Previews

Battlefield 1 – Preview

Επιστροφή στα χαρακώματα

Έπειτα από πολλά sci-fi shooter και παιχνίδια σύγχρονου πολέμου, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στα χαρακώματα, εκεί όπου δεν έχουμε χαριτωμένα Perks και jet packs και ούτε περπατάμε πάνω στους τοίχους. Εδώ η μάχη αφορά την στρατηγική, την ικανότητα και τη θέληση. Το Battlefield 1 μας επιστρέφει στα πεδία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ετοιμάζεται να προσφέρει μία πλήρης αναπαράσταση της εποχής στις οθόνες μας.

Η αρχή έγινε πριν μερικούς μήνες, όταν μέσω διαρροών σε καταστήματα του εξωτερικού μάθαμε πως το επερχόμενο Battlefield θα λαμβάνει χώρα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το internet είχε πάρει φωτιά, καθώς η απομάκρυνση από τα φουτουριστικά Call of Duty και Star Wars: Battlefront, ήταν κάτι που αναζητούσε η πλειοψηφία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως παιχνίδια όπως το Verdun (Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) και το Battalion (Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στις καμπάνιες τους στο Kickstarter. Η DICE φαίνεται πως την είχε… μυριστεί τη δουλειά εδώ και αρκετό καιρό και κάπως έτσι προέκυψε το Battlefield 1.

Battlefield 1

Η αποκάλυψη του έφερε τα πάνω κάτω, καθώς στο YouTube συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατομμύριο Likes, την ώρα που το αντίστοιχο Call of Duty είχε πιάσει πάτο, όντας το Gaming Trailer με τα περισσότερα Dislike στην ιστορία της πλατφόρμας. Όπως γνωρίζουμε αρκετά καλά, οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα και η τεράστια διαφορά στις πρώτες αντιδράσεις του κοινού για τους δύο τίτλους, μόνο συμπτωματική δεν ήταν. Ο κόσμος κουράστηκε με τα σύγχρονα shooter, όπως αντίστοιχα είχε κουραστεί κάποτε με τα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι κι αλλιώς η πολύ μεγάλη πτώση των πωλήσεων της σειράς Call of Duty, αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη.

Εμείς παίξαμε την Open Beta του Battlefield 1 (καήκαμε είναι το σωστό) βρήκαμε τα πρώτα θετικά και αρνητικά, ενώ παράλληλα αναλύουμε κάποιους από τους προβληματισμούς μας σχετικά με το μέλλον του παιχνιδιού και την αλόγιστη (γι’άλλη μία φορά) πολιτική της ΕΑ να μας μπουχτίζει με DLC. Χωρίς το παιχνίδι να έχει ανακοινωθεί καλά καλά και ήδη ξέραμε πως για να το ευχαριστηθούμε ολόκληρο θα πρέπει να πληρώσουμε πάνω από 80 με 90 ευρώ. Όπως και να έχει όμως, πάμε να τα δούμε αναλυτικά ένας προς ένα.

Ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ πιο “όμορφος”

Ξεκινώντας, θα σχολιάσουμε λίγο το νέο UI που έχει εισάγει η DICE και αφορά όλους τους τελευταίους τίτλους της σειράς Battlefield στις κονσόλες. Με το πάτημα ενός κουμπιού μεταφέρεστε από παιχνίδι σε παιχνίδι, με το UI να αποτελεί κοινό στοιχείο όλων. Πλέον, η κάθε κατηγορία του μενού έχει χωριστεί σε μεγάλα Tabs, με το κάθε υπομενού να παρουσιάζεται πολύ καθαρά, χωρίς να παιδεύουν το μάτι. Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα όμως, που γίνεται πλέον αντιληπτό από το κεντρικό μενού, έχει να κάνει με την κατάσταση των servers.

Αυτή τη στιγμή, όποτε και να μπείτε στο παιχνίδι, εμφανίζει μήνυμα πως έχετε αποσυνδεθεί από τους ΕΑ Servers. Για να καταφέρετε να συνδεθείτε, θα χρειαστείτε επανειλημμένες προσπάθειας έως ότου καταφέρετε να μπείτε Online. Αν και η διεξαγωγή των Beta tests είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επίλυση τέτοιων θεμάτων, δεν παύει να είναι απορίας άξιο το πώς εδώ και μία εβδομάδα το πρόβλημα συνεχίζει και υπάρχει. Εκτός αυτού, προβλήματα αντιμετωπίσαμε και στο matchmaking, καθώς σε ένα ποσοστό της τάξεως του 70% δεχόμασταν μήνυμα ότι απέτυχε. Γενικότερα, η DICE θα πρέπει να διορθώσει πάρα πολλά σε αυτόν τον τομέα, πριν την επίσημη κυκλοφορία, καθώς αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι κάτι πολύ χειρότερο από ιδανική.

Battlefield 1

Στην Open Beta υπάρχουν δύο διαθέσιμα modes, το κλασικό Conquest, που υποστηρίζει 64 παίκτες και το πολυαγαπημένο μας Rush, που υποστηρίζει έως 24 παίκτες. Πλέον έχουν καθιερωθεί ως τα 2 αγαπημένα modes των οπαδών της σειράς, οπότε ήταν κάπως αναμενόμενο να δοκιμαστούν στην Beta. Δυστυχώς, στη διάθεση των παικτών υπάρχει μόνο ένας χάρτης, ο Sinai Desert. Πρόκειται στην ουσία για έναν οικισμό στη μέση της ερήμου, περιτριγυρισμένο από βουνά και φυσικά έρημο. Εδώ να σημειώσουμε πως είναι βασισμένος πάνω στο Όρος Σινάι της Αιγύπτου και την έρημο που το περιτριγυρίζει. Τα μόνα διαθέσιμα factions είναι η Αγγλία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μπαίνοντας για πρώτη φορά στο παιχνίδι, παθαίνουμε και το πρώτο σοκ.

Αν και βασισμένο στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε και στο Battlefront, το οπτικό αποτέλεσμα που προσφέρει η μηχανή γραφικών Frostbite, δεν παύει να εντυπωσιάζει ποτέ. Παρόλο που δοκιμάσαμε την Beta στο PlayStation 4, τα γραφικά ήταν πραγματικά εντυπωσιακά, πόσο μάλλον σε ένα «κτήνος» PC, όπου θα μπορεί να το σηκώσει σε φουλ ανάλυση με όλα τα φίλτρα ενεργοποιημένα. Μόνο και μόνο στην σκέψη, προκαλείται μία αναταραχή στο μυαλό μας. Πάντως η απόδοση του παιχνιδιού στο PS4 είναι καταπληκτική, καθώς έχει γίνει πολύ καλό optimize. Η Beta τρέχει σταθερά στα 30 fps στην κονσόλα της Sony, ακόμη κι όταν γίνεται ένας χαμός από εκρήξεις στην οθόνη. Πτώσεις συναντήσαμε σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αλλά ήταν κάποια μεμονωμένα περιστατικά και ήταν τόσο σύντομες που δύσκολα θα τις παρατηρήσουν οι περισσότεροι και δεν επηρεάζουν το gameplay.

Battlefield 1

Ένα από τα πρώτα στοιχεία που αμέσως ξεχωρίζουν, είναι η αυξημένη δυσκολία και η φαινομενικά ρεαλιστική συμπεριφορά και αίσθηση των όπλων. Το shooting του Battlefield 1 μας άφησε αρκετά ικανοποιημένους, κυρίως γιατί τα όπλα έχουν αρκετά διαφορετική συμπεριφορά ανάμεσα τους και το κάθε ένα από αυτά απαιτεί διαφορετική χρήση από τον παίκτη. Όπως και σε κάθε Battlefield, τα όπλα είναι ανάλογα του Class που θα επιλέξετε. Στο Battlefield 1 έχουμε τα πλέον κλασικά Assault, Medic, Support και Scout, ενώ οι χειριστές των οχημάτων έχουν πλέον διαφορετικά Class. Το κάθε ένα από αυτά που αναφέραμε είναι αρκετά διαφορετικά τόσο στην εμπειρία του gameplay, όσο και στην εμφάνιση των μοντέλων τους. Οι επιλογές που υπάρχουν σίγουρα καλύπτουν όλα τα γούστα και κανένας δεν θα μείνει παραπονεμένος.

Τεράστια ποικιλία συναντάμε όμως και στα οχήματα. Τανκς, τζιπάκια, αεροπλάνα και πλέον άλογα, έρχονται για να εμπλουτίσουν το πεδίο της μάχης με διαφορετικά στοιχεία, με το κάθε ένα να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Τα τανκς αποτελούν την ασπίδα του πεζικού καθώς επιτίθεται και θέλει να καλυφθεί από τα αντίπαλα πυρά, τα άλογα είναι ιδανικά για την γρήγορη μεταφορά στο πεδίο της μάχης και ειδικά σε σημεία όπου μηχανοκίνητα οχήματα δεν έχουν πρόσβαση. Από την άλλη τα αεροπλάνα είναι τέλεια για να προσφέρουν κάλυψη από τον αέρα και να βομβαρδίσουν στρατηγικά σημεία πάνω στον χάρτη. Όλα έρχονται και συμπληρώνουν το ένα το άλλο, σαν ένα καλοσχεδιασμένο παζλ, με το κάθε κομμάτι να ξεχειλίζει από λεπτομέρεια. Αυτή είναι η «μαγεία» της σειράς και η DICE φρόντισε να διατηρήσει την συνταγή και στο Battlefield 1, χωρίς να προβεί σε επικίνδυνους πειραματισμούς. Αυτό όμως δεν πάει να πει πως δεν έχουν γίνει κάποιες πολύ σημαντικές προσθήκες.

Μία από αυτές είναι τα Behemoth οχήματα. Στο Trailer που δημοσίευσε η ΕΑ κατά τη διάρκεια της Gamescom 2016, πήραμε μία πρώτη γεύση από το τεθωρακισμένο τρένο, γεμάτο από μπροστά έως πίσω με κανόνια, έτοιμο για να σπείρει τον όλεθρο στο πεδίο της μάχης. Αυτά τα οχήματα, εμφανίζονται μέσα στους χάρτες μία φορά κατά τη διάρκεια ενός ματς. Αυτά που σίγουρα γνωρίζουμε πως θα δούμε στην πλήρης έκδοση του Battlefield 1 τον Οκτώβριο, είναι το τρένο που υπάρχει στην Beta, ένα τεράστιο zeppelin που έχουμε δει επανειλημμένα και ένα πολεμικό πλοίο το οποίο έχουμε δει μόνο στο Trailer της ανακοίνωσης του παιχνιδιού. Γυρνώντας στην Open Beta, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως αυτά τα οχήματα είναι game-changers και είναι ικανά να αλλάξουν απότομα την ροή το πεδίου της μάχης. Το τρένο περνάει από την μέση της πίστας και από στρατηγικά σημεία, με την ομάδα που το ελέγχει να έχει τεράστιο προβάδισμα, καθώς αποκτάει ένα foothold μέσα στις γραμμές του εχθρού.

Battlefield 1

Η άλλη μεγάλη προσθήκη είναι η ενσωμάτωση του δυναμικού καιρού. Χαρακτηριστικά, ο καιρός πλέον είναι απρόβλεπτος, καθώς από εκεί που μάχεστε κάτω από τον ήλιο, ξαφνικά μπορεί να έχει συννεφιά και ελαφρή αεράκι, μετά έντονους ανέμους που σηκώνουν την άμμο και εν τέλει να βρεθείτε εν μέσω μίας τρομακτικής ανεμοθύελλας, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να δείτε στο ένα μέτρο. Αυτές οι ξαφνικές και τυχαίες αλλαγές του καιρού, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το αποτέλεσμα της μάχης, καθώς αλλάζουν συνέχεια τις μεταβλητές. Όταν έχει συννεφιά και άνεμο, το οπτικό πεδίο των ελεύθερων σκοπευτών είναι περιορισμένο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν επαρκώς σημαντικά σημεία του χάρτη. Από την άλλη, όταν ξεσπάει ανεμοθύελλα, οι επιτιθέμενοι αποκτούν προβάδισμα, καθώς μπορούν να διασπάσουν την γραμμή άμυνας των εχθρών τους και να καταλάβουν τα σημεία χωρίς να γίνονται εύκολα αντιληπτοί.

Η τελευταία προσθήκη που ήρθαμε σ’επαφή και η οποία δυστυχώς μας άφησε την πιο γλυκόπικρη γεύση, ήταν τα Elite Classes. Αυτά τα Classes είναι τα Flame Trooper, Sentry και Tank Hunter. Το πρώτο όπως υποδηλώνει και το όνομα του, σας δίνει ένα φλογοβόλο, που σε κοντινές αποστάσεις είναι πραγματικά ανίκητο. Από την άλλη το Sentry σας βάζει μέσα σε μία ιδιαίτερα ανθεκτική στολή και σας δίνει και ένα φορητό οπλοπολυβόλο, μετατρέποντάς σας, στην ουσία, σε ένα ανθρώπινο τανκ. Τελευταίο και προσωπικό αγαπημένο, το Tank Hunter, το οποίο σας δίνει το πιο δυνατό sniper στο παιχνίδι, το Tankgewehr. Με αυτό, μπορείτε να εξοντώσετε, με μία σφαίρα, κανόνια από τανκς, τζιπάκια και φυσικά στρατιώτες. Η μόνη προϋπόθεση είναι να είστε ξαπλωμένοι στο έδαφος, καθώς λόγω του μεγέθους του όπλου, πρέπει να έχετε σταθερή θέση. Αν και στην ουσία πρόκειται για μία «αντιγραφή» των Heroes του Battlefront, η αλήθεια είναι πως χαλάνε αρκετά την συνολική εμπειρία. Το να ρίχνεις στον Flame Trooper με sniper, στο κεφάλι, και να δέχεται μόνο 14 ζημιά, δεν θα το έλεγες και ρεαλιστικό. Σαν σκέψη μπορεί να είναι ωραία, αλλά η υλοποίηση είναι γενικά ελαττωματική.

Γερές βάσεις για τον Οκτώβριο

Η Open Beta αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγάλουμε κάποια πρώτα ασφαλής συμπεράσματα για την κατάσταση την οποία βρίσκεται το Battlefield 1. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς φαίνεται πως σε όλους τους τομείς του gameplay έχει γίνει αρκετή δουλειά από την DICE. Όσοι το χαρακτηρίζουν ως ένα reskin του Battlefront και τίποτα παραπάνω, κάνουν μεγάλο λάθος. Μπορεί οπτικά όντως να θυμίζει πάρα πολύ το Battlefront, παρόλα αυτά όμως, ειδικά στο gameplay, η DICE έχει δώσει νέα ταυτότητα στο Battlefield 1, πολύ διαφορετική απ’όσα είδαμε στον προηγούμενο τίτλο της.

Battlefield 1

Βέβαια, κατά τη διάρκεια της Open Beta δεν ήταν όλα ρόδινα. Άλογα μέσα σε τοίχους, από την μία ο χαρακτήρας να σκαρφαλώνει αλλά στην ουσία να μην σκαρφαλώνει και διάφορα άλλα τέτοια καλούδια. Δεν είναι πάντως κάτι που δεν διορθώνετε και σίγουρα δεν είναι και τόσο σημαντικό. Σημαντικά είναι τα προβλήματα του Matchmaking και της σταθερότητας των Server, που όμως πρέπει να αναφέρουμε πως δεν αντιμετωπίσαμε καθόλου lag ή input delay, πολύ σημαντικό από την στιγμή που θεωρητικά είναι κάτι αναμενόμενο σε μία Multiplayer Beta.

Σε κάθε περίπτωση, μείναμε πραγματικά ικανοποιημένοι από τα όσα είδαμε μέχρι στιγμής. Απόδειξη είναι πως όπου και να βρισκόμαστε, ανυπομονούμε να γυρίσουμε σπίτι, να φτιάξουμε έναν ωραίο καφέ και να αράξουμε στον καναπέ, με παρέα το χειριστήριο μας και την Beta του Battlefield 1. Κι’όλα αυτά με ούτε το 1/3 του παιχνιδιού διαθέσιμο. Φανταστείτε τι έχει να γίνει με όλους τους χάρτες, όλα τα modes και φυσικά το Campaign, που ελπίζουμε ότι θα έχει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Μέχρι τον Οκτώβριο όμως, ας πορευτούμε με την Open Beta, για όσο κρατήσει βέβαια. Προς το παρόν, η μόνη χάρη που θα θέλαμε από την DICE είναι ένας ακόμη χάρτης… Τίποτα παραπάνω! Έτσι απλά για να αλλάξουμε γεύση από την άμμο που έχουμε φάει…

Όσοι έχετε κάνει το λάθος να μην δοκιμάσετε το Battlefield 1, συνδεθείτε είτε στο Xbox Store, είτε στο PlayStation Store, είτε στο Origin και κατεβάστε την Open Beta, όσο προλαβαίνετε.