Beyond: Two Souls
Reviews

Beyond: Two Souls Remastered – Review

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τη κυκλοφορία του Beyond: Two Souls στο PS3 και εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα πιο εντυπωσιακά, οπτικά τουλάχιστον, παιχνίδια στην κονσόλα τρίτης γενιάς της Sony. Αν και είναι ήδη ένα πολύ εντυπωσιακό οπτικά παιχνίδι, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο remaster ώστε να φαίνεται “φρέσκο” μια ολόκληρη γενιά μετά. Αν είστε από τα άτομα που έχετε ήδη παίξει το Beyond: Two Souls στο PS3, τότε δεν υπάρχουν και πολλοί λόγοι να το ξανακάνετε για δεύτερη φορά στο PS4.

Δίδυμες ψυχές

Το Beyond: Two Souls έχει να κάνει με ένα κορίτσι με το όνομα Jodie, που παίζεται από την Ellen Page. Είναι μια κοπέλα που, από τη γέννησή της, έχει προσδεθεί με μια απόκοσμη οντότητα που ονομάζεται Aidan. Φυσικά, έχοντας ένα “poltergeist” ως παρορμητικό σύντροφο δεν κάνει ακριβώς τη ζωή της ιδανική, δεδομένου ότι η παρουσία του Aidan αφήνει τη Jodie ανοικτή συνέχεια σε συχνές επισκέψεις από την εχθρική πλευρά του. Ακόμα και όταν δεν περιτριγυρίζεται από αόρατες φρίκες, η Jodie εξακολουθεί να έχει να παλέψει με τις “άτακτες” τάσεις του Aidan και τις ημέρες που ο Aidan είναι ήρεμος, η Jodie είναι ένα κοινωνικά αδέξιο κορίτσι το οποίο βλέπει πράγματα που κανείς δεν θα έπρεπε να έχει δει ποτέ. Ακολουθείτε, λοιπόν, τη Jodie σε ένα ταξίδι 15 ετών, βλέποντας πως αντιμετωπίζει αυτή τον κόσμο και το αντίθετο, ενώ λαμβάνετε αποφάσεις που είναι ικανές να αλλάξουν την πορεία της ζωής της.

beyond-two-souls-review-2

Αντάξιο των περιστάσεων

Στην περίπτωση του Beyond: Two Souls έχουμε ένα από τα πιο ωραία, σε γραφικά, παιχνίδια του PS3 που παίρνει ζωή και στο PS4 με πιο σταθερό framerate, 1080p ανάλυση και βελτιωμένους φωτισμούς και σκίες. Ήταν ένα παιχνίδι τόσο τεχνικά προχωρημένο στο PS3 που οποιαδήποτε οπτική βελτίωση πάντα θα φαίνεται οριακή και όχι σημαντική.

Το Beyond: Two Souls φαίνεται σαν στο σπίτι του στο PS4. Τα textures έχουν αναβαθμιστεί σε σχέση με την έκδοση του PS3 και οι βελτιώσεις στο φωτισμό δημιουργούν μία ακόμη πιο εντυπωσιακή κινηματογραφική εμπειρία. Το gameplay δεν έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη μετάβαση στο PS4, με το περισσότερο χρόνο σας να περιπλανιέστε μέσα σε κλειστά περιβάλλοντα, ενώ ψάχνετε για το πότε μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με ένα αντικείμενο ή με κάποιο πρόσωπο.

Με την σφραγίδα της Quantic Dream

Από τη στιγμή που το Beyond: Two Souls θεωρείται πιο πολύ ταινία παρά παιχνίδι, τα QTEs (Quick Time Events) είναι το κύριο gameplay του. Σαν Jodie, μπορείτε το περισσότερο χρόνο σας να τον περάσετε πηγαίνοντας από το ένα μέρος στο άλλο, ενώ θα έχετε και κάποια αλληλεπίδραση με το περιβάλλον όταν σας ζητηθεί. Παίζοντας ως Aiden, θα ψάχνετε για μια λευκή κουκκίδα για να κάνετε κάποια αλληλεπίδραση, καθώς θα τον κατευθύνετε μετακινώντας τους αναλογικούς μοχλούς. Ο Aiden μπορεί, επίσης, να κοιτάξει και να ταξιδέψει μέσα από τοίχους, να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον, να καταβάλει ανθρώπους και γενικά να προκαλέσει παραφυσικό πανικό. Βέβαια κάποιοι περιορισμοί στις ψυχικές ικανότητες της Jodie σε ορισμένες καταστάσεις, όπως το να είναι σε θέση να περάσει μέσα από έναν τοίχο σε μια σκηνή ενώ δεν μπορεί σε μια άλλη, είναι περίεργοι και παράλογοι.

beyond-two-souls-review-4

Για το μεγαλύτερο μέρος, τα QTEs δεν είναι απαραίτητα σε κάθε τι που συμβαίνει. Σε αντίθεση με προηγούμενους τίτλους από την Quantic Dream, στο Beyond: Two Souls η ιστορία παραμένει αμετάβλητη. Είτε πρόκειται να αποφασίσετε να δώσετε ένα φιλί σε ένα πάρτι γενεθλίων, ή να δείρετε άνδρες δύο φορές το μέγεθος της Jodie κατά τη διάρκειά της παραμονής της στην CIA, ακόμα και αν δεν μπείτε στον κόπο να πατήσετε κάτι για κάποιο αποτελέσματα, δε θα συμβεί τίποτα αξιοσημείωτο.

Επιπλέον, υπήρξαν και κάποιες νέες προσθήκες. Η σημαντικότερη από αυτές, είναι πως επιτρέπει στους παίκτες να περάσουν από την ιστορία του Beyond: Two Souls σε χρονολογική σειρά και όχι στο προεπιλεγμένο σενάριο. Αυτό γίνεται από την αρχή, αντί να αναγκάζουν τους παίκτες να ολοκληρώσουν πρώτα το παιχνίδι. Επίσης, αυξήθηκε η δυσκολία σε κάποιες σκηνές μάχης και τέλος μαζί με το παιχνίδι δίνεται και το DLC “Enhanced Experiments”.

beyond-two-souls-review-1

Remastered ποιότητα

Αν και το σενάριο υποφέρει, τα γραφικά του Beyond: Two Souls είναι μια χαρά στο μάτι. Το motion capture φαίνεται υπέροχο. Η έκδοση του PS4 είναι προφανώς ένα βήμα πάνω από την έκδοση του PS3, με την ανάλυση να αυξάνεται στα 1080p. Με τους βελτιωμένους φωτισμούς και τις σκιές του remaster η ατμόσφαιρα, με την σειρά της, ενισχύεται κατά πολύ.

Όσο για τον ήχο, η Ellen Page και ο Willem Dafoe κάνουν εξαιρετική δουλειά στην εκτέλεση, παρ’όλο το βαρετό κείμενο. Σύμφωνα με την Page, το σενάριο ήταν πολύ πάνω από 2.000 λέξεις, έτσι τόσο η ίδια όσο και ο Dafoe αξίζουν έπαινο για τη δέσμευσή τους. Όσο για τη μουσική, όπως ήταν αναμενόμενο η μουσική παρτιτούρα του Hans Zimmer είναι αξιοπρεπέστατη και ταιριάζει απόλυτα σε σκηνές δράσης και μη.

Beyond: Two Souls

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Θα ήταν πολύ καλύτερα εάν το Remaster του Beyond: Two Souls είχε διαφορετικό χειρισμό και επιπλέον περιεχόμενο για να γίνει περισσότερο σαν “director’s cut”. Όπως έχουν τα πράγματα όμως, είναι μια καλή μετατροπή ενός αρκετά καλού τίτλου της Quantic Dream, αν προσπεράσουμε λίγο τα ζητήματα με την αφήγηση και το gameplay με τα QTEs, γιατί έτσι ήταν και το αρχικό.

Τώρα για τους παίκτες που έχουν ήδη βιώσει τη διαδραστική περιπέτεια της Jodie Holmes στο PS3, η απόφαση για να την ξαναπαίξουν και στο PS4 πιστεύουμε έιναι εύκολη. Δεν υπάρχουν πολλά νέα πράγματα για να δικαιολογηθεί ένα δεύτερο playthrough του συγκεκριμένου τίτλου. Αν βέβαια επιμένετε στο να το δοκιμάσετε, το καλό είναι πως είναι ένα φθηνό Remaster και δε θα πονέσει η τσέπη σας. Όσοι από εσάς δεν το έχετε απολαύσει όμως, τότε η αγορά του πακέτου που περιλαμβάνει και το Heavy Rain αποτελεί μονόδρομο.