Dead Rising 4
Reviews

Dead Rising 4 – Review

Το Dead Rising 4 σηματοδοτεί την επιστροφή του Frank West στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά προσφέροντας μία διαφορετική εμπειρία

Η σειρά Dead Rising είναι μία από τις πιο πολυαγαπημένες για τους οπαδούς του Xbox. Όχι άδικα αν θέλετε την γνώμη μας. Η αίσθηση του να βρίσκεστε αντιμέτωποι με δεκάδες ζόμπι ταυτόχρονα, έχοντας στην κατοχή σας όπλα που πραγματικά δεν χωράει ο νους σας, είναι πάντα μία αξιομνημόνευτη εμπειρία. Άλλωστε, τα ζόμπι αποτελούν το «φετίχ» της εποχής στην Gaming βιομηχανία, με παραδείγματα που ξεχωρίζουν να είναι το Resident Evil, το Day Z, το 7 Days to Die, το Days Gone που έρχεται στο PS4, αλλά και το The Last of Us: Part II (αν και το τελευταίο τα περιλαμβάνει λίγο διαφορετικά από το συνηθισμένο. Τεράστιο ρόλο στην άνοδο που έχουν δει τα τελευταία χρόνια παίζει η μεγάλη επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς The Walking Dead.

Dead Rising 4

Αυτό που χαρακτηρίζει την σειρά Dead Rising και την κάνει να την ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές της όμως, είναι το ιδιαίτερο και πολλές φορές «μαύρο» χιούμορ που τη συνοδεύει. Το να σκοτώνεις ζόμπι με αποσμητικό χώρου, χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, με βαλλίστρες που εκτοξεύουν βεγγαλικά και διάφορα άλλα «τρελά» δημιουργήματα, δεν είναι κάτι που συναντάς κάθε μέρα. Μέσα σε όλα αυτά όμως, υπήρχε ένα πιο «σκοτεινό» σενάριο από πίσω και μηχανισμοί του gameplay που αυξάνανε το αίσθημα της επιβίωσης και την γενικότερη δυσκολία, φέρνοντας μία ισορροπία στην ατμόσφαιρα. Το Dead Rising 4 όμως φαίνεται να αποτελεί μία νέα αρχή για την σειρά, εστιάζοντας περισσότερο στη συνεχόμενη δράση και «σφαγή», με κάθε πιθανό τρόπο, των ζόμπι αλλά και την αφήγηση του σεναρίου. Το στοιχείο της επιβίωσης είναι κάτι που λείπει αισθητά και σίγουρα θα ξενίσει τους οπαδούς της σειράς.

Η επιστροφή του Frank West εκεί που ξεκίνησαν όλα

Ένα από τα δυνατά «χαρτιά» του Dead Rising 4, είναι η επιστροφή του Frank West στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο πολυαγαπημένος μας δημοσιογράφος επιστρέφει με χιούμορ που θα σας χαρίσει ατελείωτες στιγμές γέλιου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά δεν επιστρέφει μόνος του. Τα γεγονότα του νέου τίτλου της Capcom Vancouver διαδραματίζονται και πάλι στο Willamette του Colorado, εκεί όπου ξέσπασε το πρώτο zombie outbreak πριν από αρκετά χρόνια. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα. Αν και ο πληθυσμός της πόλης είναι εμβολιασμένος ώστε να μην μολύνεται από τον ιό, ένα νέο outbreak ξέσπασε κατά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών, αρχής γενομένης με το Black Friday. Στα εγκαίνια του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της χώρας, τα ζόμπι έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους και η θεραπεία όμως δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Ο Frank West καλείται να βρει τις απαντήσεις, με το μυστήριο γύρω από την όλη υπόθεση να είναι πολύ μεγάλο και να γίνεται όλο και πιο περίπλοκο ώρα με την ώρα. Ποιος βρίσκεται πίσω από τη νέα μορφή του ιού και ποια είναι τα πραγματικά του κίνητρα;

Η «παιδική χαρά» της Willamette

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του Review μας, το κύριο χαρακτηριστικό της σειράς Dead Rising είναι οι κυριολεκτικά αμέτρητοι τρόποι που υπάρχουν για να εξοντώσετε τα ζόμπι. Το νέο μέλος της δεν θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το στοιχείο και αντιθέτως, πλέον έχει ακόμη περισσότερα και πιο ξεκαρδιστικά όπλα διαθέσιμα. Βαλλίστρες με βεγγαλικά, ηλεκτροφόρα χριστουγεννιάτικα στεφάνια, φλεγόμενα σπαθιά, ηλεκτροφόρα τσεκούρια, βαριοπούλες που με κάθε χτύπημα προκαλούν έκρηξη, μάζες από… χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, αποσμητικά χώρου, καθαριστικά σπρέι, γκλοπ, τσεκούρια, ασπίδες, ψαλίδια, είναι μόνο από τις δεκάδες, αν όχι παραπάνω επιλογές στο οπλοστάσιό σας. Κάθε μία από αυτές έρχεται με διαφορετικό σετ κινήσεων και μετά από έναν αριθμό συνεχόμενων χτυπημάτων μπορείτε να εκτελέσετε ένα εντυπωσιακό και βίαιο finisher.

Dead Rising 4

Ένα από τα νέα “παιχνίδια” του Frank που είδαμε και αρκετά μέσω διάφορων Trailers, είναι τα Exo-suits. Όσοι έχουν παίξει Call of Duty: Advanced Warfare ίσως είναι πιο εξοικειωμένοι με τον όρο, καθώς αναφερόμαστε σε εξωσκελετούς. Στολές ειδικά σχεδιασμένες ώστε να επαυξάνουν τα φυσικά χαρακτηριστικά όσων τις φοράνε, αποκτώντας περισσότερη δύναμη. Βέβαια, αν και σας κάνουν αρκετά πιο δυνατούς, έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, καθώς αδειάζει η ενέργεια τους. Η μόνη περίπτωση που αυτό δεν ισχύει, είναι σε συγκεκριμένες ζώνες όπου μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε απεριόριστα. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και κάποια όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με τα Exo-suits. Γενικά, αν και μία πολύ ιδιαίτερη και διασκεδαστική προσθήκη, εμφανίζονται λίγες φορές μπροστά σας και έχουν περιορισμό.

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κινήσεις της Capcom Vancouver ήταν η αφαίρεση του Timer από το Campaign. Στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, είχατε ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο για να τερματίσετε το campaign, ένας μηχανισμός που έκανε πιο ενδιαφέρον την παραμικρή κίνησή σας μέσα στο παιχνίδι. Χρειαζόταν αρκετή προσοχή ώστε να μην ξοδέψετε υπερβολικά αρκετό χρόνο σε side activities και την “σφαγή” των αγαπημένων σας ζόμπι, αλλιώς… τέλος! Ήταν ένα από τα mechanics που αγαπήθηκαν από το κοινό και η αφαίρεσή του χαλάει σε ένα μεγάλο βαθμό την όλη ψευδαίσθηση της επιβίωσης. Από την άλλη όμως, έχει και κάποια θετικά. Στο Dead Rising 4 έχει δοθεί τεράστια προσοχή στον ανοιχτό κόσμο του, με την Willamette να είναι γεμάτη από collectibles, blueprints για νέα όπλα, οχήματα, κρησφύγετα και πολλά άλλα πράγματα για να ασχοληθείτε. Συνεχίζοντας, διάφοροι επιζήσαντες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ομάδες, και οι περισσότεροι από αυτούς είναι γνωστοί ως Maniacs. Κινούνται πάντα σε γκρουπάκια, ενώ σε διάφορα σημεία του χάρτη υπάρχουν τα Maniac Bosses. Τα κρησφύγετα θα πρέπει πρώτα να τα “καθαρίσετε” από τα ζόμπι που υπάρχουν μέσα και στη συνέχεια επιζώντες εμφανίζονται και λειτουργούν ως Vendors, δίνοντάς σας πρόσβαση σε νέα όπλα και ρούχα.

Γενικότερα, ο κόσμος του Dead Rising 4 είναι ο πιο “γεμάτος” της σειράς, με αμέτρητες δραστηριότητες για να ασχοληθείτε. Ένα από τα στοιχεία που κάνουν την επιστροφή τους είναι και η φωτογραφική κάμερα του Frank! Με το πάτημα ενός κουμπιού η κάμερα αλλάζει σε πρώτου προσώπου, μέσα από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής. Μέσα στο παιχνίδι υπάρχουν διάφορες χρήσεις για την κάμερα του Frank, όπως συγκεκριμένα Trials που απαιτούν να τραβήξετε φωτογραφίες κάτω υπό διαφορετικές συνθήκες. Αυτό που κάνει τη διαφορά όμως, είναι τα διάφορα Investigations που θα πρέπει να διεξάγεται μέσω της κάμερας. Θυμίζει έντονα το αντίστοιχο mode που συναντάμε στα Batman Arkham και καλείστε να βρείτε διάφορα στοιχεία της υπόθεσης μέσα σε έναν χώρο. Όταν τα βρείτε, μπορείτε να τα φωτογραφήσετε και ο Frank αρχίζει να μονολογεί για το τι βλέπει. Είναι μία από τις ευχάριστες προσθήκες στο παιχνίδι, ενώ γενικότερα όπως καταλαβαίνετε υπήρξε μία διάθεσή από την Capcom Vancouver να προσθέσει διάφορα στοιχεία από όλους τους τίτλους της σειράς.

Κάθε ολοκλήρωση Main Mission, side activities αλλά και η ολοκλήρωση διάφορων Trials σας προσφέρουν Scraps, τα οποία ξοδεύετε για να αποκτήσετε νέα όπλα και ρούχα, αλλά και Prestige Points, τα οποία λειτουργούν στην ουσία σαν το XP. Αφού μαζέψετε αρκετά, ανεβαίνετε level και αποκτάτε ένα Skill Point. Το Skill Tree περιλαμβάνει 4 κατηγορίες, τα Brawling, Fortitude, Shooting και Survival. Κάθε μία από αυτές περιλαμβάνει μία σειρά από νέες δυνατότητες για τον Frank, αλλά και βελτίωση των στατιστικών του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως μέσω του Skill Tree, μπορείτε να ξεκλειδώσετε την ικανότητα να δημιουργείτε Combo όπλα και οχήματα, χωρίς καν να τα έχετε στο Inventory σας. Επιπρόσθετα, βάσει αυτού πρέπει να τονίσουμε πως πλέον δεν χρειάζεται να πάτε σε κάποιο bench για να ολοκληρώσετε τα blueprints σας. Απλά πρέπει να έχετε στην εμβέλειά σας τα αντικείμενα που χρειάζεστε και με το πάτημα ενός κουμπιού ξεκινάτε τη δημιουργία τους.

Όσον αφορά τους εχθρούς που θα συναντήσετε στο Dead Rising 4, εκτός από τα κλασικά ζόμπι υπάρχουν και νέοι εχθροί που σας περιμένουν. Αρχικά, υπάρχουν τα “Fresh Zombies”, πρόκειται για πρόσφατα μολυσμένους, οι οποίοι είναι άκρως επιθετικοί και πολύ πιο γρήγοροι. Επίσης, υπάρχουν και τα Evo-Zombie, που πρόκειται για μεταλλαγμένα ζόμπι που είναι αρκετά πιο δυνατά και ευκίνητα. Τέλος, φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι υπόλοιπες ομάδες επιζόντων, ενώ υπάρχει και η στρατιωτική οργάνωση Obscuris. Αν και υπάρχει αρκετή ποικιλία σε εχθρούς και ζόμπι, συναντάμε ένα μεγάλο πρόβλημα και αυτό δεν είναι άλλο από την έλλειψη δυσκολίας. Δεν θα νιώσετε ποτέ πως απειλείστε πραγματικά, καθώς οι εχθροί δεν συγκινούν από δυσκολία και οι προμήθειες είναι πολλές. Γενικότερα το Survival-Horror είναι ένα στοιχείο που έχει αφαιρεθεί τελείως από το Dead Rising 4 και δεν μπορούμε να πούμε πως ήταν και η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Τέλος, η μεγαλύτερη απογοήτευση στο Dead Rising 4 είναι το ανούσιο Multiplayer και η αφαίρεση του Co-op στο Campaign. Το τελευταίο, ήταν ένα από τα στοιχεία που είχαν αγαπηθεί πολύ από τους οπαδούς της σειράς και αποτελούσε λόγο για να αγοράσει κάποιος το παιχνίδι. Δυστυχώς, έχει αφαιρεθεί τελείως και τώρα υπάρχει ένα ανεξάρτητο Multiplayer mode το οποίο είναι πραγματικά αδιάφορο. Εκεί, μπορείτε με άλλους 4 παίκτες να ολοκληρώσετε μία σειρά από διάφορες αποστολές, ενώ έχετε και ξεχωριστό Skill Tree, το οποίο αναβαθμίζεται με τα levels που αποκτάτε. Πραγματικά, δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος για να ασχοληθείτε, εκτός αν έχετε παρέα και θέλετε να περάσετε την ώρα σας σφάζοντας ζόμπι.

Λεπτομερέστατο, βίαιο και αιματηρό

Ο οπτικός τομέας του Dead Rising 4 είναι αρκετά ικανοποιητικός στο Xbox One, αν και δεν πρόκειται για κάτι εντυπωσιακό. Τα textures και τα περιβάλλοντα έχουν τρομερή λεπτομέρεια, και ο κόσμος του παιχνιδιού είναι πραγματικά γεμάτος. Τα finishers και οι διαμελισμοί είναι φανταστικοί και το αίμα κυλάει άφθονο, με τον χαρακτήρα σας να λούζετε κυριολεκτικά με αυτό. Τα animations είναι πολύ ομαλά και γενικότερα, υπάρχει συνέχεια αυτή η αίσθηση, καθ’όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ακόμη και με δεκάδες ζόμπι ταυτόχρονα στην οθόνη, με εκρήξεις, πυροβολισμούς και πολλά οπτικά εφέ, τα frame drops είναι ελάχιστα και γενικά για τα επίπεδα του Xbox One είναι άκρως ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. Από την άλλη, ο ηχητικός τομέας του παιχνιδιού είναι εξαιρετικός, με ποιοτικά voice-over και ενδιαφέρον soundtrack, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα χριστουγεννιάτικα ακούσματα, τονίζοντας ακόμη παραπάνω το “μαύρο” χιούμορ.

Πέρασε και δεν ακούμπησε

Κλείνοντας, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το Dead Rising 4 είναι διασκεδαστικό παιχνίδι. Έχει περιεχόμενο που μπορεί να σας απασχολήσει για πολλές ώρες και κάθε νέος τρόπος που σκαρφίζεστε για να σκοτώσετε τα ζόμπι είναι απόλαυση. Βέβαια, η σειρά αρχίζει και ξεφεύγει σιγά σιγά, οδεύοντας σε τελείως πιο ανάλαφρο και arcade κλίμα. Εδώ είναι που ξεκινούν και οι αντιδράσεις μας. Μπορεί το Dead Rising να είχε ανέκαθεν μία πιο χιουμοριστική προσέγγιση, όμως αυτό δεν το σταματούσε από το να έχει και κάποια πιο “σοβαρά” στοιχεία, κυρίως Survival. Το Timer και τα πιο περίπλοκα blueprints που μπορούσαν να δημιουργηθούν μόνο σε bench ήταν κάποια από αυτά τα στοιχεία και πλέον αποτελούν παρελθόν.

Στα αρνητικά και η έλλειψη κάποιας σημαντικής πρόκλησης που θα σας προβληματίσει και θα σας κάνει να ορίσετε μία στρατηγική. Μπορεί η επιστροφή του Frank West στον πρωταγωνιστικό ρόλο να ήταν ένα πολύ θετικό στοιχείο, όμως γενικότερα το gameplay δίνει την αίσθηση του “ρηχού”. Εμείς το προτείνουμε τόσο στους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της σειράς, όσο και σε άλλους fans του zombiemania. Το Dead Rising 4 υπόσχεται αρκετές διασκεδαστικές ώρες για όσους θελήσουν να το προσεγγίσουν πιο ανάλαφρα. Οι υπόλοιποι καλό θα ήταν να το αποκτήσετε όταν πέσει η τιμή του και θέλετε απλά ένα παιχνίδι για να περάσει η ώρα σας. Ελπίζουμε πως στο μέλλον η σειρά θα αλλάξει πορεία και θα επαναφέρει κάποια πιο “σοβαρά” στοιχεία και νέους μηχανισμούς στο gameplay που θα δώσουν έναν άλλον άερα. Μέχρι τότε όμως, ο Frank και η κάμερά του σας περιμένουν στην Willamette.