Blood and Wine
Reviews

The Witcher 3: Blood and Wine – Review

Το Blood and Wine είναι το τελευταίο expansion του φανταστικού The Witcher 3: Wild Hunt, ρίχνοντας αυλαία στην ιστορία του Geralt, όπως ακριβώς του αξίζει

Είναι δίκαιο να αναφέρουμε ότι πολλά DLC πλέον δεν έχουν αρκετό περιεχόμενο, ενώ πιο παλιά τα expansion packs προσφέρανε σημαντική αύξηση περιεχομένου στο αρχικό παιχνίδι. Η CD Projekt RED, είχε δηλώσει σχετικά με το season pass, ότι το επιπλέον περιεχόμενο θα ήταν άξιο αγοράς και δεν θα είναι απλά quest που δεν θα βασίζονται στον κόσμο ή τους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Το πρώτο expansion που κυκλοφόρησε ήταν το Hearts of Stone, το οποίο είχε δικό του καινούργιο storyline στις ίδιες όμως περιοχές με το κυρίως παιχνίδι.

Ενώ το Hearts of Stone έχει μερικούς φανταστικούς χαρακτήρες και ενδιαφέρουσα πλοκή, δίνει την αίσθηση ότι είναι απλά quest του αρχικού παιχνιδιού. Το Blood and Wine από την άλλη , έρχεται σαν μια συνέχεια του The Witcher 3 και είναι ένα expansion που θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για το πώς να αναπτυχθεί ένα παιχνίδι με νόημα και ουσιαστικό περιεχόμενο.

The Witcher 3: Blood and Wine

Το Blood and Wine στέλνει τον Geralt στο νότο, προς το ηλιόλουστο κλίμα της Toussaint, μια περιοχή που θυμίζει τη μεσαιωνική Γαλλία. Ενώ οι περιοχές Temeria και Skellige ήταν σκοτεινές, γεμάτες δυστυχισμένους ανθρώπους, η Toussaint είναι γεμάτη χρώματα και έχει μία γιορτινή αίσθηση στον αέρα της. Ανάμεσα στους λόφους των αμπελώνων και των ηλίανθων, ιππότες , άρχοντες και κυρίες μιλούν για την τιμή και τη δικαιοσύνη.  Οι πρώτες στιγμές του Blood and Wine έχουν να κάνουν με ιππότες απο τη Toussaint που προσπαθούν να λειτουργήσουν κανονικά, στην άγονη περιοχή του Velen.

Η τελευταία περιπέτεια του Geralt

Ο Geralt φτάνει στη Toussaint έπειτα από πρόσκληση της βασίλισσας Anna Henrietta, που έχει ένα πρόβλημα με έναν δολοφόνο, εν ονόματι “Beast of Beauclair”. Ο δολοφόνος διαταράσσει την ειρηνική πρωτεύουσα, με ανατριχιαστικές δολοφονίες των μελών της ιεραρχίας. Η δουλειά του Geralt είναι να ανακαλύψει ποιος σκοτώνει αυτές τις σημαντικές προσωπικότητες και να βάλει ένα τέλος στις δολοφονίες. Όπως έχουμε μάθει από το The Witcher 3, τίποτα δεν είναι μαύρο και άσπρο όταν πρόκειται για την αφήγηση της ιστορίας. Το Blood and Wine δεν είναι ένα απλό κυνήγι κάποιου δολοφόνου, καθώς υπάρχουν πολλές μικρές και σύνθετες ιστορίες που όλες σμίγουν καλογραμμένα την κατάλληλη στιγμή, με κάποιες ανατροπές και εκπλήξεις στην πορεία.

the-witcher-3-blood-and-wine-dlc-2

Η ιστορία εστιάζει στους βρικόλακες, οι οποίοι είναι από τα πιο ενδιαφέρον πλάσματα του Witcher. Ειδικά οι Higher Vampires, που παίρνουν τη μορφή ανθρώπου, είναι αθάνατα όντα με απίστευτη δύναμη, είναι έξυπνα και όλα μοναδικά με τον τρόπο τους. Κατά τη διάρκεια του Blood and Wine θα πάρετε μια πλήρη εικόνα για το πόσο συναρπαστικά είναι αυτά πλάσματα. Όχι μόνο θα πολεμήσετε βρικόλακες, που είναι απο τις πιο δύσκολες και εντυπωσιακές μάχες του Witcher 3, αλλά θα περάσετε και πολύ χρόνο μαζί τους κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αφού να φανταστείτε, ο βασικός σας σύμμαχος κατά τη διάρκεια του main quest είναι ένας Higher Vampire που ονομάζεται Regis.

Η μαγευτική Toussaint

Το Blood and Wine προσθέτει δεκάδες νέα quest και contracts, πολλά από τα οποία έχουν ακόμα πιο καλογραμμένες ιστοριούλες, που θα σας απορροφήσουν για ώρες. Υπάρχουν επίσης πολλά νέα τέρατα, που κάνουν ακόμη πιο ξεχωριστή την αίσθηση της Toussaint, παρόλο που αρκετά από αυτά είναι απλά παραλλαγές αυτών που έχετε πολεμήσει στο παρελθόν. Το Expansion έχει μερικά από τα καλύτερα treasure hunts, τα οποία μετατρέπονται σε αναζητήσεις τύπου contract, με τα δικά τους mini bosses, πράγμα που τα κάνει πολύ πιο ενδιαφέρον από αυτά που συναντήσαμε στο κυρίως παιχνίδι.

Υπάρχουν βελτιώσεις στους μηχανισμούς του crafting και του alchemy, νέες πανοπλίες και όπλα για να φτιάξετε, νέα Witcher set να ανακαλύψετε και το ολοκαίνουργιο dye system που σας επιτρέπει να χρωματίσετε τη Witcher πανοπλία σας. Για εκείνους που απολαμβάνουν να περιπλανιούνται σε πανδοχεία και να παίζουν Gwent, ένα νέο, special Skellige deck έχει προστεθεί. Σας δίνεται επίσης ένας ολόκληρος αμπελώνας τον οποίο μπορείτε να κάνετε customize, βελτιώνοντας τον, ενώ σας παρέχει και χρήσιμα buffs. Είναι η πρώτη φορά που ο Geralt έχει δικό του σπίτι, καθώς όλη την ώρα περιπλανιέται, και είναι επίσης η πρώτη φορά που σκέφτεται να εγκατασταθεί κάπου μόνιμα.

The Witcher 3: Blood and Wine

Η μάχη έχει την ίδια νοοτροπία με πριν, επικεντρώνοντας στο “διάβασμα” του αντιπάλου σας και στην κατάλληλη χρήσηη των signs και των potions. Τα Mutagens όμως έχουν επεκταθεί και τα αποκτάτε καθώς παίρνετε μέρος σε ένα quest, που περιλαμβάνει την εύρεση ενός εργαστηρίου πειραματικών μεταλλάξεων. Μόλις τα αποκτήσετε, μπορείτε να δώσετε ability points σε αυτά τα εξελιγμένα mutagens, τα οποία με τη σειρά τους δίνουν ικανότητες στον Geralt όπως το πάγωμα των εχθρών, να γίνει άτρωτος για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ή να κάνει κατά 25% περισσότερη ζημιά. Μπορεί το κόστος να είναι ακριβό, καθώς κάθε ένα mutagen απαιτεί δύο ability points, αλλά όταν θα τα χρησιμποιήσετε θα δείτε πως αξίζει τον κόπο.

Βελτιώσεις παντού!

Αρκετές ακόμα μικρές βελτιώσεις έχουν γίνει στο παιχνίδι. Ο οπτικός τομέας παραμένει εξαιρετικός, με το expansion να παράγει καλύτερα γραφικά και να τρέχει καλύτερα από το κυρίως παιχνίδι. Ανεξάρτητα αν έχετε το expansion ή όχι, οι βελτιώσεις έχουν γίνει είναι διαθέσιμες και στο κυρίως παιχνίδι. Το user interface, όσον αφορά το inventory, έχει ανανεωθεί. Τώρα ειναι πολύ πιο εύκολο να δείτε τα σημαντικά αντικείμενα και όταν παίρνεται κάποιο βιβλίο ή γράμμα, μπορείτε να το διαβάσετε επιτόπου, αντί να αναγκάζεστε να ψάχνετε για αυτό μέσα στο inventory. Μερικά πράγματα εξακολουθούν να παραμένουν ανέπαφα, όπως ο Roach που ακόμα κολλάει όπου βρει και δυστυχώς υπάρχουν πολλά μέρη στη Toussaint που μπορεί να γίνει αυτό…

” Το Blood and Wine, είναι ένα expansion με πολύ περισσότερο περιεχόμενο, από κάποια παιχνίδια που πωλούνται full price… “

Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα, το soundtrack παραμένει στο ίδιο υψηλό επίπεδο που μας έχει συνηθίσει, με την μουσική να είναι μαγευτική, ενώ το voice-acting είναι πραγματικά εξαιρετικό, δίνοντας ένα άλλο χρώμα στην αφήγηση της ιστορίας. Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή που δίνεται στην λεπτομέρεια από την Projekt RED είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Μεγάλο ρόλο ίσως έπαιξε το γεγονός πως πρόκειται για το τέλος της ιστορίας του Geralt και λογικά θα ήθελαν να τον “αποχαιρετήσουν” με τον καταλληλότερο τρόπο.

Το τέλος ενός φανταστικού ταξιδιού

Το Blood and Wine, είναι ένα expansion με πολύ περισσότερο περιεχόμενο, από κάποια παιχνίδια που πωλούνται full price και το γεγονός ότι η CD Projekt Red έχει διατηρήσει ένα τέτοιο επίπεδο ποιότητας και στα δύο expansion της, είναι πραγματικά αξιοσημείωτο. Η πολωνική εταιρία κατάφερε να ανεβάσει τον πήχη κατακόρυφα στο τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα υψηλής ποιότητας story-driven RPG.

Κάθε ώρα που παίζετε και κάθε quest που ολοκληρώνετε, είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να πείτε αντίο στον Geralt, προφανώς για πάντα, αν η CD Projekt Red συνεχίσει με τα σχέδιά της για το μέλλον. Βαθιά μέσα μας πάντως, ελπίζουμε να ξαναδούμε τον Geralt. Το The Witcher 3: Blood and Wine είναι ένας εκπληκτικός επίλογος σε μία από τις καλύτερες σειρές RPG που κυκλοφόρησαν ποτέ και ένα αίσιο τέλος για τον αγαπημένο μας Witcher.

Το Blood and Wine είναι ο επίλογος που άξιζε σε ένα από τα καλύτερα RPG που έχουν δημιουργηθεί ποτέ.