No Man's Sky
Reviews

No Man’s Sky – Review

Διαβάστε την άποψή μας για το No Man’s Sky, τον επαναστατικό τίτλο της indie εταιρείας, Hello Games, που τάραξε τα νερά στην gaming σκηνή!

Η Hello Games υποσχέθηκε πολλά στους gamers όσον αφορά τον νέο survival τίτλο της, που λαμβάνει χώρα σε ένα αχανές, αλγοριθμικά δημιουργημένο, σύμπαν. Αντίθετα με ότι trailer και εικόνες είχαν διαρρεύσει πριν την επίσημη κυκλοφορία του, το No Man’s Sky δεν ικανοποίησε σχεδόν κανέναν που θέλει να αποκαλείται ‘gamer’. Είναι σαν τις ταινίες που το trailer αποτελείται από όλες τις σκηνές που αξίζει να δεις και όλη η υπόλοιπη ταινία είναι απλά “σάλτσες” για να ολοκληρωθούν οι 2 ώρες.

Για να μην βγάλουμε πολύ χολή από την αρχή, ας μάθουμε λίγες πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω παιχνίδι. Για πρώτη φορά είδαμε το No Man’s Sky κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της Sony, στην Ε3 2014. Πρόκειται για ένα indie, δράσης και περιπέτειας, survival παιχνίδι το οποίο αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από την Hello Games, για το PlayStation 4 και το PC, τον Αύγουστο του 2016.

Το ταξίδι για το κέντρο του γαλαξία ξεκινά!

Το No Man’s Sky δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ιστορία, αλλά στηρίζεται περισσότερο σε μονολόγους που υποτίθεται πως θα μας οδηγήσουν σε κάποια λογική πράξη, παρόλο που σχεδόν πάντα οι επιλογές που μας δίνονται στους διαλόγους είναι άσχετες με τις περιγραφές. Οι “διάλογοι” που αναπτύσσονται είναι συνήθως με ανθρωποειδή ή με Monoliths, δηλαδή πέτρες.

Το gameplay του στηρίζεται σε τέσσερα χαρακτηριστικά: την εξερεύνηση, την επιβίωση, την μάχη και την ανταλλαγή. Σαν παίκτης είσαι ελεύθερος να κινείσαι σε ένα, όπως προαναφέραμε, αλγοριθμικά δημιουργημένο ανοιχτό σύμπαν, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 18 τετράκις εκατομμύρια πλανήτες, που ο καθένας από αυτούς έχει την δική του χλωρίδα και πανίδα. Η πανίδα, η χλωρίδα και τα καιρικά φαινόμενα, διαφέρουν σε κάθε πλανήτη και απαιτούν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης.

Ο αγώνας για την επιβίωση

Στην κατοχή του ο παίκτης έχει ένα multi-tool, το οποίο χρησιμεύει στο να μαζεύει πρώτες ύλες, αλλά και για να αντιμετωπίζει τις διάφορες απειλές. Σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού θα χρειαστεί να αναπληρώσετε την ενέργεια της στολής σας, του σκάφους αλλά και του multi-tool. Τα βασικότερα υλικά μπορείτε να τα βρείτε σε οποιοδήποτε πλανήτη, αλλά για κάτι πιο ιδιαίτερο θα χρειαστεί πολύ περπάτημα.

Το πλουτώνιο είναι άκρως απαραίτητο για το laser όπλο, αφού αδειάζει πολύ γρήγορα. Το life support, που σου επιτρέπει να βρίσκεσαι για κάμποση ώρα σε κάθε πλανήτη, είναι βασικό και σε περίπτωση που επιθυμείτε να μείνετε λίγο παραπάνω σε κάποιον από αυτούς, θα χρειαστεί να αναζητήσετε Thamium9, Power Gel ή Power Canister.

Το inventory γεμίζει αρκετά γρήγορα και πρέπει κάθε φορά να πηγαίνετε στον διαστημικό σταθμό ώστε να αφήσετε ότι άχρηστο αντικείμενο έχετε εκείνη την στιγμή πάνω σας. Επίσης, ο χαρακτήρας του παιχνιδιού κινείται με απίστευτα αργές κινήσεις, ενώ στη διάθεσή σας έχετε ένα jetpack, με το οποίο μπορείτε να ανεβείτε σε ψηλά μέρη. Αν, όμως, κάνετε την απόπειρα να τρέξετε λίγο παραπάνω, το stamina πέφτει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα ο παίκτης να κουράζεται.

Από ένα σημείο και μετά, περίπου μετά από 2 ώρες παιχνιδιού, τα πήγαινε έλα για να βρεις υλικά και να επιδιορθώσεις το διαστημόπλοιό σου αλλά και διάφορες άλλες πρώτες ύλες, είναι κουραστικά. Γενικά, ότι κάνεις από την αρχή, θα χρειαστεί να το κάνεις ασταμάτητα για το υπόλοιπο του παιχνιδιού.  Εδώ, όμως, είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού. Ενώ κάποιος φαντάζεται ότι θα κάνει ένα σωρό πράγματα και θα ζήσει μια μεγάλη περιπέτεια, το μόνο που κάνει είναι να ψάχνει ατελείωτα για ύλες.

Το παιχνίδι έχει πολλές ελλείψεις, όπως για παράδειγμα tutorials, quests, σενάριο αλλά και μια σωστά δομημένη ιστορία. Βλέπεις πολλά και διαφορετικά ζώα με φτερά, κέρατα κτλ, αλλά ουσιαστικά είναι ένα αποκρουστικό αποτέλεσμα, αφού υπάρχουν αρκετά ζώα που έχουν αλλού την μύτη, αλλού τα χέρια και αλλού την ουρά τους.

Η μάχη αρχίζει!

Οι πρωταρχικοί ενθροί που θα συναντήσετε είναι τα sentinels, τα οποία είναι ιπτάμενα robots. Σε περίπτωση μιας λάθος κίνησης, τα sentinels θα επιτεθούν και θα πρέπει να τα εξολοθρέψετε γρήγορα γιατί αρκετές φορές ειδοποιούν και εμφανίζονται περισσότερα. Η άγρια πανίδα, από την άλλη, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Τα πλάσματα είναι αρκετές φορές εχθρικά χωρίς να τα προκαλέσετε και θα χρειαστεί να αμυνθείτε με το laser όπλο σας, αλλά και με το multi-tool, που όπως προαναφέραμε, χρησιμοποιείται και σαν όπλο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να σκανάρετε ότι βλέπετε μπροστά σας όσον αφορά την χλωρίδα και την πανίδα του κάθε πλανήτη. Σε περίπτωση που ανακαλύψετε κάτι πρώτοι, μπορείτε να το ονομάσετε και να το βλέπουν οι άλλοι παίκτες που θα το ανακαλύψουν αργότερα.

Οπτικοακουστική εμπειρία…

Το σίγουρο είναι πως μόλις ξεκινάς το παιχνίδι δεν σε ενοχλεί κάτι ιδιαίτερο. Τα γραφικά είναι αρκετά όμορφα και το gameplay είναι ικανοποιητικό. Το μόνο ίσως πράγμα που με ενόχλησε εμένα προσωπικά, είναι ο ήχος, ο οποίος είναι λίγο ανατριχιαστικός και επαναλαμβανόμενος.

Γενικά, όμως, ο κάθε πλανήτης χρησιμοποιεί τα δικά του μοναδικά χρώματα, με μια ιδιαίτερη κλίση προς το πορτοκαλί. Το περιβάλλον που διαχειρίζεται ο χρήστης δεν είναι τόσο καλό. Για παράδειγμα, το inventory έχει αρκετές ελλείψεις, έχει άσχημο interface και είναι λειτουργικά δύσκολο. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο frame rate, κυρίως κατά τη διάρκεια της απογείωσης του αεροσκάφους. Επίσης, αν καταστρέψετε τη βάση ενός πετρώματος, τότε αυτό δεν θα πέσει αλλά θα αιωρείται στον αέρα σαν να μην υπάρχει βαρύτητα.

Όσο αφορά τον ήχο, η μουσική είναι χαλαρή σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού. Οι ήχοι του αεροσκάφους είναι εντυπωσιακοί, ειδικά στο διάστημα. Το πιο εκνευριστικό και κουραστικό κομμάτι, όμως, είναι ο ήχος που ακούγεται από τη στολή, για παράδειγμα όταν υπάρχει κάποια βλάβη ή όταν η ενέργεια είναι χαμηλή και ο ήχος του laser όταν προσπαθούμε να σπάσουμε κάποιο βράχο.

Ο πικρός επίλογος

Το παιχνίδι έχει αρκετά μείον και το φταίξιμο βαραίνει εξ’ ολοκλήρου την εταιρεία. Άλλα είχαν υποσχεθεί στο ευρύ κοινό και άλλα τελικά τήρησαν. Για παράδειγμα, είχαν κάνει αναφορά για multiplayer, αλλά εν τέλει δεν το συμπεριέλαβαν. Όχι ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι χρειάζεται multiplayer, δεν υπάρχει περίπτωση να έβρισκες ούτε για αστείο κάποιον άλλον στο αχανές σύμπαν του No Man’s Sky, αλλά μόνοι τους το έλεγαν και είναι ένα από τα πολλά πράγματα που τελικά δεν τηρήθηκαν. Γενικότερα δημιουργήθηκε ένα hype χωρίς λόγο και ιδιαίτερη ουσία και ο κόσμος περίμενε πολλά, αλλά αρκετά γρήγορα ήρθε η απογοήτευση.

Ουσιαστικά αποτελεί έναν πολύ μέτριο indie, δράσης και περιπέτειας, survival τίτλο με όμορφα και εντυπωσιακά γραφικά, μέτριο, προς καλό, ήχο, αλλά και με ένα αρκετά κακό gameplay χωρίς κάποια ουσιώδη ιστορία. Η αρχική τιμή κυκλοφορίας του ήταν στα 59,99€, τιμή άκρως απαγορευτική γι αυτά που παρέχει, ενώ η τωρινή τιμή του είναι φυσιολογικό να έχει πέσει στα 39,99€, αλλά και πάλι θα το σκεφτεί πολύ κάποιος να το αποκτήσει.