Legion
Reviews

World of Warcraft: Legion – Review

Ο βασιλιάς των MMORPG επιστρέφει πιο ανανεωμένος από ποτέ, παρ’ όλα τα σκαμπανεβάσματα στα τόσα χρόνια πορείας που κουβαλάει στη πλάτη!

Πριν 12 χρόνια ο κόσμος της Azeroth άνοιξε διάπλατα σε ένα MMORPG setting και μας προσκάλεσε σε πραγματικά αξέχαστες περιπέτειες. Μετά την απίστευτη επιτυχία που ούτε η ίδια η Blizzard δε περίμενε ότι θα έχει, ακολούθησαν 5 expansion όπου και αυτά με τη σειρά τους πρόσθεσαν περιοχές, περιεχόμενο, αξέχαστους χαρακτήρες και πολλά άλλα, καλά και κακά. Το Legion λοιπόν είναι το 6ο expansion της σειράς και έρχεται πολύ δυνατά με πολλά νέα features αλλά και χαρακτήρες όπως ο γνωστός σε όλους τους fans, κι όχι μόνο, Illidan Stormrage, ο οποίος διακοσμεί και τη συσκευασία του expansion.

The Legion is back!

Για ακόμη μία φορά λοιπόν είμαστε αντιμέτωποι με τη Burning Legion, που απωθήσαμε από την Azeroth στο Burning Crusade. Το κίνητρο της Burning Legion ακόμη και πριν από το World of Warcraft, είναι να κυριαρχήσουν κάθε κόσμο που αγγίζουν. Ένας κόσμος που έχει σταματήσει την επίθεση τους μέχρι στιγμής είναι η Azeroth. Με το ταξίδι μας πίσω στο χρόνο στο Warlords of Draenor, σταματήσαμε τα σχέδια του Gul’dan και της Burning Legion στο Hellfire Citadel. Μετά την αποτυχία του Gul’dan, του δόθηκε ουσιαστικά μια τελευταία ευκαιρία από τη Legion και πέρασε μέσα από μια πύλη που τον οδήγησε στην Azeroth. Ο Gul’dan βρήκε το φυλακισμένο σώμα του Illidan Stormrage, και προσπάθησε να τον πάρει με το μέρος της Legion.

Legion

Από εκεί άρχισε μια επίθεση στα Broken Isles, με το Tomb of Sargeras να χρησιμεύει ως έδρα της δύναμης τους. Σε αυτή τη μάχη και οι δύο πλευρές, Alliance και Horde, δέχθηκαν μεγάλες απώλειες που θα κληθούν να ξεπεράσουν όσο η ιστορία προχωράει. Την τελευταία φορά που η Burning Legion έκανε επίθεση στην Azeroth, οι Alliance και Horde ενώθηκαν για να βάλουν ένα τέλος στους δαίμονες. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά…

Η απειλή του Gul’dan ανάγκασε τη Maiev να ελευθερώσει τους Demon Hunters που πριν 10 χρόνια φυλάκισε στα γεγονότα του Black Τemple, ελπίζοντας ότι θα στραφούν ενάντια στη Burning Legion και θα βοηθήσουν να σωθεί η Azeroth. Έτσι και έγινε. Τώρα πλέον οι Demon Hunters πολεμάνε στο πλευρό των Horde και των Alliance και σκοπός τους είναι να σταματήσουν τη Burning Legion.

Τώρα με τη βοήθεια του Khadgar, βρισκόμαστε στην αναζήτηση των Pillars of Creation τα οποία είναι τα μόνα που μπορούν να βάλουν ένα τέλος στην εισβολή της Legion.

The Broken Isles

Το Legion μας ταξιδεύει πίσω, όχι “Warlords of Draenor πίσω”, αλλά πολύ πίσω. Ενώ το Warlords of Draenor μας χτύπησε στη νοσταλγία του strategy και πήγαμε 35 χρόνια πίσω στον πρώτο πόλεμο, το Legion μας ταξιδεύει στα Broken Isles, που ήταν κάποτε πατρίδα των Night Elf και καταστράφηκε πριν από 10 χιλιάδες χρόνια. Όσοι έχουν παίξει το strategy, θα θυμούνται και την αποστολή στα Broken Isles, όπου πολέμησαν οι φρουροί της Maiev με τα Naga του Illidan λόγο της διαφυγής του Illidan από τη Kalimdor για την επιδρομή του στο Tomb of Sargeras.

Τα νησιά χωρίζονται σε 5 περιοχές, τη Stormheim, το Highmountain, τη Val’Sharah, την Azsuna και τέλος τη Suramar η οποία είναι για level 110 και χρησιμοποιείται για το end game. Κάθε περιοχή έρχεται με δικό της setting και ιστορία, τα οποία θα ήταν καλύτερο να τα βιώσετε και να βρεθείτε προ εκπλήξεως με το τι θα ανακαλύψετε.

Για να πάρετε μία ιδέα του πόσο σημαντικούς χαρακτήρες θα συναντήσετε και τι επικά σενάρια θα σας αποκαλυφθούν, θα σας ενημερώσουμε ότι η Val’Sharah είναι η γενέτειρα των πρώτων druid και πατρίδα του Cenarius, ενώ η πόλη της Suramar είναι η πατρίδα της Tyrande Whisperwind, του Malfurion Stormrage και του Illidan Stormrage.

DEMON HUNTERS

Legion

Οι Demon Hunters είναι η δεύτερη Hero Class του World of Warcraft. Ξεκινάνε από το level 98 σε μία αποστολή στον πλανήτη Mardum, τη παλιά φυλακή των δαιμόνων που έφτιαξε και στη συνέχεια διέλυσε ο Sargeras. Αφού τελειώσουν το εισαγωγικό κομμάτι είναι level 100 και μπορούν αμέσως να περάσουν στο περιεχόμενο του Legion. Οι διαθέσιμες φυλές για αυτό το class είναι τα Night Elves για τους Alliance και τα Blood Elves για τους Horde. Για να κάνουν τα skills τους χρησιμοποιούν για resource το fury και μπορούν να εξοπλιστούν με Warglaives , Daggers, Fist Weapons, One- Hand Axes, One-Hand Maces και One-Hand Swords, ενώ μπορούν να φορούν cloth και leather armor.

Τέλος οι Demon Hunters έχουν στη διάθεση τους μόνο 2 specialization, το Vengeance για tank και το Havoc για damage. Κάθε παίκτης μπορεί να φτιάξει μόνο έναν Demon Hunter ανά server και προϋποθέτει να έχει ήδη έναν χαρακτήρα level 70 στον επιλεγμένο server.

QUESTING

Το Legion εισάγει ένα καινούργιο τρόπο questing στα Broken Isles. Αντί κάθε ζώνη να έχει συγκεκριμένο level που χρειάζεται να πάτε, ολόκληρη η ήπειρος, με εξαίρεση κάποια max level μέρη, κάνει scale στο level του παίκτη. Χάρις αυτού, οι παίκτες μπορούν να αποφασίσουν σε ποια περιοχή θα πάνε για leveling με όποια σειρά θέλουν. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δώσει στους παίκτες περισσότερο έλεγχο στον τρόπο που βιώνουν το περιεχόμενό, χωρίς την καθοδήγηση από ζώνη σε ζώνη και δεν αχρηστεύει τις περιοχές μόλις τις τελειώσετε.

Legion

Η αφήγηση στο Legion, βοηθά πάρα πολύ στην καθοδήγηση και την κατανόηση του περιεχομένου από τους παίκτες. Πολλοί είναι αυτοί που δε διαβάζουν ποτέ το quest log τους, αλλά με αυτή τη κίνηση η Blizzard βοηθά τον καθένα να καταλάβει σε τι ιστορία παίρνει μέρος. Οι περιοχές έχουν τις δικές τους υποπλοκές που τελικά τροφοδοτούν τη συνολική αφήγηση, αλλά τις περισσότερες φορές γίνεται κάτι τέτοιο μέχρι τα τελευταία quest ανά περιοχή. Κάθε περιοχή τελειώνει με ένα dungeon quest και παρέχονται μόνο ένα ανά περιοχή, με εξαίρεση τη Suramar, σε σχέση με το συνολικό αριθμό τους. Υπάρχει μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα σε κάθε ένα που σχετίζεται με τη κάθε περιοχή και στην πράξη, χρησιμεύουν ως μια στιγμή κορύφωσης κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Τα quest δίνουν την αίσθηση ότι έχετε πραγματικά ένα σκοπό όσο αφορά την άμυνα της Azeroth. Κάθε μικρό κομμάτι του leveling και του questing έχει σημασία και πραγματικά στο Legion η Blizzard έχει κάνει τρομερή δουλειά και η εμπειρία είναι απίστευτη.

ORDER HALL/ARTIFACTS

Όλα φαίνονταν να δένουν τέλεια και πολλά από αυτά οφείλονται στις αποστολές των Class Halls. Τα Class Halls είναι τα αντίστοιχα Garrisons του Warlords of Draenor, αλλά ταυτόχρονα δεν έχουν και καμία σχέση. Διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους και δίνουν την αίσθηση στον παίκτη ότι η επιλογή της class του μετράει και είναι ξεχωριστή. Για παράδειγμα το Order Hall των Paladin βρίσκεται στο Light’s Hall Chapel ενώ των Mage σε ένα ιερό στη Dalaran.

Legion

Τα Order Hall δεν είναι μοναδικά για τον κάθε παίκτη όπως τα Garisson. Αντιθέτως είναι μοναδικά για κάθε class οπότε μέσα εκεί μπορείτε να βρείτε πολλά άτομα του ίδιου class με εσάς. Μέσω αυτών θα έχετε πρόσβαση σε missions όπως στο Garisson, αλλά αυτή τη φορά μόνο με 8 followers και μπορείτε επίσης να κάνετε recruit μονάδες οι οποίες μετά από κάποια missions χάνονται. Ακόμα, από τα Order Halls μπορείτε να ολοκληρώσετε τα Order Campaigns, τα οποία είναι questlines με μοναδικά rewards. Μπορείτε επίσης να ξεκλειδώσετε διάφορα upgrades όσο προχωράτε στο παιχνίδι, που θα σας δώσουν προνόμια τόσο στο Hall όσο και έξω από αυτό. Τέλος, για το κάθε τι σχεδόν που κάνετε στο Order Hall σας, θα πρέπει να ξοδεύετε Order Resources, τα οποία μαζεύετε από διάφορες ενέργειες στα Broken Isles, όπως για παράδειγμα treasure hunting.

Πριν καλά καλά αρχίσετε τη περιπέτεια σας, θα ξεκινήσετε ένα questline μέσω του Order Hall σας που θα σας οδηγήσει στην απόκτηση του Artifact σας, ένα από τα key features αυτού του expansion. Κάθε specialization, ανά class, έχει το δικό της ξεχωριστό Artifact το οποίο κρατάει μέχρι το τέλος, αλλά έχετε τη δυνατότητα σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε specialization να αποκτήσετε και τα άλλα Artifacts. Τα Artifacts έχουν δικά τους traits τα οποία αναβαθμίζουν ήδη υπάρχων skills της class σας. Για να ξεκλειδώσετε τα traits όμως, χρειάζεστε Artifact Power. Το Artifact power μπορείτε να το μαζέψετε από quests, world quests, dungeons, treasures, drops, Order Hall missions ή ακόμα και από το PvP. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι αν έχετε κάνει αρκετό progress με το Artifact σας και αλλάξετε, το νέο Artifact ξεκινάει από το μηδέν, οπότε πρέπει να το σκεφτείτε καλά, γιατί το grind δεν είναι καθόλου λίγο.

Legion

Τα Artifacts είναι και σαν συλλογή. Μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα και την εμφάνιση του όπλου σας, αλλά όχι τόσο απλά. Για να τα ξεκλειδώσετε λοιπόν χρειάζεται να κάνετε κάποιο quest ή κάποιο achievement. Ξεκλειδώνοντας τα είναι ένας τρόπος για να προσαρμόσετε όχι μόνο την εμφάνιση του χαρακτήρα σας, αλλά και να αναδείξετε τα επιτεύγματά σας. Υπάρχει ακόμα και μία κρυμμένη εμφάνιση για κάθε Artifact, καθώς και ένα μοναδικό trait που συνδέεται με αυτό, αυξάνοντας τον αριθμού των δραστηριοτήτων για να συμμετάσχετε στα 110 level.

DUNGEONS

Νέο expansion χωρίς νέα dungeons απλά δεν γίνεται. Στο Legion προστέθηκαν 10 καινούργια Dungeon και σιγά σιγά θα μπουν και τα Raids. Το πρώτο Raid που θα μπει στο παιχνίδι θα είναι το Emerald Nightmare και θα είναι live στις 20 Σεπτεμβρίου. Όλα τα Dungeon είναι διαθέσιμα από την αρχή, εκτός από 2, το Court of Star και το Arcway όπου πρέπει να φτάσετε το gear σας σε υψηλό επίπεδο γιατί υπάρχουν μόνο σαν Mythic Dungeons. Επειδή και τα Dungeon κάνουν scale σε σχέση με το level σας, θα δείτε κάνοντας απλά runs άτομα με διαφορετικό level να τρέχουν το ίδιο content εξίσου “δύσκολα” για τον καθένα. Στα Heroic δεν γίνεται κάτι τέτοιο καθώς το minimum level που ζητάνε είναι 110 και πρέπει να έχετε item level στο gear σας από 810 και πάνω. Το πιο δύσκολο mode μέχρι στιγμής είναι το Mythic και οι παίκτες δε γίνεται να βρουν group από το Looking for Group σύστημα, αλλά πρέπει να το φτιάξουν οι ίδιοι. Μπορεί να είναι τα πιο δύσκολα αλλά τα rewards είναι τα καλύτερα που έχει να σας δώσει μέχρι στιγμής το παιχνίδι.

Legion

Με την εισαγωγή των raids όμως, τα dungeon δε θα μείνουν στο ράφι. Υπάρχει το Mythic Plus το οποίο είναι κάτι σαν αναβαθμισμένη έκδοση του Challenge Mode. Ολοκληρώνοντας ένα Mythic Dungeon θα σας ανταμείβει με ένα key. Αυτό το key θα σας αφήσει να κάνετε το ίδιο Mythic Dungeon στο επίπεδο δυσκολίας 2. Μόνο όμως το ίδιο dungeon, κανένα άλλο. Κατά τη συμπλήρωση του Mythic στη 2η δυσκολία σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, το keystone σας θα αναβαθμιστεί στο επόμενο επίπεδο, το οποίο είναι το επίπεδο 3 και ούτω καθεξής. Κάθε dungeon έχει το δικό του χρονικό περιθώριο που δε πρέπει να ξεπεράσετε, για να είναι σε θέση να αναβαθμιστούν τα keystone σας. Εκτός από το keystone, αν ολοκληρώσετε ένα Mythic στο χρονικό περιθώριο που σας δίνετε, θα πάρετε loot ανάλογο με το επίπεδο δυσκολίας που το ολοκληρώσατε. Αν όμως αποτύχετε και το χρονόμετρο τελειώσει, δεν θα πάρετε τίποτα και το keystone σας θα μηδενίσει.

WORLD QUESTS/FACTIONS

Ένα ακόμα μεγάλο feature του Legion είναι τα World Quests τα οποία ξεκλειδώνουν μέσα από ένα questline όταν φτάσετε 110 level. Τα World Quest έχουν να κάνουν με όλες τις περιοχές των Broken Isles. Ανοίγοντας το χάρτη μπορείτε να δείτε που βρίσκεται το καθένα, καθώς και τι reward σας δίνει. Παρ’ όλη την ομοιότητα με τα Daily Quest, τα World Quest είναι πιο διασκεδαστικά και σας βάζουν να συνεργαστείτε με άλλους παίκτες για την ολοκλήρωση μερικών “wanted” που είναι αδύνατο να κάνει κάποιος μόνος του. Ανάλογα λοιπόν σε ποια περιοχή ολοκληρώνετε World Quests παίρνετε και reputation για το αντίστοιχο Faction της περιοχής.

Legion

Έξι νέα Faction προστέθηκαν στο Legion, οι Wardens, οι Valarjar, οι Nightfallen, οι Dreamweavers, οι Highmountain Tribes και το Court of Farondis. Για να ανεβάσετε reputation με το κάθε ένα από τα έξι αυτά Factions, θα πρέπει να ολοκληρώσετε διάφορα quest της κάθε περιοχής καθώς και World Quests. Με την αύξηση του reputation φυσικά δε θα λείψουν και τα ανάλογα rewards από το κάθε Faction αντίστοιχα. Τέλος, για περισσότερα rewards και reputation points, υπάρχουν και τα Emissary Quests, τα οποία για να τα ολοκληρώσετε πρέπει να κάνετε 4 World Quests από τη περιοχή που σας ζητάνε.

PROFESSIONS/TREASURES

Τα Professions και αυτά με τη σειρά τους δέχθηκαν αρκετές αλλαγές, πέραν του ότι ανέβηκε το skill cap. Το menu τους πλέον είναι πολύ πιο ξεκάθαρο και κάνει την αναζήτηση πολύ πιο εύκολη. Τα recipes έχουν ranks τα οποία βελτιώνουν τα items που κάνετε craft και κάνουν επίσης τα items να κοστίζουν λιγότερα materials. Τέλος και καλύτερο όλων, είναι ότι τα Professions σας δίνουν quests και σας στέλνουν από τις περιοχές των Broken Isles μέχρι σε Dungeons για να τα ολοκληρώσετε και να πάρετε επιπλέον γνώσεις πάνω στην ειδικότητά σας.

Το Treasure System είναι ακριβώς το ίδιο που είδαμε και στο Warlords of Draenor, με τη προσθήκη του Artifact Power σαν reward. Κάποια chest είναι κρυμμένα σε πολύ καλά σημεία και αν είστε κάποιος ο οποίος θέλει να τα βρει όλα μόνος του, σίγουρα θα αργήσει. Για τους ανυπόμονους και όχι τόσο εξερευνητές, πάντα θα υπάρχουν τα add-on που τα δείχνουν όλα έτοιμα πριν καν κυκλοφορήσει το παιχνίδι.

PVP/HONOR SYSTEM

Όσο αφορά το PvP μπορεί να μην έχουμε κανένα καινούργιο Battleground αλλά σίγουρα έχουμε μεγάλες αλλαγές. Οι νέες προσθήκες στο PvP είναι το Honor System και το Prestige. Όσο κάνετε PvP, το Honor Level σας ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει μέχρι το level 50, που είναι και το cap. Με κάθε level που παίρνετε, έχετε τη δυνατότητα να ξεκλειδώσετε νέα talent τα οποία είναι μόνο για PvP. Αφαιρέθηκαν επιπλέον τα Honor και Conquest points, καθώς δε θα υπάρχει συγκεκριμένο gear για PvP στο Legion.

Legion

Λόγω balancing και για να μην είναι το PvP τόσο βασισμένο στο gear, όταν θα μπαίνετε σε ένα Battleground ή μία Arena αντίστοιχα, θα έχετε προκαθορισμένα stats, ανάλογα με το item level σας. Αν κάποιος έχει πολύ περισσότερο item level από εσάς θα είναι κατά 5% το πολύ πιο δυνατός, σε σχέση με το χάος που επικρατούσε παλιά και όποιος δεν είχε gear, δεν είχε στον ήλιο μοίρα. Αυτό με το gear είναι μια καλή κίνηση για τους παίκτες που θέλουν να κάνουν και PvE και PvP αλλά δεν είχαν χρόνο για να μαζέψουν 2-3 gear για τη κάθε περίσταση.

Τέλος, αφού φτάσετε το level cap των 50, μπορείτε να κάνετε reset, το λεγόμενο Prestige. Αυτό θα σας κάνει reset το level και τα talent από την αρχή αλλά σας ανταμείβει με rewards όπως Artifact appearances, mounts, τίτλους, achievements και άλλα. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε παραπάνω από ένα Prestige για παραπάνω rewards.

Το WoW φοράει και πάλι τα καλά του

Σίγουρα, το World of Warcraft: Legion είναι πολλά περισσότερα υποσχόμενο από ότι ήταν τα τρία τελευταία expansions μαζί. Ξεκίνησε με ένα αψεγάδιαστο Launch και συνεχίζει ήδη με την ανακοίνωση του πρώτου μεγάλου patch “Return to Kharazan”. Η Blizzard φαίνεται να ακούει τους παίκτες, να έχει καταλάβει τα λάθη της και προσπαθεί κάνοντας μεγάλες αλλαγές στο παιχνίδι της να τα αλλάξει.

Με ένα δυνατό setting, lore αλλά και τρόπο αφήγησης, το Legion έρχεται πολύ δυνατά να ξανά ανακτήσει το όνομα και τους subscribers που του στέρησε το Warlords of Draenor και το Mists of Pandaria. Μπορεί να μην έχει action combat ή όλα τα στοιχεία ενός νέου MMORPG, αλλά είναι αυτό που είναι και αυτό που μάθαμε τόσα χρόνια, τώρα πιο ανανεωμένο από ποτέ. Ας ελπίσουμε η Blizzard να συνεχίσει έτσι δυνατά, να τηρεί τις υποσχέσεις της και να μη μας αφήσει χωρίς content για πολύ καιρό όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

Η Azeroth σε χρειάζεται και ο Illidan σου φωνάζει “You are now prepared!”, εσύ θα πεις όχι;