Impact Winter Preview
Previews

Impact Winter – Preview

Διαβάστε τις πρώτες μας εντυπώσεις από το Impact Winter, ένα μετα-αποκαλυπτικό Survival παιχνίδι που έρχεται πολύ σύντομα στο Steam

Τα τελευταία χρόνια τα Survival παιχνίδια έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία στην Gaming βιομηχανία. Το ένστικτο της επιβίωσης είναι κάτι που υπάρχει βαθιά μέσα σε κάθε έναν από εμάς, αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής το έχει «κρύψει» βαθιά μέσα μας. Βέβαια, δεν αποτελεί μυστικό πως η επιτυχία τηλεοπτικών σειρών όπως το The Walking Dead, αλλά και βιντεοπαιχνιδιών όπως το Ark, το The Forest και το Day Z, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση του Survival είδους. Κάπως έτσι φτάνουμε σήμερα σε ένα ακόμη παιχνίδι από την, το Impact Winter. Όπως θα διαπιστώσετε και σεις, δεν αποτελεί μία ανακύκλωση άλλων παιχνιδιών, αλλά αντιθέτως ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή και τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις πρώτες 3 ώρες του παιχνιδιού (6 in-game μέρες) και να σας μεταφέρουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις.

Ο κομήτης και ο ατελείωτος χειμώνας

Τα γεγονότα του Impact Winter διαδραματίζονται 8 χρόνια μετά το αποκαλυπτικό γεγονός με την ονομασία “The Catastrophe”. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του παιχνιδιού, βασισμένος σε μία αληθινή επιστημονική θεωρία, η πρόσκρουση ενός αστεροειδή στην Γη αφάνισε ένα μεγάλο κομμάτι του ανθρώπινου πληθυσμού και βύθισε τον πλανήτη στο σκοτάδι και μία νέα εποχή των παγετώνων. Η θεωρία του Impact Winter θέλει την στάχτη και τα απομεινάρια μίας πρόσκρουσης να καλύπτουν τον ουρανό για πολλά χρόνια, δημιουργώντας ένα πέπλο που αποκόπτει την ραδιενέργεια των ακτινών του ήλιου, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών ειδών πάνω από τον πλανήτη αλλά και θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Εμείς έχουμε τον ρόλο του Jacob Solomon, αρχηγού μίας ομάδας επιζώντων που ζει μέσα σε μία εκκλησία.

Impact Winter Preview

Η ομάδα αποτελείται από 4 επιζώντες, ο κάθε ένας με το δικό του ξεχωριστό υπόβαθρο και τη δική του ιστορία, που οι δυσκολίες των νέων συνθηκών ζωής τους οδήγησαν μαζί. Εκτός από τους ανθρώπους όμως, υπάρχει και το Ako-Light, ένα αιωρούμενο ρομπότ που θα σας συντροφεύσει στην περιπέτειά σας. Ξαφνικά, εντελώς απρόσμενα, το Ako-Light δέχθηκε ένα ηχογραφημένο μυστηριώδης μήνυμα, πως έρχεται βοήθεια σε 30 ημέρες. Άγνωστο από ποιον, γιατί και πως. Κάπως έτσι ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση έως ότου έρθει η βοήθεια και το ταξίδι σας ώστε να καταφέρετε να επιβιώσετε μέχρι τότε. Αν θέλετε τη δική μας γνώμη όμως, χωρίς να γνωρίζουμε τι γίνεται στο τέλος του παιχνιδιού, η πολυπόθητη βοήθεια δεν πρόκειται να έρθει ποτέ.  Όπως και να έχει όμως, εσείς έχετε να ακολουθήσετε το μονοπάτι της επιβίωσης, που μόνο εύκολο δεν είναι όπως θα δείτε παρακάτω.

Επιβίωση υπό αντίξοες συνθήκες

Η Preview έκδοση που δοκιμάσαμε ξεκινάει με τον Jacob να ξυπνάει μέσα στην εκκλησία που έχουν βρει καταφύγιο οι επιζώντες. Εκεί, το παιχνίδι ξεκινάει να σας εξηγεί κάποιες από τις βασικές λειτουργίες του παιχνιδιού και πως θα καταφέρετε να κρατήσετε τόσο τον εαυτό σας, όσο και τους επιζώντες ζωντανούς τις επόμενες 30 in-game ημέρες, που θεωρητικά μεταφράζονται σε 12-15 ώρες gameplay. Ένας αρκετά σεβαστός αριθμός, που θα σας επιτρέψει να βιώσετε την καταπληκτική ατμόσφαιρα του Impact Winter στο έπακρο. Ένα μελαγχολικό Soundtrack θα σας συνοδεύσει, δημιουργώντας έντονα συναισθήματα, ιδιαίτερα όταν θα εξερευνήσετε τον αχανή εγκαταλελειμμένο κόσμο του παιχνιδιού. Η Mojo Bones έχει κάνει περίφημη δουλειά στην απεικόνιση του Interface και όλων των λεπτομερών μηχανισμών του παιχνιδιού, που απαιτούν αρκετή σκέψη από τον παίκτη και κάποιες κρίσιμες αποφάσεις. Κανένα Playthrough δεν πρόκειται να είναι το ίδιο σύμφωνα με την εταιρεία. Κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του ιστορία όπως προαναφέραμε και σεις έχετε την επιλογή να την ακολουθήσετε παρέα με τον Jacob και το Ako-Light, παίρνοντας κάποιες σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν τα γεγονότα του παιχνιδιού.

Εσείς, καλείστε να διαχειριστείτε όλες τις προμήθειες που θα βρείτε διάσπαρτες και πολλές φορές κρυμμένες κάτω από τα χιόνια, καθώς κάθε μέλος της ομάδας των επιζώντων έχει ανάγκες που εσείς πρέπει να καλύψετε. Πρέπει να βρείτε τρόφιμα τα οποία μπορείτε να μαγειρέψετε για παραπάνω μπόνους, νερό, αλλά και να φροντίσετε πως κάθε μέλος θα έχει όλες τις ανάγκες του καλυμμένες, ακόμη και αυτή του ύπνου και της ξεκούρασης. Ο πιο σημαντικός όλων όμως, είναι το ρομπότ Ako-Light, που αποτελεί τον πιο σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της επιβίωσης. Μπορεί να σκανάρει το έδαφος για να βρει αντικείμενα κρυμμένα μέσα στο χιόνι και στον πάγο, δείχνει ένα μικρό ραντάρ που περιέχει τον χάρτη της περιοχής τριγύρω σας και όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που έχετε βρει. Γενικότερα, έχει πολλές χρήσιμες λειτουργικότητες, ενώ έχετε τη δυνατότητα να τον αναβαθμίσετε, αφού πρώτα βρείτε τα απαραίτητα εξαρτήματα. Το Crafting είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, καθώς σας επιτρέπει να δημιουργήσετε αντικείμενα, να μαγειρέψετε φαγητά που σας δίνουν περισσότερα μπόνους απ’ ότι καταναλώνοντας σκέτα τα υλικά και γενικότερα επιβραβεύει τη μεθοδικότητά σας στην εξερεύνηση.

Impact Winter

Η διαχείριση των προμηθειών και των υλικών που θα βρείτε διάσπαρτα στον κόσμο του Impact Winter, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία. Ο Jacob έχει περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο, τον οποίο όμως μπορείτε να αναβαθμίσετε. Το Inventory ακολουθεί την φιλοσοφία του Grid, δηλαδή κάθε αντικείμενο καταλαμβάνει έναν αριθμό από κουτάκια στο Inventory σας, οπότε πρέπει να διαχειριστείτε έξυπνα το πώς θα χωρέσετε όσα περισσότερα γίνεται μέσα εκεί. Φυσικά, στην εκκλησία υπάρχουν μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι για να αφήνετε τα πράγματα που βρίσκετε, ενώ πολλά από αυτά θα τα χρησιμοποιείται επί τόπου για τη δημιουργία νέων αντικειμένων ή την αναβάθμιση αυτών που έχετε και του Ako-Light. Το μόνο στοιχείο που μας προβλημάτισε, είναι τα πολλά μπρος πίσω που θα πρέπει να κάνετε ώστε είτε να προχωρήσετε την ιστορία των διάφορων χαρακτήρων του Impact Winter, είτε να επιστρέψετε τα αντικείμενα που έχετε συλλέξει. Την κατάσταση κάπως σώζουν οι σκηνές που μπορείτε να φτιάξετε σε σημεία που θέλετε, ώστε να μπορείτε να διανυκτερεύετε μακριά από την βάση σας.

Ευχάριστη έκπληξη που σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών

Το Impact Winter έχει καταφέρει να μας αφήσει αρκετά θετικές εντυπώσεις για όση ώρα μας επέτρεψε να ασχοληθούμε μαζί του η Preview έκδοση που μας παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Entertainment. Η Mojo Bones, έχει δημιουργήσει μία μοναδική ατμόσφαιρα, αποδεικνύοντας πως η top-down κάμερα μπορεί να λειτουργήσει άψογα σε παιχνίδι τέτοιου είδους. Ειδικά η γραφική απεικόνιση του κόσμου είναι φανταστική, με την παραμικρή λεπτομέρεια να απεικονίζεται πίστα, μέσω ενός ιδιαίτερου Art Design. Το gameplay, αν και φαινομενικά είναι απλό και βατό από όλους, έχει πολύ βάθος και η στρατηγική είναι κάτι που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία. Θα χρειαστείτε σχέδιο και την ικανότητα να διαχειριστείτε με επιτυχία τις προμήθειες και όλους τους χαρακτήρες σας. Αν και το Build που παίξαμε ήταν παλιό, δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα, εκτός από το mapping των κουμπιών του χειριστηρίου, γεγονός γνωστό στην Mojo Bones που σύμφωνα με την ίδια έχει αντιμετωπιστεί σε νεότερη έκδοση. Οι λάτρεις του Survival έχουν έναν ακόμη τίτλο να περιμένουν τις επόμενες ημέρες, που όπως φαίνεται έχει υψηλό replayability και μπορεί να τους απασχολήσει για πολλές ώρες. Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι τι εμπόδια θα μας περιμένουν στην τελική έκδοση, όταν θα πλησιάζουμε περισσότερο προς την «D-Day» και την ημέρα που θα φθάσει η υποτιθέμενη βοήθεια. Άραγε ο Jacob και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του θα σωθούν; Θα μάθουμε στις 23 Μαΐου όταν και κυκλοφορεί στο Steam, ενώ στις κονσόλες αναμένεται να εμφανιστεί αργότερα μέσα στο έτος σε ψηφιακή μορφή.