Modern Warfare Remastered
Reviews

Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered – Review

Το κατά πολλούς κορυφαίο Call of Duty της σειράς, επιστρέφει στις Next-gen κονσόλες και στο PC, πλήρως ανανεωμένο

Το μακρινό 2007, 9 ολόκληρα χρόνια πριν, η Activision κυκλοφόρησε το Call of Duty 4: Modern Warfare για PC, Xbox 360 και PS3. Developer του παιχνιδιού ήταν η Infinity Ward, η οποία είχε το βάρος να αναπτύξει τον πρώτο τίτλο της σειράς που θα έφευγε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα δημιουργούσε ένα νέο μονοπάτι γι’αυτήν. Έπειτα από 2 χρόνια ανάπτυξης, μετά το Call of Duty 2, και 100 άτομα να εργάζονται πυρετωδώς πάνω σε αυτό, το Modern Warfare ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία στην Gaming βιομηχανία.

Για πολλούς, αποτέλεσε το Call of Duty που εδραίωσε για τα καλά την σειρά στις καρδιές των FPS lovers ανά την υφήλιο, αλλά και που δημιούργησε ένα νέο ρεύμα οπαδών, μετατρέποντας την σειρά σε blockbuster ετήσια κυκλοφορία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το 2007 ήταν ο τίτλος με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως, φτάνοντας τα 7 εκατομμύρια έως τις αρχές του 2008, ενώ μέχρι το 2013 έφτασε περίπου τα 16 εκατομμύρια πωλήσεις. Μιλάμε για πραγματικά εντυπωσιακά νούμερα για την εποχή του, που αν μη τι άλλο επαληθεύουν όσους το θεωρούν ίσως τον κορυφαίο τίτλο της σειράς.

Modern Warfare Remastered

Έπειτα και το εξίσου καταπληκτικό World at War, η σειρά μπορεί να κατάφερε να γίνει το απόλυτο blockbuster με δισεκατομμύρια έσοδα ανά κυκλοφορία, αλλά στην ουσία ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει σε ποιότητα το ριζοσπαστικά εθιστικό και fluid gameplay του Modern Warfare. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η μετέπειτα απομάκρυνση σημαντικών στελεχών της Infinity Ward, οι οποίοι στη συνέχεια ίδρυσαν την Respawn Entertainment, εταιρία ανάπτυξης του πλέον δημοφιλούς Titanfall.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι πολύ σπάνιο να βρεις κάποιον που να αγαπάει τα FPS αλλά να μην έχει παίξει το Modern Warfare. Το multiplayer του πρόκειται για ότι πιο εθιστικό (με την καλή έννοια πάντα), έχουμε βιώσει σε First-person shooter. Είτε πρόκειται για βετεράνο, είτε για νεοεισερχόμενο στο είδος, λίγα παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν την ίδια ικανοποιητική εμπειρία σε όλους. Κάπως έτσι, μερικά Call of Duty αργότερα και ένα αρνητικό κλίμα γύρω από την σειρά, η Activision αποφάσισε να επαναφέρει το Modern Warfare ως Remastered, ακολουθώντας το trend της εποχής. Άραγε καταφέρνει να διατηρήσει την συνολική εμπειρία του αυθεντικού, προσφέροντας και κάτι διαφορετικό; Πάμε να δούμε αναλυτικά.

Σα να μην πέρασε μία μέρα

Στο άκουσμα της είδησης για την κυκλοφορία του Modern Warfare Remastered, δεν πρόκειται να υπήρξε οπαδός της σειράς που να μην συγκινήθηκε. Οι αναμνήσεις για εμάς τους παλιούς είναι τόσες πολλές, αλλά και για τους νέους, το ενδιαφέρον για το πιο σημαντικό Call of Duty της σειράς είναι τεράστιο. Κάπου εδώ όμως, πριν ακόμη μπούμε στο ζουμί της υπόθεσης, πρέπει να γίνει και το ανάλογο “χώσιμο” εκεί που πρέπει. Η Activision λοιπόν κατάφερε ένα τόσο δυνατό χαρτί να το γυρίσει μπούμερανγκ στον εαυτό της και να δυσαρεστήσει τους ΠΑΝΤΕΣ! Κάποιοι είχαν την φαεινή ιδέα να αποφασίσουν να κυκλοφορήσουν το Modern Warfare Remastered ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ως πακέτο με το Call of Duty: Infinite Warfare, με την Legacy Edition.

Δηλαδή, κατάφερε να εξαγριώσει ακόμη και τους πιο φανατικούς της σειράς, που την υπερασπίζονταν μέχρι τέλους, παρά τις φαινομενικά λάθος κινήσεις της. Αν υπήρχε κάποιος λόγος που έγινε αυτή η κίνηση από πλευράς της, δεν είναι άλλος από τον φόβο πως όλοι θα αγόραζαν το Modern Warfare Remastered, αγνοώντας το Infinite Warfare. Κοινώς, μία κίνηση απελπισίας. Για να μην μείνουμε το συνεχίσουμε άλλο, καθώς θα μπορούσαμε να γράψουμε αρκετά πράγμα γι’αυτό, ας προχωρήσουμε στον σχολιασμό της Remastered έκδοσης.

Modern Warfare Remastered

Από τα πρώτα λεπτά στο μενού του παιχνιδιού και οι αναμνήσεις ήδη πολλές. Αναμνήσεις αμέτρητων ωρών διασκέδασης, οργής και αξέχαστων βραδιών, παρέα με φίλους να “διδάσκουμε” στους ξένους πως παίζετε το Call of Duty. Οι περισσότεροι από εσάς σίγουρα θα ταυτιστείτε απόλυτα με τα όσα περιγράφονται παραπάνω, γιατί Call of Duty χωρίς multiplayer και παρέα δεν γίνεται! Η ανάλυση όμως θα ξεκινήσει από το καταπληκτικό Campaign που έρχεται πλήρως ανανεωμένο οπτικά και ηχητικά, φέρνοντάς το σε επίπεδα 2016. Συνέχεια, βρίσκαμε τους εαυτούς μας να ψάχνουμε το τι έχει αλλάξει και να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε την παραμικρή λεπτομέρεια από το μακρινό 2007. Λίγο η φτωχή μνήμη μας και ένα “φρεσκάρισμα” της από το YouTube και ήδη οι διαφορές βγάζουν μάτι…

Τα textures έχουν δεχθεί σημαντικές αναβαθμίσεις, με την ποιότητά τους να βρίσκεται σε πάρα πολύ υψηλά στάνταρ. Οι φωτισμοί, οι σκιές, τα εφέ και όλος ο οπτικός τομέας έχουν προσαρμοστεί σε τέτοιο βαθμό που θα εντυπωσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς gamers. Τα animations έχουν δεχθεί εξίσου σημαντικές αναβαθμίσεις, όντας πλέον πιο ομαλά και ρεαλιστικά, ενώ τα πρόσωπα των χαρακτήρων έχουν ανασχεδιαστεί και αποτυπώνουν στις οθόνες μας περισσότερες εκφράσεις. Σε γενικές γραμμές, αν κάποιος που δεν γνωρίζει το τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπει στην οθόνη, σίγουρα θα πίστευε πως πρόκειται για παιχνίδι του 2016 και όχι του 2007.

Ο τομέας όμως που δέχθηκε τις περισσότερες βελτιώσεις, αν και δεν το περιμέναμε, είναι ο ηχητικός. Τα όπλα έχουν πιο ρεαλιστικούς ήχους και ειδικά σε ένα καλό ηχοσύστημα δεν θα πιστεύετε στα αυτιά σας. Ιδιαίτερη έμφαση φαίνεται να έχει δοθεί στους ήχους του περιβάλλοντος και πως τα όπλα και οι υπόλοιποι ήχοι ακούγονται μέσα σε αυτό. Πλέον, είναι πιο ξεκάθαρο όταν κάποιος πυροβολάει δίπλα σας ή πίσω σας ή σε μεγαλύτερη απόσταση. Οι εκρήξεις ηχητικά είναι πραγματικά εντυπωσιακές και συνολικά το πακέτο του οπτικοακουστικού τομέα παίρνει άριστα! Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως η Raven που ανέλαβε να φέρει εις πέρας αυτό το σημαντικό Remaster, δεν είναι καμία τυχαία, έχοντας πολλά χρόνια πείρας στην πλάτη της.

Modern Warfare Remastered

Η Raven Software που ανέλαβε αποκλειστικά την ανάπτυξη του Modern Warfare Remastered δεν είναι καμία χθεσινή στον χώρο. Από το 2010 και μετά έχει εργαστεί σε όλους τους τίτλους Call of Duty που έχουν κυκλοφορήσει, αλλά η Remastered έκδοση είναι το πρώτο μεγάλο project που ανέλαβε εξ ολοκλήρου. Αυτό που έχει καταφέρει με μαεστρία είναι τεχνικά να το ανανεώσει σε όλους τους τομείς, αλλά να διατηρήσει την αυθεντική αίσθηση των όπλων και του gameplay, με το shooting να έχει μείνει απαράλλαχτο, όπως ακριβώς θα έπρεπε. Αν και στην ουσία είναι επανακυκλοφορία ενός παλιού παιχνιδιού, δεν παύει να είναι αναζωογονητική εμπειρία, βάζοντας μία παύση στα φουτουριστικά Call of Duty, των εξοσκελετών, των ρομπότ και όλων αυτών των Sci-fi στοιχείων που έχουν καταλάβει την σειρά.

Αν και δεν έχουν προστεθεί νέες αποστολές στο Campaign ή να έχουν γίνει άλλου τέτοιου είδους αλλαγές, δεν παύει να είναι μία ευχάριστη εμπειρία των 5 ωρών, γεμάτη δράση και αξέχαστες στιγμές. Στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας, θα χρειαστείτε μερικές επιπλέον ώρες, ανάλογα το επίπεδό σας, όχι γιατί η Α.Ι. έχει γίνει καλύτερη, αλλά γιατί με 3-4 σφαίρες έχετε βρεθεί στον Άγιο Πέτρο. Η αλήθεια είναι πως η δομή του Campaign “μαρτυράει” την πραγματική ηλικία του παιχνιδιού, καθώς απουσιάζουν εντυπωσιακά Cinematic και παρουσίες αστέρων του Hollywood. Η Α.Ι. είναι ένας τομέας που σίγουρα θα θέλαμε να δούμε κάποιες αλλαγές, ειδικά στους συμμάχους μας, οι οποίοι αποτελούν θεατές στο έργο και τίποτα παραπάνω στην ουσία.

The Best Multiplayer Experience!

Εκεί που πραγματικά λάμπει το Modern Warfare Remastered όμως είναι η Multiplayer εμπειρία που έχει να προσφέρει σε παλιούς και νέους οπαδούς της σειράς. Η επιστροφή σε όπλα της γεννιάς μας και η έλλειψη φανταχτερών Killstreak και διάφορων άλλων προηγμένων gadget και εξαρτημάτων, αποτελούν μία ευχάριστη επιστροφή στα θεμελιώδη στοιχεία ενός Multiplayer Shooter, το οποίο βασίζεται αποκλειστικά στην ικανότητα των παικτών και όχι στη δύναμη των όπλων και των εξαρτημάτων. Πράγματα όπως οι εξωσκελετοί και τα jet packs αποτελούν ιδέες του μακρινού μέλλοντος, αφήνοντας τους παίκτες μόνο με τα όπλα τους και τα ένστικτά τους.

Όπλα που αγαπήθηκαν όπως το AK-47, το M4, το M16, το G3, το MP5 δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το  διαθέσιμο οπλοστάσιο, το οποίο δεν μετράει καμία απουσία από το αυθεντικό παιχνίδι, αλλά ούτε και κάποια προσθήκη. Το progression σας έχει την ίδια μορφή, καθώς ξεκλειδώνετε όπλα ανεβαίνοντας Level και στη συνέχεια ξεκλειδώνετε διάφορα attachments γι’αυτά, ολοκληρώνοντας Challenges, που αφορούν συγκεκριμένο αριθμό kills με το κάθε όπλο. Βέβαια, δεν θα μπορούσαν όλα να μείνουν ακριβώς το ίδιο.

Modern Warfare Remastered

Η Raven φρόντισε να εισάγει κάποια στοιχεία στο multiplayer του Modern Warfare Remastered που είδαμε σε μεταγενέστερα Call of Duty, όπως για παράδειγμα τα Medals, που τα κερδίζετε ανάλογα τα επιτεύγματα σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εμβλήματα και Calling Cards και αυτοκόλλητα στα όπλα. Επίσης, πλέον τα επίπεδα του Prestige φτάνουν μέχρι τα 20, ενώ όλο το User Interface έχει δεχθεί μία σημαντική βελτίωση. Πλέον είναι πιο εύκολο από ποτέ να βρείτε όλα τα στατιστικά σας, τα loadout σας, τα leaderboard κτλ, κάτι που περιμέναμε από την Raven, αν αναλογιστούμε πως έχει εργαστεί πάνω στον συγκεκριμένο τομέα σε άλλους τίτλους της σειράς.

Από Modes θα βρείτα όλα τα κλασσικά, όπως το Team Deathmatch, το Free for All, το Domination, το Headquarters, το Search and Destroy κτλ, ενώ ξεχωρίζει η προσθήκη του Kill Confirmed, το οποίο είδαμε για πρώτη φορά στο Modern Warfare 3. Η φιλοσοφία του Mode ταιριάζει απόλυτα με το gameplay του Modern Warfare Remastered και σίγουρα θα βρει αρκετούς οπαδούς. Εδώ αξίζει να τονίσουμε πως το Search and Destroy είδε μία αλλαγή που δεν θεωρούμε ότι ήταν και η καλύτερη ιδέα. Συγκεκριμένα, πλέον οι επιτιθέμενοι και οι αμυνόμενοι έχουν εναλλάξ τους γύρους και όχι όπως παλιά, όταν και άλλαζαν στο “ημίχρονο” πλευρές. Κλείνοντας, πρέπει να πούμε πως παρά τις αλλαγές, τις βελτιώσεις και τις προσθήκες, το Multiplayer θα σας δώσει την αίσθηση πως δεν πέρασε ούτε μία μέρα, κι όχι 9 ολόκληρα χρόνια που έχουν όντως περάσει. Φυσικά, όλα αυτά σε 1080p και σταθερότερα 60 fps για να μην ξεχνιόμαστε!

Επιστροφή στις ρίζες

Κάποια στιγμή η Activision θα πρέπει να καταλάβει πως ο κόσμος θέλει την σειρά να επιστρέψει στις ρίζες της. Η αντίδραση στην ανακοίνωση του Infinite Warfare ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη και δεν χωράει διαφορετικές ερμηνείες. Η σειρά έχει αρχίζει και κουράζει με τα διάφορα διαστημικά πειράματά της και θα πρέπει να επιστρέψει σε παλαιότερες εποχές. Α’ Παγκόσμιος, Β’ Παγκόσμιος, Βιετνάμ, είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που έχει μπροστά της και ειδικά στην περίπτωση που η σειρά επιστρέψει στον Β’ Παγκόσμιο, όπου ξεκίνησε και αγαπήθηκε από τον κόσμο, τότε με τις σωστές κινήσεις θα επιστρέψει και στην κορυφή.

Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το Battlefield 1 αυτή τη στιγμή αποσπάει θετικές κριτικές, βραβεία και εκατομμύρια νέους παίκτες. Η DICE την “μυρίστηκε” τη δουλειά και το πάθημα του Battlefield 2142 της έγινε μάθημα. Από την άλλη η Activision έκανε μία σωστή κίνηση που ακούει στο όνομα Modern Warfare Remastered, αλλά κατάφερε να το “θάψει” πίσω από την Legacy Edition του Infinite Warfare. Αν φοβόταν τόσο πολύ την γενική κατακραυγή από μία σημαντική διαφορά σε πωλήσεις που θα είχαν τα 2 Call of Duty αναμεταξύ τους, καθώς σίγουρα ο κόσμος θα προτιμούσε το Modern Warfare Remastered, τότε θα έπρεπε πολύ απλά να είχε ασπαστεί τη γνώμη των οπαδών της νωρίτερα και πιο έγκαιρα.

Όπως και να έχει όμως, η Raven Software αξίζει πολλά συγχαρητήρια καθώς κατάφερε να θέσει νέα στάνταρ για το πως θα πρέπει να είναι τα Remasters. Βελτίωσε αισθητά τον οπτικοακουστικό τομέα, άφησε ανέπαφο το gameplay, χωρίς να προσπαθήσει να δοκιμάσει ανούσιες αλλαγές που θα εξόργιζαν τον κόσμο, και έδειξε αγάπη και μεράκι γι’αυτό που κάνει. Η λογική θέλει την Activision να της αναθέτει είτε ανάλογα projects στο μέλλον (World at War κανείς;), είτε την ανάπτυξη ενός δικού της τίτλου εξ ολοκλήρου. Εμείς ελπίζουμε πως το Modern Warfare Remastered θα έχει μία πετυχημένη πορεία στην αγορά, ειδικά όταν η Activision το αποδεσμεύσει από το Infinite Warfare, γιατί όχι μόνο το αξίζει, αλλά η επιτυχία του ίσως οδηγήσει την σειρά στο σωστό μονοπάτι.