Reviews

The Dark Pictures: Man of Medan – Review

Η Supermassive Games επιστρέφει με τη νέα ανθολογία The Dark Pictures και το Man of Medan, για να μας τρομάξει όπως μόνο αυτή ξέρει!

Πριν από μερικά χρόνια, η Supermassive Games δημιούργησε τον αποκλειστικό horror τίτλο για το PS4, Until dawn. Ήταν μία πραγματικά ιδιαίτερη εμπειρία, με πολλές σκηνές τρόμου, σασπένς και αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αυτό που είχε κάνει πραγματικά τη διαφορά όμως, είναι τα πολλαπλά εναλλακτικά μονοπάτια που μπορούσε να ακολουθήσει κανείς, πάντα βάσει των επιλογών που χρειαζόταν να κάνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Στη νέα ανθολογία The Dark Pictures, η Supermassive Games ενώνει τις δυνάμεις της με την Bandai Namco, σε μία νέα σειρά αυτοτελών παιχνιδιών τρόμου, με την αρχή να κάνει το Man of Medan.

Ο αστικός θρύλος του SS Ourang Medan

Το σενάριο του παιχνιδιού είναι εμπνευσμένο από τον αστικό θρύλο του SS Ourang Medan, ενός πολεμικού πλοίου που σύμφωνα με τον θρύλο βυθίστηκε κάποια στιγμή μέσα στη δεκατία του 40 στην Ινδονησία. Πολλά και διάφορα έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο θέμα, αν και στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι σίγουρος, ακόμη και στις μέρες μας, αν όντως υπήρξε εξαρχής. Όπως και να έχει όμως, αποτελέσε την βάση για το σενάριο του Man of Medan, καθώς ακόμη και ο τίτλος του παιχνιδίου είναι στην ουσία η μετάφραση του “Ourang” (man) “Medan” (η μεγαλύτερη πόλη του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας). Στο επίκεντρο μία νεανική παρέα 5 ατόμων, που αντί να απολαύσουν το ταξίδι αναψυχής τους όπως σχεδίαζαν, θα βρεθούν στον χειρότερό τους εφιάλτη. Βέβαια, για κακή τους τύχη, η μοίρα τους θα εξαρτηθεί από τις δικές σας αποφάσεις, που όπως έγινε αντιληπτό από τη δική μας εμπειρία, μόνο καλό αποτέλεσμα δεν είχαν… Συνολικά, η πλοκή του παιχνιδιού στην αρχή είναι απελπιστικά αργή, ένα γεγονός που σίγουρα δεν είναι στα θετικά του Man of Medan. Ευτυχώς όμως τα πράγματα αγριεύουν απότομα από την μέση του παιχνιδιού έως και το τέλος, με σκηνές που θα σας “πετάξουν” από την θέση σας και αρκετή αγωνία. Το μεγαλύτερο αρνητικό στοιχείο του παιχνιδιού όμως, είναι πως προσπαθεί υπερβολικά να χτίσει κάποιους χαρακτήρες, αν και εν τέλει δεν έχουμε κάποιον που μπορούμε να πούμε πως ξεχώρισε. Πάμε να δούμε όμως πιο αναλυτικά το τι θα πρέπει να περιμένετε καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Βασισμένο στην επιτυχημένη συνταγή του Until Dawn

Το Man of Medan αποτελεί στην ουσία έναν πνευματικό διάδοχο του Until Dawn, που κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και sequel αν είχε τον ίδιο τίτλο και ένα 2 στο τέλος. Όσοι απολαύσατε τον προηγούμενο τίτλο της Supermassive Games στο PS4, θα ανακαλύψετε πολύ γρήγορα πως ακολουθεί ακριβώς την ίδια συνταγή, χωρίς να προσπαθεί να καινοτομήσει με κάποιον τρόπο. Θεωρούμε πως καλώς έπραξε, καθώς μία συνταγή δοκιμασμένη και πετυχημένη δεν μπορεί και δεν πρέπει να “διαγραφεί”. Ο πυρήνας του gameplay αποτελείται από τις αποφάσεις των παικτών, με κάθε μία από αυτές να έχουν σημαντικές πιθανότητες να αλλάξουν τα γεγονότα που θα διαδραματιστούν στην οθόνη σας. Θα βρεθείτε μπροστά σε αμέτρητα διλήμματα και θα απαιτηθεί να λάβετε σημαντικές αποφάσεις. Εκεί έρχεται να “κολλήσει” το μεγαλύτερο value που έχει το παιχνίδι, κι αυτό δεν είναι άλλο από το replayability του. Όπως και στο Until Dawn, υπάρχουν πολλαπλά τέλη και διάφορες εκδοχές της ιστορίας, οπότε για να πάρετε το 100% από το Man of Medan, θα χρειαστεί να παίξετε αρκετές φορές το παιχνίδι, ώστε να δείτε όλα τα ενδεχόμενα.

Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τις πιθανές επιλογές σας είναι και διάφορα αντικείμενα που υπάρχουν διάσπαρτα στο παιχνίδι. Αν τα συγκεντρώσετε, θα σας δώσουν άλλη μία επιπλέον επιλογή την κατάλληλη στιγμή, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων… Η εξερεύνηση του περιβάλλοντος γίνεται μέσω της κάμερας τρίτου προσώπου, με τη βασική διαφορά να είναι οι προκαθορισμένες λήψεις της κάμερας, η οποία παραμένει στατική. Για τους πιο παλιούς από εσάς, θυμίζει περισσότερο παιχνίδια όπως τα πρώτα Resident Evil. Αν και σε πολλές σκηνές η καμέρα εξυπηρετεί εξαιρετικά τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από το να σας τρομάξει, υστερεί σημαντικά σε μικρότερους χώρους, καθώς περισσότερο δυσκολεύει την ζωή σας, παρά προσθέτει στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Γενικότερα όμως, ο χειρισμός στο Man of Medan μας προβλημάτισε ιδιαίτερα, κυρίως λόγω της ανταπόκρισης στο input από το χειριστήριο, που μας φάνηκε αρκετά αργή.  Δυστυχώς δεν ήταν τα μόνα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, καθώς ακόμη και στο Xbox One X που το παίξαμε, υπήρχαν αρκετά frame-drops ακόμη και στα in-game cutscenes.

Για το τέλος αφήσαμε το multiplayer κομμάτι του Man of Medan, καθώς κατά την γνώμη μας ήταν και το πιο ενδιαφέρον. Αρχικά, το multiplayer αποτελείται από 2 modes, το Shared Story και το Movie Night. Το πρώτο μπορεί να παιχτεί online έως 2 άτομα, ενώ το δεύτερο παίζεται local με έως και 5 άτομα. Στο Shared Story ο καθένας βλέπει διαφορετικά σημεία της ιστορίας που “τρέχουν” παράλληλα. Στο Single-player για παράδειγμα, πρώτα θα έτρεχε το κομμάτι που κάνετε κατάδυση και μετά το κομμάτι που είστε πάνω στην βάρκα. Σε αυτό το mode όμως, ο ένας παίκτης θα βρίσκεται στο βυθό ενώ ο άλλος στην βάρκα, οπότε θα βιώνεται διαφορετικά σημεία της ιστορίας. Αντικειμενικά το βρίσκουμε αρκετά ενδιαφέρον, καθώς οι επιλογές του κάθε παίκτη μπορούν να επηρεάσουν και τον άλλο, οπότε έχει αρκετό γέλιο όταν κάτι δεν πάει καλά, ειδικά σε περιπτώσεις όπου μία επιλογή οδήγησε στον θάνατο του άλλου. Από την άλλη, το Movie Night έχει σχεδιαστεί για να παίζεται από την ίδια κονσόλα, τοπικά, με έως 5 φίλους σας, με τον καθένα να επιλέγει κι έναν χαρακτήρα. Αν για κάποιον λόγο όμως είστε λιγότεροι, τότε κάποιος από την παρέα θα πρέπει να χειρίζεται και τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Το Movie Night είναι η πραγματική αποθέωση, καθώς σίγουρα οι αποφάσεις του καθενός θα προκαλέσουν αντιδράσεις και σχολιασμό, ενώ πάντα μπορείτε να γίνετε ο “κακός” της υπόθεσης, κάνοντας επίτηδες λανθασμένες επιλογές. Αυτό είναι στο χέρι σας όμως…

Ποιοτικό μεν, μικρό δε 

Το Man of Medan αποτελεί έναν άξιο πνευματικό διάδοχο του Until Dawn, αν και μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τον προκάτοχό του. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά του είναι οι χαρακτήρες που σε καμία περίπτωση δεν προκαλούν κάποιο ενδιαφέρον, οπότε κατά επεκτάση δεν θα λείψουν και ιδιαίτερα όταν κάποια απόφασή σας τους οδηγήσει στον θάνατο. Από πλευράς gameplay, τα πράγματα έχουν παραμείνει στάσιμα, με μοναδική εξαίρεση το ιδιαίτερο multiplayer του παιχνιδιού, που αποτελεί και το highlight. Συνολικά, το Man of Medan είναι μία αρκετά ποιοτική πρόταση από την Supermassive Games, που δυστυχώς, παρόλο το υψηλό value που του δίνει το replayability, παραμένει αρκετά μικρό σε διάρκεια. Στο Single-player και το Movie Night ένα playthrough θα σας πάρει περίπου 4-5 ώρες, ενώ το Shared Story, λόγω του ότι κάποια κομμάτια “τρέχουν” παράλληλα όπως εξηγήσαμε προηγουμένως, διαρκεί περίπου 3 ώρες και κάτι. Αν ψάχνετε παρεΐστικο παιχνίδι ή απλά αγαπήσατε το Until Dawn, τότε σίγουρα το Man of Medan, παρά τα όσα αρνητικά αναφέραμε, θα σας προσφέρει μία ικανοποιητική εμπειρία.