Resident Evil 7: biohazard
Reviews

Resident Evil 7: biohazard – Review

Με το Resident Evil 7, η Capcom μας απέδειξε πως το franchise μπορεί να αλλάξει από τη γνωστή εώς τώρα φόρμουλα και σίγουρα ήταν προς το καλύτερο!

Πίσω στο 1996, η Capcom, που ήταν γνωστή για τα Street Fighter και Megaman, εξέπληξε τον κόσμο φέρνοντας στην επιφάνεια το Resident Evil, ένα παιχνίδι που γέννησε ένα εντελώς νέο είδος, το Survival Horror. Είχε να κάνει τόσο με το να πυροβολάτε zombie όσο με το να κάνετε καλή διαχείριση του inventory και να επιβιώνετε σε ένα κλειστοφοβικό και σκοτεινό περιβάλλον. Πολλά παιχνίδια από τότε προσπάθησαν να μιμηθούν το Resident Evil, αλλά λίγα τα κατάφεραν.

Ακόμα όμως και αν ήταν ο “πατέρας” των Survival Horror, το μόνο… τρομακτικό πράγμα όσον αφορά το Resident Evil τα τελευταία χρόνια, είναι το πόσο είχε μετατραπεί σε μια ακόμη σειρά δράσης. Το 2005 κυκλοφόρησε το Resident Evil 4 και παρόλο που ήταν μια μεγάλη επιτυχία και κέρδισε πολλά βραβεία, ήταν η αρχή της “μετάλλαξης” της σειράς, που οδήγησε στα Resident Evil 5 και 6, μετατρέποντας τα παιχνίδια σε κλασσικά Action-Shooter τρίτου προσώπου.

Resident Evil 7

Για καλή τύχη όλων, μετά την κυκλοφορία του Resident Evil HD Remaster και των Revelation 1 και 2, τα οποία επαναφέρανε λίγο τη παλιά αίσθηση του Survival Horror που είχε ξεχαστεί απο τη σειρά, κάτι άλλαξε. Η Capcom άργησε αλλά εν τέλει άκουσε το κοινό της που διψάει για τρόμο, και άλλαξε τελείως τη φόρμουλα στο νέο της Resident Evil 7: biohazard για να δώσει στους fans αυτό ακριβώς που ζητήσανε. Βέβαια, για να είμαστε και δίκαιοι, είχε προηγηθεί η κυκλοφορία του P.T. των Kojima και Del Toro, που σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία της ανάπτυξης του παιχνιδιού… Το Resident Evil 7 ανοίγει νέα μονοπάτια για την σειρά, βασισμένο όμως σε στοιχεία που την έκαναν να αγαπηθεί από εκατομμύρια gamers.

Νέος πρωταγωνιστής σε μία νέα περιπέτεια

Για καλή σας τύχη, η Capcom δεν απαιτεί πτυχίο… γνώσεων για τα 20 χρόνια Resident Evil ώστε να μεταβεί κάποιος στη καινούργια ιστορία. Το Resident Evil 7 ξεκινάει εισάγοντάς μας έναν νέο ήρωα, τον Ethan Winter, ο οποίος λαμβάνει ένα μυστήριο μήνυμα από τη σύζυγό του, Mia, που έχει εξαφανισθεί εδώ και τρία χρόνια. Αφού του λέει λοιπόν να πάει να τη βρει στη πόλη Dulvey της Louisiana, ο Ethan φτάνει σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι το οποίο ανήκει στην οικογένεια Baker. Ξεκινώντας όμως ο Ethan τη περιπλάνηση του στην ιδιοκτησία των Bakers, δε θα αργήσει να βρεθεί σε μία κατάσταση που θα του προκαλέσει τρόμο και χιλιάδες ερωτήματα, ενώ το μόνο του μέλημα θα είναι να ξεφύγει από αυτό το ζωντανό εφιάλτη. Το σενάριο σε γενικές γραμμές μπορεί να μην είναι και το πιο πρωτότυπο, αλλά σίγουρα θα σας τραβήξει το ενδιαφέρον μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο!

Τρόμος εν έτει 2017

Τα γεγονότα του Resident Evil 7, όπως και στο πρώτο, λαμβάνουν μέρος σε ένα τεράστιο σπίτι. Ένα τεράστιο μέρος των 8 με 10 ωρών του παιχνιδιού είναι αφιερωμένο στην εξερεύνηση της κατοικίας των Bakers και όταν λέμε “εξερεύνηση” εννοούμε στο να το μάθετε σαν τη παλάμη του χεριού σας. Θα ήταν καλό να ψάξετε κάθε γωνία για διάφορα items και να απομνημονεύσετε κάποια μέρη του σπιτιού για τις “δύσκολες στιγμές” που θα χρειαστεί να πάτε κάπου ασφαλής και γρήγορα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να σας κάνει να νιώθετε τρομαγμένοι και αβοήθητοι, με αυτό να είναι βέβαια που ξεχωρίζει το Resident Evil 7 και θυμίζει τον πρώτο τίτλο της σειράς.

Ο Ethan με τη σειρά του δεν είναι εκπαιδευμένος σαν τον Leon ή τον Chris, οπότε κάθε φορά που αντιμετωπίζετε κάποιον εχθρό, είναι υψίστης σημασίας το να διατηρείτε τη ψυχραιμία σας και να προσέχετε τη διαχείριση των πυρομαχικών σας. Πολλές φορές η καλύτερη τακτική είναι απλά να τρέξετε μακριά. Με το να θυμάστε το που οδηγεί ο κάθε διάδρομος, θα σας σώσει από το να σπαταλάτε τα πολύτιμα και ταυτόχρονα σπάνια πυρομαχικά και τα healing items.

Μιλώντας για πυρομαχικά, παρ’όλο που η Capcom έκανε στροφή από τη πλήρες δράση αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει μάχη με όπλα. Το παιχνίδι διαθέτει αρκετά, με το πιο αδύναμο να είναι το αρχικό σας πιστόλι. Προχωρώντας όμως θα βρείτε περισσότερα όπλα με το πιο απολαυστικό όλων για εμάς να είναι η καραμπίνα. Η αίσθηση η οποία δίνει σε κάθε χτύπημα, ειδικά σε headshot που κάνει και περισσότερη ζημιά, είναι απλά απολαυστικότατη. Μεγάλο ρόλο παίζει και η διαχείριση του inventory όπως στα περισσότερα παιχνίδια της σειράς. Ο Ethan μπορεί να κουβαλήσει πολύ περιορισμένο αριθμό πραγμάτων, αν και αργότερα βρίσκοντας τσάντες ανεβάζει τη συνολική χωρητικότητα. Υπάρχουν πολλά items τα οποία δε θα χρειαστούν, ενώ κάποια άλλα που θα χρειάζονται περιστασιακά, οπότε η διαχείριση πρέπει να είναι προμελετημενη αλλιώς θα κάνετε πέρα δώθε στα safety rooms.

Στο δρόμο σας θα βρείτε μερικές συλλεκτικές κασέτες VHS που προσθέτουν ακόμη περισσότερη ποικιλία. Κάθε κασέτα περιέχει μία playable αναδρομή στο παρελθόν από την προοπτική ενός διαφορετικού χαρακτήρα, που λειτουργεί όμορφα τόσο ως αφηγηματικό τέχνασμα όσο ως ένας τρόπος για ένα μικρό διάλειμμα από τη κουραστική αποστολή του Ethan. Επίσης θα συναντήσετε puzzle, αν και σε αντίθεση με τα πρώτα Resident Evil παίζουν δευτερεύοντα ρόλο σε γενικές γραμμές και τα περισσότερα είναι απλά και εύκολα να λυθούν. Σίγουρα θα ήταν ωραίο να δούμε μερικά πιο περίπλοκα και δύσκολα τεστ, αλλά όπως οι κασέτες VHS, τα puzzle ταιριάζουν μέσα στον κόσμο και δεν παρεμποδίζουν την ροή του campaign.

Το Resident Evil 7 όμως διαθέτει μία τεράστια αλλαγή και αυτή είναι πως η κάμερα πλέον είναι πρώτου προσώπου. Αυτό οδήγησε μερικούς fans στο να κατηγορούν τη Capcom πως παρεκκλίνει από το “δρόμο” της, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Ίσα ίσα που για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, το Resident Evil είναι ικανό να προσφέρει επίπεδα τρόμου που είχε να προσφέρει πάνω από μία δεκαετία. Παρόλο που το παιχνίδι δανείζεται αρκετά στοιχεία από τους προηγούμενους τίτλους στην ιστορία του franchise, καθώς και από άλλους Survival Horror τίτλους, έχει αρκετά κόλπα κάτω από το μανίκι του που το κρατάνε φρέσκο ​​ανά πάσα στιγμή.

Ένα ακόμα κοινό στοιχείο μεταξύ της κάμερας πρώτου προσώπου αλλά και των παλιών στατικών καμερών τρίτου προσώπου στα πρώτα Resident Evil, είναι η περιορισμένη ορατότητα. Το Resident Evil 7 σας περιορίζει ακόμα περισσότερο, κάνοντας τη ταχύτητα που γυρνάει η κάμερα πολύ αργή, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ακόμα περισσότερη ένταση όπως εξερευνείτε κάποια θεοσκότεινα σημεία του σπιτιού. Επίσης, στα αρχικά Resident Evil έπρεπε να ήσασταν προσεκτικοί, διότι μία γωνία του δωματίου ήταν κρυμμένη, και δεν ξέρατε αν κρυβόταν κάποιος εχθρός εκεί. Στο Resident Evil 7 όμως θα πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί ποτέ δε ξέρετε αν έχει εμφανιστεί κάποιος εχθρός από πίσω σας και βρεθείτε προ εκπλήξεως ή ένα βήμα πιο κοντά σε εγκεφαλικό.

Σε γενικές γραμμές η Capcom κατάφερε να συνδυάσει σχεδόν αριστουργηματικά το παλιό με το νέο. Το Resident Evil 7 μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα καλύτερα παράδειγματα του πως να κάνεις “reboot”, συνεχίζοντας όμως την σειρά. Μπορεί η αλλαγή της κάμερας να είναι μία τεράστια αλλαγή, όμως στον πυρήνα του παραμένει πιστό στις αρχές της σειράς. Αποπνυκτικό, κλειστοφοβικό, σκοτεινό, μυστηριώδες είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την ατμόσφαιρα. Η τακτική παραμένει ο καλύτερος σύμμαχός σας, με την κάθε σφαίρα που θα ξοδέψετε να μετράει και με το παραπάνω. Όλα αυτά τα στοιχεία που μας έκαναν να αγαπήσουμε την σειρά επέστρεψαν πιο έντονα από ποτέ.

Η RE Engine εντυπωσιάζει

Οπτικά, είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια και τρέχει στα 60 fps ανά πάσα στιγμή. Δεν έχει καν loading times, πέρα από τα σημεία που θα χρειαστείτε να παίξετε κάποια τμήματα από VHS κασέτες τις οποίες θα βρείτε, το οποίο είναι ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα για ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι. Η έλλειψη των διαλειμμάτων, σε συνδυασμό με το ομαλό framerate, κάνει το τεχνικό επίτευγμα ακόμα πιο εκπληκτικό. Στο δρόμο για το σπίτι των Bakers ο φωτισμός είναι φανταστικός, αλλά με κάποιο τρόπο γίνεται ακόμα πιο εκπληκτικός όταν το φως της μέρας εξαφανίζεται. Το επίπεδο της λεπτομέρειας σε κάτι τόσο απλό όσο οι υφές στις πόρτες και οι ιστοί αράχνης στις γωνίες, προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο immersion το οποίο σας κρατά καθηλωμένο στον κόσμο του παιχνιδιού και πιο επιρρεπή στη φρίκη που βρίσκετε μέσα του.

Αυτή η σταθερή ένταση επιδεινώνεται από τους ανατριχιαστικούς ήχους του παιχνιδιού. Το σπίτι των Bakers τρίζει συνεχώς και είναι γεμάτο παράξενους θορύβους που θα σας αφήσει τρομοκρατημένους ως προς το τι θα μπορεί να σας περιμένει στην επόμενη γωνία. Ήταν ήχος από κάτι που έκλεισε; Ήταν ένα κλαδί δέντρου που χτυπάει κάποια πλευρά του σπιτιού; Ή είναι ένας από την οικογένεια Baker έτοιμος να “σκάσει” μέσα από τον τοίχο με την απειλή να τεμαχίσουν το κεφάλι σας; Αυτοί οι ήχοι μαζί με τη κάμερα πρώτου προσώπου, κάνουν το αποτέλεσμα και την ατμόσφαιρα πραγματικά το κάτι άλλο.

Η μεγάλη επιστροφή

Παρόλο που το παιχνίδι δανείζεται αρκετά στοιχεία από τους προηγούμενους τίτλους στην ιστορία του franchise, καθώς και από πολλούς άλλους του Survival Horror είδους, έχει αρκετά χαρτιά κάτω από το μανίκι του για να κρατήσει τα πράγματα φρέσκά. Αν είστε fan των Survival Horror τότε θα αναγνωρίσετε την τεράστια επιστροφή της θρυλικής σειράς της Capcom, και θα είστε εξίσου ενθουσιασμένοι και τρομοκρατημένοι από την ατμόσφαιρα και το επίπεδο immersion που προσφέρει αυτή η εμπειρία. Ο ρυθμός σταθερός και τέλειος, καθώς το παιχνίδι αλλάζει συνεχώς την ροή των πραγμάτων και δεν κουράζει.

Μετά από πολλά χρόνια, η Capcom μας προσφέρει το Resident Evil που όλοι οι οπαδοί της σειράς αναζητούσαμε. Σίγουρα, η αλλαγή της κάμερας μπορεί να σας ξενίσει στην αρχή, αλλά στη συνέχεια το παιχνίδι θα σας απορροφήσει τόσο πολύ που θα πιστεύετε πως εξαρχής όλα τα Resident Evil ήταν έτσι. Το τέλος αφήνει διάφορα αναπάντητα ερωτήματα και μένει να δούμε πως η Capcom θα διαχειριστεί στο μέλλον την σειρά. Εμείς πάντως σας προτείνουμε το Resident Evil 7 ανεπιφύλακτα, καθώς πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία τρόμου!