Dishonored 2 Review
Reviews

Dishonored 2 – Review

Ένα από τα κορυφαία Stealth παιχνίδια επιστρέφει, με το Dishonored 2 να συνεχίζει την “κληρονομιά” του πρώτου τίτλου της σειράς!

Το πρώτο Dishonored ήταν ένα από τα καλύτερα νέα IP της προηγούμενης γενιάς. Φαίνεται να είναι ένας πνευματικός διάδοχος του Thief, συνδυάζοντας stealth gameplay, καλό level design και υπερφυσικές δυνάμεις με έναν τρόπο που λειτούργησε σχεδόν τέλεια. Τα πάντα, από το setting που έπαιρνε μέρος μέχρι το gameplay ήταν πάρα πολύ καλά σχεδιασμένα, και έτσι δεν ήταν έκπληξη πως υπήρχαν πολλές προσδοκίες για το Dishonored 2. Κάνοντας μία συνέχεια σε έναν ήδη πετυχημένο τίτλο είναι σίγουρα δύσκολο, αλλά το Dishonored 2 έκανε το φιλόδοξο βήμα και έγινε κάτι περισσότερο από έναν άξιο διάδοχο.

“Οικογενειακή” υπόθεση

Dishonored 2

Το Dishonored 2 λαμβάνει μέρος 15 χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού. Η Emily Kaldwin έχει πλέον ενηλικιωθεί και διοικεί σαν αυτοκράτειρα, με τον πατέρα της Corvo Attano να την υπηρετεί ως διευθύνων σύμβουλος και σωματοφύλακάς της. Στη 15η επέτειο από τη δολοφονία της μητέρας της, η οποία έχει μετατραπεί σε μία θλιβερή εθνική εορτή για κάποιο λόγο, η Emily διακόπτεται από τον Δούκα του Serkonis, ο οποίος κυβερνά τη μακρινή πόλη της Karnaca. Ο Δούκας συνοδεύεται από ένα μικρό στρατό και τη μάγισσα Delilah Copperspoon, ή οποία ισχυρίζεται ότι είναι η θεία της Emily και επομένως η πραγματική διάδοχος του θρόνου. Μπορείτε να επιλέξετε να παίξετε είτε ως Emily είτε ως Corvo. Ο χαρακτήρας που δε θα είναι η επιλογή σας, μετατρέπεται σε πέτρα από τη Delilah ενώ ο άλλος θα ενοχοποιηθεί για φόνο και θα αναγκαστεί να φύγει από τη πόλη. Δύο βδομάδες μετά φτάνετε στην Karnaca με σκοπό να “καθαρίσετε” το όνομα σας, να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη συνωμοσία του Δούκα και της Delilah και στο τέλος να επιστρέψετε και να επαναφέρετε τα πράγματα στη τάξη.

Ίδια συνταγή αλλά με νέες ιδέες

Ο πυρήνας του gameplay του Dishonored 2 είναι πολύ παρόμοιος με το πρώτο. Είναι ένα stealth παιχνίδι πρώτου προσώπου, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από το να φτάσετε έναν στόχο και να τον σκοτώσετε. Αυτό όμως που ξεχωρίζει το Dishonored από τα περισσότερα stealth παιχνίδια, είναι η απόλυτη ελευθερία που έχετε για να ολοκληρώσετε την αποστολή σας. Σας δίνεται ένας μεγάλο ανοιχτός κόσμος και είναι στο χέρι σας να διαλέξετε το τρόπο που θα δράσετε. Σας δίνετε η πρόσβαση σε μια ποικιλία εργαλείων, ιδίως αν ληφθεί στα υπόψιν ότι έχετε δύο διαφορετικούς χαρακτήρες για να παίξετε. Και οι δύο χαρακτήρες μοιράζονται τα ίδια βασικά όπλα και εργαλεία. Έχετε μια βαλλίστρα με customizable βέλη, ένα πιστόλι, ένα σπαθί και μια ποικιλία από παγίδες και gadgets για να βγάζετε τους εχθρούς σας από τη μέση ή να καταστρέφετε τα συστήματα ασφαλείας. Από εκεί και πέρα, οι δύο χαρακτήρες είναι προικισμένοι με ειδικές δυνάμεις οι οποίες τους αφήνουν να παραβιάζουν τους κανόνες. Ο Corvo διατηρεί τις περισσότερες δυνάμεις και ικανότητές του από το προηγούμενο παιχνίδι, αν και στο Dishonored 2 θα πρέπει να τις κυριαρχήσει ξανά. Σε αντάλλαγμα, οι δυνάμεις του είναι ισχυρότερες και προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία από ό, τι έκαναν στο προηγούμενο παιχνίδι. Μπορεί να κάνει teleport στο χάρτη χρησιμοποιώντας την ικανότητα Blink, να ελέγχει αρουραίους ή ανθρώπους και να σταματάει το χρόνο. Με λίγα λόγια, αν έχετε παίξει το πρώτο παιχνίδι είναι μια από τα ίδια.

Dishonored 2

Σε σύγκριση με τον Corvo, η Emily είναι περισσότερο της stealth-sneaky πλευράς. Μπορεί να αρχίσει να πυροβολάει κόσμο, αλλά οι δυνάμεις της μπορούν να σας ανταμείψουν δημιουργώντας παγίδες. Το Domino σας επιτρέπει να επισημάνετε έως και τέσσερις εχθρούς με ένα ειδικό σημάδι. Ό, τι συμβαίνει σε έναν εχθρό αντικατοπτρίζεται σε όλους τους υπόλοιπους εχθρούς που έχουν επισημανθεί. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα, για παράδειγμα, να βγάλετε off ένα ολόκληρο δωμάτιο με ένα μόνο υπνωτικό βελάκι. Το Doppelganger στη συνέχεια, της επιτρέπει να δημιουργήσει κλώνους που μπορούν να δράσουν από μόνοι τους ή να αλλάξουν θέσεις μαζί της. Σε αντίθεση με τον Corvo, η Emily δεν μπορεί να κάνει Blink, αλλά έχει το Far Reach, το οποίο την αφήνει να καλέσει ένα πλοκάμι για να την τραβήξει σε μια τοποθεσία. Το πλοκάμι μπορεί επίσης να αρπάξει αντικείμενα ή τους εχθρούς και να τα τραβήξει προς την ίδια. Μπορεί να φαίνεται πιο αδύναμο από το Blink του Corvo, αλλά έχει μερικά πλεονεκτήματα ειδικά όταν πρόκειται για μάχη.

Dishonored 2

Επιπλέον και οι δύο χαρακτήρες μπορούν να κάνουν customize τον εαυτό τους με τη συλλογή και τη χρήση διάφροων bone charms, τα οποία δίνουν δυνατότητες όπως το να πνίγετε τους εχθρούς πιο γρήγορα ή να κάνετε λιγότερο θόρυβο. Εκτός από τα κανονικά, υπάρχουν τα Corrupted bone charms και τα Black bone charms. Τα μικρότερα bone charms έχουν τώρα ένα δεύτερο σκοπό. Μπορείτε να μάθετε ένα crafting skill, που σας επιτρέπει να φτιάξετε ισχυρότερα bone charms με εώς και τέσσερις ικανότητες σε ένα ή να φτιάξετε ένα bone charm με πολλαπλές εκδόσεις της ίδια ικανότητας για μια μεγαλύτερη ώθηση.

Τέλος, για όποιον βρίσκει το παιχνίδι αρκετά εύκολο λόγω των διαφόρων δυνάμεων που έχει ο κάθε χαρακτήρας, υπάρχει μία επιλογή που η Emily και ο Corvo δεν δέχονται το Outsider’s gift και αλλάζει όλο το gameplay. Είστε ξαφνικά αναγκασμένοι να βασίζεστε σε gadgets και κόλπα που επισκιάστηκαν από τις υπερδυνάμεις σας. Δεν μπορούμε να πουμε ότι είναι η τέλεια λύση, δεδομένου ότι κόβει ένα κομμάτι του gameplay, αλλά είναι ένα ενδιαφέρον feature για εκείνους που ψάχνουν μεγαλύτερη πρόκληση.

Άλλαξε μηχανή γραφικών αλλά διατήρησε το ύφος του

Ενώ το πρώτο Dishonored “χτίστηκε” με την Unreal Engine 3, το Dishonored 2 χτίστηκε στη custom-build “Void” engine. Το αποτέλεσμα είναι μερικές γενικές βελτιώσεις στα γραφικά, ιδίως στους τομείς του φωτισμού και των background. Ωστόσο, τα μοντέλα των χαρακτήρων παραμένουν ανιαρά, ενώ τα animations ιδίως μπορεί να μην είναι και τόσο ομαλά σε αρκετές περιπτώσεις. Από την άλλη βέβαια, όταν έχεις δεκάδες χαρακτήρες σε μια πολύ μικρή περιοχή, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το παιχνίδι διατηρεί σταθερά υψηλό frame rate σε όλη του τη διάρκεια. Το frame rate του Dishonored 2 κυμένεται περίπου στα 30fps στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Υπάρχουν βέβαια και κάποια glitches και ορισμένα frame drops αλλά δεν επηρεάζουν την όλη εμπειρία σε ανησυχητικό βαθμό.

Άξιος διάδοχος που μας άνοιξε ακόμη περισσότερο την όρεξη

Dishonored 2

Το Dishonored 2 είναι μια εξαιρετική συνέχεια σε ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Διατηρεί ό, τι ήταν καλό από το πρώτο παιχνίδι και αποτελεσματικά το διπλασιάζει με περισσότερους χαρακτήρες, περισσότερες δυνατότητες και περισσότερα μέρη. Όμως διατηρεί και μερικά από τα ίδια ελαττώματα, συμπεριλαμβανομένων της απίστευτης ευκολίας, κάποιων γραφικών θεμάτων και της αδύναμης κύριας αφήγησης. Οι fans του πρώτου παιχνιδιού αλλά και οι νέοι παίκτες, σίγουρα θα βρουν πολλά να τους αρέσουν εδώ, ανεξάρτητα από το αν θέλουν να είναι σιωπηλοί δολοφόνοι ή μετεμψύχωση του John Rambo. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι επιλογές και τα εργαλεία είναι εκεί και τους περιμένουν.