The Evil Within 2
Reviews

The Evil Within 2 – Review

Διαβάστε την άποψή μας για το The Evil Within 2, το sequel του third-person survival horror του 2014, που βρίσκει τον Sebastian Castellanos σε νέες περιπέτειες!

Το Evil Within κυκλοφόρησε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το είδος των survival horror. Ολόκληρα στούντιο έκλειναν και σειρές-ορόσημα όπως το Resident Evil, το Silent Hill και άλλες έδειχναν να αποκλίνουν της πορείας τους και να παρακμάζουν αφήνοντας τους φανς με μια πικρία. Σε ακριβώς εκείνο το σημείο είδαμε τον Shinji Mikami, ο οποίος με την Tango Gameworks προσπάθησε να δώσει μια νέα αισθητική, αφήνοντας τα “retro” στοιχεία του είδους απείραχτα. Το άγχος, χαρακτηριστικό στοιχείο των survival horror, έμεινε αναλλοίωτο όταν τελείωναν οι σφαίρες, όταν η ζωή σου ήταν σε χαμηλό επίπεδο και δεν μπορούσες να κάνεις κάτι για αυτό, κοκ. Ο Mikami λοιπόν “έφερε στη ζωή” ένα project που έμελλε να αναγεννήσει το είδος, ένα project ορόσημο που έκανε τις εταιρίες να επαναπροσδιορίσουν την εκτίμησή τους για το survival horror, να ποντάρουν σε αυτό και έκτοτε να δώσουν στο κοινό πολλούς αξιόλογους τίτλους όπως το Outlast II, το Resident Evil 7 και άλλους. Με λίγα λόγια το είδος χρωστάει πολλά στον συγκεκριμένο άνθρωπο και οι φανς σίγουρα τον ακολουθούν σε ότι κάνει, γιατί όσο και αν ακούγεται υπερβολικό πρόκειται για έναν από τους πατέρες του survival horror. Τρία χρόνια μετά βλέπουμε να ανακοινώνεται στην E3 2017 η κυκλοφορία του The Evil Within 2, η οποία συνοδεύτηκε από ένα ξέσπασμα ενθουσιασμού των φανς του είδους.

Η ανυπομονησία κυριάρχησε και όλοι οι φίλοι του Sebastian Castellanos δήλωσαν “έτοιμοι” προκειμένου να δουν τον δημοφιλή ήρωα σε νέες περιπέτειες, να δουν όσα δεν αποκαλύφθηκαν στο πρώτο παιχνίδι και να βιώσουν μια ακόμα εσωτερική πάλη του μυαλού! Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου παιχνιδιού, το The Evil Within 2 κυκλοφόρησε με μεγάλη αναμονή και προσμονή από τους λάτρεις της σειράς, οι οποίοι πλέον έχουν γίνει αρκετά απαιτητικοί και περιμένουν να δουν κατά πόσο η σειρά προχώρησε κάποια βήματα προς τα εμπρός, αν δόθηκε φως σε κάποια “σκοτεινά” σημεία του πρώτου τίτλου και πολλά ακόμα ερωτήματα. Το The Evil Within 2 λοιπόν, είναι ένα third-person survival horror με πρωταγωνιστή φυσικά τον ντετέκτιβ Sebastian Castellanos, το οποίο σκηνοθέτησε ο John Johanas, ενώ στην παραγωγή δεν βρίσκεται άλλος από τον Shinji Mikami.

The Evil Within 2

Τρία χρόνια λήθης;

Ο Sebastian έχει απολέσει την ιδιότητά του ως ντετέκτιβ και βρίσκει παρηγοριά στο αλκοόλ. Τρία χρόνια μετά τα γεγονότα της ψυχιατρικής κλινικής Beacon, ωστόσο ακόμα στην ψυχή του κυριαρχεί ο πόνος, η θλίψη και πολλά ερωτήματα για τον χαμό της οικογένειάς του. Πέρα όμως από αυτά, ο Sebastian δεν έχει πάψει ποτέ να αναρωτιέται αν μπορούσε να κάνει κάτι προκειμένου να τους σώσει. Αυτή τη στιγμή το αλκοόλ μοιάζει μονόδρομος για τον ήρωά μας. Ένας μονόδρομος που φαίνεται ότι τον έχει πολύ ανάγκη, αφού ίσως καταφέρει μέσα από αυτόν να οδηγηθεί στη λήθη: να απολέσει τα συναισθήματα ενοχής και να συνεχίσει τη ζωή του. Όλη αυτή η προσπάθεια του Sebastian να ξεχάσει το παρελθόν και τα τραγικά συμβάντα της προσωπικής του ζωής, έρχεται να “εμποδιστεί” από την πράκτορα της Mobius, Juli Kidman. Αυτή η μοχθηρή πράκτορας αναστατώνει τον πρωταγωνιστή μας λέγοντάς του ότι η κόρη του είναι ζωντανή. Ο Sebastian φαίνεται να δέχεται την ελπίδα που του παρέχει η Kidman, την ελπίδα να ξαναδεί την κόρη του ζωντανή. Με έκπληξη μαθαίνει πως η μυστική οργάνωση Mobius σκηνοθέτησε το θάνατο της κόρης του με σκοπό να την απαγάγει και να την χρησιμοποιήσει προκειμένου να τροφοδοτήσει ένα πολύ δυνατότερο STEM. Μέσω της Lily που χρησιμοποιούνταν ως πυρήνας του μηχανήματος, θα υπάρχει διασύνδεση ολόκληρου του κόσμου μέσω μιας ελεγχόμενης εικονικής πραγματικότητας. Η λειτουργία του μηχανήματος βασίζεται στην δυναμική του ατόμου που λειτουργεί ως πυρήνας της συσκευής με σκοπό την διατήρηση της ακεραιότητας του εικονικού κόσμου με όνομα Union. Ωστόσο η μικρή εξαφανίζεται και ο εικονικός κόσμος που ήθελε να δημιουργήσει η Mobius καταρρέει. Έτσι, ο Sebastian θα προσπαθήσει να ξαναδεί την κόρη του και η Mobius το “τροφοδοτικό” των αρρωστημένων της σχεδίων. Η περιπέτειά του ήρωά μας θα τον υποχρεώσει να αναθεωρήσει για πράγματα που θεωρούσε πραγματικά και να αψηφήσει την ίδια του την ύπαρξη ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο ταξίδι μέσα στον κόσμο που το STEM έχει δημιουργήσει.

The Evil Within 2

Μια open-world προσέγγιση

Με την πρώτη κιόλας ματιά, ο τίτλος μας εισάγει στην πρώτη καινοτομία του που δεν είναι άλλη από την ενσωμάτωση μιας πιο open-world εκδοχής της σειράς. Ο ήρωάς μας θα περιηγηθεί στο Union, την ψηφιακή πόλη που δημιούργησε η Mobius, σε ένα χάρτη που δεν “απλώνει” αναίτια και βοηθά τον παίκτη να αντιληφθεί καλύτερα τις τοποθεσίες. Σε αυτές τις τοποθεσίες βρίσκουμε διάφορα υλικά που βοηθούν στη δημιουργία όπλων και πυρομαχικών, ενώ βλέπουμε για πρώτη φορά και την ύπαρξη safe houses. Αυτά τα κρησφύγετα βρίσκονται σε ασφαλείς περιοχές και έχουν χτιστεί μέσα στον κόσμο του STEM από την ίδια την Mobius, για τους υπαλλήλους της. Έτσι, το post-apocalyptic σκηνικό του The Evil Within 2 και το ανελέητο κυνηγητό από φρικιαστικά πλάσματα μπορεί να “διακοπεί” αν το χειριστείτε σωστά. Φυσικά, όταν μιλάμε για ένα “open-world” τίτλο, όπως είναι λογικό υπάρχουν και side-quests. Αυτά τα missions είναι προαιρετικά, ωστόσο όσοι τα ολοκληρώσουν ανταμείβονται με εφόδια για τη δύσκολη συνέχεια και δεν κουράζουν τον παίκτη, αλλά τον εισάγουν βαθύτερα στην ιστορία ρίχνοντας φως σε “ανεξερεύνητες” πτυχές. Ένα μικρό αρνητικό εντοπίζεται μόνο στην ύπαρξη ελάχιστων boss fights, ενός πολύ θετικού χαρακτηριστικού του πρώτου παιχνιδιού, αλλά και στην ευκολία των γρίφων που περιλαμβάνει το The Evil Within 2.

The Evil Within 2

Η σύνεση και η εξυπνάδα ως σύμμαχοι

Τα gameplay mechanics, είναι παρόμοια με αυτά του πρώτου τίτλου της σειράς, ωστόσο υπάρχουν κάποιες προφανείς βελτιώσεις. Ο survival χαρακτήρας του παιχνιδιού είναι κάτι το οποίο διατηρείται, προς τέρψιν των φανς, και έτσι μπορεί να υπάρχει shooting αλλά δεν θα πρέπει να γίνεται άκριτα και άσκοπα. Σφαίρες, healing και λοιπά αναλώσιμα δεν υφίστανται σε αφθονία και έτσι θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί όταν θα “σπαταλάτε” κάτι από αυτά( προσωπικά το low ammo με δυσκόλεψε σε κάποια σημεία του πρώτου τίτλου).  Για ακόμη μία φορά έχουμε προοπτική τρίτου προσώπου με την κάμερα να συμπεριφέρεται σχετικά γρήγορα, πράγμα που ίσως ξενίσει μερικούς. Το stealth κομμάτι του παιχνιδιού έχει επαναπροσδιοριστεί. Για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο τίτλο συναντάμε το crafting. Σε όλο το Union υπάρχουν κάποια αντικείμενα σε τυχαία σημεία, τα οποία μπορείτε να μαζέψετε προκειμένου να δημιουργήσετε πυρομαχικά, όπλα ή γιατρικά. Η αναβάθμιση του χαρακτήρα έχει ένα πανομοιότυπο τρόπο όπως του πρώτου τίτλου, αφού συγκεντρώνοντας Gel αναβαθμίζετε τις ικανότητες του ήρωα ανάλογα με τις ανάγκες σας (stealth, health, combat, recovery, κοκ), ενώ φυσικά και τα όπλα μπορούν να αναβαθμιστούν με διάφορα weapon parts που μπορεί να βρείτε. Σε κάποια σημεία η A.I. του The Evil Within 2 με δυσαρέστησε, ωστόσο το συμπέρασμά μου είναι ότι εν τέλει υπάρχει μια πιο δίκαιη ανταμοιβή αναφορικά με το πώς επιλέγουμε να παίξουμε. Όσο πιο συνετά και έξυπνα αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς, τόσο πιο εύκολη κάνουμε τη ζωή μας. Τα επίπεδα δυσκολίας είναι τρία, ενώ αργότερα ξεκλειδώνονται και τα υπόλοιπα που το επίπεδο πρόκλησης ανεβαίνει κατακόρυφα. Προσωπικά στο normal( survival) επίπεδο χρειάστηκα περίπου 17 ώρες παιχνιδιού, ωστόσο ασχολήθηκα και με αρκετά side-quests.

The Evil Within 2

Βελτιώθηκε μεν, αλλά…

Το The Evil Within 2 χρησιμοποιεί την μηχανή γραφικών STEM της Tango Gameworks. Πρόκειται για μια τροποποιημένη έκδοση της id Tech 5. Η ανάλυση του The Evil Within 2 είναι στα 1080p με 30 fps. Το οπτικό κομμάτι του παιχνιδιού, είναι σαφώς πιο βελτιωμένο εν συγκρίσει με αυτό του προκατόχου του. Σε καμία περίπτωση δεν με απογοήτευσε, ωστόσο ίσως να περίμενα παραπάνω πράγματα για να απογειωθεί ο τίτλος. Τα textures του περιβάλλοντος δεν είναι κάτι το οποίο θα σας εντυπωσιάσει σε καμία των περιπτώσεων. Ωστόσο σε αυτό το σημείο φάνηκε η σκηνοθετική πινελιά του δημιουργού, αφού στο παιχνίδι γίνεται υποδειγματική χρήση των φωτισμών και των αντανακλάσεων, κάνοντας το σκηνικό όσο πιο ρεαλιστικό γινόταν. Τα animations των πρωταγωνιστών είναι αρκετά προσεγμένα, ωστόσο το voice acting φάνηκε λίγο “στημένο”, ενώ το lip sync αποτελεί ξεκάθαρα ένα μελανό κομμάτι στο The Evil Within 2. Κατά τα άλλα ο ήχος είναι αρκετά “φορτισμένος” και στο mood του παιχνιδιού κάνοντάς μας να “βιώνουμε” όλη την ένταση και τον ψυχισμό του ήρωα, σε αυτό τον άρρωστο και σκοτεινό κόσμο.

The Evil Within 2

Ένας άξιος συνεχιστής του ονόματός του

Η επιμονή του Shinji Mikami στο survival horror, βλέπουμε ότι καταλήγει σε πολύ δυνατά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ωστόσο με το The Evil Within 2 το επιβεβαιώσαμε για ακόμα μια φορά. Οι λάτρεις του είδους θα ανακαλύψουν ότι πρόκειται για ένα “θησαυρό”, ο οποίος ωστόσο δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτός σε ευρεία κλίμακα. Όσοι είχατε ενστάσεις και θεωρήσατε ότι το πρώτο παιχνίδι είχε κενά, τώρα παίζοντας το δεύτερο παιχνίδι θα δείτε πως δένουν όλα μεταξύ τους. Η προσπάθεια για μια πιο open-world προσέγγιση του τίτλου ήταν κάτι πολύ θετικό, ενώ η λεπτομέρεια που ακολουθεί το σύστημα αναβαθμίσεων είναι μνημειώδης για τίτλο του είδους. Η Union και οι επιλογές που προσφέρονται είναι αρκετές ώστε να καθιστούν το παιχνίδι vfm. Με αυτό τον τρόπο θα ασχοληθείτε ώρες με τον τίτλο, θα εμβαθύνεται στην ιστορία και μπορείτε να ανακαλύψετε πολλά παραπάνω στοιχεία για το παρελθόν του ήρωα. Οι χαρακτήρες είναι αισθητά πιο προσεγμένοι εν συγκρίσει με αυτούς του πρώτου παιχνιδιού, ενώ και το shooting έχει μείνει σε σωστά επίπεδα και δεν γίνεται overextend που θα παραμόρφωνε τη φύση του τίτλου. Οπτικά το περίμενα καλύτερο, ωστόσο μάλλον αυτό ήταν μια υπερβολική απαίτηση αν συγκρίνουμε όλες τις υπόλοιπες βελτιώσεις που δέχθηκε ο τίτλος. Στην τελική τα σκηνικά είναι τρομακτικά, ο ήχος φρικιαστικός, το gameplay σε ωθεί στο άγχος και στην εγρήγορση και σίγουρα πρόκειται για ένα survival horror που θα ικανοποιήσει απόλυτα, το μεγαλύτερο ποσοστό των παικτών.