Gears of War 4 Xbox Live Deals
Xbox One

Gears of War 4 – Review

Το απόλυτο Third-person Shooter του Xbox 360 επιστρέφει στο Xbox One και υπόσχεται να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις!

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να έχουν περάσει 10 ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του Gears of War για το Xbox 360, αλλά κάποια παιχνίδια έχουν ένα ιδιαίτερο χάρισμα να παραμένουν στην μνήμη μας για πολλά χρόνια, με τις αναμνήσεις από το πρώτο παιχνίδι της σειράς να είναι “νωπές”. Ειδικά για εμένα προσωπικά, το πρώτο Gears of War ήταν ο λόγος που αγόρασα το πρώτο μου Xbox 360 και ο ενθουσιασμός που ένιωσα όταν έπαιξα για πρώτη φορά το παιχνίδι δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί.

Gears of War 4

Η Epic Games σε συνεργασία με την Microsoft κατάφεραν και δημιούργησαν μία σειρά που απέκτησε εκατομμύρια οπαδούς ανά την υφήλιο. Λίγο το πρωτοποριακό σύστημα κάλυψης για την εποχή του, λίγο το σκοτεινό και αιματηρό setting και λίγο τα… αλυσοπρίονα και η μοναδική αίσθηση του να “τεμαχίζεις” τους εχθρούς, δημιούργησαν μία blockbuster συνταγή επιτυχίας. Δεν είναι μικρό επίτευγμα άλλωστε το να καταφέρεις να δημιουργήσεις ένα franchise που από το 0, μέσα σε μία μόλις γενιά κονσολών, κατάφερε να χτυπήσει στα ίσα την ναυαρχίδα του Xbox, που δεν είναι άλλη από το Halo.

Μετά την βασική τριλογία της σειράς όπου και την εδραίωσε ως μία από τις μεγαλύτερες της Gaming βιομηχανίας, σειρά πήρε το Gears of War: Judgment, ένα prequel της τριλογίας με πρωταγωνιστή τον ιδιαίτερο Baird. Αν και δέχθηκε σχετικά θετικές κριτικές από οπαδούς και κριτικούς, οι πωλήσεις του ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Αυτό που όμως όλοι ήθελαν ήταν η συνέχεια της σειράς στο Xbox One και έπειτα από πολλές διαμάχες της Epic και της Microsoft, η τελευταία εξαγόρασε τα δικαιώματα του franchise, ίδρυσε την The Coalition, με τον Rod Fergusson και μία μεγάλη μερίδα των developers της Epic να ακολουθούν και το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από το Gears of War 4 και την έναρξη μίας νέας τριλογίας. Κατά πόσο καταφέρνει άραγε να σταθεί αντάξιο των προσδοκιών; Πάμε να δούμε αναλυτικά.

25 χρόνια μετά

Τα γεγονότα του Gears of War 4 διαδραματίζονται 25 χρόνια μετά από τα όσα συνέβησαν στο τέλος του 3. Η απειλή των Locust και των Lambent αποτελεί πλέον ένα εφιάλτη του παρελθόντος. Ο Marcus Phoenix και η παρέα του αποτελούν ήρωες, καθώς χάρης αυτούς η ανθρωπότητα κατάφερε να επιβιώσει, αν και σε μικρούς αριθμούς. Πλέον, η Sera κατοικείται από μερικούς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και το COG έχει δημιουργήσει οχυρωμένες πόλεις για να τους προστατέψει από φυσικές καταστροφές και διάφορους άλλους κινδύνους.

Gears of War 4

Επιπρόσθετα, έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος σε όλες τις πόλεις, απαγορεύοντας την έξοδο των κατοίκων από αυτές. Όμως, μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν πήρε με καλό μάτι τις αποφάσεις του απολυταρχικού καθεστώτους, με αποτέλεσμα να φύγουν από τις πόλεις και να ζήσουν έξω από αυτές, δημιουργώντας ένα γκρουπ, τους Outsiders. Κάπου εκεί ξεκινάει και η δική μας ιστορία, με τον γιο του Marcus Phoenix, JD, να αποτελεί μέλος αυτού του γκρουπ, κάνοντας επιδρομές στις πόλεις του COG για να μαζέψουν διάφορα πράγματα που χρειάζονται.

Βέβαια, αυτό που δεν ήξεραν, είναι ότι πέραν του COG και τον στρατό των ρομπότ που έχει δημιουργήσει, υπάρχει μία ακόμη μεγαλύτερη απειλή που ξυπνάει από τον λήθαργό της. Στα βάθη των πιο σκοτεινών σπηλαίων, στα έγκατα της Sera, μία νέα απειλή ετοιμάζει την εμφάνισή της, έτοιμη να σπείρει και πάλι τον φόβο, την καταστροφή και τον θάνατο. Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε Spoil την παραμικρή λεπτομέρεια, το μόνο που πρέπει, δυστυχώς, να πούμε, είναι ότι το σενάριο ενώ ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, στο τέλος θα σας αφήσει μία πολύ πικρή γεύση, καθώς δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΑ ουσιαστικό.

Ακολουθώντας την ίδια συνταγή

Περνώντας στο κυρίως πιάτο, που δεν είναι άλλο από το gameplay, αξίζει να σημειώσουμε πως οι οπαδοί της σειράς θα μείνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Από τα πρώτα λεπτά μέσα στο παιχνίδι, θα διαπιστώσετε πως στην ουσία, ο πυρήνας που έκανε το Gears of War να ξεχωρίζει, παραμένει απαράλλακτος. Από τον χειρισμό μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια στο User Interface, όλα “φωνάζουν” πως είναι Gears, παίρνοντας αυτούσια την συνταγή των προηγούμενων τίτλων. Κάποιοι ίσως απογοητευτούν. Σίγουρα θα ήθελαν μετά από τόσα χρόνια η σειρά να κάνει κάποια βήματα προς τα εμπρός, παρουσιάζοντας κάτι διαφορετικό, έστω και σε έναν μικρό βαθμό. Το Gears of War 4 δεν θα προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία, αν αυτό επιζητούν. Από την άλλη όμως, όπως θα δούμε και παρακάτω, όσοι πολύ απλά ήθελαν να παίξουν ένα Next-Gen Gears of War, με καταπληκτικά γραφικά και ηχητικό τομέα, “δυνατό” Campaign και ακόμη καλύτερο Multiplayer, τότε το Gears of War 4 δεν απογοητεύει. Πάμε να δούμε αναλυτικά το τι έχει να μας προσφέρει η Coalition.

gears-of-war-4-1

Ξεκινώντας, αμέσως παρατηρούμε πως ο χειρισμός παραμένει 100% πιστός στην πρώτη τριλογία, με καμία απολύτως διαφορά. Με τα ίδια ακριβώς κουμπιά θα καλυφθείτε και θα περάσετε πάνω από ένα εμπόδιο, με το ίδιο ακριβώς κουμπί θα γεμίσετε το όπλο σας, με το ίδιο ακριβώς κουμπί θα κόψετε τον εχθρό σας στα 2. Δεν θα χρειαστείτε κανένα χρόνο προσαρμογής, καθώς είναι σαν να μην πέρασε μία μέρα από την τελευταία φορά που πιάσετε το χειριστήριο για να παίξετε κάποιο από τα προηγούμενα Gears της σειράς. Τα όπλα στην πλειοψηφία τους είναι τα ίδια, με μερικές νέες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προσθήκες, οι στολές, ο τρόπος που προσεγγίζετε τις μάχες, τα πάντα.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός πως το φαινομενικά άψογο σύστημα κάλυψης που συναντήσαμε στους προηγούμενους τίτλους, έχει δεχθεί κάποιες βελτιώσεις ώστε να προσφέρει μία πιο ομαλή εμπειρία στο gameplay, κάνοντας τα πάντα πιο fluid. Πλέον ενώ τρέχετε μπορείτε επιτόπου να πηδήξετε πάνω από τα εμπόδια, ενώ όταν κάποιος εχθρός κρύβεται από την άλλη πλευρά του τοίχου για παράδειγμα, μπορείτε να τον “αρπάξετε” και να τον φέρετε στη δική σας πλευρά, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να τον αποτελειώσετε με ένα αιματηρό finisher. Το Shooting παραμένει το ίδιο στιβαρό και ποιοτικό, όπως ακριβώς το συνηθίσαμε σε προηγούμενους τίτλους της σειράς. Κάθε όπλο έχει τη δική του “ταυτότητα” και απαιτεί ιδιαίτερη προσέγγιση. Τα νέα όπλα που συναντάμε, όπως το Dropshot, το Buzzkill και το Overkill, έχουν να προσφέρουν μία τελείως διαφορετική εμπειρία από τα ήδη υπάρχοντα όπλα. Ειδικά στην περίπτωση του Dropshot, ρίχνεται ένα “μπομπάκι” το οποίο ταξιδεύει στον αέρα ανάλογα με το πόση ώρα έχετε πιεσμένη την σκανδάλη. Όταν φτάσει κοντά στους εχθρούς σας, το αφήνετε και αυτό “προσγειώνεται” σε ένα σημείο και μετά εκρήγνυται.

Η Α.Ι. των εχθρών σας παραμένει στα υψηλά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η σειρά, καθώς είναι άκρως επιθετική (ειδικά στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας) και προσπαθεία συνέχεια να σας περικυκλώσει. Σε περιπτώσεις που ο αριθμός των εχθρών είναι αρκετά μεγάλος, σίγουρα θα δυσκολευτείτε αρκετά μέχρι να τους αποτελειώσετε. Η Coalition έχει προσπαθήσει πολύ έξυπνα να σας φέρνει αντιμέτωπους με διαφορετικούς τύπους εχθρών, προσφέροντας μία πιο ουσιώδες εμπειρία μάχης. Σε κάθε σύγκρουση θα έχετε να αντιμετωπίσετε διαφορετικούς συνδυασμούς εχθρών, με τον κάθε έναν από αυτούς να χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν εχθροί με καραμπίνες που προσπαθούν να πλησιάσουν κοντά σας για να σας κάνουν μεγάλη ζημιά, υπάρχουν και snipers, οι οποίοι ψάχνουν την παραμικρή ευκαιρία για να σας “εκτελέσουν” εν ψυχρώ. Από την άλλη, τα ίδια θετικά σχόλια δεν μπορούν να ειπωθούν για την συμμαχική Α.Ι. Εκεί, η κατάσταση είναι κωμικοτραγική και η μόνη ουσιαστική προσφορά τους στην εμπειρία είναι στους διαλόγους και στο να σας κάνουν revive.

Gears of War 4

Για να απολαύσετε το Campaign του Gears of War 4, θα πρέπει να πάρετε έναν φίλο σας και να παίξετε Co-op. Αν και η υποστήριξη μόνο 2 παικτών είναι πισωγύρισμα από τους 4 που υποστήριζε το Gears of War 3 και σίγουρα θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και στο Gears of War 4, η εμπειρία μας ήταν άκρως διασκεδαστική και σίγουρα το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Σε γενικές γραμμές, το Campaign ήταν “χορταστικό”, με την συνολική διάρκεια να υπολογίζεται από 8 έως 10 ώρες, ανάλογα το επίπεδο δυσκολίας και το εάν θα παίξετε Co-op ή όχι. Συνέχεια θα βρίσκεστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη, με καταιγιστική δράση, με μόνο μερικά “νεκρά” σημεία, ίσα ίσα για να χαλαρώσουν λίγο οι ρυθμοί. Δυστυχώς όμως, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το σενάριο ήταν πραγματικά ανύπαρκτο και απογοητεύει αρκετά. Το τέλος είναι απότομο, σημαντικά πράγματα δεν εξηγούνται και δίνει την αίσθηση ότι προς το τέλος ίσως ξέμειναν από χρόνο και χρειάστηκε να τελειώσουν σχετικά πρόχειρα το σενάριο. Όπως και να έχει όμως, είναι σίγουρα πολύ κατώτερο των περιστάσεων.

Σε γενικές γραμμές η Single player εμπειρία ήταν ένα copy-paste της συνταγής που αγαπήσαμε από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς. Μία ομάδα ανθρώπων βρίσκεται στο επίκεντρο και περνάει από τα πάνδεινα μέχρι να φτάσει στο τέλος της περιπέτειεας. Μεγάλη ποικιλία από εχθρούς, ακατάπαυστη δράση και βία και ικανοποιητική διάρκεια. Τα τοπία που θα εξερευνήσετε είναι αρκετά και ποικίλουν, αλλά δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε σκοτεινές και κλειστοφοβικές τοποθεσίες, κυρίως στην μέση του παιχνιδιού. Όσον αφορά την εισαγωγή νέων στοιχείων και λειτουργιών, όσοι από εσάς περιμένατε το Gears of War 4 να πάει την σειρά ένα βήμα πιο πέρα, δυστυχώς θα απογοητευτείτε. Πρωταρχικό μέλημα της Coalition ήταν να προσφέρει μία πιστή εμπειρία Gears, σε όλους τους τομείς, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Κάθε αρχή και δύσκολη που λένε. Για τους δημιουργούς ήταν προτιμότερο να πάνε εκ του ασφαλούς, μην κάνουν πειράματα και να δώσουν στους οπαδούς αυτό που ήθελαν.

Εθιστικό Multiplayer

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία της σειράς Gears of War είναι το εθιστικότατο Multiplayer. Είναι πραγματικά μοναδικό το πως καταφέρνει να συνδυάσει την στρατηγική και τη δράση, απαιτώντας προσήλωση και προσεκτικές κινήσεις. Στο Gears of War 4 θα μπορούσαμε να πούμε πως έχουμε ένα All-Star line-up με τα καλύτερα modes των προηγούμενων τίτλων της σειράς, ενώ για άλλη μία φορά το highlight αποτελεί το Horde, που έρχεται πλήρως ανανεωμένο και είναι ικανό να προσφέρει δεκάδες ώρες διασκέδασης.

Gears of War 4

Στο Horde 3.0 πλέον μπορούν να συνεργαστούν έως 5 παίκτες, με τον κάθε ένα να διαλέγει ένα class. Τα 5 διαθέσιμα στο Launch είναι τα Soldier, Sniper, Engineer, Heavy και Scout. Το κάθε ένα από αυτά έχει δικά του skills και progress και καθώς ανεβαίνετε level γίνεστε όλο και πιο δυνατοί. Για να απολαύσετε πλήρως το Mode, θα πρέπει να βρείτε άλλους 4 “καμμένους”, αλλά σε περίπτωση που δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε μία πεντάδα, υπάρχει πάντα η επιλογή του matchmaking. Στο Horde, για όσους δεν γνωρίζουν, θα πρέπει να επιβιώσετε από συνεχόμενα κύματα εχθρών, αυξανόμενης δυσκολίας. Κάθε 10 κύματα, εμφανίζεται ένα boss wave και μετέπειτα τα επόμενα 10 έχουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία. Ο συνολικός αριθμός των waves είναι 50 και για να επιβιώσετε θα χρειαστείτε τρομερή οργάνωση και συνεχόμενη επικοινωνία με την ομάδα σας.

Στη νέα έκδοση του Horde, τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει το Fabricator. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που σας επιτρέπει να φτιάξετε διάφορα πράγματα όπως οχυρώσεις, turrets, decoys, όπλα και διάφορα άλλα, συλλέγοντα πόντους από τα πτώματα των εχθρών σας. Για να καταφέρετε να επιβιώσετε, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στο πως ξοδεύετε τους συγκεκριμένους πόντους, καθώς ο αριθμός τους είναι περιορισμένος. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως ανεβαίνοντας Level και ολοκληρώνοντας Bounties και διάφορα άλλα Challenges, αποκτάτε Gold Coins τα οποία αποτελούν το in-game συνάλλαγμα των Microtransactions του παιχνιδιού. Με αυτά, μπορείτε να ανοίξετε διάφορα Packs, τα οποία περιέχουν skins χαρακτήρων, όπλων, ικανοτήτων στο Horde και διάφορα Boosters.

Το μόνο αρνητικό που συναντήσαμε και θα πρέπει να αναφερθεί είναι ότι το Matchmaking μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού αντιμετωπίζει συνέχεια πρόβλημα, αν και η Coalition έχει ανταποκριθεί άμεσα βελτιώνοντας την κατάσταση. Επίσης, λόγω του μεγάλου αριθμού παικτών που παίζουν Online από την κυκλοφορία του παιχνιδιού, υπήρξαν κάποια θέματα και με το lag, αν και φαίνεται πως πλέον η κατάσταση έχει αποκατασταθεί χάρης στις άμεσες κινήσεις του στούντιο και της Microsoft.

Άρτιο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα

Εκεί που πραγματικά το Gears of War 4 παίρνει άριστα, είναι ο εξαιρετικός οπτικοακουστικός τομέας, καθώς μιλάμε για έναν από του πιο τεχνικά άρτιους τίτλους αυτής της γενιάς. Οπτικά, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, “κλείνοντας” το στόμα πολλών που αμφισβητούσαν τη δύναμη της κονσόλας και κάνοντας όλους εμάς να αναρωτηθούμε πως γίνεται το Gears of War 4 να είναι τόσο εντυπωσιακό και άλλοι τίτλοι που βγαίνουν στην κονσόλα να μην μπορούν να δείξουν ούτε το 50% από τις δυνατότητες του Xbox One.

gears-of-war-4-5

Το παιχνίδι τρέχει σταθερότατα στα 30 fps στο Campaign και στα 60 fps στο Multiplayer, με το τελευταίο να είναι εξίσου πανέμορφο, παρά το μικρό downgrade των γραφικών. Από την άλλη, ο ηχητικός τομέας κυμαίνεται στα ίδια εξαιρετικά επίπεδα, με το voice-acting να δίνει τα “ρέστα” του. Για το τέλος αφήσαμε τα Windflares. Καταιγίδες καταστροφικής κλίμακας, με φονικούς ανέμους και διάφορα άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλα αυτά αποτυπώνονται στις οθόνες μας με εξαιρετική λεπτομέρεια και ασύγκριτα ηχητικά εφέ.

Φύλαγε τα ρούχα σου, για να χεις τα μισά!

Η Coalition σίγουρα δεν προσπάθησε να ταρακουνήσει τα νερά με το Gears of War 4. Πήγε εκ του ασφαλούς, χωρίς να προσθέσει κάτι “κοσμοϊστορικό” που θα αλλάξει την συνταγή και θα πάει την σειρά ένα βήμα πιο πέρα. Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν και απαραίτητο να γίνει κάτι τέτοιο. Μιλώντας με ποδοσφαιρική ορολογία, “ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει”. Σε γενικές γραμμές όμως, σίγουρα θα θέλαμε κάτι λιγάκι παραπάνω από την ομάδα ανάπτυξης. Τα νέα όπλα και οι μικροβελτιώσεις στο σύστημα κάλυψης δεν μπορούμε να πούμε πως ήταν αρκετά, αν και ευπρόσδεκτα. Το ίδιο και η ποικιλομορφία των εχθρών που θα συναντήσετε στο Campaign.

Τεχνικά, το Gears of War 4 μαζί με το Forza Horizon 3 είναι ότι καλύτερο έχει να δείξει η κονσόλα μέχρι στιγμής, με τον οπτικοακουστικό τομέα να είναι εξαιρετικός. Υπήρξαν αρκετές στιγμές που μείναμε το με το στόμα ανοιχτό, έκπληκτοι από όσα φανταστικά πράγματα λάμβαναν χώρα στην οθόνη μας. Η εμπειρία που έχει να σας προσφέρει το Multiplayer είναι υπερπλήρης σε όλους τους τομείς, παρά τα τεχνικά προβλήματα που έχουν προκύψει την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, κάτι που κατά τη γνώμη μας ίσως ήταν και αναμενόμενο.

Κλείνοντας, πρέπει να τονίσουμε πως σε γενικές γραμμές μείναμε πάρα πολύ ικανοποιημένοι με το πακέτο που προσφέρει το Gears of War 4 συνολικά. Πλήρης και εθιστικό Multiplayer, αξιομνημόνευτο Campaign (όχι λόγω του σενάριου, αλλά  λόγω της συνεχόμενης δράσης, των εντυπωσιακών cutscenes και της ικανοποιητικής διάρκειας), εξαιρετικό οπτικοακουστικό τομέα και μόνα “μελανά” σημεία το αδιάφορο σενάριο που στην ουσία δεν υπήρχε, αλλά και τον “φόβο” της Coalition να ρισκάρει και να εισάγει νέα στοιχεία στην σειρά. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι οπαδοί του Gears of War δεν πρέπει να το παραλείψουν σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση. Ευελπιστούμε πως στο άμεσο μέλλον, οι επόμενοι τίτλοι της σειράς θα ανεβάσουν τον πήχη ακόμη περισσότερο, αλλά μέχρι τότε το Gears of War 4 είναι κάτι παραπάνω από ικανό να μας προσφέρει μερικές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες ώρες διασκέδασης.