Heavy Rain
Reviews

Heavy Rain Remastered – Review

Ένα από τα πιο πρωτοποριακά παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς, το Heavy Rain, επιστρέφει ανανεωμένο στο PS4

Το Heavy Rain πρωτοεμφανίστηκε στο PlayStation 3 το 2010 και ήταν πραγματικά το κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Παρουσιάστηκε ως μία διαδραστική ταινία και έλαβε τεράστια ανγνώριση για τη πρωτοτυπία, την ατμόσφαιρα και για το πως έδεσε τα στοιχεία των παιχνιδιών με τις ταινίες.

Η τρίτη προσπάθεια του David Cage, το Heavy Rain, έγινε πολυαναμενόμενη κυκλοφορία το συντομότερο που το tech demo του κυκλοφόρησε στο internet. Αυτό συμβαίνει γιατί, όχι μόνο ήταν κάτι το ενδιαφέρον, αλλά διέθετε επίσης μερικές από τις πιο καλύτερες κινήσεις προσώπου μέχρι τότε. Αν και η αναμονή ήταν μεγάλη, ο Cage και η ομάδα του μας παρουσίασε μία πολύ καλή και μοναδική εμπειρία. Κατέληξε να είναι αρκετά επιτυχής, καθώς το παιχνίδι έχει πουλήσει πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα.

heavy-rain-remastered-1

Τώρα που είμαστε στην επόμενη γενιά κονσολών, η οποία τυγχάνει να είναι “ερωτευμένη” με το να κάνει remastered επιτυχίες του παρελθόντος, η Sony θεώρησε ως πρέπων να επανακυκλοφορήσει το Heavy Rain ως μια updated έκδοση για το PlayStation 4. Τα οπτικά εφέ, που είναι πολύ σημαντικά σε αυτό το είδος παιχνιδιού, έχουν δει μεγάλη αναβάθμιση, οι υφές είναι πολύ πιο λεπτομερής, τα μοντέλα είναι αισθητά πιο smooth, και η βροχή μοιάζει πολύ λιγότερο σαν ένα φίλτρο πάνω στην οθόνη. Τα προβλήματα με το tearing και το frame rate έχουν διορθωθεί στο remaster, οπότε το παιχνίδι τρέχει πολύ καλύτερα αλλά δε ξεπερνάει τα 30 fps. Αν δε το είχατε δοκιμάσει στο PS3 μη το σκέφτεστε άλλο, τώρα είναι η ευκαιρία.

Ο Origami Killer και τα εγκλήματά του

Στο Heavy Rain παίζετε ως τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες. Συγκεκριμένα είναι, ο Ethan Mars, ο πατέρας του τελευταίου θύματος, η Madison Paige, που είναι δημοσιογράφος, ο Norman Jayden, ένας καλός πράκτορας του FBI που παλεύει με τον εθισμό του σε ένα ναρκωτικό και ο Scott Shelby, ένας ιδιωτικό ερευνητής με άσθμα. Όλοι έχουν σα κοινό σκοπό να βρουν τον μυστηριώδη Origami Killer. Αυτός ο κατά συρροή δολοφόνος είναι γνωστός για τις δολοφονίες χαμένων παιδιών μετά από καταιγίδες. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, οι χαρακτήρες διασταυρώνονται και επηρεάζουν ο ένας την ιστορία του άλλου. Δεν υπάρχει κάποιο είδος νίκης στο παχνίδι, αλλά η δουλειά σας είναι απλά να παρακολουθήσετε όλη τη πλοκή για την τελική σύναψή της, η οποία είναι προσαρμοσμένη στις αποφάσεις σας και στον τρόπο που θα παίξετε το παιχνίδι.

Μία διαδραστική gaming εμπειρία

Το να δίνει στους παίκτες τη δυνατότητα να διαλέξουν το τι απάντηση θα δώσουν στους χρονομετρημένους διαλόγους, αποδεδειγμένα, είναι μια καλή ιδέα, αλλά αντί να σας αφήνουν να επιλέξετε μεταξύ κάποιων γραμμών του διαλόγου, το Heavy Rain σας δίνει μόνο αόριστα συναισθήματα για να διαλέξετε ως απάντηση. Δεν έχετε ιδέα τι πρόκειται να πείτε, όταν πατήσετε ένα κουμπί, έτσι θα έχετε τη τάση να ανταποκριθείτε με τρόπους που ποτέ δεν είχατε σκοπό, και η πλοκή θα αλλάζει ανεπανόρθωτα εξαιτίας αυτού.

heavy-rain-remastered-2

Τα Quick Time Events είναι και αυτά μια πάρα πολύ καλή ιδεά, αλλά το πρόβλημα με το Heavy Rain είναι ότι σας αναγκάζει να τα κάνετε όλη την ώρα. Από το να πιείτε χυμό μέχρι να σκαρφαλώσετε κάπου, πρέπει να κουνάτε το χειριστήριο πέρα δώθε, να κουνάτε τα sticks ή να πατάτε κάποια κουμπια μαζί. Κάθε τι που κάνετε στο παιχνίδι είναι Quick Time Event και αυτό τα κάνει πάρα πολλά. “Σπάνε” έτσι το ρυθμό του παιχνιδιού, καθιστώντας απλές ενέργειες να φαίνονται πολύ περίπλοκες, και σημαντικές δράσεις να φαίνονται πολύ τετριμμένες.

Μιλώντας βέβαια για ρυθμό, δεν είναι και τόσο έντονος ή ακόμα και υπαρκτός θα μπορούσε κανείς να πει. Πολλές φορές θα βρεθείτε στο να περιμένετε απλά να περάσει ο χρόνος ώστε να προχωρήσετε παρακάτω. Υπάρχουν κάποιες πιο έντονες στιγμές αλλά είναι λίγες σε σχέση με τα τμήματα του παιχνιδιού που παρακαλάτε να περάσουν γιατί είναι πολύ αργά. Ακόμα και τα controls είναι αργά, σαν κάποια παλιά adventures, αναγκάζοντας σας να κρατάτε πατημένο το R2 για να περπατήσετε.

Διατηρεί τη μαγεία του ακόμη και 6 χρόνια μετά

Η δουλειά με τις κάμερες είναι καταπληκτική, ξεπερνώντας κατά πολύ adventure παιχνίδια στη σημερινή αγορά. Ειδικά τα κοντινά πλάνα που δείχνουν τα πρόσωπα και τα μάτια των χαρακτήρων, να αντιδρούν σε συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές.

Τα voice over με τη σειρά τους πάρα πολύ καλά για τους χαρακτήρες που αντικατοπτρίζουν και περιέχουν διαφορετικές προφορές για να τα κάνουν πιο μοναδικά. Το soundtrack και τα υπόλοιπα ηχητικά εφέ κρατάνε πολύ καλά, με ορχηστρικά κομμάτια να ενισχύουν τις συναισθηματικές σκηνές και ο συνεχής ήχος της βροχής να δημιουργεί μια απομονωμένη και καταπιεστική ατμόσφαιρα.

Heavy Rain

Το Heavy Rain είχε σχεδιαστεί για να αναδείξει την τεχνολογία του PS3 και τα μοντέλα χαρακτήρων είναι ακόμα πανέμορφα. Τα animations μπορεί καμία φορά να είναι λίγο δύσκαμπτα αλλά τα facial expressions είναι άριστα. Το μεγαλύτερο μέρος της αναβάθμισης έγινε στις υφές και στον φωτισμό, τα οποία βοηθάνε να μεταδωθεί η ανατριχιαστική ατμόσφαιρα καλύτερα από το πρωτότυπο. Το παιχνίδι τρέχει στα 30 fps, όμως, θα θέλαμε να δούμε μια αναβάθμιση σε 60 fps.

Ένα πακέτο που αξίζει

Μετά από τόσα χρόνια, το Heavy Rain διατηρεί την εξαιρετική ατμόσφαιρα και οι συγκινήσεις κατά την εξέλιξη της ιστορίας παραμένουν το ίδιο έντονες. Σίγουρα, όσοι το είχαν παίξει στο PS3 θα πρέπει να το δοκιμάσουν χωρίς καμία επιφύλαξη, ενώ για τους νέους κατόχους PS4, που δεν είχαν την χαρά να το απολαύσουν την προηγούμενη γεννιά, η απόκτησή του αποτελεί μονόδρομο. Το μόνο “αγκάθι” είναι η σχετικά υψηλή τιμή του αυτή τη στιγμή, καθώς όσοι το έχουν ήδη παίξει δεν πρόκειται να προβούν εύκολα στην αγορά του.

Εδώ να τονίσουμε πως υπάρχει και σαν Bundle στην αγορά, μαζί με το εξίσου ενδιαφέρον και ποιοτικό Beyond Two Souls. Σε αυτή τη περίπτωση η αξία του πακέτου είναι ικανοποιητική καθώς μπορείτε να αποκτήσετε τα δύο δημιουργήματα της Quantic Dream στο PS4 σε τιμή χαμηλότερη ενός απλού παιχνιδιού. Εμείς πάντως σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να αγοράσετε το πακέτο και για συλλεκτικούς λόγους, αλλά και για την συνολική εμπειρία που θα αποκομήσετε παίζοντας τις Remastered εκδόσεις των Beyond Two Souls και Heavy Rain.