Realm of the Wood Elves
PC

Total War: Warhammer – Realm of the Wood Elves DLC – Review

Τα Wood Elves έρχονται στον κόσμο του Total War: Warhammer! Διαβάστε την άποψή μας για το Realm of the Wood Elves DLC!

Τα Wood Elves, γνωστά και ως Ardai, είναι η δεύτερη επί πληρωμή φυλή που προστέθηκε στο Total War: Warhammer, μετά τους Beastmen και πριν την Bretonnia, η οποία όμως προστέθηκε εντελώς δωρεάν σε όλους. Σίγουρα, τα ξωτικά του Athel Loren είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες φυλές του σύμπαντος του Warhammer, οπότε η κυκλοφορία του Realm of the Wood Elves. Η ποικιλομορφία του ρόστερ τους, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της φυλής, τους κάνουν μία τρομερή επιλογή για το Warhammer. Πριν καν μπούμε στη διαδικασία να εξηγήσουμε το πώς περίπου λειτουργούν στο παιχνίδι και το τι έχει να προσφέρει συνολικά το DLC, θα ξεκαθαρίσουμε το εξής. Η τιμή του DLC είναι ΤΕΛΕΙΩΣ μη ρεαλιστική. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο Steam στην τιμή των 17,49(!!!) ευρώ, όταν ολόκληρο το παιχνίδι στην ελληνική αγορά κοστίζει μόλις 30. Μία φυλή δηλαδή κοστολογείται με πάνω από το 50% της αξίας του βασικού παιχνιδιού, το οποίο περιλαμβάνει 6 φυλές, συμπεριλαμβανομένων των Chaos και της Bretonnia, έχοντας συνολικά περισσότερους από 10 Legendary Lords. Δυστυχώς, η τιμολόγηση του προϊόντος από την Sega ή την Creative Assembly (αν και πιστεύουμε πως ευθύνεται η πρώτη), είναι τελείως δυσανάλογη με την πραγματική αξία του περιεχομένου.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ποιοτικό το περιεχόμενο. Αντιθέτως, η Creative Assembly έχει δημιουργήσει τα Wood Elves με τεράστια προσοχή στην λεπτομέρεια και την πιστότητα ως προς το tabletop. Έχουν τον δικό τους μοναδικό μηχανισμό στο Campaign, ένα μεγάλο ρόστερ με ποικιλία μονάδων, ένα ενδιαφέρον mini-campaign και φυσικά τους Treemen (Ents για όσους γνωρίζουν από Άρχοντα των Δαχτυλιδιών). Όμως, δεν είναι τα μόνα στοιχεία που επιδεικνύουν την αγάπη των developers για την φυλή, όταν τη δημιουργούσαν. Παρακάτω, θα αναφερθούμε αναλυτικά στο πως συμπεριφέρονται τα Wood Elves στο Campaign, τι πρέπει να προσέξουν όσοι τους αποκτήσουν και όλες τις ιδιαιτερότητες της φυλής.

Οι Legendary Lords

Στο πρώτο στοιχείο που θα αναφερθούμε είναι οι Legendary Lords του The Realm of the Wood Elves. Ο πρώτος είναι ο Orion, ο αθάνατος ημίθεος-βασιλιάς των Ξωτικών και του Athel Loren. Κάθε χειμώνα καίγεται και πέφτει σε λήθαργο, αλλά κάθε άνοιξη, με την θυσία ενός ευγενούς Ξωτικού, επιστρέφει στη ζωή, έτοιμος να ηγηθεί του στρατού του Athel Loren. Το κάλεσμα του ημίθεου-βασιλιά δεν μπορεί να αρνηθεί κανένα ξωτικό, με τα ένστικτά τους να αναζητούν την ένταση του κυνηγιού και το αίμα των εχθρών τους. Ο Orion είναι κυρίως ένα melee πολεμιστής, αλλά μπορεί να κάνει σημαντική ζημιά με το δόρυ του. Γενικότερα, τόσο το skill tree του, όσο και οι μαγείες του, είναι ιδιαίτερες και ξεχωριστές προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία όταν τον επιλέξετε ως Legendary Lord.

Ο δεύτερος Legendary Lord είναι ο Durthu, ο αρχαιότερος των Treemen του Athel Loren. Αν και αρχικά ήταν μία φιλήσυχη οντότητα, που συνέδεσε τα πνεύματα του δάσους με τα Wood Elves, στην πορεία άλλαξε, αγριεμένος από τις αιματηρές επιδρομές παρείσακτων στα δάση του Athel Loren, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών άλλων Treemen. Πλέον, θεωρεί τα Wood Elves ως υπεύθυνα για πολλές από τις καταστροφές που τους βρήκαν, όντας απλώς σύμμαχοι με έναν κοινό σκοπό. Είναι ιδιαίτερα δυνατός στην μάχη, χρησιμοποιώντας και το Lore of the Beasts.

Η εποχή των αποκαλύψεων

Μαζί με την φυλή των Wood Elves, το Realm of the Wood Elves περιλαμβάνει και ένα short Campaign, το Season of Revelations. Εκεί, ο χάρτης είναι επικεντρωμένος στο Athel Loren και τις γύρω περιοχές και το main objective είναι να ενώσετε όλες τις φατρίες των Ξωτικών αλλά και να αναβαθμίσετε το Oak of Ages, το κέντρο της ζωής των Wood Elves. Βέβαια, στο μονοπάτι σας θα βρείτε πολλά εμπόδια, καθώς αρκετές φατρίες βρίσκονται σε εχθροπραξίες, ενώ η μεγαλύτερη απειλή είναι αυτή των Beastmen, οι οποίοι παραμονεύουν έξω από το Athel Loren, έτοιμοι να επιτεθούν ανά πάσα στιγμή με τις ορδές τους.

Τα Wood Elves στο Grand Campaign

Οι Ardai προστατεύουν με πάθος και αυτοθυσία το ιερό δάσος του Athel Loren, αλλά πάντα είναι έτοιμοι για το μεγάλο κυνήγι. Τα Ξωτικά είναι η μόνη φυλή που μπορεί να κατακτήσει παντός είδους οικισμούς στο Campaign, με απώτερο σκοπό την συλλογή του Amber. Το Amber είναι μία πρώτη ύλη διαθέσιμη αποκλειστικά στα Wood Elves, που συλλέγεται κυρίως από την κατάκτηση άλλων οικισμών. Η χρησιμότητά τους; Στρατολόγηση κάποιων Elite μονάδων, ξεκλείδωμα νέων τεχνολογιών και η αναβάθμιση του Oak of Ages. Εδώ, πρέπει να τονίσουμε πως τα Wood Elves μπορούν να κερδίσουν το Campaign αναβαθμίζοντας το Oak of Ages στο 5 tier. Είναι το πρώτο Wonder ως προϋπόθεση νίκης και γενικότερα θα σας έχει μονίμως σε δίλημμα για το πώς θα πρέπει να ξοδέψετε τα Amber σας, γιατί δεν είναι άπειρα. Ο συνολικός αριθμός τους συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των Settlements που υπάρχουν στον χάρτη.

Η δομή του ρόστερ τους είναι βασισμένη στην δεξιοτεχνία των μονάδων τους στην μάχη, όντας ολιγάριθμοι αλλά στυγνοί «δολοφόνοι». Άριστοι χειριστές των τόξων, σε τέτοιο βαθμό που κάποιες μονάδες τοξοτών μπορούν να αμολούν ομοβροντίες βελών ενώ κινούνται. Η κυρίως στρατηγική τους είναι να χτυπήσουν αστραπιαία τον εχθρό, προκαλώντας σύγχυση στην παράταξή του. Βέβαια, η αδυναμία τους βρίσκεται στο γεγονός πως υστερούν σημαντικά σε θωράκιση, με αποτέλεσμα οι πιο ισχυρές μονάδες των άλλων φυλών, που είναι πιο ανθεκτικές με περισσότερους πόντους ζωής, να τους δημιουργούν «πονοκέφαλο». Ένας καλός Wood Elf παίκτης θα προσπαθήσει να χρησιμοποιεί κάποιες melee μονάδες ως «δόλωμα», κρατώντας τον πυρήνα του αντίπαλου στρατού απασχολημένο, ενώ οι εξαιρετικοί τοξότες των Ξωτικών αποδεκατίζουν τις τάξεις των εχθρών του. Γενικότερα, στα σωστά χέρια, τα Wood Elves μπορούν να θεωρηθούν ως από τις πιο επικίνδυνες φυλές στο παιχνίδι. Μπορεί να μην «γεμίζουν» το μάτι, αλλά με το κατάλληλο micro-management αποτελούν ένα θανατηφόρο όπλο.

Το τέλειο DLC αλλά σε λάθος τιμή (πάλι)

Τα Wood Elves αποτελούν μία πολύ ωραία προσθήκη στον κόσμο του Total War: Warhammer, με την απουσία τους να αποτελεί εξαρχής παράπονο για πολλούς από τους fans τους. Το ρόστερ τους αποτελείται από πολύ ενδιαφέρουσες μονάδες, με την κάθε μία να έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Στο Campaign, το Amber η αναβάθμιση του Oak of Ages είναι ακόμη μία σημαντική επιλογή από την Creative Assembly, καθώς ξεχωρίζει αρκετά τους στόχους των Wood Elves από των υπόλοιπων φυλών. Ουσιαστικά, δεν ανήκουν σε καμία παράταξη, πολεμώντας τόσο το Chaos, όσο και τις υπόλοιπες δυνάμεις. Το Season of Revelations είναι ένα ευχάριστο mini Campaign, που εστιάζει στην ιστορία των Wood Elves και της διαμάχης τους με τους Beastmen και τα τριγύρω Δουκάτα της Bretonnia, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει σε κανένα βαθμό.

Συνολικά, σαν πακέτο το Realm of the Wood Elves είναι το τέλειο DLC για το Total War: Warhammer, αλλά στην λάθος τιμή. Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, η τιμή των 17,49 ευρώ δεν δικαιολογείται πουθενά και σε καμία περίπτωση. Σίγουρα, δεν είναι το ίδιο απλό να δημιουργηθούν νέες φυλές, όπως γινόταν στα ιστορικά Total War, αλλά και πάλι υπάρχει τεράστια απόκλιση στην τιμή. Όταν για παράδειγμα ένα DLC του Rome II που προσθέτει 3 νέες φυλές κάνει 12 και τα Wood Elves και οι Beastmen κοστίζουν 17,49 έκαστος, τότε κάτι πάει λάθος… Εμείς θα το προτείνουμε μόνο στους φανατικούς των Ξωτικών και του Warhammer, οι οποίοι ζουν και αναπνέουν για νέο περιεχόμενο. Οι υπόλοιποι, μπορείτε κάλλιστα να περιμένετε κάποιο sale, αποκτώντας τα σε πολύ χαμηλότερη τιμή απ’ ότι κοστίζουν αυτή την στιγμή.