνοντάς το όμως με άλλα παρόμοια παιχνίδια όπως τα Ico, Shadow of the Colossus και Journey, χάνει λίγο στα σημεία. Λίγο η πλοήγηση, λίγο τα frame drops που συναντάμε απειροελάχιστες φορές, κάνουν το RiME έναν πολύ καλό και ενδιαφέρον τίτλο, αλλά μισό πάτημα πίσω από ότι θα περιμέναμε πραγματικά. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι πρόκειται για ένα μαγευτικό ταξίδι που σας περιμένει και οι φίλοι των ατμοσφαιρικών παιχνιδιών περιπέτειας δεν πρέπει να χάσουν σε καμία περίπτωση!