Gravity Rush 2
PS4

Gravity Rush 2 – Review

Διαβάστε την άποψή μας για τη νέα περιπέτεια της Kat στο PS4 με το Gravity Rush 2

Οι περισσότεροι από εμάς σίγουρα μέχρι πριν λίγους μήνες δεν είχαμε ιδέα τι ήταν το Gravity Rush 2. Ο λόγος; Το πρώτο παιχνίδι της σειράς είχε κυκλοφορήσει αποκλειστικά για το PS Vita και παρόλο που έκλεψε τις εντυπώσεις, δεν το γνώριζε αρκετός κόσμος. Αυτό άλλαξε αρχικά με την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του sequel αποκλειστικά για την «μεγάλη» κονσόλα της Sony, ενώ χάρις την Remastered έκδοση του πρώτου για το PS4, ακόμη περισσότεροι gamers έμαθαν για την αξιαγάπητη Kat και τις μοναδικές ικανότητές της. Η Sony αναγνώρισε την προοπτική του τίτλου της Project Siren και η απόφαση να το μεταφέρει στο PS4 σίγουρα, όπως θα δείτε και παρακάτω, ήταν η σωστή.

Βέβαια, ακόμη και μετά από αρκετά promotions, η πλειοψηφία του κοινού της κονσόλας δεν γνωρίζει αρκετά πράγματα για το παιχνίδι, πράγμα που θέλουμε να «διορθώσουμε» ώστε να ανακαλύψουν το ιδιαίτερο και μοναδικό gameplay, αλλά και το πανέμορφο Art Design. Η Project Siren εργάστηκε πολύ σκληρά ώστε να βελτιώσει σε όλους τους τομείς το Gravity Rush και όπως θα δείτε στην πορεία, το κατάφερε και με το παραπάνω, καθώς μιλάμε για έναν από τους καλύτερους τίτλους του PS4 γενικότερα και όχι απλά για το 2017. Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά το τι θα πρέπει να περιμένετε στο Gravity Rush 2.

Η Kat σε νέες περιπέτειες

Τα γεγονότα του παιχνιδιού διαδραματίζονται αμέσως μετά το τέλος του prequel. Μετά από μία σειρά γεγονότων, η Kat, ο Syd και η Raven απορροφούνται από μία τεράστια καταιγίδα βαρύτητας, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε μία διαφορετική διάσταση και συγκεκριμένα έναν οικισμό με την ονομασία Banga. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν οικισμό εξόρυξης ορυκτών, με τους κατοίκους του να ζουν αποκλειστικά με τα έσοδα που αποσπούν από την πώληση του Gravity Ore. Η Kat, χωρίς τον αγαπημένο της Dusty, την γάτα που της παρέχει όλες τις δυνάμεις της, καλείται να ακολουθήσει τους ρυθμούς της καθημερινής ζωής των κατοίκων, ζώντας σε ένα κοτέτσι.

Gravity Rush 2

Η άλλοτε πριγκίπισσα της βαρύτητας της αιωρούμενης πόλης του Hekseville, ζει μία απλή καθημερινή ζωή με τον Syd και τους υπόλοιπους κατοίκους, αλλά όχι για πολύ. Μετά από μία σειρά γεγονότων όπου καταφέρνει και αποκτάει τις χαμένες τις δυνάμεις, μέσω της επιστροφής του Dusty, έρχεται σε επαφή με τον βασικό εχθρό του παιχνιδιού, τα Nevi. Πλάσματα που έχουν μαύρη μορφή και θυμίζουν γλίτσα. Η βασική πλοκή εξελίσσεται βασανιστικά αργά τις πρώτες ώρες, καθώς λειτουργεί και ως tutorial των βασικών χειρισμών του παιχνιδιού αλλά και του gameplay γενικότερα, αλλά αργότερα ανεβάζει ρυθμούς και αποκτάει αρκετό ενδιαφέρον. Συγκριτικά με το πρώτο μέρος θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει γίνει καλύτερη δουλειά στην εξιστόρηση των γεγονότων, με τη δομή να είναι πιο ξεκάθαρη και κατανοητή. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους χαρακτήρες του παιχνιδιού, καθώς είναι αρκετά καλά δομημένοι και αναπτύσσονται ικανοποιητικά κατά την πάροδο των γεγονότων.

 Μεγαλύτερη κλίμακα αλλά βασισμένη στη βασική συνταγή

Από τα πρώτα λεπτά γίνεται αντιληπτό πως η Project Siren έδωσε έμφαση στο να μεγαλώσει το σύμπαν του Gravity Rush 2, μεταφέροντάς σας σε νέες τοποθεσίες και γνωρίζοντας νέους χαρακτήρες. Βασική τοποθεσία, και σύμφωνα με τους developers 2.5 φορές μεγαλύτερη από το Hekseville η πόλη Jirga Para Lhao, στην οποία θα αφιερώσετε και τον περισσότερο χρόνο σας. Η αιωρούμενη πόλη του Jirga Para Lhao σας περιμένει για να την εξερευνήσετε, γεμάτη side quests, δοκιμασίες, θησαυρούς και διάφορα άλλα καλούδια. Ήταν ένα από τα στοιχεία που έκαναν τον πρώτο τίτλο να ξεχωρίσει και το ίδιο μοτίβο συναντάμε και στο sequel, με ακόμη περισσότερο περιεχόμενο. Η εξερεύνηση είναι μία από τις ασχολίες που θα αφιερώσετε πολλές ώρες, λόγω της ιδιαίτερης φύσης του gameplay του Gravity Rush 2, αλλά θα το δούμε λίγο πιο αναλυτικά παρακάτω. Ώρα για το βασικό στοιχείο του gameplay που δεν είναι άλλο από τον έλεγχο της βαρύτητας και τις μοναδικές ικανότητες της Kat.

Gravity Rush 2

Η Kat, μέσω του γάτου της, Dusty, έχει την ικανότητα να ελέγχει την βαρύτητα του σώματός της, αλλά και των αντικειμένων τριγύρω της. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των ικανοτήτων της, είναι πως μπορεί να αιωρηθεί στον αέρα και να πετάξει ελεύθερα όπου επιθυμεί, ανά πάσα ώρα και στιγμή, ενώ έχει και τη δυνατότητα να περπατήσει πάνω στις επιφάνειες κτιρίων, αλλά και ανάποδα. Βασισμένη στις ιδιαίτερες ικανότητες της πρωταγωνίστριας, η Project Siren έχει καταφέρει να προσαρμόσει αρμονικά το Level Design της πάνω στην Kat, δίνοντας στους παίκτες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ελεύθερα τις μαγευτικές τοποθεσίες που έχουν σχεδιάσει. Κάθε μέρος είναι γεμάτο με διάφορα πραγματάκια για να ασχοληθείτε και να εξασκήσετε τις ικανότητές σας. Την ίδια προσοχή στην λεπτομέρεια συναντάμε και στις μάχες, αλλά δεν είναι όλα ρόδινα όπως θα καταλάβετε.

Η Kat, μπορεί να κλωτσήσει τους εχθρούς της, να αποφύγει τις επιθέσεις τους αλλά και να πετάξει διάφορα αντικείμενα κατά πάνω τους, χρησιμοποιώντας τις ικανότητές της. Επιπρόσθετα, μπορεί να αιωρηθεί και να πέσει με φόρα πάνω στους εχθρούς της, ενώ μπορεί ευκολότερα να αποφύγει τις επιθέσεις τους. Προσφέροντας μερικά νέα στοιχεία στο gameplay, πλέον η Kat μπορεί να αλλάξει στυλ ικανοτήτων, αλλάζοντας αρκετά το playstyle της. Συγκεκριμένα, πέραν των κλασικών ικανοτήτων της, συναντάμε τα Lunar και Jupiter. Το Lunar κάνει την Kat πιο ελαφριά, με αποτέλεσμα να κινείται και να χτυπάει πιο γρήγορα, ενώ το Gravity Kick πλέον σας κάνει teleport κατευθείαν στους εχθρούς σας και το Gravity Throw μετατρέπεται σε μία κίνηση που παγιδεύει τον εχθρό σας. Από την άλλη, το Jupiter Style κάνει την Kat πιο βαριά, με αποτέλεσμα να κινείται πιο αργά, αλλά με τα χτυπήματά της να είναι σημαντικά πιο δυνατά. Μία σημαντική διαφορά του εν λόγω style είναι πως σας επιτρέπει να μπλοκάρετε τις επιθέσεις των εχθρών σας κι όχι μόνο να τις αποφεύγετε. Επιπρόσθετα, τα Gravity Kicks ρίχνουν τους εχθρούς σας κάτω, εξουδετερώνοντάς τους προσωρινά. Τα δύο νέα gravity style είναι μία πολύ ευχάριστη προσθήκη στο παιχνίδι και το κάθε ένα προσφέρει ουσιαστικές διαφορές στο gameplay, ενώ η άμεση πρόσβαση σε αυτά μέσω του Touchpad, θα κάνει τη ζωή σας πολύ εύκολη.

Gravity Rush 2

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε την ύπαρξη ενός Skill Tree στην ουσία, το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσετε διάφορες ικανότητες της Kat. Μαζεύοντας Precious Gems από διάφορες δραστηριότητές σας μέσα στο παιχνίδι, μπορείτε να αναβαθμίσετε τις ικανότητες της Kat και να την κάνετε πιο δυνατή, έτοιμη για τις προκλήσεις που θα συναντάτε στην πορεία του ταξιδιού σας. Συγκεκριμένα, μπορείτε να αναβαθμίσετε τα Fighting Skill, Gravity Kick, Stasis Field, Evasion, Gravity Slide αλλά και Special Attacks. Κάθε ένα από αυτά έχει διάφορα καλούδια να σας προσφέρει, βελτιώνοντας σημαντικά τις ικανότητες της Kat. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας λόγος παραπάνω να ασχοληθείτε με τα side quests και τα challenges, ώστε να αναβαθμίσετε γρηγορότερα τα skills. Ουσιαστικά, η Project Siren σας δίνει ένα επιπλέον λόγο να εξερευνήσετε τον κόσμο του παιχνιδιού και τις διάφορες δραστηριότητες που σας περιμένουν σε αυτόν. Βέβαια, η απόπειρα να εμβαθύνει το gameplay δεν είχε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Πολύ σύντομα θα βρείτε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο «κύκλο» κινήσεων, αποτελούμενο πολλές φορές από συνεχόμενα Gravity Kicks. Η μικρή ποικιλία σε εχθρούς δεν βοηθάει καθόλου και κάνει την κατάσταση χειρότερη. Αν υπήρχε μεγαλύτερη ποικιλομορφία σε εχθρούς, αλλά και κάποιες επιπλέον πιο «φανταχτερές» κινήσεις στο «οπλοστάσιο» της Kat, τότε τα πράγματα θα ήταν ονειρικά. Αυτό που θα θέλαμε συγκεκριμένα, είναι εχθροί που θα προκαλούν τον παίκτη να χρησιμοποιήσει τις διαφορετικές ικανότητες της Kat, ώστε να αναμειγνύει τα πράγματα και κάθε μάχη να είναι ξεχωριστή. Αντιθέτως, η Α.Ι. θέλει τους εχθρούς σας να χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο κινήσεων, που πολύ γρήγορα αρχίζει και γίνεται κουραστικό και επαναλαμβανόμενο. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα Boss, με τα πράγματα να γίνονται πιο ενδιαφέρον και να έχουν ένα σημαντικό επίπεδο δυσκολίας. Συνολικά πάντως το Gravity Rush 2 μπορεί να προσφέρει πάνω από 20 χορταστικές ώρες gameplay, ενώ αν αποφασίσετε να ολοκληρώσετε όλα τα side quests και τα Challenges, τότε θα χρειαστείτε σίγουρα πάνω από 30 ώρες.

Ενδιαφέρον προσέγγιση στο Multiplayer

Αν και όταν ακούμε Multiplayer  το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι η σύνδεση με άλλους παίκτες, είτε για Co-op, είτε για διάφορα άλλα modes, στο Gravity Rush 2 τα πράγματα είναι διαφορετικά. Συγκεκριμένα, το multiplayer είναι asynchronous, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να αλληλεπιδράτε με άλλους παίκτες έμμεσα και όχι άμεσα. Ενώ γνωρίζετε πως υπάρχουν τριγύρω, δεν θα τους δείτε ποτέ στον κόσμο σας. Η αλληλεπίδραση γίνεται από τον κόσμο του καθενός και έχει να κάνει κυρίως με διάφορα challenges που συγκρίνουν χρόνους και αποτελέσματα. Κυνήγια θησαυρών, δοκιμασίες χρόνου και διάφορα άλλα modes περίμενουν όσους από εσάς θέλετε να ασχοληθείτε με την competitive πλευρά του Gravity Rush 2.

Το Cel-shading είναι πάντα επίκαιρο!

Τα γραφικά του Gravity Rush 2, όπως και του προκατόχου του, είναι Cel-Shaded, με αποτέλεσμα να θυμίζουν ένα πανέμορφο παραμύθι. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μία αύξηση παιχνιδιών που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τεχνική, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το The Last Guardian και το The Legend of Zelda: Breath of the Wild που έρχεται τον Μάρτιο. Ο κόσμος είναι γεμάτος λεπτομέρειες και χρώματα και γενικότερα φαίνεται η αγάπη των developers προς το παιχνίδι. Δυστυχώς όμως, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί και για τον ηχητικό τομέα. Τα soundtrack είναι παγερά αδιάφορα και μονότονα, ενώ υπάρχει μικρή ποικιλία. Τα ηχητικά εφέ από την άλλη κάνουν τη δουλειά τους, αλλά μέχρι εκεί δυστυχώς. Δεν έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει το 2017 στο PS4!

Με το καλημέρα, η Sony μας προσφέρει ένα από τα καλύτερα Exclusives του PS4, με τα πρώτα δείγματα γραφής να είναι άκρως ενθαρρυντικά για το 2017. Η νέα περιπέτεια της Kat έρχεται βελτιωμένη σε όλους τους τομείς και με μερικές προσθήκες ακόμη, θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα. Το μόνο μεγάλο αρνητικό που έχει, είναι ότι λόγω της φύσης του, μπορεί να ζαλίσει αρκετά εύκολα και γρήγορα. Ήρθαμε αντιμέτωποι αρκετές φορές με το συγκεκριμένο φαινόμενο, αλλά ίσως να φάνηκε πιο έντονο λόγω και της ευαισθησίας του γράφων σε τέτοια θέματα. Φιλική συμβουλή, όσοι ζαλίζεστε εύκολα καλό θα ήταν να το αποφύγετε ή να παίζετε σε σύντομα sessions και να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο γίνεται ενδιάμεσα.

Αν από την άλλη δεν έχετε κάποιο παρόμοιο πρόβλημα, το Gravity Rush 2 αποτελεί την τέλεια λύση για να ξεκινήσετε την Gaming χρονιά σας στο PS4. Είναι βελτιωμένου παντού, το σενάριο είναι πολύ ενδιαφέρον και σας κρατάει σε εγρήγορση, ενώ από άποψη διάρκειας είναι πραγματικά χορταστικό. Όσοι από εσάς αγαπήσατε τον πρώτο τίτλο της σειράς, τότε δεν έχετε παρά να το αποκτήσετε με κλειστά μάτια, καθώς σίγουρα θα σας ικανοποιήσει απόλυτα!