Death Stranding
PS4

Death Stranding: 5+1 μεγάλα ερώτηματα

Μετά το μυστηριώδες Trailer που είδαμε στα The Game Awards, αποφασίσαμε να μαζέψουμε τα 5 + 1 μεγαλύτερα ερωτήματά μας για το Death Stranding και σας τα παρουσιάζουμε!

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο και συγκεκριμένα στην E3 2016, όταν ο Hideo Kojima, θρυλικός δημιουργός της σειράς Metal Gear, μας έδειξε το πρώτο Trailer για το νέο δημιούργημά του το Death Stranding, οι περισσότεροι από εμάς δεν καταλάβαμε… απολύτως τίποτα. Μωρά, νεκρές φάλαινες, μαύρα υγρά και 5 μαύρες φιγούρες στον αέρα περιτριγύριζαν τον Norman Reedus.  “Κλασικός Kojima” θα έλεγε κάποιος. Άλλωστε είναι μία από τις αγαπημένες του συνήθειες να «παίζει» με το μυαλό των οπαδών του, διασκεδάζοντας με τις άπειρες και πολλές φορές «τρελές» θεωρίες που σκαρφίζονται. Μην ξεχνάμε και το «χουνέρι» που είχε παίξει σε όλη την Gaming βιομηχανία το 2013, με το The Phantom Pain που στην ουσία ήταν το Metal Gear Solid V «καμουφλαρισμένο». Ο αθεόφοβος είχε παρουσιάσει μέχρι και στούντιο «φάντασμα», το Moby Dick Studios, αλλά και έναν δημιουργό με το όνομα ‘Joakim Mogren’ (αναγραμματισμός για το Kojima για όσους δεν το είχαν καταλάβει). Τελικά, όλος ο ντόρος που έγινε ήταν ένα πανέξυπνο μάρκετινγκ τρικ της Kojima Productions και είμαστε σίγουροι πως ο Kojima θα είχε «λιώσει» στα γέλια για όσο κράτησε.

Εξίσου σημαντική αίσθηση είχε προκαλέσει το θρυλικό πλέον P.T., που είχε εμφανιστεί για ένα μικρό διάστημα στο PlayStation Store και στην ουσία ήταν ένα playable teaser για το Silent Hills με πρωταγωνιστή ποιον άλλον; Τον Norman Reedus. Παράλληλα είχε γνωστοποιηθεί πως ο Kojima θα συνεργαζόταν με τον μεγάλο ισπανό σκηνοθέτη Guillermo Del Toro. Η μεγάλη αντιπαράθεση που υπήρξε με την Konami όμως και το «διαζύγιο» που ακολούθησε, οδήγησαν στο «ναυάγιο» το φιλόδοξο project, καταστρέφοντας τα όνειρα εκατομμυρίων gamers ανά την υφήλιο. Παρόλα αυτά όμως, η μοίρα ήθελε τον Norman Reedus, γνωστό από την επιτυχημένη σειρά The Walking Dead, εν τέλει να συνεργάζεται με τον Kojima στο Death Stranding, ενώ και ο Del Toro θα έχει μία “guest” εμφάνιση στο παιχνίδι. Χαρακτηριστικά, θα τον θυμάστε από το δεύτερο Trailer του παιχνιδιού, αλλά δυστυχώς θα συμμετάσχει μόνο το πρόσωπο του, κι όχι ο ίδιος αυτό καθαυτό.

Μετά από τρία Trailer λοιπόν και 1,5 χρόνο αργότερα, τι πραγματικά ξέρουμε για το νέο δημιούργημα του Hideo Kojima; Στην ουσία… τίποτα! Ξέρουμε πως θα είναι Action, ξέρουμε πως θα είναι open-world, ξέρουμε 2 από τις κεντρικές φυσιογνωμίες της ιστορίας (Norman Reedus, Mads Mikkelsen) και τίποτα περισσότερο. Το σενάριο μέχρι στιγμής είναι άγνωστο, το concept δεν είναι ξεκάθαρο, οι ρόλοι σίγουρα θα είναι υποκειμενικοί, χωρίς κάποιον ξεκάθαρα «καλό» ή «κακό» και γενικότερα κυριαρχεί ένα τεράστιο μυστήριο. Εμείς λοιπόν μαζέψαμε τα μεγαλύτερα ερωτήματα που είχαμε για τον τίτλο, συγκεντρώσαμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορέσαμε και προσπαθούμε να σας παρουσιάσουμε  τις πιο δημοφιλείς θεωρίες και πιθανά σενάρια για το Death Stranding.

1. Το όνομα αυτού… Porter;

Στο τρίτο Trailer που είδαμε στα The Game Awards, η στολή του Norman Reedus αναγράφει ξεκάθαρα το όνομα Porter, με πολλούς να πιστεύουν πως πρόκειται για το επίθετό του. Το μικρό του όνομα αναφέρεται (από τον άλλον χαρακτήρα που εμφανίζεται) και γνωρίζουμε σίγουρα πως είναι Sam (ή όχι;). Βέβαια, αν δείτε προσεκτικά το Trailer, ο χαρακτήρας του Reedus είναι ο μόνος που έχει γραμμένο σε 2-3 διαφορετικά σημεία στην στολή του την συγκεκριμένη ονομασία. Αυτό ίσως θα έπρεπε να μας προϊδεάσει πως πρόκειται για κάποιον ρόλο ή αξίωμα που έχει στον οργανισμό  «Bridges» (το σήμα που έχουν στις στολές τους). Μιας που αναφέραμε και το σήμα, αν παγώσετε το πλάνο και το δείτε από κοντά αναγράφει «United Cities of America», κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει προηγηθεί μία μεγάλη καταστροφή που έχει αφανίσει την πλειοψηφία του πληθυσμού, μειώνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε… πόλεις της Αμερικής.

Επίσης, στο σημείο του χάρτη όπου θα έπρεπε να είναι η Ουάσινγκτον φαίνεται μία μαύρη τρύπα, όπου μάλλον είναι το επίκεντρο του «ιστού» που υπάρχει πάνω από την χώρα. Υπήρξε άραγε κάποιο γεγονός που οδήγησε στον αφανισμό ενός ολόκληρου κομματιού της Αμερικής; Αποτελεί το επίκεντρο μίας μεγάλης απειλής; Ίσως τα πλάνα του δεύτερου Trailer με την διαλυμένη πόλη και τους τερατόμορφους στρατιώτες να είναι από κει; Εικασίες που δυστυχώς θα αργήσουμε να διαπιστώσουμε αν είναι αλήθεια ή όχι. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ονομασία Porter, όπου ίσως να είναι όντως το επίθετο του Sam, χωρίς να υπάρχει κάποια μεγαλεπήβολη  πλοκή από πίσω, αλλά ίσως και να υποδηλώνει κάτι πολύ σημαντικό που ακόμη δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.

2. Απειλή από άλλον γαλαξία ή άλλη… διάσταση;

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που έχουμε όλοι μας είναι το τι ακριβώς συμβαίνει με τις 5 μαύρες φιγούρες που αιωρούνται στο πρώτο και τρίτο Trailer. Η εμφάνισή τους συνοδεύεται από γεγονότα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, όπως στο νεότερο Trailer όπου εμφανίστηκε ένας τεράστιος μαύρος γίγαντας και τα πάντα εκτός από τον Reedus γύρισαν ανάποδα και άρχισαν να ανεβαίνουν προς τον ουρανό. Γενικότερα, αν αναλογιστούμε την κίνηση ενός από τους χαρακτήρες να προσπαθήσει να αυτοκτονήσει όταν κατάλαβε ποια θα είναι η μοίρα του, μάλλον δεν είναι η πιο ευχάριστη εμπειρία, όποια κι αν είναι αυτή. Στον αριστερό ώμο των χαρακτήρων υπάρχει κάτι σαν ανιχνευτής, ο οποίος φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση που βρίσκονται οι άγνωστες οντότητες και να ανοιγοκλείνει πιο έντονα, ανάλογα το πόσο πλησιάζουν. Στο Trailer είδαμε ένα μαύρο χέρι να εμφανίζεται ως αποτύπωμα, αλλά απολύτως τίποτα άλλο.

Πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για οντότητες από παράλληλη διάσταση οι οποίες έχουν την δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο μας, ανεξάρτητα αν εμφανίζονται αυτούσιες στην πλευρά μας ή όχι. Από την άλλη όμως, βλέπουμε ξεκάθαρα τις 5 φιγούρες που αναφέραμε προηγουμένως, οπότε ίσως να πρόκειται για εξωγήινες μορφές ζωής που έχουν εισβάλει στον κόσμο μας και απειλούν την ανθρωπότητα με αφανισμό. Το τελευταίο σενάριο όμως δεν μοιάζει ρεαλιστικό, κυρίως λόγω της βροχής που ο Kojima ονομάζει «Timefall». Αν παρατηρήσατε στο τελευταίο Trailer, όπου έπεφτε η βροχή τα φυτά ανθίζανε και μαράζωναν με ραγδαίο ρυθμό, σαν η βροχή να επηρέαζε τον χρόνο. Περαιτέρω βάση στην θεωρία αυτή δίνει και η ονομασία της βροχής, με τον ίδιο τον Kojima να δηλώνει χαρακτηριστικά πως πρόκειται «για βροχή από έναν άλλο κόσμο». Σε κάθε περίπτωση όμως,, αυτή τη στιγμή το πεδίο είναι τελείως θολό και δεν πρόκειται να μάθουμε σύντομα το τι πραγματικά συμβαίνει.

Death Stranding

3. Τι συμβαίνει όταν πεθαίνεις;

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία του gameplay φαίνεται πως θα είναι ο μηχανισμός του θανάτου και του respawn, καθώς όπως δήλωσε ο Kojima ο θάνατος δεν σας βγάζει από το παιχνίδι, κάνοντας “reset” τα όσα είχαν συμβεί μέχρι ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν. Αντιθέτως, θα σας μεταφέρει σε ένα σημείο (σαν θάλασσα όπως είδαμε στο Trailer) μεταξύ δύο κόσμων. Εκεί θα μπορείτε να περιηγηθείτε σε κάμερα πρώτου προσώπου, να μαζέψετε αντικείμενα, να εξερευνήσετε και όταν εσείς επιθυμείτε να επιστρέψετε στο σώμα του χαρακτήρα. Όλα αυτά στην θεωρία βέβαια, καθώς στην πράξη δεν έχουμε ιδέα πως θα λειτουργεί, ειδικά το κομμάτι που αφορά το respawn. Χαρακτηριστικά, ο Kojima επικεντρώνεται στο σημείο όπου είδαμε τον κρατήρα μετά την έκρηξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κρατήρας είναι παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν πεθαίνεις, καθώς όλα όσα γίνονται παραμένουν στον κόσμο και δεν αναιρούνται.

Τώρα το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει αυτό δεν ξέρουμε. Για παράδειγμα, σε ένα υποτιθέμενο boss fight, όταν πεθάνει ο χαρακτήρας και κάνει respawn το boss θα έχει μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία ή απλά θα περιμένει στο ίδιο ακριβώς σημείο; Αυτός είναι ένας προβληματισμός μας που είμαστε σίγουροι πως θα απασχολεί και τους ίδιους τους developers, αλλά μάλλον το δαιμόνιο μυαλό του θρυλικού ιάπωνα δημιουργού κάτι θα έχει σκαρφιστεί που ακόμη δεν το γνωρίζουμε. Αν και gameplay-wise υπάρχει μία λογική, δεν ξέρουμε κατά πόσο «κολλάει» με το σενάριο του παιχνιδιού και πως θα δικαιολογηθεί μέσα σε αυτό. Δηλαδή οι άνθρωποι όταν πεθαίνουν πάνε όλοι στον ενδιάμεσο κόσμο; Ή μόνο ο Sam έχει αυτό το χάρισμα και μπορεί στην συνέχεια να επιστρέφει; Γι’ ακόμη μία φορά τα πράγματα μόνο ξεκάθαρα δεν είναι και όσο περισσότερο το σκεφτόμαστε, τόσα περισσότερα ερωτήματα δημιουργούνται. Το μεγαλύτερο μυστήριο όμως είναι αυτό που ακολουθεί…

4. Τι «παίζει» με τα μωρά;

Το πρώτο Trailer μας είχε προϊδεάσει για το γεγονός πως τα μωρά αποτελούν κεντρικό σημείο του κόσμου του Death Stranding. Στο δεύτερο Trailer είδαμε το μωρό μέσα σε μία συσκευή που έμοιαζε με κάψουλα, ενώ στο τρίτο Trailer εμφανίστηκε και πάλι. Αν και γενικότερα είναι απορίας άξιο το πώς ο Kojima αποφάσισε να βάλει ένα μωρό στο επίκεντρο, κυρίως λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος και τυχόν αρνητικών σχολίων που μπορεί να δημιουργήσει, δεν παύει να μας κινεί την περιέργεια του πως θα χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι. Μπορεί εν τέλει να μην παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο, αλλά από τα συμφραζόμενα αυτό που κατανοούμε είναι πως ίσως παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο απ’ όσο φανταζόμαστε. Μετά την έκρηξη στο τελευταίο Trailer του Death Stranding είδαμε την κάψουλα να γεμίζει με μαύρο υγρό και το μωρό άφαντο. Ίσως είναι μία ένδειξη των πόσων ζωών έχει ο παίκτης; Ίσως αποτελεί μία «ασπίδα» από την άγνωστη (τουλάχιστον για εμάς) απειλή;

Διαβάσαμε ακόμα και θεωρίες που θέλουν το μωρό να αποτελεί κλώνο του χαρακτήρα μας, ο οποίος αποτελεί στην ουσία αντικαταστάτη του όταν αυτός πεθαίνει. Τρελά και μακάβρια πράγματα που σίγουρα θα προκαλέσουν αρκετή συζήτηση αν όντως επαληθευτούν όταν κυκλοφορήσει το παιχνίδι. Μία δημοφιλής θεωρία που μας βρίσκει κι εμάς σύμφωνους είναι πως δεν υπάρχουν πολλά διαφορετικά μωρά, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα, το οποίο θα αποτελεί βασικό «γρανάζι» της πλοκής του Death Stranding. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που παρατηρήσαμε είναι πως το μωρό έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τις άγνωστες οντότητες και ίσως αποτελεί και ένα είδους «ραντάρ» σε συνδυασμό με τον ανιχνευτή που έχουν στον ώμο τους οι χαρακτήρες. Δεν έχουν καμία λογική όλα αυτά; Μάλλον δίκιο έχετε…

Death Stranding

5. Ο Mikkelsen είναι ο «κακός» ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Δεν αποτελεί μυστικό πως ο Mads Mikkelsen αποτελεί πλέον έναν από τους πιο αγαπημένους «κακούς» του Hollywood. Κάτι στην φυσιογνωμία του και στο στυλ του «φωνάζει» “είμαι κακός”. Όταν τον είδαμε για πρώτη φορά στο δεύτερο Trailer του Death Stranding όλοι σκεφτήκαμε αμέσως πως θα αποτελέσει τον κεντρικό ανταγωνιστή του Norman Reedus. Τα κομμάτια του παζλ αρχίζουν και «δένουν» θα μπορούσαμε να πούμε, μόνο που ο Kojima ίσως έχει όρεξη να μας χαλάσει τα όνειρα. Σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος ο Mikkelsen για τον ρόλο του στο Death Stranding στο IGN Japan, φαίνεται να μην είναι τόσο ξεκάθαρο το αν είναι «κακός» στο παιχνίδι. Βάση των όσων είπε, καταλαβαίνουμε πως οι χαρακτήρες ίσως αρχίζουν να αλλάζουν στρατόπεδο καθώς προχωράει το παιχνίδι ή απλά θα φανούν τα πραγματικά τους κίνητρα και σχέδια, αλλάζοντας τελείως την οπτική μας και φέρνοντας μεγάλες ανατροπές. Άλλωστε γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως πρόκειται για έναν απίστευτα χαρισματικό δημιουργό, που έχει γράψει ιστορία στην βιομηχανία μας με την θρυλική σειρά Metal Gear. Αν ισχύει πάντως το ότι στο τελευταίο Trailer ο μασκοφορεμένος χαρακτήρας που παρουσιάστηκε είναι ο Mads, τότε μάλλον έχουμε κάποια ανατροπή και σχετικά πολύ νωρίς για την πραγματική του «φύση».

(Bonus) WTF???

Το μεγάλο ερώτημα των όσων έχουμε μάθει, ακούσει και διαβάσει για το Death Stranding είναι ένα… WTF??? Αυτή ήταν η πρώτη μας αντίδραση, κι αυτή είναι η αντίδραση μας κάθε φορά που βλέπουμε το νέο παιχνίδι του Hideo Kojima. Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια χρονολογία βρισκόμαστε, υπάρχουν ακόμη και αμφιβολίες για το κατά πόσο βρισκόμαστε στην Γη, καθώς το τοπίο δεν θυμίζει σε τίποτα τον πανέμορφο πλανήτη μας, δεν ξέρουμε τον πραγματικό ρόλο των Norman Reedus και Mads Mikkelsen, δεν έχουμε ιδέα το πώς θα παίζει το παιχνίδι, δεν έχουμε ιδέα για το σενάριο, δεν έχουμε ιδέα τι ρόλο «βαράνε» τα μωρά ή αν είναι ένα το μωρό ή πολλά, δεν ξέρουμε αν οι «κακοί» της υπόθεσης είναι όντως οι εξωγήινοι-οντότητες-τέρατα, γενικότερα δεν ξέρουμε τι μας… γίνετε!

Υπήρξαν πάντως αρκετοί που ήδη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός πως δεν έχουμε δει ακόμη καθόλου gameplay, αλλά αντικειμενικά με τον Kojima στο “τιμόνι” είναι κάτι που θα έπρεπε να το περιμένουν. Δεν φημίζεται για την ταχύτητα με την οποία κυκλοφορεί παιχνίδια, αλλά εμείς τον ευγνωμονούμε γιατί ξέρουμε πως η αναμονή θα αξίζει. “Το καλό πράγμα αργεί να γίνει” όπως λέει και το ρητό και είμαστε σίγουροι πως το ίδιο θα ισχύει και στην περίπτωση του Death Stranding, όταν με το καλό κάνει την πολυαναμενόμενη εμφάνισή του. Μέχρι τότε ελπίζουμε να μάθουμε κάτι πιο χειροπιαστό για το παιχνίδι, αν και ο αγαπητός Ιάπωνας μάλλον έχει άλλα σχέδια και θα συνεχίσει να “τυραννάει” το μυαλό μας.

Φυσικά, όσοι από εσάς θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας θεωρίες για το Death Stranding, δεν έχετε παρά να αφήσετε ένα σχόλιο στο άρθρο για να δούμε και την δική σας άποψη!

Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να δείτε και το Trailer παρακάτω: