F1 2017
Reviews

F1 2017 – Review

Διαβάστε την άποψή μας για το F1 2017, το πολυαναμενόμενο racing της Codemasters που προσπαθεί να βάλει ξανά στο “παιχνίδι” τα βιντεοπαιχνίδια που βασίζονται  σε αγώνες Formula 1

Μετά από μερικά χρόνια στην αφάνεια, τα βιντεοπαιχνίδια που βασίζονται στους αγώνες της Formula 1 έκαναν μια θριαμβευτική επιστροφή με το F1 2016. Έτσι, η πίεση για την Codemasters ήταν να εξασφαλίσει πως τα παιχνίδια της Formula 1 έχουν μια θέση στη κορυφή των racing games με το φετινό F1 2017.

Ευτυχώς, οι λάτρεις του αθλήματος μπορούν να πάρουν μια βαθιά ανάσα ανακούφισης, καθώς η Codemasters είδε το τι λειτούργησε και τι όχι στο F1 2016 και τα έκανε καλύτερα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του F1 2017. Παρόλο που το παιχνίδι δεν είναι σε καμία περίπτωση τεράστια αλλαγή από το προηγούμενο, η Codemasters μπόρεσε να ταιριάξει τα βασικά στοιχεία που έκαναν το F1 2016 τόσο συναρπαστικό με νέα στοιχεία με συνέπεια να ωθήσει τα racing games της Formula 1 σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Η λεπτομέρεια μετράει

Το F1 2017 διαθέτει κάθε πίστα, ομάδα αγώνων και οδηγό της τρέχουσας σεζόν, συμπεριλαμβανομένων των ιστοριών που έχουν εξελιχθεί. Η Codemasters έχει πάρει μια διαφορετική προσέγγιση φέτος στο τι προσφέρει στους παίκτες. Ενώ υπήρχε πάντα ένα career mode στη σειρά, ποτέ δεν ήταν τόσο βαθύ όσο το 2017. Φέτος για πρώτη φορά κάνουν την εμφάνιση τους το research και development. Ακολουθώντας τους αυστηρούς κανόνες του αθλήματος, σε κάθε ομάδα δίνονται ορισμένα εξαρτήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, όπως μονάδες ισχύος και κινητήρες. Αυτά θα πρέπει να τα προσέχετε κατά τη διάρκεια όλης της σεζόν, γιατί μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή του κινητήρα ή κάποιων εξαρτημάτων του αν δε το προσέχετε ευλαβικά.

Επίσης, έχουν συμπεριληφθεί και κάποια mini-games που συνδέονται άμεσα με τους R&D πόντους. Η ολοκλήρωση στόχων όπως η διαχείριση των ελαστικών και το να επιβραδύνετε σωστά στα breaking points θα ανταμείβονται με R&D πόντους. Αυτοί οι πόντοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα αναπτυξιακό δέντρο για να βελτιώσουν την απόδοση του αυτοκινήτου σας, δίνοντας στους παίκτες μια καλύτερη ιδέα για το τι συμβαίνει μέσα σε μια ομάδα της Formula 1.

F1 2017

Φοράμε το κράνος και αρχίζουμε μια νέα καριέρα

Η προσέγγιση του career mode, είναι νέα στο F1 2017. Στο F1 2017, μπορείτε κυριολεκτικά να πάτε σε οποιαδήποτε ομάδα θέλετε, αλλά υπάρχουν προσδοκίες. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το παιχνίδι περιλαμβάνει τις ιστορίες 2017, οπότε οι προσδοκίες πρέπει να ικανοποιηθούν με βάση την ομάδα στην οποία βρίσκεστε. Σίγουρα, μπορείτε να πάτε σε μια πιο μικρή ομάδα που το μόνο που έχει να κάνει είναι να είναι απλώς ανταγωνιστική ή μπορείτε να αντικαταστήσετε τον Lewis Hamilton στη Mercedes. Το πρόβλημα είναι όμως, πως αν αντικαταστήσετε ένα μεγάλο όνομα θα αναμένεται να κερδίζετε κάθε αγώνα και όχι απλά να είστε κάπως ανταγωνιστικοί. Αυτό προσθέτει μεγάλη πίεση στον παίκτη, η οποία σχετίζεται με τους οδηγούς της Mercedes στην πραγματική ζωή. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο είναι αρκετά ενδιαφέρον, πέρα από αγχωτικό, και μόνο ικανοποίηση μας δίνει η παρουσία ενός τέτοιου feature.

F1 2017

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του F1 2017 είναι πριν και μετά τον αγώνα, όπου ποτέ δεν έχει εκπροσωπηθεί η μετάδοση τόσο καλά. Όλα πριν τον αγώνα μοιάζουν λες και είστε πραγματικά προετοιμασμένοι για ένα πραγματικό αγώνα. Αυτό περιλαμβάνει και τους πανηγυρισμούς στο podium με τις σαμπάνιες μετά τον αγώνα. Όσον αφορά το αυτοκίνητο πριν από τον αγώνα, οι ρυθμίσεις του έγιναν πιο φιλικές προς το χρήστη το 2017. Υπάρχουν προεπιλογές που προσανατολίζονται προς το πώς θέλετε το αυτοκίνητό σας να αισθάνεται. Αν θέλετε περισσότερη ταχύτητα και λιγότερη πρόσφυση, υπάρχουν διάφορες προεπιλογές για να επιλέξετε χωρίς να χρειάζεται να είστε πραγματικός μηχανικός. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι εξαιρετικά απλά. Το κομμάτι των ρυθμίσεων σε κάποιους μπορεί να φαντάζει δευτερεύων, αλλά στην πραγματικότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι ρυθμίσεις στα προκριματικά μεταφέρονται και στον αγώνα, οπότε πρέπει να αποφασίσετε πόσο καλά αισθάνεστε το αυτοκίνητό σας πριν από την ημέρα του αγώνα και όχι κατά τη διάρκειά του.

Τα ελαστικά κρίνουν τον πρωταθλητή

Στην πίστα, αυτό που δόθηκε μεγάλη προσοχή στη Formula 1 φέτος ήταν η διαχείριση των ελαστικών. Ακριβώς όπως το πραγματικό άθλημα, υπάρχουν τέσσερα ελαστικά για να διαλέξετε και οι κανόνες επιβάλλονται στο παιχνίδι. Τα ελαστικά Ultrasoft για παράδειγμα θα σας δώσουν την καλύτερη δυνατή πρόσφυση και ταχύτητα, αλλά θα έχετε μικρή διάρκεια ζωής. Όσον αφορά το χειρισμό του αυτοκινήτου, προφανώς τα ελαστικά παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο. Τα curbs δεν είναι να τα πατάτε συνέχεια, γιατί θα μπορούν να σας γυρίσουν αρκετά εύκολα το μονοθέσιο. Επίσης, οι αγώνες στη βροχή θα αλλάξουν εντελώς τις ιδέες σας για τους οδηγούς αγώνων, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολοι στο παιχνίδι. Τα Flashbacks κάνουν την επιστροφή τους για να σας βοηθήσουν να μάθετε τις πίστες και το μονοθέσιο σας καλύτερα. Τα μονοθέσια του F1 2017 είναι μερικά από τα πιο γρήγορα που έχει δει το άθλημα και η διαχείριση αυτής της ταχύτητας μπορεί να σας φανεί αρκετά δύσκολη.

F1 2017

Δυστυχώς η Α.I δε φαίνεται και τόσο ζωηρή φέτος, καθώς οι αντίπαλοί σας δεν αναγνωρίζουν ότι είστε εκεί. Όταν πρόκειται να κάνει ένα πέρασμα ένας οδηγός γνωρίζει συνήθως ότι υπάρχει ένα αυτοκίνητο εκεί, η Α.Ι από την άλλη όμως δε μοιάζει να ενδιαφέρεται και ιδιαίτερα. Έτσι δε θα διστάσει να σας τρακάρει ή να σας κόψει. Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιο patch στο μέλλον, γιατί όσο καλό ακούγεται άλλο τόσο εκνευριστικό είναι. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε η A.I. να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, εν τούτοις έτσι όπως είναι την κάνει δύσκολη με τον “κακό” τρόπο.

Η επιστροφή των κλασικών αυτοκινήτων είναι επίσης ευπρόσδεκτη, και ακόμα καλύτερο είναι το γεγονός ότι οι αγώνες σε αυτούς τους εικονικούς κινητήρες είναι πλέον ενσωματωμένοι στο career mode με τη μορφή των invitational events. Είναι επίσης παρόντες στο νέο Championships mode, το οποίο προσφέρει συμπυκνωμένες εκδόσεις των αγώνων του ημερολογίου για όσους δεν έχουν το χρόνο να ανταγωνιστούν στο πλήρες career mode. Δεν έχει επίσης την διαχείριση των μονοθέσιων, που σημαίνει ότι μπορείτε απλά να μπείτε και να αγωνιστείτε, σαν μια μορφή arcade mode. Ποτέ δεν υπήρξε ένα πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι F1 σε αυτό το κομμάτι.

F1 2017

Ο ήχος και η εικόνα που μπορούσαν και καλύτερα

Η Codemasters έχει εργαστεί επιτυχώς για την επίτευξη των 60FPS σε ανάλυση 4K στο PS4 Pro. Το παιχνίδι τρέχει με σταθερό framerate και απλά δείχνει πολύ γρήγορο. Η προβολή του πιλοτηρίου επιτρέπει στους οδηγούς να αισθάνονται την αληθινή αίσθηση της ταχύτητας στο παιχνίδι, αλλά γενικά τα visuals δεν είναι και τόσο εκπληκτικά. Μια ωραία πινελιά είναι πως θα δείτε αληθινούς θεατές εκτός πίστας. Τα μονοθέσια φαίνονται όμορφα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ο φωτισμός μπορεί να προκαλέσει υπερβολικά φωτεινές αντανακλάσεις, ειδικά στο αυτοκίνητο ασφαλείας. Το παιχνίδι επίσης περιλαμβάνει τους οδηγούς και άλλα μοντέλα για τους παίκτες. Ενώ τα πρόσωπα των οδηγών φαίνονται αρκετά καλά, τα άλλα μοντέλα των παικτών υστερούν αρκετά.

Η Formula 1 χρησιμοποιεί κινητήρα 1.6 V6 turbo εδώ και μερικά χρόνια, οπότε ο ήχος κατέληξε να είναι απαίσιος. Το παιχνίδι αντιγράφει σωστά τον ήχο, αλλά δεν ακούγεται ωραίος ούτε στην πραγματικότητα έτσι και αλλιώς. Ας ελπίσουμε πως τα κλασσικά μονοθέσια που διέθεταν V8, V10 και V12 κινητήρες, πως θα ακούγονται καταπληκτικά. Τα voice overs από τους σχολιαστές και άλλους ανθρώπους είναι καλά και αρκετά πειστικά. Συνολικά, η ποιότητα ήχου είναι εκπληκτική στο F1 2017.

F1 2017

Βήμα προς το μέλλον

Το F1 2017 είναι κάτι περισσότερο από μια σταθερή συνέχεια της σειράς αγώνων της Codemasters. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και πάρα πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η εταιρία δεν αρκέστηκε απλώς στα νέα αυτοκίνητα και τους καινούριους κανονισμούς του φετινού έτους. Από την προσθήκη περισσότερων επιλογών research and development στο να έχετε στη διάθεση σας κάποια κλασικά μονοθέσια και invitational events που συμβάλλουν στο να μη καταναλώνετε όλο σας το χρόνο στους μεγάλους αγώνες του ημερολογίου, υπάρχουν πολλά για να σας κρατήσουν εδώ. Με αυτό τον τρόπο, η Codemasters μας δείχνει πως έχει πολλούς τρόπους να συνεχίσει να αναπτύσσει τη σειρά στα επόμενα χρόνια. Το μόνο σίγουρο λοιπόν, είναι ότι το F1 2017 είναι ένα από τα racing που θα συζητηθούν, ικανοποιεί τις μεγάλες απαιτήσεις των παικτών του είδους και σίγουρα θα σας κρατήσει μια όμορφη συντροφιά, μέχρι το επόμενο φυσικά. Ραντεβού λοιπόν σε ένα χρόνο!