Uncharted 4: A Thief's End Giveaway
Reviews

Uncharted 4: A Thief’s End – Review

Έχοντας αφήσει πίσω του το κυνήγι θησαυρών για μία ήρεμη καθημερινή ζωή, ο Nathan Drake αναγκάζεται να επιστρέψει στον κόσμο των κλεφτών…

Μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια και τρία, λατρεμένα από το κοινό, κυνήγια θυσαυρού στο PS3, η Naughty Dog περνάει στο PS4 με το Uncharted 4: A Thief’s End, δίνοντας μας μία ακόμη περιπέτεια του Nathan Drake που λογικά θα είναι και ο επίλογός του. Η φράση του Sir Francis Drake, “Sic Parvis Magna”, που χρησιμοποιήθηκε στη σειρά και σημαίνει “μεγαλείο από μικρά ξεκινήματα”, δικαιώνει απόλυτα όλα τα παιχνίδια της σειράς, καθώς ξεκίνησε σαν ένα καινούργιο τελείως παιχνίδι από τη Naughty Dog και έφτασε να είναι τίτλος τόσο σημαντικός ώστε να αγοράσει κανείς PlayStation μόνο και μόνο για να το παίξει.

Επιστροφή στο κυνήγι

Είναι το πρώτο παιχνίδι που επικεντρώνεται πραγματικά στο Nathan Drake ως άτομο και όχι απλά σαν ένα ήρωα δράσης και μας λέει περισσότερα από όλα τα προηγούμενα παιχνίδια μαζί. Χάρης την εξαιρετική δουλειά που έγινε στα κείμενα, μπορούμε να δούμε επιτέλους τον Nathan Drake ως ανθρώπινο ον και πραγματικά να ενδιαφερθούμε γι’αυτόν. Μαθαίνουμε ότι ο Nathan έχει έναν μεγαλύτερο αδελφό, έναν “συνάδελφο”, λάτρη της ιστορίας, με αγάπη στα πολύτιμα αντικείμενα και μια τάση να ανεβοκατεβαίνει τοίχους, που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τον καθορισμό του Nathan στο ταξίδι της αναζήτησής του ως ένας κυνηγός θυσαυρού.

Uncharted 4: A Thief's End

Είναι μια καριέρα που έχει έρθει στο τέλος της. Χρόνια μετά τα γεγονότα του τελευταίου παιχνιδιού, ο Nathan εγκαταστάθηκε και παντρεύτηκε την Elena. Δουλεύοντας στο να περισώζει πράγματα από ναυάγια, βλέπουμε το Nathan να έχει συμβιβαστεί με τη καθημερινή ζωή και οι περιπέτειες του να είναι πλέον περισσότερο μια σειρά από αναμνήσεις, ωθούμενες από τα αναμνηστικά και ενθύμια που κρατά στο σπίτι του. Θέλει την περιπέτεια, αλλά αυτός είναι πια ένας αλλαγμένος άνθρωπος. Όμως δεκαπέντε χρόνια από τότε που ειδωθήκανε για τελευταία φορα και τον είχε για νεκρό, ο αδελφός του Nathan, Sam, είναι πίσω και κάνει την επανεμφάνιση του.

Φυσικά, ο ερχομός του πυροδοτεί μία αλυσίδα γεγονότων και ωθεί τους αδερφούς Drake να ξεκινήσουν μαζί, μία τελευταία μεγάλη περιπέτεια. Αυτή τη φορά ξεκινάνε για να βρουν την απίστευτη περιουσία του πειρατή Henry Avery και την αναρχική πειρατατική ουτοπία της Libertalia, για χάρη του Sam Drake που δέχεται απειλές για την ζωή του, με μόνη διέξοδο για εκείνον την εύρεση του θησαυρού.

Το Uncharted στα καλύτερα του!

Το gameplay του Uncharted βασίζεται στο platforming και στην μάχη. Η Naughty Dog έχει πολύχρονη εμπειρία και στα δύο, με το shooting να έχει δει τη μεγαλύτερη βελτίωση, όχι μόνο στις τεχνικές πτυχές του, αλλά και στον αριθμό των όπλων που είναι διαθέσιμα για τους παίκτες. Οι εχθροί, ειδικά σε μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας, θα σας αναγκάσουν να ψάχνετε για cover όπου είναι δυνατόν. Βελτιώσεις έχει υποστεί και η μάχη σώμα με σώμα.

Uncharted 4: A Thief's End

Αντί να περιμένετε να αντικρούσετε τις κινήσεις των εχθρών σας, όπως ήταν η περίπτωση με το Uncharted 3, τώρα η επιλογή για “counter” έχει αφαιρεθεί πλήρως. H μόνη επιλογή τώρα είναι να κρατάτε απόσταση για να αποφύγετε τις επιθέσεις του εχθρού. Σε συνδυασμό με μια κάμερα που έρχεται πάνω από τον ώμο, νιώθετε τις μάχες με μπουνιές στο πετσί σας.

Το stealth στοιχείο είναι πιο έντονο από ποτέ, όντας ξεκάθαρο πως η Naught Dog δούλεψε αρκετά πάνω στον συγκεκριμένο τομέα του gameplay. Οι εχθροί τώρα έχουν δείκτες που ξεπροβάλλουν πάνω από τα κεφάλια τους, όταν ο Drake δεν είναι τόσο… stealth όσο νόμιζε. Η A.I. όμως είναι λίγο… “ανόητη”, και όπως πολλά παιχνίδια που διαθέτουν οποιοδήποτε είδος stealth μηχανισμού, είναι πολύ εύκολο να συσσωρευτούν ένα σωρόπτώματα χωρίς κανείς να παρατηρήσει ότι οι συνάδελφοί του λείπουν…

” Η Naughty Dog έδωσε τα ρέστα της στον νέο τίτλο της σειράς Uncharted, προσφέροντας την πιο refined εμπειρία που μας έχει προσφέρει ποτέ. “

Επίσης, δεν υπάρχει τρόπος για να κάνετε τους εχθρούς σας να έρθουν πιο κοντά εκεί που είστε κρυμμένοι ώστε να τους σκοτώσετε. Δεν υπάρχει κάποιου είδους σφύριγμα, δεν μπορείτε να πέταξετε κέρματα ή πέτρες, γεγονός που θα σας αναγκάσει να είστε αρκετά υπομονετικοί εάν προτιμήσετε μία stealth προσέγγιση.

Uncharted 4: A Thief's End

Οι κύριοι μηχανισμοί platforming, όπως το τρέξιμο και τα άλματα, δεν έχουν αλλάξει πολύ από το τελευταίο παιχνίδι της σειράς. Νέος όμως στο παιχνίδι, είναι ένα γάντζος, τον οποίο ο Drake χρησιμοποιεί για να αιωρείται και να περνάει σημεία αδιάβατα, ή να για ανέβει σε κάποια σημεία ώστε να προσπεράσει τα εμπόδια που συναντάει. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από την χρήση του γάντζου απέναντι σε εχθρούς, είτε αποφεύγοντάς τους όταν δε κοιτάνε, είτε να τους επιτίθεστε όταν είναι ανυποψίαστοι.

Η Naughty Dog έδωσε τα ρέστα της στον νέο τίτλο της σειράς Uncharted, προσφέροντας την πιο refined εμπειρία που μας έχει προσφέρει ποτέ. Βελτιώσεις σε τομείς του gameplay που αποτελούσαν “αγκάθι” στις προηγούμενες εκδόσεις, όπως οι shooting μηχανισμοί και το stealth, αλλά και νέα feature όπως ο γάντζος, που θα σας προσφέρει αρκετές στιγμές διασκέδασης.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως παρόλο την προσπάθεια που έγινε για να προσφέρει μία πιο non-linear εμπειρία, με μεγαλύτερες πίστες και τοπία που μπορείτε να εξερευνήσετε, κάποιες φορές νιώσαμε πως είναι κάπως άδειος όλος αυτός ο επιπλέον χώρος, χωρίς να προσφέρει κάτι πραγματικά ουσιώδες.

Το Multiplayer επιστρέφει καλύτερο από ποτέ!

Το Uncharted 4 δίνει την αίσθηση ότι είναι ένα είδος παιχνιδιού που δεν χρειάζεται multiplayer, ωστόσο τα online competitive modes του είναι διασκεδαστικά. Γενικά το multiplayer έχει να κάνει με leveling up, κερδίζοντας νέα όπλα και ικανότητες.

Ο γάντζος κάνει και εδώ την εμφάνιση του και είναι διασκεδαστικό να σκοτώνετε κάποιον από ψηλά κάνοντας στην ουσία “κούνια”. Κερδίζετε επίσης χρήματα κατά τη διάρκεια κάθε αγώνα που στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεκλειδώσετε ορισμένες ικανότητες, ανάλογα με το build σας. Αυτές οι ικανότητες περιλαμβάνουν επιπλέον χειροβομβίδες ή μυστικιστικές ικανότητες που μπορούν να δημιουργήσουν μια φούσκα που επιβραδύνει όλους τους εχθρούς. Όλα αυτά βοηθάνε το multiplayer του Uncharted να ξεχωρίζει, σε σχέση με τον ανταγωνισμό του, όμως με έναν τρόπο που έχει νόημα για το franchise.

Uncharted 4: A Thief's End

Όσο διασκεδαστικό και αν είναι το multiplayer του Uncharted 4, τόσο περισσότερα πράγματα όμως χρειάζεται. Στα modes συναντάμε κυρίως διάφορες παραλλαγές των Team Deathmatch, Capture the Points και Capture the Flag, τα οποία είναι τα τρία πιο κλασσικά modes που θα βρείτε σε πολλά άλλα παιχνίδια. Αυτά όλα είναι competitive, οπότε δεν μπορείτε να παίξετε κάποιου είδους co-op τώρα. Επίσης, μπορείτε να συμμετάσχετε σε ορισμένα challenges που θα σας βοηθήσουν νε εξασκήσετε διαφορετικές ικανότητες, αλλά δυστυχώς δεν είναι ικανά να μειώνουν την έλλειψη ποικιλίας στο multiplayer.

Τουλάχιστον η Naughty Dog έχει πει, ότι τα περισσότερα modes και χάρτες που έρχονται, συμπεριλαμβανομένου και του co-op, θα είναι δωρεάν. Με την μορφή που έχει τώρα όμως, δεν είναι αρκετό για να κρατήσει αρκετό κόσμο το Multiplayer.

Τα καλύτερα γραφικά που έχουμε δει στο PS4

Από τεχνικής απόψεως τα γραφικά είναι εκπληκτικά, με τη Naughty Dog να πιέζει το hardware του PS4 στα μέγιστα, προσφέροντάς μας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αλλά, η τέχνη της σκηνοθεσίας είναι που χωρίζει πραγματικά το Uncharted 4: A Thief’s End από τον ανταγωνισμό, σε συνδυασμό με το τεράστιο draw distance να αποτυπώνει τέλεια την κλίμακα του παιχνιδιού. Είναι σχεδόν αδύνατο να μην αναφέρει κάποιος το πόσο όμορφα δείχνουν όλα. Η Naughty Dog κατάφερε να προσφέρει ένα από τα πιο οπτικά, εντυπωσιακά παιχνίδια που θα δείτε σε οποιαδήποτε πλατφόρμα.

Uncharted 4: A Thief's End

Ο ήχος του παιχνιδιού είναι ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να είναι. Παντού ακούτε διάφορους ήχους της φύσης, από το αεράκι και τα κύμματα μέχρι τις νυχτερίδες μέσα στις σπηλιές. Όπου και να βρίσκεστε υπάρχει μια αίσθηση της ατμόσφαιρας η οποία ταιριάζει με το οπτικό θέαμα και σας κάνει να νιώθετε και το περιβάλλον και το τι περνάει ο Drake ακόμη περισσότερο.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το εξαιρετικό voice acting και τα ασύλληπτα facial expressions του παιχνιδιού, που θα σας μαγνητίσουν σε κάθε ευκαιρία, προσφέροντάς σας μία εμπειρία εφάμιλλη με τον κινηματογράφο. Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο περισσότερο θα πλησιάζουμε στην μεγάλη οθόνη και τις ερμηνείες των ηθοποιών του Hollywood σε αυτή.

Το τέλος ενός κλέφτη

Όπως προαναφέραμε, αν κάποιος δεν είναι κάτοχος  PS4, το Uncharted 4: A Thief’s End είναι από μόνο του αρκετά σημαντικός λόγος για να το αποκτήσει. Το ταξίδι του Drake είναι πανέμορφο και συναρπαστικό. Είναι γεμάτο εκπλήξεις και αναμνήσεις που οι οπαδοί της σειράς θα λατρέψουν. Καταφέρνει να τιμήσει τα γεγονότα των προηγούμενων τίτλων, ενώ προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίλογο στην ιστορία του Drake.

Σίγουρα, το multiplayer δεν είναι τόσο ποιοτικό όσο το campaign, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα διασκεδαστικό στοιχείο ενός πακέτου που θα μπορούσε εύκολα να αξίζει τα λεφτά του και χωρίς αυτό.

Αν αυτή η σειρά πραγματικά έφτασε στο τέλος της, το Uncharted 4: A Thief’s End διασφαλίζει ότι οι περιπέτειες του Nathan Drake και της παρέας του είναι μια ιστορία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!