Rise of the Tomb Raider
Reviews

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration – Review

Η Lara Croft επιστρέφει στο PS4 με το Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια της σειράς!

Σχεδόν ένα χρόνος πέρασε από τη πρώτη φορά που το Rise of the Tomb Raider μας εντυπωσίασε στο Xbox One και στο PC. Πλέον, ήρθε και στο PS4, μαζί με όλα τα υπάρχοντα DLC του και με κάποιο νέο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου του VR add-on. Το Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration στο PS4, αξίζει να το πάρετε ασυζητητί αν δεν έχετε παίξει τη τελευταία περιπέτεια της Lara Croft ακόμα ή εάν το Uncharted σας άφησε κάποια κατάλοιπα και θέλετε κάτι καινούργιο ίδιου περίπου στυλ. Πάμε να δούμε αναλυτικά όμως το τι έχει να σας προσφέρει η επειτειακή έκδοση.

Οι εμπειρίες της Lara

Rise of the Tomb Raider

Ένα χρόνο μετά από τις περιπέτειές της στο μυστηριώδες νησί Yamatai, η Lara Croft στην προσπάθειά της να απολυτρώσει τον πατέρα της, ο οποίος πέθανε για πριν αποδείξει την ύπαρξη ενός Αγίου Δισκοπότηρου που θα μπορούσε να κάνει αθάνατο όποιον το χρησιμοποιούσε. Πιο έμπειρη και με περισσότερη αυτοπεποίθηση από ό, τι ήταν στο προηγούμενο παιχνίδι, ταξιδεύει στη τούνδρα της Σιβηρίας για την αναζήτηση των απαντήσεων που ο πατέρας της ποτέ δεν μπόρεσε να βρει. Η Lara αντιμετωπίζει επίσης και τη Trinity, μία αρχαία και αδίστακτη σκιερή οργάνωση που είναι ταγμένη στην εξεύρεση της για τη πηγή της αθανασίας, σκοτώνοντας όποιον βρεθεί στο δρόμο της. Έτσι, η Lara μπαίνει σε έναν “αγώνα” και προσπαθεί να βρει τη πηγή πριν από τη Trinity, ώστε να αποδείξει στον κόσμο ότι ο πατέρας της κυνηγούσε κάτι περισσότερο από ένα μύθο.

Η Lara στα καλύτερά της!

Ως ένα third-person adventure game, το Rise of the Tomb Raider μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα. Αντί να συγκρούονται το gameplay και η ιστορία, μοιράζονται τον χώρο που τους δίνεται συμπληρώνοντας το ένα το άλλο και έτει αναδεικνύεται ένα πολύ ευχάριστο σύνολο.

Όπως και ο προκάτοχός του, το Rise of the Tomb Raider σας βάζει σε έναν μεγάλο κόσμο γεμάτο με εχθρικούς στρατιώτες. Δεν είναι ένα sandbox παιχνίδι, αν και οι επόμενες περιοχές είναι περιφραγμένες και πρέπει να ξεκλειδώσετε κάποιες ικανότητες για να περάσετε. Αρκετές από τις περιοχές είναι ανοικτά hub zones, γεμάτα με resources, δευτερεύουσες αποστολές από NPCs και μυστικά περάσματα. Νέα items ανοίγουν νέες περιοχές στην κοιλάδα, αλλά σας επιτρέπουν και να εξερευνήσετε τις προηγούμενες περιοχές πιο διεξοδικά. Με την επιστροφή σας σε παλαιότερες, φαίνεται το πόσο έχει βελτιωθεί η Lara από τη τελευταία φορά που βρισκόταν εκεί. Για παράδειγμα σε κάποιο μέρος μπορεί να υπήρχε κάποια σπηλιά που δε φτάνατε, αλλά τώρα με τα rope arrows να μπορείτε να την εξερευνήσετε.

Rise of the Tomb Raider

Για να μπορέσετε να προσαρμώσετε τη Lara στο δικό σας playstyle, το Rise of the Tomb Raider σας δίνει να διαλέξετε ανάμεσα από 3 skill trees, το hunting, το brawling και το survival. Κάθε tree συμβάλλει στον αντίστοιχο τομέα του με διαφορετικό τρόπο, κάνοντας ορισμένες πτυχές του παιχνιδιού λιγότερο προκλητικές ή και πιο ικανοποιητικές. Για παράδειγμα το ένα μπορεί να κάνει τη Lara να μαζέυει πειρσσότερα πυρομαχικά από τους εχθρούς, ενώ το άλλο να ρίχνει 2 βέλη μαζί. Η ποικιλία των skills λειτουργεί καλά, επειδή κάθε ένα δίνει την αίσθηση ότι αξίζει τον κόπο.

Υπάρχουν επίσης περισσότεροι πραγματικοί τάφοι σε σχέση με το reboot του 2013. Οι κατακόμβες αυτές είναι προαιρετικές αλλά αξίζουν το χρόνο σας, τόσο για τα οφέλη τους όσο και για τα παζλ που περιέχουν. Θα χρειαστεί να αλλάξετε τα επίπεδα του νερού, να ανεβοκατεβάσετε τροχαλίες και συντρίψετε παγωμένα εμπόδια. Όλα αυτά καθώς βελτιώνετε την αναρρίχηση, το κυνήγι, και τις μαχητικές ικανότητες της Lara.

Επειδή η Lara έχει εγκαταλειφθεί στην “έρημο” με λίγες προμήθειες, πρέπει να βασιστεί στη φύση για να επιβιώσει. Δυστυχώς αυτό το κομμάτι καταντάει κάπως κουραστικό από ένα σημείο και μετά. Γίνεται μία επαναλαμβανόμενη διαδικασία, πατώντας το ίδιο πλήτκρο ξανά και ξανά σε πανομοιότυπα δέντρα-θάμνους αλλά και σε νεκρά ζώα. Αυτά τα materials βέβαια θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε items, που για παράδειγμα μπορούν να σας κάνουν να κουβαλάτε περισσότερα βέλη και σφαίρες ή περισσότερα materials.

rise-of-the-tomb-raider-20-year-4

Το καλύτερο κομμάτι του Rise of the Tomb Raider όμως, είναι το combat system. Η ποικιλία των διαθέσιμων επιλογών σε κάθε μάχη είναι απίστευτη. Στην πραγματικότητα, αυτές οι μάχες αισθάνονται περισσότερο σαν παζλ. Σε ένα σημείο του Rise of the Tomb Raider, γίνεται μια μάχη σε μια παγωμένη λίμνη. Οκτώ φρουροί με βαρύ οπλισμό παρουσιάζουν μια σοβαρή πρόκληση, αλλά με τη χρήση του νερού, αρκετές τρύπες στον πάγο, και τα όπλα στη διάθεσή σας, μπορείτε φέρετε τις πιθανότητες με το μέρος σας. Το παιχνίδι είναι γεμάτο με τέτοιες ευκαιρίες για να πειραματιστείτε.

Επειτιακή έκδοση με νέο περιεχόμενο

Μαζί με τα Cold Darkness Awakened και Baba Yaga: The Temple of the Witch DLC expansions, το 20 Year Celebration προσθέτει επίσης ένα σύντομο νέο κεφάλαιο που επικεντρώνεται στην ιστορία, το Bood Ties. Στο Blood Ties σε μια διερευνητική αναζήτηση στην έπαυλη των Croft, η Lara προσπαθεί να αποκαλύψει τα μυστικά των γονιών της και το παρελθόν της έπαυλης για να τη σώσει. Εδώ δεν υπάρχει καθόλου μάχη ή σπηλιές για εξευρέυνηση, παρά μόνο backstory.

Η έπαυλη των Croft, παρά τις φθορές του χρόνου, είναι ένα πανέμορφο μέρος να εξερευνήσετε στο πρώτο ή στο τρίτο πρόσωπο. Ο τρόπος που οι περισσότεροι παίκτες θα κάνουν την εξερεύνησή τους είναι σίγουρα σε τρίτο πρόσωπο. Βιώνοντας το όμως σε πρώτο πρόσωπο με το PlayStation VR, θα είναι μία εντυπωσιακή εμπειρία. Το VR στο Blood Ties έχει δύο επιλογές ελέγχου, το Comfort και το Free mode. Παίζοντάς το στο Comfort mode η εμπειρία με το VR είναι ακριβώς όπως το λέει ο τίτλος, πολύ άνετο και εύκολο να μαθευτεί. Μπορείτε να στρέψτε το controller σε ένα σημείο στο περιβάλλον, να πατήσετε μερικά κουμπιά και η Lara τηλεμεταφέρεται μέσα στο χώρο. Στο Free mode η κίνηση της Lara είναι πολύ ομαλή και αργή δίνωντάς σας την αίσθηση ότι βρίσκεστε όντως μέσα στην έπαυλη. Βέβαια προσοχή στο Free mode γιατί έχουν παρατηρηθεί πολλές ενοχλήσεις και ζαλάδες.Επίσης, στο παιχνίδι προστίθεται η δυσκολία “Extreme Survivor”, που περιορίζει τα save points, τα materials για το crafting, τα πυρομαχικά και το health. Τέλος, 5 κλασσικά skins θα είναι για τη Lara, καθως και η στολή και το όπλο που αποτελεί φόρο τιμής στο ταξίδι της Lara στην Ανταρκτική στο Tomb Raider ΙΙΙ.

Η δύναμη του PS4

Το Rise of the Tomb Raider μπορεί να καυχιέται για μερικά καταπληκτικά μοντέλα χαρακτήρων και για τα περιβάλλοντα και τα ειδικά εφέ, που μερικές φορές είναι σαν να παρακολουθείτε ένα μεγάλο pre-rendered στιγμιότυπο από τον κινηματογράφο, το οποίο οφείλεται στην τρομερή προσοχή στη λεπτομέρεια. Οι developers αξίζουν πραγματικά έπαινο για τα ρεαλιστικά συναισθήματα που εμφανίζουν αυτοί οι χαρακτήρες και ως αποτέλεσμα σας κάνει να θέλετε να προστατεύσετε τη Lara από όλους τους κινδύνους στον κόσμο.

Rise of the Tomb Raider

Από τα ρεαλιστικά μάτια μεχρι τον τρόπο που οι χαρακτήρες κουνάνε τα στόματά τους, μπορείτε να πείτε ότι το Rise of the Tomb Raider είναι ένα τεχνολογικό “διαμάντι”. Ακόμα, οι χαρακτήρες έχουν απίστευτες φυσικές ανθρώπινες κινήσεις, με τέλειες μεταβάσεις από τούμπες σε άλματα και ακόμη το πώς η Lara βουτάει στο νερό. Επίσης, ένα ωραίο feature που προσθέτει πολύ στο παιχνίδι, έιναι το πώς τα ρούχα της Lara παραμένουν βρεγμένα μετά από μία βουτιά και ότι ακόμη στίβει έξω από το νερό την αλογοουρά της και τη φτιάχνει. Μπορείτε να δείτε ακόμα και τον ιδρώτα στο δέρμα της ή τις γρατσουνιές που μαζεύει στις περιπέτειες της, που πραγματικά σας κάνει να εκτιμήσετε την μηχανή γραφικών πίσω από το παιχνίδι.

Ο ήχος είναι ένα άλλο μεγάλο μέρος του Rise of the του Tomb Raider και, όπως τα γραφικά, υπάρχει μια πληθώρα λεπτομερειών σε αυτό το τμήμα. Όταν η Lara σταματάει για να μυρίσει τα τριαντάφυλλα, η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο ήχος στο φόντο είναι ιδανική και μπορεί να περιλαμβάνει ήχους ζώων ή του καιρού, κάνοντας το κόσμο του παιχνιδιού να αισθάνεται ζωντανός. Το voice acting είναι πάρα πολύ καλό, ιδιαίτερα της Lara που παίζεται από τη Camilla Luddington. Το soundtrack αλλάζει ανάλογα με το τι συμβαίνει στον κόσμο της Lara και για άλλη μια φορά παίζει με το συναίσθημα σας όταν τα πράγματα είναι δύσκολα για την ηρωίδα μας.

Rise of the Tomb Raider

Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε και το πως η 20 Year Celebration έκδοση του Rise of the Tomb Raider εκμεταλλεύεται την “ιπποδύναμη” του PS4 Pro, με 3 διαφορετικά display modes. Εμείς δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το παιχνίδι σε 4Κ, αλλά όσοι έχουν μία καλή Full HD TV, δε πρόκειται να μείνουν παραπονεμένοι. Συγκεκριμένα, τα δύο διαθέσιμα display modes για τα 1080p είναι το High Frame Rate και το Enriched Visuals.

Το πρώτο, όπως “μαρτυράει” και η ονομασία του, δίνει έμφαση στο frame rate, προσφέροντας σταθερά 60 fps καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Από την άλλη, το Enriched Visuals έρχεται με μία σειρά νέων γραφικών επιλογών, όπως το Anisotropic filtering και το Tesselation, στοχεύοντας στα 30 fps. Το Enriched Visuals προσφέρει μία πραγματικά φανταστική οπτική εμπειρία στο PS4 Pro και είναι ίσως η καλύτερη από τις 2 επιλογές, αν και γνωρίζουμε πως τα 60 fps έχουν τη δική τους “μαγεία”.

Η απόλυτη έκδοση του Rise of the Tomb Raider

Δεν μπορούμε ειλικρινά να εκφράσουμε πόσο καταπληκτικό είναι το Rise of the Tomb Raider. Φαίνεται εκπληκτικό, παίζει πολύ στρωτά και έχει μια ιστορία που θα σας τραβήξει μέσα και δε θα σας αφήσει μέχρι να τελειώσετε. Το βασικό παιχνίδι από μόνο του αξίζει το χρόνο σας, αλλά αν βάλετε όλο το περιεχόμενο που έρχεται με το 20 Year Celebration Edition, μπορείτε να καταλάβετε γιατί παινεύουμε αυτό το παιχνίδι τόσο πολύ. Ελπίζουμε να μας δωθεί η ευκαιρία να έχουμε πολλές περισσότερες περιπέτειες μαζί με τη Lara τα επόμενα χρόνια!