Dark Souls 3
Reviews

Dark Souls 3: Ashes of Ariandel DLC – Review

Το Ashes of Ariandel είναι μία παρένθεση που θα θέλαμε να ξεχάσουμε γρήγορα…

Οι προσδοκίες είναι πάντα επικίνδυνες. Όχι ότι δεν κρύβεται κάποια λογική από πίσω τους, αλλά συνήθως οδηγούν σε μεγάλες απογοητεύσεις που δύσκολα μπορεί να «χωνέψει» κανείς. Στην περίπτωση της σειράς Souls, οι προσδοκίες μας είναι πάντα υψηλές και το ίδιο ισχύει και για το Ashes of Ariandel. Η From Software είναι μία εταιρία που σέβεται απόλυτα την τσέπη μας, προσφέροντας ολοκληρωμένες εμπειρίες, με υψηλό replayability και τρομερή αντοχή στον χρόνο. Απόδειξη αυτού είναι πως μπορείς να αφιερώσεις πάνω από 200 ώρες σε οποιονδήποτε τίτλο της σειράς, αλλά κάθε playthrough και κάθε μάχη θα είναι διαφορετική. Μία διαφορετική ιστορία να διηγηθείς στους φίλους και μία ευχάριστη (για κάποιο λόγο οι συνεχόμενοι θάνατοι ακούγονται ενδιαφέρον) ανάμνηση.

Κάνοντας μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν της σειράς και πιο συγκεκριμένα στο Bloodborne, συναντάμε το The Old Hunters. Τι να πει κανείς γι’αυτό το DLC; Ασύλληπτο σενάριο, καταπληκτικές περιοχές, νέοι εχθροί που εντυπωσιάζουν και φυσικά Boss Fights που μένουν αξέχαστα. Πάνω από 10 ώρες περιεχομένου τρομερής ποιότητας, υψηλότερων production values ακόμη και από το βασικό παιχνίδι. Αν υπάρχει ένα παράδειγμα για το τέλειο DLC, τότε σίγουρα αυτό θα ήταν το The Old Hunters, μαζί με τα Hearts of Stone και Blood and Wine του Witcher 3. Τρομερό value for money και περιεχόμενο που αξίζει και το τελευταίο ευρώ που θα πληρώσετε. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως τα θέλει κανείς. Αυτό ισχύει στην περίπτωση του Ashes of Ariandel.

Ο ζωγραφιστός κόσμος του Ariandel

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στην περιοχή του DLC, θα πρέπει να έχετε φτάσει στο Bonefire του Cleansing Chapel στο Cathedral of the Deep, ενώ θα ήταν προτιμότερο να έχετε έναν χαρακτήρα κοντά στα 100 level πριν το επιχειρήσετε. Στο Bonefire θα βρείτε ένα NPC και όσοι από εσάς είχαν παίξει το Dark Souls 1 μία ευχάριστη έκπληξη. Το NPC, αφού εξαντλήσετε το διάλογο μαζί του, βγάζει ένα κομμάτι ενός πίνακα, το οποίο σας μεταφέρει στη νέα περιοχή. Εκεί, σας περιμένουν ατελείωτα χιόνια και ένα μεγάλο δάσος για να εξερευνήσετε. Στο νέο ταξίδι σας, θα βρείτε πανέμορφα τοπία, με διάφορα μέρη που θα χρειαστεί να ψαχουλέψετε στην αναζήτηση νέων αντικειμένων, όπλων και μαγειών.

Η νέα περιοχή εγκυμονεί κινδύνους, με διάφορους νέους εχθρούς να καραδοκούν σε κάθε γωνία. Αγέλες λύκων και δέντρα που ζωντανεύουν ουρλιάζοντας είναι μόνο μερικά από τα εμπόδια που θα συναντήσετε. Στα χιονισμένα τοπία που θα βρεθείτε, υπάρχουν όπως πάντα διάφορα «καλούδια» καλά κρυμμένα που σας περιμένουν, αλλά σίγουρα αξίζουν τον κόπο. Ανάμεσα στα νέα πραγματάκια που σας περιμένουν είναι 16 όπλα και ασπίδες, 5 νέες πανοπλίες, 4 νέες μαγείες, 1 νέο δαχτυλίδι και ένα νέο είδος βελών. Όμως, ίσως η πιο σημαντική προσθήκη του Ashes of Ariandel είναι η Hollow Arena, μία νέα τοποθεσία αφιερωμένη αποκλειστικά στο PvP.

Στη νέα PvP arena, μπορείτε να βρεθείτε αντιμέτωποι με φίλους ή με τυχαίους παίκτες που θα προκύψουν από το matchmaking. Υπάρχουν 2 διαθέσιμα modes για να απασχοληθείτε, το Duel και το Brawl. Στο Duel, όπως υποδεικνύει και η ονομασία, μονομαχείτε με έναν παίκτη, με νικητή αυτόν που θα επιβιώσει. Από την άλλη στο Brawl, η ομάδα ή ο παίκτης με τα περισσότερα Kills μέσα σε ένα χρονικό διάστημα αναδεικνύεται νικητής. Τα διαθέσιμα format είναι 2v2, 3v3 και free-for-all. Ο χάρτης που διεξάγονται οι αγώνες είναι το Kiln of Flame, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν κάποια στιγμή προστεθούν κι’άλλοι χάρτες. Γενικά, η Hollow Arena είναι η μόνη ουσιαστική προσθήκη που ήρθε με το DLC και σίγουρα όσοι ασχολούνται ενεργά με το PvP θα μπορέσουν να βγάλουν το «άχτι» τους στους αντιπάλους τους.

Στο Ashes of Ariandel θα έρθετε αντιμέτωποι με 2 Bosses. Το 1 είναι παγερά αδιάφορο, αλλά το τελικό fight είναι από τα καλύτερα του παιχνιδιού γενικότερα. Δεν θα αναφερθούμε με περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτά, ώστε να αποφύγουμε πιθανά Spoilers που θα χαλάσουν την εμπειρία σας. Συνολικά, ένα βασικό playthrough είναι 2 με 3 ώρες, ενώ με πολύ ψάξιμο και εξερεύνηση ίσως φτάσει τις 5. Συγκριτικά με προηγούμενα DLC που έχουμε δει από την From Software είναι πολύ «ρηχό» και ήταν λάθος της που κυκλοφόρησε μεμονωμένα. Προσωπικά πιστεύω πως θα έπρεπε να κυκλοφορήσει ως πακέτο με το επόμενο DLC που ανακοινώθηκε, το The Ringed City. Ανάλογη κίνηση είχε γίνει και με το Bloodborne, όπου είχε παρθεί η απόφαση να κυκλοφορήσουν όλα τα DLC ενοποιημένα και όχι μεμονωμένα, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό.

Μία «παγερά» αδιάφορη παρένθεση

Αντικειμενικά, το Ashes of Ariandel ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών αλλά και του Dark Souls 3 γενικότερα. Το περιεχόμενο του DLC είναι πραγματικά «φτωχό» και η τιμή του δυσανάλογη αυτών που προσφέρει. Τα 15 ευρώ που ζητάει, δυστυχώς δεν τα αξίζει. Γενικότερα, δεν θα το προτείναμε στον οποιοδήποτε, αλλά μόνο στους σκληροπυρηνικούς της σειράς που δεν θέλουν να χάσουν κανένα κομμάτι που έχει να προσφέρει η From Software. Ας ελπίσουμε πως με το The Ringed City που έρχεται, η ιαπωνική εταιρία θα μας το «ξεπληρώσει» με το παραπάνω το κακό που μας βρήκε με το Ashes of Ariandel, κλείνοντας ιδανικά την τριλογία, όπως ακριβώς της αξίζει, με ένα μεγάλο «μπαμ»! Υπομονή μέχρι τον Μάρτιο λοιπόν…