PaRappa the Rapper Remastered
Reviews

PaRappa the Rapper Remastered – Review

Διαβάστε την άποψή μας για το PaRappa the Rapper Remastered, που έρχεται για να σας βάλει στο ρυθμό, να σας μάθει να ραπάρετε και να ξυπνήσει τις παιδικές σας αναμνήσεις!

Ο PaRappa πρωτοεμφανίστηκε πριν 20 χρόνια στο PlayStation και αμέσως έγινε μια από τις κλασικές του φιγούρες κερδίζοντας την αγάπη του κόσμου. Ο “ανθρωπόμορφος” αυτός σκύλος ήταν από τα πρώτα πράγματα που έρχονταν στο μυαλό όσων άκουγαν τη λέξη PlayStation. Έτσι, η Sony θέλησε να ξυπνήσει την νοσταλγία των παικτών, ανακοινώνοντας στην PlayStation Experience 2016, το remaster του επιτυχημένου τίτλου στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων.

O original τίτλος έκανε ντεμπούτο το Δεκέμβριο 1996 στην Ιαπωνία, ενώ ακολούθησε η κυκλοφορία του στην Ευρώπη και στην Αμερική εννιά μήνες αργότερα. Η κυκλοφορία του συνοδεύτηκε με διθυραμβικές κριτικές και πωλήσεις που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Αργότερα και συγκεκριμένα το 1998 το PaRappa the Rapper κέρδισε δύο πολύ σημαντικά βραβεία στην πρώτη ετήσια εκδήλωση Interactive Achievement Awards, το “Outstanding Achievement in Interactive Design” και το “Outstanding Achievement in Sound and Music”, ενώ ήταν υποψήφιο και στην κατηγορία “Interactive Title of the Year”. Η μεγαλύτερή του διάκριση όμως ήρθε όταν το Official UK PlayStation Magazine κατέταξε το παιχνίδι στην θέση των καλύτερων παιχνιδιών όλων των εποχών.

Τώρα, ο ρυθμός ανανεώθηκε, οι ρίμες φρεσκαρίστηκαν, ο PaRappa φόρεσε το χαρακτηριστικό του σκούφο και ήρθε στις κονσόλες μας με σκοπό να μας ξεσηκώσει. Σαφώς, πρόκειται για ένα remaster τίτλο, πράγμα που σημαίνει ότι το gameplay του δεν έχει αλλάξει δραματικά, παρ’ όλα αυτά οι βελτιώσεις που έχει δεχτεί είναι εμφανείς. Το PaRappa the Rapper Remastered διαθέτει πλέον νέα υψηλής ανάλυσης γραφικά έως 4K, υψηλότερη ποιότητα ήχου επιπέδου CD, καθώς και υποστήριξη δόνησης και trophies.

«I gotta believe…»

Ο PaRappa είναι ένας διαφορετικός σκύλος-ράπερ που τρέφει αισθήματα για την αγαπημένη του λουλουδένια Sunny Funny. Για να την κερδίσει πρέπει να βρει το ρυθμό που κρύβει μέσα του και να τραγουδήσει τις καλύτερές του ρίμες κατατροπώνοντας τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του, τον Joe Chin.

Η παρέα του PaRappa και της Sunny θα βρεθούν μπροστά σε μια σειρά από ατυχίες-αστοχίες και ο PaRappa θα αναγκαστεί να βρει μια λύση. Ωστόσο, αυτός που φαίνεται να έχει τις απαντήσεις για όλα τα προβλήματα τους είναι ο Joe Chin. Ο Joe Chin είναι ένας πλούσιος σκύλος, που προσπαθεί να “κλέψει” την καρδιά της Sunny θαμπώνοντάς την με το ακριβό του αμάξι και τη δύναμή του. Έτσι, ο PaRappa θα προσπαθήσει να μιμηθεί τον ανταγωνιστή του ξεκινώντας μαθήματα καράτε, οδήγησης, μαγειρικής προκειμένου να εντυπωσιάσει την αγαπημένη του. Με αυτό τον τρόπο ξεκινούν οι περιπέτειες του αξιαγάπητου σκύλου, ο οποίος θα πρέπει να έχει αυτοεκτίμηση και να ραπάρει με κεντρικό slogun “I gotta believe“.

«Kick, punch, it’s all in the mind»

Το gameplay του single-player rhythm παιχνιδιού PaRappa the Rapper Remastered είναι ταυτόχρονα απλό στην κατανόηση, αλλά και απαιτητικό όσον αφορά το timing. Οι παίκτες καλούνται να ραπάρουν στο ρυθμό που δίνουν οι υπόλοιποι χαρακτήρες, επαναλαμβάνοντας συνήθως τα λόγια τους.

Προκειμένου να γίνετε οι καλύτεροι ράπερ, θα πρέπει να αποδείξετε ότι είστε έτοιμοι για όλα σε μια σειρά από μάχες-ραπ μαζί με φίλους και δασκάλους του PaRappa. Έτσι στην πρώτη πίστα θα κληθείτε να ραπάρετε ρυθμικά στις κινήσεις καράτε που θα σας μάθει ο Chop Chop Master Onion, ενώ στην δεύτερη πίστα η Prince Fleaswallow θα σας μάθει να οδηγείτε “ρυθμικά”. Η φιλοσοφία αυτή συνεχίζεται μέχρι την έκτη πίστα του παιχνιδιού, όπου θα δώσετε την τελική συναυλία με όλους του δασκάλους στην σκηνή και θα χρειαστεί να καταπλήξετε τα πλήθη προκειμένου να τερματίσετε το παιχνίδι.

Οι ευχάριστες αναμνήσεις ξυπνούν

Στην προσπάθειά σας αυτή θα χρειαστεί να πατήσετε ακολουθίες από έξι κουμπιά του DualShock που θα εμφανίζονται στη οθόνη σας. Η ακολουθία των κουμπιών θα πρέπει να πατηθεί στο σωστό timing, πράγμα που δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο ακούγεται καθώς η δυσκολία είναι αυξανόμενη. Το κάθε μάθημα του PaRappa χωρίζεται σε 4 βασικές ενότητες, με την τελευταία να παρουσιάζει και την μεγαλύτερη δυσκολία.

Όσο εσείς πατάτε τα κουμπιά, θα βλέπετε στο δεξί μέρος της οθόνης σας το σύστημα αξιολόγησης της επίδοσής σας, U Raping meter, το οποίο μπορεί να ποικίλει από Cool (που είναι η καλύτερη), Good, Bad, μέχρι και Awful (που είναι η χειρότερη). Σε περίπτωση που τα πηγαίνετε τέλεια, τότε ο δάσκαλός σας θα σταματήσει το μάθημα, δίνοντάς σας τα εύσημα και θα σας αφήσει να ραπάρετε σε freestyle, επιτρέποντάς σας να μαζέψετε πολλούς πόντους. Αντιθέτως, αν δεν πατάτε τα κουμπιά σωστά για ένα μεγάλο διάστημα, το μάθημα θα σταματήσει και θα υποχρεωθείτε να το ξεκινήσετε εκ νέου.

Η νοσταλγία ίσως μείνει νοσταλγία

Τα τραγούδια του PaRappa the Rapper Remastered είναι τόσο διασκεδαστικά και πρωτότυπα, ικανά να ξυπνήσουν αναμνήσεις που ήταν καλά κρυμμένες για 20 χρόνια, ενώ δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν “πιάσετε” τον εαυτό σας να τα σιγοτραγουδάει σε ανύποπτο χρόνο. Τα γραφικά του παιχνιδιού παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση και έτσι μπορείτε να απολαύσετε τον αξιαγάπητο σκύλο να ραπάρει σε μια πανδαισία χρωμάτων που μόνο ευχαρίστηση μπορεί να σας προσφέρει. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δυστυχώς τα cutscenes δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με αποτέλεσμα να παραμένουν ίδια, πράγμα που ίσως ξενίσει αρκετούς.

Το PaRappa the Rapper Remastered αποτελεί μια επανέκδοση του παλιού πρωτότυπου rhythm game που έφερε επανάσταση στο PS1 και αν δεν είστε εξοικειωμένοι με παρόμοιους τίτλους θα δυσκολευτείτε αρκετά. Ωστόσο, σε αντίθετη περίπτωση δεν θα σας πάρει πάνω από μια ώρα για να τελειώσετε το παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια του gameplay θα δείτε ότι οι πόντοι που μαζεύετε δεν θα μετρήσουν ιδιαίτερα και εδώ ίσως να μπορούσε να υπάρξει βελτίωση, αν οι πόντοι αποθηκεύονταν σε ένα online leaderboard που θα μπορούσε να κρατήσει τόσο το ενδιαφέρον σας, όσο και τον ανταγωνισμό μεταξύ των παικτών σε υψηλό επίπεδο. Έτσι, προκειμένου να μπορέσετε να βρείτε κάτι να σας “κρατήσει” στο παιχνίδι ίσως στραφείτε στο trophy collection προκειμένου να κάνετε Platinum το παιχνίδι, πράγμα που σίγουρα θα σας δυσκολέψει, αλλά θα ανανεώσει και το ενδιαφέρον σας για τον τίτλο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται ο προβληματισμός για το αν τελικά αξίζει τόσο την προσμονή όσο και τα λεφτά που απαιτεί αν αναλογιστεί κανείς ότι ουσιαστικά πρόκειται για έξι πίστες.