L.A. Noire
Reviews

L.A. Noire – Review

Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος με την HD επανέκδοση του L.A. Noire!

Το L.A. Noire ήταν μία από τις μεγάλες εκπλήξεις της προηγούμενης γενιάς, καταφέρνοντας να «μαγέψει» κριτικούς και gamers ανά την υφήλιο. Η φανταστική ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, σε συνδυασμό με τις καινοτόμες ιδέες που εισήγαγε στο gameplay ήταν ικανά για να οδηγήσουν σε περισσότερο από 5 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, σε όλες τις πλατφόρμες (PC, PS3 και Xbox 360). Γενικότερα, ακόμη και η ίδια η Take-Two Interactive θεωρεί πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό franchise της, αν και ο κύκλος ανάπτυξής του ήταν τεράστιος (7 χρόνια), προβληματικός και  ταυτόχρονα απαιτούσε και συνεχόμενη χρηματοδότηση. Η εταιρία ανάπτυξης του παιχνιδιού, Team Bondi, δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με την Rockstar, ενώ παράλληλα είχε κατηγορηθεί πολλάκις για εξοντωτικά ωράρια εργασίας που ξεπερνούσαν τις 100 ώρες την εβδομάδα, ενώ υπήρξαν και κατηγορίες για αθέτηση των συμβάσεων με τους εργαζομένους. Οι πληροφορίες θέλουν την ίδια την Rockstar να επεμβαίνει στα τελευταία 2 χρόνια ανάπτυξής του, με δικούς της Directors και developers να καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

L.A. Noire

Παρά τις αντίξοες συνθήκες όμως, οι Team Bondi και Rockstar κατάφεραν να προσφέρουν ένα πραγματικά ελκυστικό παιχνίδι, που με την ατμόσφαιρά του, το καινοτόμο gameplay και την noire αισθητική του, άφησε το στίγμα του στην προηγούμενη γενιά. Ένα στοιχείο που δείχνει τη δυναμική του franchise είναι πως η Take-Two, μετά την χρεωκοπία της Team Bondi, διατήρησε τα δικαιώματα του παιχνιδιού, αν και έκτοτε δεν είχαμε καμία πληροφορία για το μέλλον του κι αν θα κυκλοφορήσει κάποιο sequel. Αυτό άλλαξε πριν από μερικούς μήνες, όταν εντελώς απροσδόκητα η Take-Two αποκάλυψε πως το L.A. Noire θα κυκλοφορούσε ως HD remaster για PS4, Xbox One, Nintendo Switch αλλά και το HTC Vive για VR. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να επιστρέψουμε στο Los Angeles του 1947 και σας μεταφέρουμε αναλυτικά την άποψή μας για την remastered έκδοση του παιχνιδιού και κατά πόσο αυτή προσφέρει μία ικανοποιητική εμπειρία 6 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του.

Τζαζ, μυστήριο και ατμόσφαιρα σε… 4K!

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως όσοι περιμένουν κοσμοϊστορικές αλλαγές, μάλλον θα απογοητευτούν. Είναι ξεκάθαρα ένα HD Port, το οποίο όμως θα πρέπει να ομολογήσουμε πως είναι καλοφτιαγμένο και γενικότερα «αξίζει τα λεφτά του» όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη. Η εταιρία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του Port σε PS4, Xbox One και Nintendo Switch είναι η Virtuos, γνωστή κυρίως από τα αντίστοιχα Ports των Final Fantasy XII: The Zodiac Age και του Batman: Return to Arkham. Αυτή τη φορά ανέλαβε ένα ακόμη μεγαλύτερο project, καθώς εκτός από το HD Port για PS4 και Xbox One, έχουμε την έκδοση για το Nintendo Switch, η οποία υποστηρίζει όλες τις δυνατότητες της κονσόλας (motion controls, touchscreen και HD Rumble), αλλά και την αντίστοιχη VR έκδοση για το HTC Vive. Εμείς είχαμε την τύχη να το δοκιμάσουμε στο Xbox One X, με τον οπτικό τομέα να είναι σημαντικά βελτιωμένος στη νέα έκδοση.

Το L.A. Noire «τρέχει» νεράκι σε Native 4K και HDR, με τα textures και την εικόνα συνολικά να είναι «πεντακάθαρη».  Αν και ένα απλό Remaster, το παιχνίδι είναι ένα ακόμη τρανό παράδειγμα της επεξεργαστικής δύναμης του Xbox One X, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο τις δυνατότητες της κονσόλας. Οι φωτισμοί και η χρωματική παλέτα του παιχνιδιού έχουν αναβαθμιστεί αισθητά εξαιτίας του HDR, ενώ και το draw distance είναι αισθητά μεγαλύτερο. Το ευχάριστο είναι ότι αν και έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις στον οπτικό τομέα, η απόδοση του παιχνιδιού δεν έχει επηρεαστεί ούτε στο ελάχιστο και σε κανένα σημείο δεν είχαμε κάποιο σκαμπανέβασμα. Όσοι έχουν την νέα κονσόλα της Microsoft, αλλά δεν έχουν 4K τηλεόραση, δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν, καθώς μέσω του super-sampling και του αυξημένου anisotropic filtering,  θα επωφεληθούν κι αυτοί από τη δύναμη της κονσόλας.

L.A. Noire

Στο κομμάτι του gameplay, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπήρξε κάποια σημαντική διαφοροποίηση, καθώς το μόνο που άλλαξε είναι η ονομασία των τριών διαθέσιμων επιλογών που έχουν οι παίκτες κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Πλέον υπάρχουν τα Good Cop, Bad Cop και Accuse. Η πρώτη επιλογή σας πάει με τα «νερά» του μάρτυρα ή του υπόπτου, η δεύτερη ωθεί τον χαρακτήρα σας να πιέσει καταστάσεις, προσπαθώντας να παίξει με την ψυχολογία του μάρτυρα ή του υπόπτου, ώστε να τον αναγκάσει να ομολογήσει το έγκλημα ή να δώσει κάποια σημαντική πληροφορία. Τέλος το Accuse, όπως είναι εύκολα κατανοητό, σας δίνει τη δυνατότητα να κατηγορήσετε κάποιον, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να συνδέσετε τα διαθέσιμα στοιχεία και να επιχειρηματολογήσετε για ποιον λόγο είναι ένοχος. Η αλλαγή αυτή είχε ως σκοπό να κάνει πιο «ξεκάθαρες» τις επιλογές του παίκτη, σε αντίθεση με την αρχική έκδοση όπου πολλές φορές άλλο πράγμα θέλατε να κάνετε στην ουσία και σε άλλο πράγμα κατέληγε.

Η αλλαγή σε αυτές τις επιλογές έρχεται να «δέσει» αρμονικά με τα εκπληκτικά face animations του παιχνιδιού, τα οποία παραμένουν ρεαλιστικά και πειστικά, ακόμη και 6 χρόνια αργότερα και μετά από σημαντικές βελτιώσεις που έχουν γίνει στην Gaming βιομηχανία πάνω στον συγκεκριμένο τομέα. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στο L.A. Noire ονομάζεται MotionScan και μέσω 32 καμερών υψηλής ανάλυσης είχε γίνει capture στα πρόσωπα των ηθοποιών, καταγράφοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια στις εκφράσεις τους. Οι εκφράσεις των προσώπων παίζουν καίριο ρόλο στο gameplay του παιχνιδιού και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Η παραμικρή αντίδραση που θα έχει ο απέναντί σας στην ερώτηση που θα κάνετε, μπορεί να σας δώσει κάποιο hint για το πώς θα συνεχίσετε και πότε θα πιέσετε για απάντηση και πότε όχι. Συνολικά, το L.A. Noire διαχειρίζεται άψογα τις ανακρίσεις και το παιχνίδι των ερωτήσεων και όλες τις πιθανές διακλαδώσεις των διαλόγων. Κάθε λεπτομέρεια μετράει και κάθε στοιχείο μπορεί να αποδεχθεί καταλυτικό στην έκβαση της υπόθεσης.

L.A. Noire

Συνολικά, από άποψη περιεχομένου δεν υπάρχει κάποια προσθήκη, αλλά το ευχάριστο είναι πως το HD remaster περιλαμβάνει όλα τα DLC του παιχνιδιού που έχουν κυκλοφορήσει, όπως το The Naked City, A Slip of the Tongue, αλλά και αντικείμενα που μέχρι προηγουμένως ήταν αποκλειστικά για όσους είχαν προ-παραγγείλει το παιχνίδι. Η διάρκεια της κεντρικής ιστορίας είναι αρκετά ικανοποιητική, καθώς κυμαίνεται στις 20 ώρες, ενώ αν προσθέσουμε και τα διάφορα side quests και collectibles που υπάρχουν διάσπαρτα στο Los Angeles, τότε η συνολική διάρκεια του παιχνιδιού αυξάνεται κατά πολύ. Εξαρχής ήταν ικανοποιητικό ως πακέτο, οπότε η προσθήκη των DLC απλά ως θετικό θα μπορούσε να θεωρηθεί, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την αξία του.

Μία μοναδική εμπειρία

Όσοι από εσάς δεν είχατε ποτέ την ευκαιρία να το απολαύσετε στην προηγούμενη γενιά, τότε η remastered έκδοση του L.A. Noire είναι η κατάλληλη στιγμή για να ταξιδέψετε στον μεταπολεμικό κόσμο του Los Angeles και να πολεμήσετε το έγκλημα στους δρόμους της πόλης. Όσοι αγαπάτε τις γκανγκστερικές ταινίες εποχής, το μυστήριο και την τζαζ μουσική, τότε είναι σίγουρο πως θα περάσετε πολλές ευχάριστες ώρες με το παιχνίδι. Η προτεινόμενη τιμή λιανικής έχει οριστεί στα 39.99 στην Ελλάδα, οπότε αν και λιγάκι “αλμυρή”, δεν υπάρχουν και πολλές δικαιολογίες για όσους θέλουν να το αποκτήσουν. Ακολουθήστε τον Cole Phelps στα βήματά του ως αστυνομικός και γίνεται ο ντετέκτιβ που πάντα ονειρευόσασταν.