Ratchet & Clank
Reviews

Ratchet & Clank – Review

Διαβάστε την άποψή μας για το Ratchet & Clank, τον re-imagining τίτλο από την Insomniac Games που στιγμάτισε τα παιδικά μας χρόνια!

Μετά το πέρασμα 15 χρόνων, η Insomniac Games θέλησε να επαναφέρει την αγάπη του κόσμου για τους Ratchet and Clank με ένα remaster στο PlayStation 4. Η πρώτη επαφή, των περισσότερων από εμάς, με τον εν λόγω τίτλο έγινε το 2002, την χρυσή εποχή του PlayStation 2, όπου με την αρχική τους εμφάνιση οι αξιαγάπητοι πρωταγωνιστές Ratchet και Clank κέρδισαν τόσο τους μικρούς, όσο και τους μεγαλύτερης ηλικίας, gamers.

Πρόκειται για ένα 3d platformer παιχνίδι με στοιχεία shooter, με main quests αλλά και ορισμένα optionals, δημιούργημα όπως προαναφέραμε, της Insomniac Games σε συνεργασία με την Sony Interactive Entertainment. Είναι ένα re-imagining του αρχικού παιχνιδιού της σειράς. Αρχικά, ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στο PlayStation 4 το 2015, αλλά λόγω μιας μικρής καθυστέρησης στο παιχνίδι και στην ομώνυμη ταινία, εν τέλει κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2016 με σκοπό να δώσει και λίγο hype στην μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη.

Η ιστορία των δύο φίλων ξεκινά…

Η Insomniac έχει διατηρήσει το χιούμορ της όσον αφορά τους διαλόγους και πολλές φορές γίνονται αναφορές στα social media αλλά και στην ταινία. Το παιχνίδι είναι βασισμένο στην ταινία που αφορά το πρώτο παιχνίδι της σειράς, με τα περισσότερα από τα cut scenes να προέρχονται από την ταινία, ενώ έχουν προστεθεί νέοι χαρακτήρες όπως οι Galactic Rangers, όπου πρόκειται για μια ομάδα ηρώων με αρχηγό τον Captain Qwark, που ο Ratchet είχε σαν όνειρό του να γίνει μέλος της.

Οι κύριοι χαρακτήρες, όμως, είναι ο Ratchet, ένα Lombax μηχανικός από τον πλανήτη Veldin και ο μικρός του φίλος, Clank, ένα ρομποτάκι που δημιουργήθηκε από κάποια δυσλειτουργία του συστήματος, με αποτέλεσμα να θέλουν να τον καταστρέψουν. Οι δύο ήρωες θα συναντηθούν τυχαία μετά από την περίεργη προσγείωση του Clank, στον πλανήτη που βρισκόταν ο Ratchet και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν το σύμπαν από την απειλή του Chairman Drek, ο οποίος έχει βάλει σαν σκοπό να καταστρέψει όλους τους πλανήτες προκειμένου να δημιουργήσει έναν καινούργιο, τον κατά τα λεγόμενά του, “τέλειο πλανήτη”.

Ratchet and Clank

Διαγαλαξιακές περιπέτειες

Σαν παίκτης θα μπορείτε να χειριστείτε τον Ratchet για το κύριο story του παιχνιδιού, με εξαίρεση μερικές συγκεκριμένες αποστολές όπου παίρνετε την θέση του Clank. Γενικά, σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του παιχνιδιού, ο Clank βρίσκεται μόνιμα στην πλάτη σας σαν ένα σακίδιο και χρησιμοποιείται για να σας παρέχει άλματα, την δυνατότητα να αιωρείστε ή να κάνετε καταδύσεις, αλλά και διάφορες άλλες αναβαθμίσεις.

Οι αναβαθμίσεις και τα gadgets που θα έχετε στην διάθεσή σας μπορούν να αποκτηθούν καθώς προχωράτε την ιστορία του παιχνιδιού. Μερικές φορές είναι αναγκιαίο να αφήσετε κάποια quests από μερικούς πλανήτες λόγω του ότι χρειάζεστε αναβαθμίσεις που υπάρχουν σε επόμενους, όπως για παράδειγμα ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος ώστε να κάνετε καταδύσεις χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με την αναπνοή σας. Ο Clank δεν έχει στην διάθεσή του κάποια όπλα, απλά χτυπάει τους εχθρούς με melee επίθεση, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του gameplay που αφορά το μικρό ρομποτάκι είναι για να λύνετε γρίφους.

Ο χειρισμός είναι πολύ απλός, ενώ η χρήση των διάφορων gadgets που έχουμε αποκτήσει είναι εύκολη και αν συνηθίσετε το gameplay, γίνεται αστραπιαία. Τα άλματα αλλά και η χρήση των όπλων δεν είναι κάτι δύσκολο με αποτέλεσμα οι μάχες να είναι εντυπωσιακές και να μην σε εκνευρίζουν. Εκτός, βέβαια, αν δεν έχετε μάθει να χάνετε. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία, καθώς αρκετές φορές, ειδικά αν κάνετε μια λάθος κίνηση, υπάρχει η περίπτωση να πεθάνετε χωρίς, βέβαια, κάποια ποινή.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο του gameplay είναι πως μπορείτε να καταστρέψετε σχεδόν ότι βλέπετε, με αποτέλεσμα να αποκτάτε τα bolts με τα οποία είτε γεμίζετε life και ammo, είτε αγοράζετε τα επόμενα όπλα σας. Υπάρχουν δύο καρτέλες όπλων, με την αλλαγή τους να γίνεται εύκολα και γρήγορα, με την χρήση των L1 και R1.

Τα όπλα, πλέον, αναβαθμίζονται κατά την διάρκεια που τα χρησιμοποιούμε, ενώ για παραπάνω αναβάθμιση στις ικανότητες των όπλων μας θα πρέπει να βρούμε τα σπάνια Raritanium.

Μιας και αναφερθήκαμε στα collectibles, υπάρχουν οι χρυσές βίδες (Golden Bolts) που ξεκλειδώνουν διάφορα extras τα οποία βρίσκονται στα options, όπως φίλτρα για την οθόνη σας, skins για τον παίκτη σας, αλλά και για το αεροσκάφος σας. Σκοτώνοντας εχθρούς μπορείτε να αποκτήσετε κάρτες για να ολοκληρώσετε την συλλογή σας ώστε να ξεκλειδωθούν αναβαθμίσεις στα όπλα. Οι συγκεκριμένες κάρτες βρίσκονται επίσης και κρυμμένες στο περιβάλλον του παιχνιδιού, ενώ αποκτώντας όλες τις κάρτες R.Y.N.O. και δίνοντάς τες σε έναν τύπο στον πλανήτη Rilgar, έχετε την δυνατότητα να αποκτήσετε το σπάνιο όπλο R.Y.N.O..

Το μόνο αρνητικό που μπορεί κανείς να βρει για το gameplay του Ratchet και Clank είναι πως δεν υπάρχει κάποιο Co-Op με split-screen. Όσοι δηλαδή είναι fans των Co-Op παιχνιδιών και τους αρέσει πολύ να παίζουν με παρέα, τότε λογικό είναι να τους δυσαρεστήσει η έλλειψη του συγκεκριμένου feature.

Τα “μαγικά” της Insomniac

Το οπτικοακουστικό κομμάτι του παιχνιδιού είναι πραγματικά απίστευτο και σου αφήνει μια εντύπωση πως βλέπεις μια animated ταινία. Η μουσική και το soundtrack που σε ακολουθούν σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, είναι μαγευτικά με αποτέλεσμα να παίζεις τον αγαπημένο σου τίτλο ευχάριστα και χωρίς να σου προκαλεί νεύρα ή και πονοκέφαλο. Η φιγούρα των Ratchet και Clank, αλλά και οι λεπτομέρειες στο περιβάλλον, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα απίστευτα εξωπραγματικό, λαμβάνοντας υπόψιν, όπως προαναφέραμε, ότι οι περισσότερες κομμένες σκηνές προέρχονται από την ταινία, που αν δεν την έχετε δει ακόμα, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το κάνετε άμεσα!

Το παιχνίδι ‘τρέχει’ στα 1080p, ενώ το frame rate, ακόμα και στα πιο δύσκολα, φαινομενικά, σημεία του παιχνιδιού, είναι στα 30fps. Τα bugs δεν λείπουν, αλλά είναι ελάχιστα και δεν θα σας ενοχλήσουν καθόλου ώστε να απολαύσετε έναν από τους καλύτερους animated τίτλους του 2016.

Η διάρκεια που θα ικανοποιήσει τα θέλω σας

Η διάρκεια είναι ικανοποιητική καθώς όσοι δεν είναι ευχαριστημένοι με την βασική διάρκεια, όταν το τερματίσετε ανοίγει το Challenge Mode όπου μπορείτε να συνεχίσετε το παιχνίδι. Ο τίτλος τερματίζεται περίπου στις 10-11 ώρες, ενώ αν θέλετε, όπως εγώ, να κάνετε collect όλα τα objectives, να αναβαθμίσετε μερικά από τα όπλα σας, γιατί όλα είναι αδύνατο τουλάχιστον στην βασική διάρκεια, ή και να μαζέψετε τις συλλογές των καρτών, θα χρειαστείτε περίπου 15 ώρες. Αν ασχοληθείτε, βέβαια, και με το challenge mode, θα χρειαστείτε περίπου 26-27 ώρες ώστε να τερματίσετε όλα τα όπλα σας και γενικά όλα τα collectibles.

Τέλος, κατά την προσωπική μου άποψη, το Ratchet & Clank είναι, όπως προείπα, ένα από τα καλύτερα animated παιχνίδια του 2016, αν όχι των τελευταίων ετών. Η τιμή του αυτή τη στιγμή στο PlayStation Store είναι 34,99€, ενώ μπορείτε να το βρείτε στα μαγαζιά περίπου 10€ κάτω και πρόκειται για έναν, χωρίς αμφισβήτηση, value for money τίτλο από την Insomniac Games.