Matterfall
Reviews

Matterfall – Review

Διαβάστε την αναλυτική άποψη μας για το Matterfall, την νέα sci-fi αποκλειστικότητα του PS4, από τη Housemarque

Μία από τις κλασικές αγάπες όλου του gaming κοινού είναι τα 2D παιχνίδια, καθώς μέσω αυτών έγιναν τα πρώτα βήματα της βιομηχανίας και άνοιξε ο δρόμος για μία πολύ λαμπρή και εντυπωσιακή εποχή για την τέχνη αυτή. Λίγο πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη αγάπη έδειξε το κοινό για τα δισδιάστατα shooter – action games, μία κατηγορία παιχνιδιών που έχουν αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα του στην ιστορία των video-games. Φυσικά αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η τεχνολογία της εποχής δεν μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη παιχνιδιών με τρισδιάστατη μορφή ή άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία σήμερα θεωρούνται δεδομένα. Ωστόσο, η ανάπτυξη τέτοιων παιχνιδιών δεν έχει σταματήσει καθώς εταιρίες, όπως η Housemarque είναι εδώ για να μας υπενθυμίζουν και να αναβιώνουν αυτές τις εμπειρίες. Ο τρόπος για να το κάνει αυτό, η Φινλανδική developer εταιρία, δεν είναι άλλος από το σχεδιασμό τέτοιων παιχνιδιών.

Ένα από αυτά τα παιχνίδια είναι το Matterfall, το οποίο αποτελεί ένα νέο side-scrolling, shooter game, το οποίο αναπτύχθηκε από την Housemarque και εκδόθηκε από την Sony Interactive Entertainment. Ο συγκεκριμένος τίτλος κυκλοφόρησε στις 15 Αυγούστου 2017, αποκλειστικά για το PlayStation 4 και μας έφερε αναμνήσεις από κλασσικά side-scrolling παιχνίδια του παρελθόντος. Ωστόσο έχει  μία σαφώς σύγχρονη και sci-fi όψη και αρκετά πιο άμεσο  ύφος. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η παραπάνω εταιρία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη αρκετών δημοφιλών και αξιόλογων τίτλων, όπως είναι το Resogun, Dead Nation, αλλά και το Nex Machina, γεγονός που μας προϊδεάζει θετικά για την εμπειρία μας με το Matterfall.

Matterfall

Η αποστολή της Avalon Darrow

Μόλις γίνει εκκίνηση του παιχνιδιού, μας παρουσιάζεται ένα μικρής διάρκειας βίντεο το οποίο μας εξηγεί κάποια βασικά στοιχεία για την ιστορία του τίτλου. Το συγκεκριμένο βίντεο, ωστόσο, μας προβάλλεται κάθε φορά που εκκινούμε το παιχνίδι, γεγονός που ίσως να ενοχλήσει κάποιους. Καθώς όμως, η διάρκεια του είναι μικρή και δεν περιλαμβάνει βαρετές λεπτομέρειες για το σενάριο, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί κάποιο αξιοσημείωτο αρνητικό στοιχείο. Κατά τη διάρκεια του βίντεο ακούμε την αφήγηση, μέσω ενός πολύ πειστικού voice acting, από την κύρια πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού, η οποία είναι η Avalon Darrow. Αποστολή της, ως Freelancer, ή Fixer όπως την αποκαλούν, είναι να σώσει την ανθρωπότητα, η οποία βρίσκεται αιχμάλωτη των πολυάριθμων και επικίνδυνων ρομπότ. Όλο αυτό προκλήθηκε από την εξερεύνηση ενός εξωγήινου υλικού, η χρήση του οποίου ήταν υπέρ της ανθρωπότητας μέχρι την ανάπτυξη διάφορων όπλων από αυτό. Κατά αυτόν τον τρόπο η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, γεγονός που οδήγησε στην εκκένωση του πλανήτη Fortuna. Επομένως η τύχη του πλανήτη και των ανθρώπων βρίσκεται στα χέρια της Darrow, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει αμέτρητα εχθρικά ρομπότ, υπό διάφορες συνθήκες. Βέβαια, η παρουσία του σεναρίου είναι καθαρά τυπική καθώς καθ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, δεν μας επηρεάζει καθόλου και μόνο μέλημα μας είναι να επιβιώσουμε και να σκοτώσουμε τους εχθρούς μας, συναντώντας αμέτρητες εκρήξεις, σφαίρες και έντονα σκηνικά.

Το Gameplay και ο χειρισμός

Το gameplay είναι σχετικά εύκολο και στηρίζεται κυρίως στο μηχανισμό twin-sticks, καθώς με το αριστερό stick ο παίκτης χειρίζεται τις κινήσεις της ηρωίδας, ενώ με το δεξί στοχεύει και πυροβολεί. Η ιδιαίτερη ικανότητα της Avalon Darrow είναι το Dash, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, έχοντας ως αποτέλεσμα το σύντομης διάρκειας freezing των εχθρών, την απόκρουση πυρών αλλά και το πέρασμα μέσα από κάποιους συγκεκριμένους τοίχους. Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η χρήση του Matter Gun, με το οποίο μπορεί να απελευθερώνει τους ανθρώπους, αλλά και να πυροδοτεί τις βόμβες. Η επιλογή όμως, των πλήκτρων, η οποία δεν είναι από τις πιο κλασικές δυσχεραίνει το απροβλημάτιστο gameplay, καθώς πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να μπερδεύει τα πλήκτρα που έπρεπε να πατηθούν σε συνδυασμό με κάποια άλλα για την εκτέλεση μίας καίριας ενέργειας. Φυσικά, αυτό το στοιχείο μου κόστιζε ζωή, αλλά και χρόνο, ενώ παράλληλα θεωρώ ότι θα ενοχλήσει μεγάλη μερίδα του κοινού. Παίζοντας αρκετή ώρα όμως, ο παίκτης μπορεί να συνηθίσει τους χειρισμούς και να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του παιχνιδιού, πετυχαίνοντας εντυπωσιακά και εθιστικά αποτελέσματα, που θα τον βγάλουν από τη δύσκολη κατάσταση που προκαλούν οι αμέτρητοι εχθροί που θα εμφανίζονται συνεχώς στην οθόνη του. Το συνεχές spawning εχθρών καθώς προχωράει μέσα στην πίστα η ηρωίδα, απαιτεί τη συνεχή εγρήγορση του παίκτη ώστε να επιβιώσει και να τους νικήσει.  Εκτός από όλα τα παραπάνω, υπάρχουν τέσσερα έξτρα όπλα, τα οποία έχουν μοναδικά πυρά που αναμφίβολα θα βοηθήσουν πολλούς παίκτες, και γίνονται διαθέσιμα μέσω της απελευθέρωσης ανθρώπων. Επίσης, από αυτή την ενέργεια ο παίκτης λαμβάνει κάποιες αναβαθμίσεις για τα όπλα αλλά και τον χαρακτήρα τον ίδιο.

MatterfallΌπως είναι αναμενόμενο η πρωταγωνίστρια μας έχει μία μπάρα ζωής, η οποία μπορεί εύκολα να μηδενιστεί αν ο παίκτης δεν αποφεύγει τα εχθρικά πυρά. Σκοτώνοντας τους εχθρούς, ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που θα του δώσουν ζωή αλλά και ενέργεια. Συλλέγοντας επαρκή ενέργεια, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα περιορισμένης χρονικής διάρκειας special ability, σύμφωνα με το οποίο θα πυροβολείτε πολλαπλάσιες σφαίρες, ενώ παράλληλα ο χρόνος κυλάει πολύ πιο αργά. Η χρήση της συγκεκριμένης ικανότητας θα σας βοηθήσει σε πολλές δύσκολες καταστάσεις και ειδικά όταν πρόκειται για κάποιο boss.

Η διάρκεια του παιχνιδιού κυμαίνεται περίπου στις 3-4 ώρες, χρονικό διάστημα που θεωρείται γενικά μικρό για κάποιον τίτλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, με τον τερματισμό του παιχνιδιού να έχετε την επιθυμία να παίξετε περισσότερο. Η δυσκολία του παιχνιδιού σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να θεωρηθεί μικρή, αλλά ούτε και υπερβολικά μεγάλη. Είναι ένα γενικά μέτριο προς δύσκολο παιχνίδι, το οποίο ωστόσο σας παρέχει τη δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ τριών επιπέδων δυσκολίας, εύκολο, μέτριο και δύσκολο. Όπως είναι αναμενόμενο, προχωρώντας στα πλαίσια του παιχνιδιού η δυσκολία αυξάνεται από στάδιο σε στάδιο. Ιδιαίτερη μνεία, ωστόσο, αξίζει να κάνουμε στη μεγάλη και απότομη δυσκολία των bosses, και κυρίως του τελικού boss, το οποίο απαιτεί την αφιέρωση αρκετής ώρας και συγκέντρωσης ώστε να καταφέρετε να το κερδίσετε.

Εκρηκτική η όψη του τίτλου

Όλο το παιχνίδι αποτελείται από τρία κύρια στάδια (Fortuna City, Hydroponics και Matter Mines) τα οποία υποδιαιρούνται σε τρεις πίστες και περιλαμβάνουν ένα boss. Το level design είναι αρκετά όμορφο και δεν επαναλαμβάνεται, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει, τους λίγο πιο απαιτητικούς παίκτες. Το κάθε κύριο στάδιο έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο αμείωτο το ενδιαφέρον των παικτών. Γενικά, ο οπτικός τομέας του παιχνιδιού είναι πλούσιος και περιέχει πληθώρα χρωμάτων Οι συνεχείς εκρήξεις, οι πυροβολισμοί αλλά και τα διάφορα στοιχεία του περιβάλλοντος συμβάλλουν στο γέμισμα της οθόνης από έντονους χρωματισμούς και στοιχεία που αναμφίβολα δημιουργούν μία πολύ διαδραστική ατμόσφαιρα. Ο συγκεκριμένος τίτλος μάλιστα, είναι PS4 Pro enhanced, γεγονός που σημαίνει ότι τρέχοντας σε PS4 Pro σύστημα θα δείτε έναν βελτιωμένο και αρκετά ανώτερο οπτικό τομέα, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί με HDR.

Matterfall

Ο καλοσχεδιασμένος ήχος

Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα του παιχνιδιού, είναι και αυτός πολύ καλός. Καθόλη τη διάρκεια του Matterfall μας συνοδεύει μία πολύ ταιριαστή techno – διαστημική μουσική, η οποία μας κρατάει σε συνεχή εγρήγορση και μας εμπνέει ώστε να συνεχίσουμε να παίζουμε. Επίσης, οι ήχοι των εκρήξεων, των πυροβολισμών αλλά και των διάφορων όπλων είναι καλοσχεδιασμένοι και αρκετά ρεαλιστικοί, με αποτέλεσμα να μας εισάγουν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Ένα πολύ όμορφο, έξυπνο αλλά και πρακτικό χαρακτηριστικό είναι και η γυναικεία φωνή που ακούγεται από το χειριστήριο ανάλογα με την επιλογή special όπλου.

Οι τελικές εντυπώσεις

Συνοψίζοντας, το Matterfall αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο side-scrolling, sci-fi, shooterπαιχνίδι, μου γενικά μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και η σχέση ποιότητας-τιμής είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Σε αυτό συνέβαλλαν, ο πολύ καλός οπτικός και ηχητικός τομέας αλλά και ο γρήγορος ρυθμός του παιχνιδιού που δε αφήνει τον παίκτη να βαρεθεί ούτε λεπτό. Ωστόσο, κάποια αρνητικά στοιχεία , όπως ο σχετικά περίπλοκος χειρισμός αλλά και η πολύ μικρή διάρκεια επιδρούν αρνητικά στη συνολική εμπειρία που μας προσφέρει το νέο παιχνίδι της Housemarque. Γενικά, όμως το Matterfall μας αφήνει μία γλυκιά και πλούσια επίγευση και σίγουρα όσοι το παίξουν θα έχουν την επιθυμία να το ξαναπαίξουν.