Titanfall 2
Reviews

Titanfall 2 – Review

Το Titanfall 2 έρχεται για να βελτιώσει όσα προβλήματα υπήρχαν στον πρώτο τίτλο της σειράς, προσφέροντας μία από τις πιο ολοκληρωμένες FPS εμπειρίες για το 2016!

Το πρώτο Titanfall κυκλοφόρησε για Xbox One και PC, ενώ ήταν ίσως το πρώτο σημαντικό νέο IP της τρέχουσας γενιάς. Γι ‘αυτό και είναι συναρπαστικό να βλέπουμε το Titanfall 2 να κάνει επιτέλους την εμφάνιση του και στο PS4, έτσι ώστε οι παίκτες οι οποίοι έχασαν το πρώτο, να έχουν την ευκαιρία να δούνε περί τίνος πρόκειται. Το Titanfall 2 είναι ένα πακέτο που περιέχει ένα καλό και γεμάτο δράση single-player, πράγμα που το πρώτο δεν είχε, και ένα βασικό αλλά αρκετά διασκεδαστικό multiplayer. Μερικές φορές μόνο αυτά είναι αρκετά για να χαρακτηρίσουν ένα παιχνίδι καλό.

Η Respawn αυτή τη φορά, όχι μόνο κατάφερε και έκανε τα είδη υπάρχον mechanics να δουλέψουν στο campaign, πράγμα που φαινόταν αδύνατο γιατί θα έπρεπε να τα κάνουν πιο αργά, αλλά πρόσθεσε και κάποια καινούργια! Έτσι το campaign κατέληξε να προκαλέσει αρκετά χαμόγελα και να είναι διασκεδαστικό. Πέρα από αυτό όμως, κατάφεραν να κάνουν το multiplayer ακόμα καλύτερο και πιο αποδοτικό σε σχέση με το πρωτότυπο, κάνοντας έτσι το Titanfall 2 ένα από τα πιο ποιοτικά first-person shooters της αγοράς.

Η ιδιαίτερη σχέση των Cooper και B.T.

Στο σύμπαν του Titanfall, υπάρχει μία κακιά αυτοκρατορία, που προσπαθεί να κυβερνήσει τον γαλαξία, ενώ μέλη της αντίστασης τη πολεμάνε σε διάφορους πλανήτες. Ορισμένοι ειδικοί και στους δύο στρατούς, αναφέρονται ως “pilots” και είναι ικανοί να πιλοτάρουν τεράστια ρομπότ που ονομάζουν Titans. Οι πιλότοι όμως αυτοί είναι θανάσιμοι και από μόνοι τους, καθώς είναι ικανοί να κινούνται πάρα πολύ γρήγορα την ώρα της μάχης και να αφοπλίζουν τους εχθρούς τους.

Titanfall 2

Εσείς παίρνετε το ρόλο του Rifleman Jack Cooper, ο οποίος έχει σαν όνειρο να γίνει πιλότος και εκπαιδεύεται για αυτό. Το καθήκον σας καλεί και έτσι πάτε σε έναν πλανήτη όπου εκεί σας απομονώνουν οι εχθροί. Ο μέντορας του Cooper του σώζει τη ζωή και όταν ξυπνάει βλέπει τον μέντορα του να πεθαίνει. Ακριβώς πριν πεθάνει σας δίνει τον έλεγχο του Τιτάνα του, ονόματι B.T, και σας υποχρεώνει να τελειώσετε μια μυστική αποστολή που περιλαμβάνει κάτι που ονομάζεται “η Κιβωτός”.

Η δύναμη της ιστορίας εξαρτάται από τη σχέση του Cooper και του Β.Τ. Από τη μία έχουμε λοιπόν τον Cooper, ο οποίος με τη φιλοδοξία που τον διακατέχει πρέπει να δείξει ότι μπορεί να πιλοτάρει και να φέρει εις πέρας την αποστολή και από την άλλη τον B.T, έναν Τιτάνα “ευθύ” που ζει με πρωτόκολλα όπως το “protect the pilot”. Η σχέση τους μπορεί να παρομοιαστεί σαν μία κωμωδία μεταξύ δύο φίλων, με τον Cooper να υποτιμάει συχνά τη κατάσταση και ο B.T να τον αναιρεί με τα δεδομένα του. Κάποιες σκηνές είναι αστείες, αλλά όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους, το εντυπωσιακό είναι πως όντως το παιχνίδι σας κάνει να νοιαστείτε για αυτή τη σχέση.

Γρήγορο και συναρπαστικό gameplay

Σε πολλά σημεία, το Titanfall 2 είνα ένα κλασσικό shooter οπότε ξέρετε τι να περιμένετε. Μπορείτε να κουβαλάτε 2 όπλα ταυτόχρονα και να κάνετε regenerate τη ζωή σας, αλλά ο Cooper δεν έχει ούτε ένα κάρο special abilities και ούτε υπάρχει κάποιο leveling system για progress. Το καλύτερο όπλο σας στο Titanfall 2 είναι η κινητικότητα σας. Η στολή του Cooper, του επιτρέπει να τρέχει πάνω σε τοίχους, να σέρνεται με κάποιο είδος boost, να κάνει διπλό άλμα και να γίνεται αόρατος για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Πέρα από τη μάχη, στο Titanfall 2 είστε σε θέση αν θέλετε μερικές φορές να αποφύγετε τους εχθρούς σας, χρησιμοποιώντας τις ικανότητες παρκούρ που σας παρέχει η στολή σας. Ακόμα και να μη θέλετε να τους αποφύγετε, μπορείτε να επιλέξετε να βρίσκεστε σε υψηλότερο έδαφος ώστε να είναι πιο δύσκολο να χτυπηθείτε και μπορείτε να τρέχετε κατα μήκος των τοίχων για να επιτίθεστε στους εχθρούς από εκεί που δε το περιμένουν.

Titanfall 2

Το design των περιοχών λαμβάνει υπόψιν τα πλεονεκτήματα της απίστευτης κινητικότητας του Cooper. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια σε κάθε περιοχή, ώστε να μη σας δίνετε η αίσθηση ότι απλά ακολουθάτε μία γραμμή. Ορισμένες περιοχές βέβαια είναι πιο γραμμικές από άλλες, αλλά εφ ‘όσον είστε έξω από τον Τιτάνα σας, είναι πιθανό να σας προσφερθούν κάποιες επιλογές ως προς το τι να κάνετε. Το παιχνίδι διατηρεί την αίσθηση της κινητικότητας επειδή είναι φυσικά ενσωματωμένη στο gameplay. Ωστόσο εάν έχετε κολλήσει κάπου, το παιχνίδι προσφέρει ένα “Pilot Ghost” ώστε να σας δείξει πως να κινηθείτε. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα FPS, ολόκληρο το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί για να επωφεληθεί από την κινητικότητα του πιλότου.

Φυσικά, ο τιμητικός Titan είναι επίσης ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού. Ο BT-7274 είναι μια γιγαντιαία ισχυρή πανοπλία με δικό της μυαλό και το γεγονός ότι σας δίνετε η δυνατότητα να τον πιλοτάρετε σημαίνει ότι θα έχετε στη διάθεση σας πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις. Κάθε Τιτάνας έχει ένα κύριο όπλο, κάποια δευτερεύον όπλα, και μια ισχυρή επίθεση που φορτίζεται την ώρα της μάχης. Τα όπλα κυμαίνονται από εκτοξευτές ρουκετών σε τεράστια σπαθιά. Μπορείτε να ανταλλάξετε loadouts άμεσα από τη στιγμή που θα έχετε ξεκλειδώσει, ακόμα και την ώρα της μάχης, έτσι οι ικανότητες του B,T κατά τη διάρκεια της μάχης είναι πολύ πιο ευέλικτες από ότι του Cooper.

Titanfall 2

Σε αντίθεση με τον Cooper, ο B.T είναι πιο ανθεκτικός και πιο ευάλωτος ταυτόχρονα. Ενώ ο Cooper κάνει regenerate, ο B.T όταν δέχεται πολύ ζημιά πρέπει να παίρνει μπαταρίες, τις οποίες είτε τις βρίσκει στο χώρο είτε τις πετάνε οι εχθρικοί Τιτάνες που σκοτώνει. Ο B.T επίσης, είναι δικαιολογημένα πιο δυσκίνητος από τον Cooper. Μπορείτε αν θέλετε να βγείτε από τον B.T ώστε να πολεμήσει μόνος του, αλλά σαν ζευγάρι οι δύο σας είστε σίγουρα πιο δυνατοί. Το Campaign είναι μικρό και ωραίο, ενώ κρατάει περίπου 6 ώρες. Κάθε τμήμα του διαρκεί αρκετά ώστε το συγκεκριμένο gameplay mechanic που διαθέτει να μη γίνεται κουραστικό. Συνολικά το Campaign φέρνει πιο πολύ σε tutorial του multiplayer πάρα σε ένα αυτόνομο feature. Παρ’όλα αυτά όμως είναι αρκετά έντονο και απολαυστικό.

Η πραγματική “μαγεία” του Titanfall 2

Ενώ η καλή ποιότητα του single-player campaign είναι το δυνατό feature του Titanfall 2, η Respawn, σοφά, δεν πείραξε τη φόρμουλα του multiplayer πάρα πολύ. Αρκετές αλλαγές συνέβησαν έτσι ώστε να αισθάνεστε πως παίζετε μια καλύτερη έκδοση του αρχικού παιχνιδιού, αλλά τίποτα δεν αλλάξε ριζικά. Μεταφέρει το ίδιο gameplay υψηλής κινητικότητας, όπως το single-player campaign και προσθέτει μερικά πράγματα ακόμη. Μπορείτε να κάνετε customize τον χαρακτήρα σας με διάφορα loadouts όπλων και special items. Το σημαντικότερο είναι το grappling hook, το οποίο μετατρέπει το υψηλής ταχύτητας gameplay σε κάτι ακόμη πιο έντονο. Αυτό εξάλλου είναι και ένα από τα selling points του Titanfall 2, δηλαδή πέραν από του Τιτάνες να υπάρχει ένα γρήγορο και έντονο gameplay την ώρα της μάχης.

Οι Τιτάνες λοιπόν, μπορούν και αυτοί να εμφανιστούν στο multiplayer. Η δυνατότητά σας να καλέσετε ένα Titanfall, καθορίζεται από ένα μετρητή που γεμίζει σιγά-σιγά με βάση τους εχθρούς που έχετε σκοτώσει και τους στόχους που έχετε πετύχει. Γεμίστε το μετρητή και θα είστε σε θέση να καλέσετε το δικό σας Τιτάνα, ο οποίος μπορεί να πολεμάει στο πλευρό σας σαν AI ή ακόμα καλύτερα να μπείτε μέσα και να τον πιλοτάρετε οι ίδιοι. Δε σημαίνει βέβαια ότι αφού καλέσετε τον Τιτάνα νικήσατε, καθώς μπορεί να είναι πολύ ανθεκτικοί και καταστροφικοί, αλλά χωρίς την υποστήριξη πεζικού από την υπόλοιπη ομάδα δε καταφέρνουν πολλά. Εάν χρησιμοποιείτε τον Τιτάνα λάθος, είναι εύκολο για έναν αντίπαλο πιλότο να ανέβει επάνω στον Τιτάνα σας και να ρίχνει βόμβες στις ανοικτές καταπακτές.

Titanfall 2

Υπάρχουν αρκετά multiplayer modes, με το καθένα να εστιάζει σε διαφορετικά mechanics. Το Bounty Hunt βάζει του παίκτες να σκοτώνονται μεταξύ τους, αλλά προσθέτει και AI αντιπάλους με σκοπό να μαζέψετε bounties που πρέπει να εξαργυρωθούν στη βάση σας. Το Hardpoint είναι ένα άλλο mode το οποίο βάζει τους παίκτες να υπερασπιστούν συγκεκριμένες θέσεις, όπου αν τις πάρουν και καθήσουν παραπάνω οι θέσεις γίνονται Amped και δίνουν παραπάνω πόντους. Υπάρχουν επίσης Deathmach modes μόνο για Τιτάνες και μόνο για πιλότους ξεχωριστά, ενώ ακόμα και το Coliseum mode που μπορείτε να κερδίσετε ειδικά εισιτήρια για να ξεκλειδώσετε επιπλέον customization για τον χαρακτήρα σας και τον Τιτάνα σας.

Ποιοτική δουλειά χωρίς κάτι το εντυπωσιακό όμως

Οπτικά, το Titanfall 2 φαίνεται καλό, αλλά δεν είναι τόσο αξιόλογο σε σχέση με άλλες κυκλοφορίες μέσα στο 2016. Ο σχεδιασμός του κόσμου, και των Τιτάνων ειδικότερα, είναι πάρα πολύ καλός, αλλά τα πρόσωπα των χαρακτήρων φαίνονται λιγότερο λεπτομερή. Κατά τα άλλα τόσο τα εξωτερικά όσο και τα εσωτερικά περιβάλλοντα, δίνουν την αίσθηση που χρειάζεται το παιχνίδι Στον τομέα του ήχου επίσης δεν υπάρχει κάτι το αξιόλογο, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι κακό. Τα voice over, αν και λίγα, δεν είναι ενοχλητικά, οι ήχοι των όπλων δίνουν την αίσθηση του τι κρατάτε και τέλος οι Τιτάνες σας δίνουν πραγματικά την αίσθηση τόσο πρακτικά όσο και ακουστικά ότι όντως πιλοτάρετε ένα είδος Transformer.

Μία βελτιωμένη εμπειρία σε όλους τους τομείς!

Συνολικά, το Titanfall 2 είναι ένα καλοφτιαγμένο και διασκεδαστικό shooter που θα είναι μια καλή αγορά για τους οπαδούς των FPS. Το campaign είναι αρκετά καλό, αν και σχετικά μικρό, ανεβάζοντας τους παλμούς όσο προχωράτε, ενώ κάνει πολύ καλή χρήση των gameplay mechanics που προσφέρει. Το multiplayer είναι γρήγορο, ξέφρενο και συναρπαστικό, ενώ έχει αρκετή ποικιλία που πάντα θα βρίσκετε την όρεξη για να ανατινάξετε τους αντίπαλους πιλότους μαζί με τους Τιτάνες τους. Για τους κάτοχους PS4, αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία να δοκιμάσουν το γρήγορο gameplay του Titanfall 2, αλλά ακόμη και οι κάτοιχοι Xbox One που είχαν δοκιμάσει το πρώτο Titanfall, σίγουρα θα απολαύσουν τις βελτιώσεις της συνέχειας που ακολουθεί.