NBA Playgrounds
Reviews

NBA Playgrounds – Review

Διαβάστε την άποψή μας για τον πνευματικό διάδοχο του NBA Jam, το NBA Playgrounds, που έρχεται για να «καρφώσει» τη διασκέδαση στην καθημερινότητά σας!

Το NBA Jam αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα Arcade παιχνίδια όλων των εποχών, απίστευτα διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους, όντας μεγάλη επιτυχία συνολικά. Για πολλά χρόνια όμως, δεν υπήρξε η συνέχεια που όλοι όσοι το λατρέψαμε αναμέναμε. Αυτό άλλαξε στα καλά του καθουμένου (κυριολεκτικά όμως), καθώς από το πουθενά και χωρίς να έχει ακουστεί τίποτα, η Saber Interactive ανακοίνωσε το NBA Playgrounds. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, στην ουσία αποτελούσε έναν πνευματικό διάδοχο του NBA Jam, διατηρώντας τόσο τον βασικό χειρισμό και στυλ, όσο και την γραφική απεικόνιση των παικτών. Ως μεγάλοι φαν του αυθεντικού, δεν θα μπορούσαμε να το παραλείψουμε! Πριν περάσουμε στην ανάλυση του παιχνιδιού, θα πρέπει να τονίσουμε πως το παιχνίδι μας δόθηκε για τους σκοπούς του Review από την Saber Interactive, την οποία και ευχαριστούμε πολύ.

Ατελείωτη διασκέδαση και φαντασμαγορικά καρφώματα

Το NBA Playgrounds αποκαλύφθηκε στις αρχές Απριλίου και κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 9 Μαΐου. Μέσα σε αυτό το διάστημα δεν καταφέραμε να μάθουμε πολλά για το παιχνίδι, πέραν κάποιων βασικών στοιχείων, οπότε ήμασταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι ως προς το τι μας περιμένει. Το ρόστερ του παιχνιδιού περιλαμβάνει πάνω από 250 αστέρες του NBA, ενώ σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, ακόμα περισσότεροι θα προστεθούν μελλοντικά, εντελώς δωρεάν. Προς μεγάλη μας απογοήτευση, στην αρχική λίστα δεν υπάρχει ο αγαπημένος μας Αντετοκούνμπο στους Bucks, γεγονός που μας άφησε μία πικρή γεύση καθώς είναι ένας από τους παίκτες που θέλαμε να δοκιμάσουμε περισσότερο. Ελπίζουμε όμως πως έστω και αργότερα, η Saber Interactive θα διορθώσει το σφάλμα της, καθώς υπάρχουν άλλοι κι άλλοι μέσα στο αρχικό ρόστερ, κι όχι ο πρωταγωνιστής των Bucks και μία από τις μεγάλες εκπλήξεις της χρονιάς στο NBA. Για να λέμε την αλήθεια όμως, οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες, καθώς συναντάμε και μεγάλα αστέρια του παρελθόντος, που είναι  θρύλοι του αθλήματος. Όμως, για να τους αποκτήσετε θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετές ώρες στο παιχνίδι, καθώς θα πρέπει να ανοίξετε σακουλάκια που τους περιέχουν σαν κάρτες.

NBA Playgrounds

Παίζοντας το παιχνίδι, ανεβαίνετε Level και ξεκλειδώνετε σακουλάκια, που περιέχουν 5 παίκτες το κάθε ένα. Υπάρχουν τα ασημένια σακουλάκια και τα χρυσά, με τη διαφορά τους να είναι στις πιθανότητες να σας τύχουν καλύτεροι παίκτες. Συγκεκριμένα, οι παίκτες έχουν χωριστεί σε Common, Rare, Epic και Legend, με τους καλύτερους να βρίσκονται στην τελευταία κατηγορία. Επιπρόσθετα, κάθε παίκτης έχει στατιστικά που ορίζουν την ικανότητα του στο γήπεδο. Συγκεκριμένα υπάρχουν κάποιες κατηγορίες όπως το Shoot, το Block, το 3-PT, το Dunk και το Steal μεταξύ άλλων, με την βαθμολόγηση να ξεκινάει από το 1 και να φθάνει έως το 10. Όσο υψηλότερη είναι σε κάθε στατιστικό, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ευστοχήσει σε ένα σου για παράδειγμα. Αν ανοίξετε σακουλάκι και αυτό περιλαμβάνει κάποιον παίκτη που ήδη έχετε, τότε λαμβάνετε επιπλέον XP για το συνολικό σας Level. Τα χρυσά σακουλάκια είναι πιο σπάνιο να τα αποκτήσετε όμως, καθώς εμείς μέχρι στιγμής λάβαμε 1 στην αρχή του παιχνιδιού και 1 για κάθε Tournament που ολοκληρώσαμε. Τα τουρνουά είναι ο τέλειος τρόπος για να μάθετε καλύτερα το παιχνίδι και να ξεκλειδώσετε νέους παίκτες και γήπεδα. Σε αντίθεση με το NBA Jam, θυμίζοντας περισσότερο NBA Street, το NBA Playgrounds σας μεταφέρει σε 8 «αλάνες» του κόσμου, σε τοποθεσίες όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Τόκιο.

Περνώντας στις 4 γραμμές του γηπέδου, το NBA Playgrounds ξεχωρίζει αμέσως για το ιδιαίτερα διασκεδαστικό gameplay. Φαινομενικά, ο οποιοσδήποτε μπορεί να το πιάσει στα χέρια του και να περάσει όμορφα μόνος του, αλλά ειδικά με την παρέα του. Εκεί οι κόντρες με τα καρφώματα και τις ντρίμπλες θα προκαλέσουν πολλά γέλια σε όλους και αμέσως θα φορτώσετε τον επόμενο αγώνα για να δείτε ποιος θα βγει νικητής. Συνολικά, η κάθε ομάδα έχει από 2 παίκτες, τους οποίους όμως δεν μπορείτε να αλλάξετε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι κανόνες του μπάσκετ που ξέρατε, θα πρέπει να τους ξεχάσετε αμέσως καθώς δεν ισχύει σχεδόν τίποτα. Φάουλ δεν υπάρχουν (οπότε και βολές), η μπάλα δεν βγαίνει ποτέ έξω και οι πόντοι κάθε καλαθιού είναι διαφορετικοί. Το παραδοσιακό μπάσκετ πάει για «βρούβες» και την θέση του παίρνει το μπάσκετ «του δρόμου» με ότι αυτό συνεπάγεται. Μπορείτε να σπρώξετε τους αντιπάλους σας για να πάρετε την μπάλα, να κάνετε μπρος – πίσω σε όλο το γήπεδο, να ντριμπλάρετε όσο θέλετε και γενικότερα ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι χρονικός. Στη διάθεσή σας έχετε 12 δευτερόλεπτα για να εκδηλώσετε επίθεση και σε περίπτωση που δεν το κάνετε, η επαναφορά της μπάλας γίνεται από την μέση του γηπέδου και από τον αντίπαλό σας.

Μεγάλο ρόλο στην απόδοση των παικτών, πέραν των ικανοτήτων σας προφανώς, παίζουν τα στατιστικά που αναφέραμε προηγουμένως. Ένας παίκτης με υψηλά ποσοστά ευστοχίας στα τρίποντα, έχει  περισσότερες πιθανότητες να σκοράρει έξω από την γραμμή των 6,75. Η βασική διαφορά που συναντήσαμε στο NBA Playgrounds, είναι πως πλέον σημαντικός παράγοντας ευστοχίας είναι ο συγχρονισμός σας με την κίνηση του παίκτη. Για παράδειγμα, σε ένα μακρινό σουτ, όταν σηκωθεί ο παίκτης θα πρέπει να αφήσετε το κουμπί την κατάλληλη στιγμή για να αυξήσετε τις πιθανότητες να ευστοχήσει. Αν το αφήσετε σε τέλειο χρόνο, τότε εκτός του γεγονότος πως το σουτ θα μπει από οποιαδήποτε θέση και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, θα μετρήσει και έναν επιπλέον πόντο. Η βαθμολόγηση των σουτ έχει ως 2 πόντους κάτω από τα καλάθι, 3 πόντους έξω από την γραμμή των 6,75, +1 πόντο αν το σουτ είναι Perfect και +1 πόντο το πρώτο καλάθι του αγώνα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ένα συγκεκριμένο Bonus του Lottery Pick, που διπλασιάζει τους πόντους των καρφωμάτων. Το Lottery Pick είναι μία μπλε μπάρα στην γωνία της οθόνης, η οποία γεμίζει ανάλογα με το τι κάνετε μέσα στο γήπεδο. Κλεψίματα, καλάθια και μπλοκ προσμετρούνται και την γεμίζουν, όμως αυξάνεται κατακόρυφα με καρφώματα και alley-oop. Όταν γεμίσει, τότε λαμβάνετε ένα τυχαίο μπόνους, όπως ατελείωτο Stamina, 100% επιτυχημένο σουτ ή x2 πόντους στα καρφώματα κτλ.

Το βασικό στοιχείο του gameplay όμως, δεν είναι άλλο από τα καρφώματα και τα alley-oop, με την Saber Interactive να έχει δώσει τα «ρέστα» της, με μία τεράστια ποικιλία από δεκάδες διαφορετικά καρφώματα. Για να καρφώσετε, το μόνο που πρέπει στην ουσία να κάνετε είναι να τρέξετε προς τη μπασκέτα και να κρατήσετε πατημένο το κουμπί του σουτ. Τότε ο παίκτης σας θα απογειωθεί και θα τελειώσει τη φάση με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα. Όσο πιο υψηλό βαθμό έχει στο Dunk, τόσο περισσότερα πιο επιτυχημένα καρφώματα μπορεί να κάνει. Για τα alley-oop, όσο κρατάτε την μπάλα θα πρέπει να πατήσετε συγκεκριμένο κουμπί για να πηδήξει ο άλλος παίκτης. Όταν το κάνει, πρέπει να του πετάξετε την πάσα την κατάλληλη στιγμή (ένας κίτρινος κύκλος από κάτω του) για να είναι πετυχημένο, ενώ πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να σας μπλοκάρει ο αντίπαλος. Για να καρφώσετε όμως, θα πρέπει να έχετε αρκετό Stamina, το οποίο εξαντλείται όταν τρέχετε. Άμα τελειώσει μπορείτε να κάνετε μόνο lay-up, ενώ και τα κλεψίματα σας δεν θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Το μεγάλο πρόβλημα που θεωρούμε πως χαλάει αρκετά την εμπειρία, είναι πως τα καρφώματα και τα layup, ακόμη κι αν είστε ξεμαρκάριστοι κάτω από την ρακέτα, θα πρέπει να είναι καλά συγχρονισμένα για να μπουν, αλλιώς ο παίκτης αστοχεί. Πρόκειται για κάτι που δεν υπήρχε στο NBA Jam και ενώ θεωρητικά προστέθηκε στο NBA Playgrounds για να δώσει μεγαλύτερο βάθος στο παιχνίδι, στην ουσία «χαλάει» την συνολική εμπειρία, δημιουργώντας εκνευρισμό.

Το Multiplayer των ελλείψεων

Ένα κομμάτι του παιχνιδιού που παρουσιάστηκε αρκετά λειψό στο λανσάρισμά του στην αγορά, είναι το Multiplayer. Δυστυχώς, η Saber Interactive θέλοντας να προλάβει τη νέα σεζόν του NBA αποφάσισε να κυκλοφορήσει νωρίτερα το παιχνίδι και στη συνέχεια να προσθέσει επιπλέον περιεχόμενο δωρεάν. Αυτή τη στιγμή, τα μόνα διαθέσιμα modes είναι το Ranked 1v1 στο Online Multiplayer, ενώ στο Single-player μπορείτε να παίξετε από 1v1 μέχρι 2v2. Πέραν του Arcade και των Tournaments, ακόμη δεν έχετε τη δυνατότητα ούτε να καλέσετε έναν φίλο σας για να παίξετε Online ένας εναντίον ενός, αλλά ούτε και να παίξετε μαζί ενάντια άλλων σε 2 εναντίον 2. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί πως όλα αυτά πρόκειται να προστεθούν με μελλοντικά updates, εντελώς δωρεάν, αλλά δεν παύει σε καμία περίπτωση να αποτελεί ένα μεγάλο μειονέκτημα του παιχνιδιού αυτή τη στιγμή. Πάντως ακόμη κι έτσι, αναλογιζόμενοι πάντα την τιμή και το γεγονός πως κάποια στιγμή θα προστεθούν στο παιχνίδι διάφορα νέα πραγματάκια, το NBA Playgrounds αξίζει την αναμονή.

Οι πανέμορφες καρικατούρες γεμάτες χρώματα

Ένας τομέας όπου η Saber Interactive τα πήγε περίφημα, είναι ο οπτικοακουστικός. Οι παίκτες αναπαραστώνται ως πανέμορφες καρικατούρες, γεμάτες χρώματα και ζωντάνια, ενώ γενικότερα το Art Design είναι πολύ ιδιαίτερο και προσεγμένο. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για έναν πραγματικό διάδοχο του NBA Jam, κι αυτό αντικατροπτίζεται και στον οπτικό τομέα, μοιάζοντας περισσότερο ως μία next-gen έκδοση του. Το NBA Playgrounds βαδίζει στα ίδια βήματα και στον σχολιασμό του παιχνιδιού, με τους σχολιαστές να προσφέρουν ατελείωτες στιγμές γέλιου με τις ατάκες τους. Η αλήθεια όμως είναι πως θα τους θέλαμε λίγο πιο ζωηρούς σε πολλά σημεία. Το Soundtrack ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, με ιδιαίτερα απολαυστικά τραγούδια “του δρόμου”. Πόλλα μπράβο στην Saber Interactive για τη δουλειά της και ελπίζουμε πως ο σχολιασμός θα εμπλουτιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η διασκέδαση στα καλύτερα της

Το NBA Playgrounds αποτελεί την τέλεια λύση για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, φορτώνοντας το παιχνίδι και αφιερώνοντας 1-2 ώρες κάθε μέρα, αν όχι παραπάνω. Το gameplay είναι τρομερά εθιστικό και διασκεδαστικό, αν και όπως αναφέραμε προηγουμένως, υπάρχουν κάποια μελανά σημεία, όπως το timing των καρφωμάτων και των layup. Δυστυχώς όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού είναι η έλλειψη περιεχομένου και συγκεκριμένα άλλων επιλογών σε Modes. Αν και πολλά από αυτά πρόκειται να προστεθούν δωρεάν στο άμεσο μέλλον, δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την απουσία τους από την αρχική έκδοση του τίτλου. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως πρόκειται για έναν Indie τίτλο στην ουσία, που κυκλοφορεί ψηφιακά έναντι μόλις 19.99 ευρώ. Παρά τα όποια προβλήματά του και τις όποιες ελλείψεις του, εμείς το συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους οπαδούς της “σπυριάρας” αλλά και των αθλητικών παιχνιδιών γενικότερα. Το μόνο σίγουρο είναι πως στο μέλλον πρόκειται να βελτιωθεί αισθητά και αν κάνετε λίγο υπομονή τότε σίγουρα θα σας δικαιολογήσει και το τελευταίο cent που θα ξοδέψετε.